*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
dopadlo mnie lekkie natchnienie więc wreszcie sprobuje podsumowac zajecia z SR o połogu i karmieniu piersia cześć 1
postaram sie w miare obiektywnie napisać co pamietam z zajęć i nie chciałabym znów wywołać dyskusji o kp, pamietajmy rowniez, że duzo zalezy od szpitala, w ktorym bedziemy rodzić, bo czasami w jednym coś praktykują a w innym nie
połóg
Pani polożna mówiła o tym, że do 4 tyg powinno nam sie skonczyć wszelkie brudzenie a już własciwie w 1 tyg powinnysmy zauwazyć zmniejszanie sie ilosci krwi, jeżeli uznamy że krwi jest za dużo dobrze sie skonsultowac (mowiła że moj szpital przy wypisie w zaleceniach kaze sie w ciągu mniej wiecej 2 tyg zglosic do swojego lekarza, gdyby w ciągu pierwszego tygodnia krwawienie całkiem ustało należy to zgłosić pielegniarce jesli jestesmy jeszcze w szpitalu, do lekarza jesli juz w domu, nie czekac nie wiadomo na co
nalezy sobie zakupic male lusterko do ogladania krocza/rany po cc, bo polozne sie zmieniaja i choc teoretycznie zapisuja w karcie stan krocza dosc dokladnie to my same najlepiej zobaczymy jesli zacznie dziac sie cos nie tak
koniecznie nalezy wziac papierowe reczniki kuchenne do osuczania krocza/rany po cc i dobrze zakupic tantum rosa mozna 3 razy na dobe polac sobie z buteleczki po wodzie mineralnej, nie robic nasiadowek, nie kapac sie w wannie dopoki sie rany nie zagoja
u nas w szpitalu rana po cc ma zdejmowane szwy w dniu wypisu, chyba ze w szczegolnych przypadkach lekarz zadecyduje inaczej
w razie hemoroidow od razu mowic poloznym, nie cierpiec w milczeniu bo samo nie przejdzie, sugerowala kupic sobie masc zawczasu
poki jestesmy w szpitalu informowac o skrzepach, bo choc normalne, ze moga sie utworzyc przy dłuższym lezeniu, to potem beda nas polozne dopytywac czy to sie nie powtarza
w domu czesto wietrzyc krocze a w szpitalu mozna byc w majtkach, ale jedynie bawełnianych lub siateczkowanych (sa podobno jakies z flizeliny, ale nie przepuszczaja powietrza)w razie czego prosic o pomoc, bo u nas maja duzo pacjentek malo personelu, wiec jakby co nie czekac az ktos przyjdzie
Becia81, Malenq, Wiki81, rastafanka, jonka91, lwuska55592 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAg... wrote:W prywatnych klinikach tez pracują lekarze ktorzy mają etaty w szpitalach panstwwych- wiec tu i tu mozn trafic na buca i debila albo na super goscia. To niestety zalezy od czlowieka a nie od kliniki.
Ag póki co na forum eskulapa same pozytywne opinie są o tym lekarzu do którego jestem umówiona i ogólnie o położnych tam pracujących, atmosferze itp. Oni nie mają kontraktu z nfz, a czy pracują w innych szpitalach? Nie wiem.. Wydaje mi się że nie opłacalne by to dla nich było, bo więcej zarobią przyjmując w prv niż na nfz -
mi polecala babeczka wziac jeszcze takie male kolo dmuchane ( albo cos takiego ale mowila ze kolko starczy http://allegro.pl/oponka-poduszka-kobiet-po-porodzie-poporodowa-ceba-i4721361674.html ) podobno moze bolec przy siedzeniu wiec to pomaga
szpilka lubi tę wiadomość
-
Kawa wrote:Ag póki co na forum eskulapa same pozytywne opinie są o tym lekarzu do którego jestem umówiona i ogólnie o położnych tam pracujących, atmosferze itp. Oni nie mają kontraktu z nfz, a czy pracują w innych szpitalach? Nie wiem.. Wydaje mi się że nie opłacalne by to dla nich było, bo więcej zarobią przyjmując w prv niż na nfz
ordynatorzy z rudy ( panstwowy szpital) maja swoja klinike prywatna i tam tez leczą prwwatnie i na nfz i do tego pracuja obaj w poradni.
