STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kendy wrote:Wiem Zosiu. To są skurcze nie do zatrzymania. A jak się czujesz? Jak synuś? Jak jego wyniki?Wiadomo co spowodowało szybszy poród?
Póki co zadnej bakterii nie znalezli. Ale mąż mówi, ze nie wie czy babka czegos przy odsysaniu zaraz po narodzinach nie sknocila. Cóż, tego się nie dowiemy. Tak samo pewnie się nie dowiem dlaczego wczesniej urodzilam.
Moja psychika troche lepiej bo Czarek zrobil nam od rana prezent ma Mikołaja i już tak pięknie oddychał, że odłączyli go od tlenuPozostala jedna lampa no i sonda z pokarmem. Wczoraj na chwilę pielegniarka otworzyla nam inkubator i zdjela opaske z oczu, abysmy mogli porozmawiac o jego placzu... To był miód na moje serce... Ma takie piękne ciemne oczka niczym dwa węgielki. I tak pięknie na mnie patrzyl cały czas gdy do niego mówiłam. Powstrzymywalam się by nie beczeć. Mam zdjęcie, ale nie.moge jakoś tu wstawic.
Jednak czy nadal oddycha sam dowiem się dopiero o 18, bo dziś zalatwialismy całą papierologie - akt urodzenia, macierzynskie, wyplata kasy z grupowego ubezpieczenia, takze chwilę byłam w domu. Zabralam troche ciuchow i z powrotem na Poznań. Trzymajcie kciuki by nadal oddychal sam!Marin lubi tę wiadomość
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Kendy wrote:No to dobrze. Nie miał oznak wcześniactwa ,nic?10/10?
To może taka twoja uroda:) torba spakowana ??torbę mam spakowaną, nawet mam już w aucie bo jak w ubieglym tyg jechalam na IP to bałam się, że mnie zostawią..
Zosiu trzymam kciuki!
10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
Zośkaaa wrote:Póki co zadnej bakterii nie znalezli. Ale mąż mówi, ze nie wie czy babka czegos przy odsysaniu zaraz po narodzinach nie sknocila. Cóż, tego się nie dowiemy. Tak samo pewnie się nie dowiem dlaczego wczesniej urodzilam.
Moja psychika troche lepiej bo Czarek zrobil nam od rana prezent ma Mikołaja i już tak pięknie oddychał, że odłączyli go od tlenuPozostala jedna lampa no i sonda z pokarmem. Wczoraj na chwilę pielegniarka otworzyla nam inkubator i zdjela opaske z oczu, abysmy mogli porozmawiac o jego placzu... To był miód na moje serce... Ma takie piękne ciemne oczka niczym dwa węgielki. I tak pięknie na mnie patrzyl cały czas gdy do niego mówiłam. Powstrzymywalam się by nie beczeć. Mam zdjęcie, ale nie.moge jakoś tu wstawic.
Jednak czy nadal oddycha sam dowiem się dopiero o 18, bo dziś zalatwialismy całą papierologie - akt urodzenia, macierzynskie, wyplata kasy z grupowego ubezpieczenia, takze chwilę byłam w domu. Zabralam troche ciuchow i z powrotem na Poznań. Trzymajcie kciuki by nadal oddychal sam! -
czarnaiwi wrote:10/10
torbę mam spakowaną, nawet mam już w aucie bo jak w ubieglym tyg jechalam na IP to bałam się, że mnie zostawią..
Zosiu trzymam kciuki!
Seli jak u Was? -
Musze to napisać. Pamiętajcie że ocena tuż po porodzie to słynne 10/10 nic nie znaczy jeśli chodzi o przyszłość. To.jest ocena kilku parametrów w 2 5 i 10 minucie życia noworodka. Potem może być różnie.
Zoska to wlasnie ta wrodzona infekcja spowodowała pewnie poród i dobrze ze organizm zdecydowal ze trzeba urodzić. Bo po przyjsciu na swiat zostanie niedlugo wyleczony i niedlugo zapomnicie o tym ciężkim starcie. Cieszę się że coraz lepiej
Seli napewno zajęta synkiem
Eh mnie przeraza ta papierologia po porodzie :p nie lubieWiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 18:25
-
Katepr
Nikt chyba nie lubi ale trzeba:)
Ja myślałam ,że ta ocena to ocena ogólnego stanu zdrowia noworodka. I chyba ma znaczenie.Ocenia kilka ważnych i podstawowych parametrów. Wiadomo,że może w przyszłości być różnie to u każdego człowieka czy małego czy dużego i niektóre schorzenia po czasie wychodzą .
