X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W prywatnych klinikach tez pracują lekarze ktorzy mają etaty w szpitalach panstwwych- wiec tu i tu mozn trafic na buca i debila albo na super goscia. To niestety zalezy od czlowieka a nie od kliniki.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dopadlo mnie lekkie natchnienie więc wreszcie sprobuje podsumowac zajecia z SR o połogu i karmieniu piersia cześć 1

postaram sie w miare obiektywnie napisać co pamietam z zajęć i nie chciałabym znów wywołać dyskusji o kp, pamietajmy rowniez, że duzo zalezy od szpitala, w ktorym bedziemy rodzić, bo czasami w jednym coś praktykują a w innym nie

połóg
    Pani polożna mówiła o tym, że do 4 tyg powinno nam sie skonczyć wszelkie brudzenie a już własciwie w 1 tyg powinnysmy zauwazyć zmniejszanie sie ilosci krwi, jeżeli uznamy że krwi jest za dużo dobrze sie skonsultowac (mowiła że moj szpital przy wypisie w zaleceniach kaze sie w ciągu mniej wiecej 2 tyg zglosic do swojego lekarza, gdyby w ciągu pierwszego tygodnia krwawienie całkiem ustało należy to zgłosić pielegniarce jesli jestesmy jeszcze w szpitalu, do lekarza jesli juz w domu, nie czekac nie wiadomo na co
    nalezy sobie zakupic male lusterko do ogladania krocza/rany po cc, bo polozne sie zmieniaja i choc teoretycznie zapisuja w karcie stan krocza dosc dokladnie to my same najlepiej zobaczymy jesli zacznie dziac sie cos nie tak
    koniecznie nalezy wziac papierowe reczniki kuchenne do osuczania krocza/rany po cc i dobrze zakupic tantum rosa mozna 3 razy na dobe polac sobie z buteleczki po wodzie mineralnej, nie robic nasiadowek, nie kapac sie w wannie dopoki sie rany nie zagoja
    u nas w szpitalu rana po cc ma zdejmowane szwy w dniu wypisu, chyba ze w szczegolnych przypadkach lekarz zadecyduje inaczej
    w razie hemoroidow od razu mowic poloznym, nie cierpiec w milczeniu bo samo nie przejdzie, sugerowala kupic sobie masc zawczasu
    poki jestesmy w szpitalu informowac o skrzepach, bo choc normalne, ze moga sie utworzyc przy dłuższym lezeniu, to potem beda nas polozne dopytywac czy to sie nie powtarza
    w domu czesto wietrzyc krocze a w szpitalu mozna byc w majtkach, ale jedynie bawełnianych lub siateczkowanych (sa podobno jakies z flizeliny, ale nie przepuszczaja powietrza)w razie czego prosic o pomoc, bo u nas maja duzo pacjentek malo personelu, wiec jakby co nie czekac az ktos przyjdzie

Becia81, Malenq, Wiki81, rastafanka, jonka91, lwuska55592 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    W prywatnych klinikach tez pracują lekarze ktorzy mają etaty w szpitalach panstwwych- wiec tu i tu mozn trafic na buca i debila albo na super goscia. To niestety zalezy od czlowieka a nie od kliniki.

Ag póki co na forum eskulapa same pozytywne opinie są o tym lekarzu do którego jestem umówiona i ogólnie o położnych tam pracujących, atmosferze itp. Oni nie mają kontraktu z nfz, a czy pracują w innych szpitalach? Nie wiem.. Wydaje mi się że nie opłacalne by to dla nich było, bo więcej zarobią przyjmując w prv niż na nfz :)