Nasz znajomy chirurg twarzowo szczekowy pracuje w szpitalu panstw, prywatnej klinice i ma swoj gabinet. To czesta praktyka wsrod lekarzy a dalam przyklady tylko te co na szybko przyszly mi do glowy:)
nic tylko sie cieszyc ze sa takie opinie jak mowisz, ale to nie wyklucza tego ze i tu i tu mozesz trafic na debila i super goscia. Jak ktos jest madry i normalny to pacjentke traktuje wszedzie tak samo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:21
Kawa, szpilka lubią tę wiadomość
-
Wróciłam od okulisty, koleś przesmieszny! No i mówi,że mam dośc malą wadę wzroku (-3) i że on od -6 bada dokładniej.Ja mu na to,że w sumie jak już jestem i płacę i mój ginekolog prosił,to niech mi zbada te oczy dokładnie.Zakroplił mi oczy,kazał poczekać, badał mnie 2 razy,bo za pierwszym razem myślał,że mu się przewidziało.A ja mam jakieś zmiany na lewym i prawym oku na siatkówce i mówi do mnie tak:" Niestety,nie urodzi pani naturalnie". Wypisał w karcie ciązy coś tam i na koniec mówię mu,ze własnie ja wolę jednak cc :)Także przyklepane:)
Ag..., Kawa, Malenq, Wiki81, Chanela, zielarka, Gwiazdeczka27, Paula44, jonka91, lwuska55592, Agus89, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLubie" nie za te zmiany ale za to że Ci się udało tak to załatwić
Swoją drogą, ja bez soczewek czuję się ślepa jak kret a mam -1,75, a on mówi że 3 to mało? naprawdę zabawny!Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:26
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyszpilka dziękuję za sprawozdanie:) ja nie chodzę do SR i takie info są mi bardzo przydatne.......
co do lekarzy mój prowadzący gin, pracuje w większości prywatnie, ale 2x w tyg. jest na nfz.............i nie wiem o co chodzi, ale na nfz jest inny (tak jak Kawa napisała buc - a przynajmniej tak twierdzi moja znajoma, która chodziła do niego na nfz).......ja od samego początku chodzę prywatnie i jest miły, rzeczowy, skrupulatny itp.
więc jak widzicie jeden człowiek a 2 różne zachowania.......
rodzić będę na nfz, w szpitalu w którym są studenci i jest mi wszystko jedno, w tamtym roku leżałam w tym samym szpitalu na endokrynologii i diabetologii i "dziewczynki" okazały się bardzo pomocne...może i tym razem tak będzie?
