X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • katepr Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy tak jak laski pisaly tsh niewiele mowi, ja mam.np tsh 0,09 czyli nie powinnam nic brac a jednak ft4 niskie i musze brac letrox.

Ja bym w zyciu sie tak nie obróciła, brzuchem w dol hehe :D

Zośkaaa lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy nie wystarczy... Bo może się okazać, że TSH "pamięta" inną dawkę i pokazuje jakby stary stan rzeczy a ft4 jest niskie, i może nie potrzebnie sobie zwiększasz albo coś.

A mój właśnie dziś spokojnie, wczoraj też... hmmm...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To kolejny raz mi się potwierdza że wszystkiego trzeba pilnować i o wszystko sie dopominac.Ale i gin i endokrynolog kazali badac samo tsh wiec stosowałam sie do tego.Juz i tak uważam siebie za upierdliwa pacjentkę. Ale trudno zapytam dlaczego nie każe mi badać ft4. TSH i tak badam co miesiąc prywatnie więc dodatkowo bym sobie wykopowala to nie problem ...tylko dobrze by było wiedzieć że trzeba :/

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy... Od razu się wkurzam gdy widzę jak lekarze patrza tylko na TSH. TSH reaguje nawet z 4-tygodniowym opoznieniem na dana dawke leku. Czyli robiac badanie dziś otrzymujesz wartosc np.z 4 tygodni.wczesniej. TSH to hormon przysadki mozgowej, ktory odbiera sygnal z tarczycy. A hormonami.pokazujacymi prace tarczycy są ft4 i ft3 i to na.ich podstawie powinno się dobierac dawke leku. Ja zrezygnowalam z mojej endokrynolog bo.tylko patrzyla na tsh. A teraz wyniki konsultuje z ginekolog bo sama mowi, że ją TSH nie interesuje bo wazniejsze w ciąży jest Ft4. U mnie ostatnio tsh bylo ponizej normy bo 0,348, a ft4 0.95 w.normie od 0,7. Zostałam na tej dawce, na.ktorej jestem. Nie daj sobie wmowic, ze tsh jest najwazniejsze.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok:) nabuntowałyście mnie...zrobię porządek ze wszystkimi moimi lekarzami :)
    A tak serio...dzięki:) nie wiedziałam,zaufałam i się nie kłóciłam .

Zośka
    Ale powiem ci ,że do tej pory TSH ładnie reagowało na dawkę euthyroxu ,zgodnie z zamierzeniem i co miesiąc wynik był inny zmieniał się adekwatnie do dawki leku więc nic nie wzbudzało jakiś moich dziwnych podejrzeń.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 17:38

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Ok:) nabuntowałyście mnie...zrobię porządek ze wszystkimi moimi lekarzami :)
    A tak serio...dzięki:) nie wiedziałam,zaufałam i się nie kłóciłam .

Zośka
    Ale powiem ci ,że do tej pory TSH ładnie reagowało na dawkę euthyroxu ,zgodnie z zamierzeniem i co miesiąc wynik był inny zmieniał się adekwatnie do dawki leku więc nic nie wzbudzało jakiś moich dziwnych podejrzeń.

Ale nie wiesz jakie reaguje Twoje ft4. Może teraz.dawka dla Ciebie est za mala i dlatego tsh idzie w gore.Moje TSH reaguje ale w druga strone :D ft4 pokazuje bardziej niedoczynnosc a tsh nadczynnosc. Dlatego tak wazne jest właśnie ft4.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    No nie zleca mi tego do badania. Na początku miałam badane było ok i teraz robię samo TSH i sama dobieram dawkę zgodnie z zaleceniem endokrynologa +/-25 euthyrox. Endokrynolog też nic nie mówił na temat konieczności badania ft4.

To tak jak ta moja na NFZ.. tylko ze teraz TSH mimo ze wzrosło to dalej jest w normie, a ft4 które dla dzidziusia jest ważne jest poniżej normy i to wydaje mi się, ze sporo. Nie wiem dlaczego niektórzy lekarze mają taką polityke:/ ale chyba tez wiedza co robią, w końcu są po specjalizacji.. albo mają wyrypane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 18:24

klz99vvjhysycx8i.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak opisałyście takie gwałtowne ruchy to mi się to bardzo często zdarza. ja to odczuwam jak wierzganie małego konika i też się zastanawiam czy jakieś krzywdy jej nie robię. zmiana pozycji nie pomaga więc myślę że ona po prostu szaleje. najbardziej w nocy jak właśnie taki dziki konik albo ptak zamknięty w klatce :) to chyba nasze dzieci takie żywotne a miejsca mało więc walczą. moja albo właśnie wierzga albo pływa pod skóra jak wielka ryba przeciąga się kopie puka często mnie budzi albo zaczyna wariować jak wstanę na siku i nie mogę zasnąć no ale cóż :D

Kendy lubi tę wiadomość

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie, Grześ waży 1700g, wszystko ok. Jestem po szczepionce, ale jak mi lekarz powiedział ile dziewczyny płaciły za nią jeszcze w zeszłym miesiącu to myślałam, że zejdę z krzesła.. 280zł.. Jaja sobie robią z ludzi ;/
    No i ze względu na tą cukrzyce mówił, że rozwiązanie będzie tydzień wcześniej, czyli koło 13 stycznia o ile maluch sam wcześniej nie będzie chciał przyjść na świat ;)