• Ag... Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi polecala babeczka wziac jeszcze takie male kolo dmuchane ( albo cos takiego ale mowila ze kolko starczy http://allegro.pl/oponka-poduszka-kobiet-po-porodzie-poporodowa-ceba-i4721361674.html ) podobno moze bolec przy siedzeniu wiec to pomaga

szpilka lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Ag póki co na forum eskulapa same pozytywne opinie są o tym lekarzu do którego jestem umówiona i ogólnie o położnych tam pracujących, atmosferze itp. Oni nie mają kontraktu z nfz, a czy pracują w innych szpitalach? Nie wiem.. Wydaje mi się że nie opłacalne by to dla nich było, bo więcej zarobią przyjmując w prv niż na nfz :)

ordynatorzy z rudy ( panstwowy szpital) maja swoja klinike prywatna i tam tez leczą prwwatnie i na nfz i do tego pracuja obaj w poradni.
    Nasz znajomy chirurg twarzowo szczekowy pracuje w szpitalu panstw, prywatnej klinice i ma swoj gabinet. To czesta praktyka wsrod lekarzy a dalam przyklady tylko te co na szybko przyszly mi do glowy:)

nic tylko sie cieszyc ze sa takie opinie jak mowisz, ale to nie wyklucza tego ze i tu i tu mozesz trafic na debila i super goscia. Jak ktos jest madry i normalny to pacjentke traktuje wszedzie tak samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:21

Kawa, szpilka lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam od okulisty, koleś przesmieszny! No i mówi,że mam dośc malą wadę wzroku (-3) i że on od -6 bada dokładniej.Ja mu na to,że w sumie jak już jestem i płacę i mój ginekolog prosił,to niech mi zbada te oczy dokładnie.Zakroplił mi oczy,kazał poczekać, badał mnie 2 razy,bo za pierwszym razem myślał,że mu się przewidziało.A ja mam jakieś zmiany na lewym i prawym oku na siatkówce i mówi do mnie tak:" Niestety,nie urodzi pani naturalnie". Wypisał w karcie ciązy coś tam i na koniec mówię mu,ze własnie ja wolę jednak cc :)Także przyklepane:)

Ag..., Kawa, Malenq, Wiki81, Chanela, zielarka, Gwiazdeczka27, Paula44, jonka91, lwuska55592, Agus89, MonikaDM lubią tę wiadomość

ug37df9hvpghw3yg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubie" nie za te zmiany ale za to że Ci się udało tak to załatwić :)

Swoją drogą, ja bez soczewek czuję się ślepa jak kret a mam -1,75, a on mówi że 3 to mało? naprawdę zabawny! :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:26

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

• MartaKD Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tylko się trochę właśnie wystraszyłam,bo mam przychodzić na kontrolę co pół roku,pierwsza 2 miesiące po porodzie i chciałby mi zrobić korektę laserową czy coś tam.

ug37df9hvpghw3yg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka dziękuję za sprawozdanie:) ja nie chodzę do SR i takie info są mi bardzo przydatne.......

co do lekarzy mój prowadzący gin, pracuje w większości prywatnie, ale 2x w tyg. jest na nfz.............i nie wiem o co chodzi, ale na nfz jest inny (tak jak Kawa napisała buc - a przynajmniej tak twierdzi moja znajoma, która chodziła do niego na nfz).......ja od samego początku chodzę prywatnie i jest miły, rzeczowy, skrupulatny itp.
    więc jak widzicie jeden człowiek a 2 różne zachowania.......:-/
    rodzić będę na nfz, w szpitalu w którym są studenci i jest mi wszystko jedno, w tamtym roku leżałam w tym samym szpitalu na endokrynologii i diabetologii i "dziewczynki" okazały się bardzo pomocne...może i tym razem tak będzie?

po drzemce.......wcale nie czuję się lepiej :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:28

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmienie piersia
    co do zalet kazda wie
    przez piewsze 3 dni jest siara potem mleko przejsciowe a po ok 3 tyg mleko to juz takie najbardziej geste
    najbardziej kaloryczne mleko jest w godzinach południowych i nocnych dlatego trezba dziecko wybudzac na karmienie w nocy co 4 godziny max
    przez pierwsze 5-10 min mleko jest mniej kaloryczne (jak picie) jeśłi dziecko ssie szybko to pije a jak powoli to już mu leci to "jedzenie",
    jak dziecko je z 2 piersi na 1 karmienie to nastepne zaczynamy od tej piersi na ktorej skonczylysmy a jak jedną piers na jedno karmienie to na zmiane

zawsze przed karmieniem myjemy rece, ale nie trzeba myc piersi,
    przez pierwsze 6 m-cy karmimy wylacznie piersia (tu komentarz poloznej, ze uwaga sa rozne sytuacje jak coś nie wyjdzie lub karmimy w sposob mieszany to nie jest nasza wina i nie mamy dac sobie tego wmowic nikomu)