po drzemce.......wcale nie czuję się lepiejWiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:28
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
karmienie piersia
co do zalet kazda wie
przez piewsze 3 dni jest siara potem mleko przejsciowe a po ok 3 tyg mleko to juz takie najbardziej geste
najbardziej kaloryczne mleko jest w godzinach południowych i nocnych dlatego trezba dziecko wybudzac na karmienie w nocy co 4 godziny max
przez pierwsze 5-10 min mleko jest mniej kaloryczne (jak picie) jeśłi dziecko ssie szybko to pije a jak powoli to już mu leci to "jedzenie",
jak dziecko je z 2 piersi na 1 karmienie to nastepne zaczynamy od tej piersi na ktorej skonczylysmy a jak jedną piers na jedno karmienie to na zmiane
zawsze przed karmieniem myjemy rece, ale nie trzeba myc piersi,
przez pierwsze 6 m-cy karmimy wylacznie piersia (tu komentarz poloznej, ze uwaga sa rozne sytuacje jak coś nie wyjdzie lub karmimy w sposob mieszany to nie jest nasza wina i nie mamy dac sobie tego wmowic nikomu)
pozycji do karmienia jest kilka i tu albo głowka dziecka leży w zgieciu łokcia albo na dłoni można też karmić na leżąco
ważne oby wolnej dłoni cztery palce trzymały piers od spodu a kciuk z wierzchu
dziecko musi uchwycic brodawke z kawałkiem otoczki nos i broda dziecka dotyka piersi, dziecko nakładamy na piers a nie schylamy sie z piersia do dziecka
jesli dziecko cmoka jest zle przystawione trzeba włożyc maly palec dziecku do ust i zabrac brodawke i dostawic jeszcze raz
jesli dziecko traktuje piers jak smoczka to zabieramy i je przytulamy do piersi ale bez ciumkania
na poczatku przy karmieniu boli podbrzusze bo obkurcza sie macica w trakcie karmienia można pic melise, nerwy szkodza bardziej
trzeba uwazac zeby dziecko nie było za ciepło ubrane do karmienia, bo się wscieka a my nie wiemy dlaczego (czyli nie ubieramy w body, pajaca i rozek jak jest ciepło, bo sie zgrzeje nie dość ze od ciezkiej pracy jaka jedzenie dla takiego maluszka to jeszcze my oddajemy mu swoje ciepło to jeszcze jest ciepło ubrany
w moim szpitalu staraja sie dziecko przystawic w ciagu 1 godziny po porodzie zarowno naturalnym jak i cc, żeby dziecko nie zapomnialo odruchu ssania, nie podaja mm chyba ze na zlecenie lekarza pediatry
i jak nas wnerwia ktos z naszch gosci (dobre rady mamusi badz tesciowej) lub gosci kolezanki z pokoju to mozna pojsc do pan pod innym pretekstem a one po jakims czasie dyskretnie wyproszą pod zupenie innym pretekstemMartaKD, Malenq, Wiki81, rastafanka, Kawa, Gwiazdeczka27, jonka91, Agus89 lubią tę wiadomość
-
Dostalam wlasnie posciel z ochraniaczem i organizerem na lozeczko- pani mi uszyla specjalnie na zyczenie:)
cudowna jest:D
takze plan na wieczor- skladamy lozeczko:)szpilka, rastafanka, Malenq, magdalenka, Kawa, Gwiazdeczka27, polaola, jonka91, Agus89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySelene wrote:też mam wadę -1,75 i zamierzam kupić na poród takie droższe soczewki co niby mega powietrze przepuszczają i można w nich spać, bo bez soczewek to potykam się o własne nogi!!
niby mówią że to niezdrowe dla oka ale trudno, kilka dni w szpitalu przeboleję a wole widzieć
Selen ja mam te soczewki 24h miesięczne PureVision z allegro po ok 8zł/szt, śpię w nich, maluję się, wykonuje demakijaż oczu (właściwie wszystko) jak dla mnie są dużo wygodniejsze niż Acuve które musiałam codziennie zakładać i zdejmować i czekać jakiś czas aż nie będę ich "czuć"... Musisz tylko pamiętać że wada na okularach i na soczewkach jest inna ze względu na odległość od oka.
Wstaję rano, pocieram oczy i sobie myślę jak to jest zajebiście tak wyraźnie widziećChanela lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySelen mi początkowo było się ciężko przestawić spać w soczewkach, na początku je wyciągałam. Teraz bity miesiąc w nich chodzę, jak mija termin to ściągam daje oczom 2-3dni odpoczynku i znowu kolejne świeże opakowanie nakładam. W życiu bym ich nie zamieniła
-
Kurcze, ze względu na znacznie gorsze widzenie powinnam iśc do okulisty ale boję sie, że walnie mi właśnie to, że nie mogę rodzić sn
Ech...złe wiadomości dziś dostałam od mojej przyjaciółki...bardzo mi smutno...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 12:59
-
nick nieaktualny