To badanie ocenia stan noworodka i jego zdolność do życia poza łonem matki a wiadomo,że nie może gwarantować dobrego rozwoju w przyszłości. Tego nie można zagwarantować niestety.Ale ważne to jest jak sobie radzi ma świece po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 18:36
-
Kendy ale to jest ocena stanu noworodka tylko w tych pierwszych minutach zycia. A nie jego ogólnego zdrowia
Kolor skory, akcja serca, odruch na cewnik, napięcie mięśniowe i oddech. Wkurzajace jest to ze ludzie potem mowia, dostal 10pkt a jest chory, cos tam sie dzieje itd. A to 10pkt tego zdrowia nie gwarantuje tylko okresla wlasnie w jakim stanie jest noworodek tuż po porodzie.
Az taki wielki ten Twoj brzuch nie jest
-
Czarek oddycha sam i jest bez lampy. No i nie wrzeszczy
pielegniarka mowila, ze nosek mial podrazniony juz od wentylacji co go wkurzalo tez pewnie.
czarnaiwi, Paulina_2603, Mega, Magdoczka, Marin, katepr, Agnuka lubią tę wiadomość
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
No wiem katepr. Rozumiem o co chodzi w skali apgar. Ale wiadomo,że każdy by chciał by jego dziecko po urodzeniu było ocenione na 10/10 by wszystko było w porządku :)A rozumiem,że to ,że dostanie 10/10 niczego na przyszłość nie gwarantuje.
Brzuch zależy od ujęcia ale chyba bezdyskusyjnie największy bebzolek na tym forum -
Zośkaaa wrote:Czarek oddycha sam i jest bez lampy. No i nie wrzeszczy
pielegniarka mowila, ze nosek mial podrazniony juz od wentylacji co go wkurzalo tez pewnie.
-
Tylko widzisz, nie tylko 10/10 oznacza ze jest w porzadku
bo 8 i 9 tez :p a najczesciej jest 9 bo czesto 1pkt jest odejmowany za kolor skóry, nie kazdy noworodek rodzi się rozowy jak świnka
reakcja na cewnik to reakcja ogólnie na bodziec, kiedys sie sprawdzalo cewnikiem odśluzowując dziecko bo była to rutynowa czynnosc po porodzie, teraz już się tego nie robi chyba ze stan wymaga. Teraz się np lekko drażni stópki,albo nawet wycierajac dziecko juz widac ze ta reakcja jest ok, prawidłowa to płacz albo grymas
Bebzolek, ale w sumie.masz skonczony 36 tydzien to jaki ma byc, moj zaraz tez spuchnie mocniej
-
Katepr.
Wiem ,moja córka po CC dostała 9/10 właśnie za kolor skóry ale podobno u dzieci po CC to częste.
Nie ważne w jakiej skali, niech rodzą się wszystkie nasze dzieciaczki zdrowe
Jaaaa masz rację ..skończony 36 tc..to co ja się dziwię,ze mam duży brzuch ,za 3 tygodnie rodze...jakoś jak ktoś to uświadomi to poważniej brzmi:)
Ale patrząc na inne forumowe brzuszki to trochę się zaczęłam zastanawiać czy mój nie jest monstrualnie duży:)...jest jaki jest lubię go:) i jestem z niego dumna:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 21:42
-
A macie problem z zatkanym nosem?Od kilku dni mnie to męczy..zle mi się oddycha. I to nie jest takie przeziębieniowe,nie mogę tego wysmarkać. A gdzieś czytałam że to od hormonów ciążowych może tak być...
Paulina padłaś już?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 22:37
-
Kendy jeszcze jednym okiem się trzymam
Ale zaraz idę w kimono
Chociaż zaraz na TVN Nigdy w życiu poleci, a ja kocham ten film
Kendy lubi tę wiadomość
-
Zosia dobrze ze synek juz samodzielne oddycha. Super wiadomość. Ja dzisiaj brałam nospe bo jakoś bolal mnie brzuch. Ake po tabletce przeszło.
Tez uwielbiam "nigdy w zyciu".
Dziewczyny chce was się doradzić. Brat mojego męża chxe przyjechać z zagranicy do nas na początku stycznia ze swoją dziewczyną. Tylko ja albo juz będę po porodzie albo niedługo on nastąpi. Po remoncie mamy dostępny tylko salon. Czy dla was to tez byłby problem mieć dwóch dodatkowych lokatorów w mieszkaniu krótko przed lub po porodzie????
Czy tylko ja jestem taka "wredna" ze nie chce ich ugoscic. Proszę szczerze.
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Bobisia:) tak szczerze to jakby miała przyjechać moja siostra to bym nie maila nic przeciwko, ale jakby miała przyjechać siostra męża z chłopakiem to bym powiedziała że nie. Może i to wredne ale że swoją siostra jesteśmy blisko i by mi napewno dużo pomogła A siostra męża to obca osoba kręcąca się pi mieszkaniu:) wredna jestem, wiem:)