pozycji do karmienia jest kilka i tu albo głowka dziecka leży w zgieciu łokcia albo na dłoni można też karmić na leżąco
    ważne oby wolnej dłoni cztery palce trzymały piers od spodu a kciuk z wierzchu
    dziecko musi uchwycic brodawke z kawałkiem otoczki nos i broda dziecka dotyka piersi, dziecko nakładamy na piers a nie schylamy sie z piersia do dziecka
    jesli dziecko cmoka jest zle przystawione trzeba włożyc maly palec dziecku do ust i zabrac brodawke i dostawic jeszcze raz
    jesli dziecko traktuje piers jak smoczka to zabieramy i je przytulamy do piersi ale bez ciumkania
    na poczatku przy karmieniu boli podbrzusze bo obkurcza sie macica w trakcie karmienia można pic melise, nerwy szkodza bardziej
    trzeba uwazac zeby dziecko nie było za ciepło ubrane do karmienia, bo się wscieka a my nie wiemy dlaczego (czyli nie ubieramy w body, pajaca i rozek jak jest ciepło, bo sie zgrzeje nie dość ze od ciezkiej pracy jaka jedzenie dla takiego maluszka to jeszcze my oddajemy mu swoje ciepło to jeszcze jest ciepło ubrany

w moim szpitalu staraja sie dziecko przystawic w ciagu 1 godziny po porodzie zarowno naturalnym jak i cc, żeby dziecko nie zapomnialo odruchu ssania, nie podaja mm chyba ze na zlecenie lekarza pediatry

i jak nas wnerwia ktos z naszch gosci (dobre rady mamusi badz tesciowej) lub gosci kolezanki z pokoju to mozna pojsc do pan pod innym pretekstem a one po jakims czasie dyskretnie wyproszą pod zupenie innym pretekstem

MartaKD, Malenq, Wiki81, rastafanka, Kawa, Gwiazdeczka27, jonka91, Agus89 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Selene Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:35

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostalam wlasnie posciel z ochraniaczem i organizerem na lozeczko- pani mi uszyla specjalnie na zyczenie:)
    cudowna jest:D
    takze plan na wieczor- skladamy lozeczko:)

szpilka, rastafanka, Malenq, magdalenka, Kawa, Gwiazdeczka27, polaola, jonka91, Agus89 lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:20

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene wrote:
    też mam wadę -1,75 i zamierzam kupić na poród takie droższe soczewki co niby mega powietrze przepuszczają i można w nich spać, bo bez soczewek to potykam się o własne nogi!! :) niby mówią że to niezdrowe dla oka ale trudno, kilka dni w szpitalu przeboleję a wole widzieć ;)

Selen ja mam te soczewki 24h miesięczne PureVision z allegro po ok 8zł/szt, śpię w nich, maluję się, wykonuje demakijaż oczu (właściwie wszystko) jak dla mnie są dużo wygodniejsze niż Acuve które musiałam codziennie zakładać i zdejmować i czekać jakiś czas aż nie będę ich "czuć"... Musisz tylko pamiętać że wada na okularach i na soczewkach jest inna ze względu na odległość od oka.

Wstaję rano, pocieram oczy i sobie myślę jak to jest zajebiście tak wyraźnie widzieć :)

Chanela lubi tę wiadomość

• Selene Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    n

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:35

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:20

Kawa lubi tę wiadomość

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selen mi początkowo było się ciężko przestawić spać w soczewkach, na początku je wyciągałam. Teraz bity miesiąc w nich chodzę, jak mija termin to ściągam daje oczom 2-3dni odpoczynku i znowu kolejne świeże opakowanie nakładam. W życiu bym ich nie zamieniła :)

• zielarka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ze względu na znacznie gorsze widzenie powinnam iśc do okulisty ale boję sie, że walnie mi właśnie to, że nie mogę rodzić sn :/
    Ech...złe wiadomości dziś dostałam od mojej przyjaciółki...bardzo mi smutno... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:59

FITop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje ciśnienie dzisiaj 99/56 zaraz ponownie zasnę..........

• Chanela Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:21

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
‹‹ 1156 1157 1158 1159 1160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