Lisa24, Elmuszka lubią tę wiadomość

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    tak jak opisałyście takie gwałtowne ruchy to mi się to bardzo często zdarza. ja to odczuwam jak wierzganie małego konika i też się zastanawiam czy jakieś krzywdy jej nie robię. zmiana pozycji nie pomaga więc myślę że ona po prostu szaleje. najbardziej w nocy jak właśnie taki dziki konik albo ptak zamknięty w klatce :) to chyba nasze dzieci takie żywotne a miejsca mało więc walczą. moja albo właśnie wierzga albo pływa pod skóra jak wielka ryba przeciąga się kopie puka często mnie budzi albo zaczyna wariować jak wstanę na siku i nie mogę zasnąć no ale cóż :D
    U mnie często tak właśnie kopie jak mały konik, nie ważne w jakiej pozycji i czy ją zmienię więc zapewne tak ma. A skoro na usg wszystko super to nie zamierzam się tym martwić ;)

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a w lidlu kosmetyki hipp sa chyba w dobrych cenach ;) maz byl to dokupil.

Dumna jestem z niego, ze ogarnal ;p hahaha a i klocuszki kupil :D biedak chcial wszystkie zestawy... :)

Kendy lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• katepr Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w lidlu musialam starszakowi kupić kaczuszke z piankowym mydłem i żel do kapieli co barwi wode na zielono :D bedzie dziś zabawa

Seli lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Dziewczyny a w lidlu kosmetyki hipp sa chyba w dobrych cenach ;) maz byl to dokupil.

Dumna jestem z niego, ze ogarnal ;p hahaha a i klocuszki kupil :D biedak chcial wszystkie zestawy... :)
    Byłam a nie widziałam, aż jutro zajrzę jeszcze raz ;)

an1315 lubi tę wiadomość

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i przyszedl mi effik tuliś... nie wart ceny. W sensie jakościowo jest ok ale przesada.

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkakarolka wrote:
    My po wizycie, Grześ waży 1700g, wszystko ok. Jestem po szczepionce, ale jak mi lekarz powiedział ile dziewczyny płaciły za nią jeszcze w zeszłym miesiącu to myślałam, że zejdę z krzesła.. 280zł.. Jaja sobie robią z ludzi ;/
    No i ze względu na tą cukrzyce mówił, że rozwiązanie będzie tydzień wcześniej, czyli koło 13 stycznia o ile maluch sam wcześniej nie będzie chciał przyjść na świat ;)
    Super ,że wszystko ok. A Ty masz planowana cesarkę ? No zastrzyk daje po kieszeni ale co zrobisz jak nic nie zrobisz..

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Ja w lidlu musialam starszakowi kupić kaczuszke z piankowym mydłem i żel do kapieli co barwi wode na zielono :D bedzie dziś zabawa
    No to jest frajda. Ostatnio córka mnie naciągnęła na jakiegoś zielonego gluta do kąpieli :)czy pisaki zapachowe do wanny też przerabialiśmy ..kulki musujące:) lubi takie różne gadżety

A na mikołaja kupiłam też moim dziewczynom do prezentów mydełka ziaji fajna seria świąteczna ..zapach np. piernik,imbir,cynamon albo czekolada pomarańcza czy bąbelkowa cola.
    Ogarnęłam sobie dziś temat prezentów mikołajkowych. W przyszłym tygodniu przyjdą paczki i pozostanie tylko dobrze schować a potem zapakować i z głowy:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 19:32

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj poszalalm:) pierwszy raz od bardzo dawna pierogi robilam:) mam obiad na cały tydzień hahah:) jakoś dzisiaj mam dużo energii, może do rana nic się nie zmieni to m dom w końcu ogarne;)

Miłego wieczoru kochane ;)

Seli lubi tę wiadomość

f2w3s65gplfl3em1.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli a wiesz ze ten sam effik jest na aliexpress :D ja malej nie kupuje narazie pluszakow. Synal dopiero teraz sie zainteresowal tak naprawde :) od niemowlaka tylko ma jednego takiego piszczka z ktorym spi, oczywiscie piszczalke usunelam :D takie male gowienko ale od malego z nim spi:) zasypial trzymajac go w rece i krecac metke i tak jest nadal :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 20:21

Seli lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Super ,że wszystko ok. A Ty masz planowana cesarkę ? No zastrzyk daje po kieszeni ale co zrobisz jak nic nie zrobisz..
    Właśnie nie mam planowanej cesarki i nie ukrywam, że wolałabym rodzić naturalnie.. więc zobaczymy co powie przy kolejnej wizycie po diabetologu.
    No nic, ale rozbieżność cenowa jest tak ogromna, że to zwykłe naciągactwo jest..

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Seli a wiesz ze ten sam effik jest na aliexpress :D ja malej nie kupuje narazie pluszakow. Synal dopiero teraz sie zainteresowal tak naprawde :) od niemowlaka tylko ma jednego takiego piszczka z ktorym spi, oczywiscie piszczalke usunelam :D takie male gowienko ale od malego z nim spi:) zasypial trzymajac go w rece i krecac metke i tak jest nadal :D
    Miałam zamówić, ale sobie odpuściłam bo i tak nie mam miejsca :P Za to przytulankę kupiłam już jakiś czas temu i chce kupić jakąś jeszcze jedną żeby w razie czego można było wyprać bez płaczu :D Bo wiem jak to u przyjaciółki wygląda ;D

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