*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam dziewczyny
Kolejny dzień w domku... Nocka dosyć dobrze. Wczoraj na SR mieliśmy masaż pleców i takie elementy akupunktury, która może się przydać w trakcie porodu, gdybym miała bóle krzyżowe. Dobra rzecz, że M. się tego nauczył. Teraz trenujemy w domku.
Co do macierzyńskiego, to ja idę na rok, jestem w tej dobrej sytuacji, że praca mi na to pozwala. A po roku, najprawdopodobniej opiekunka lub ciocia, która jest na rencie będzie przychodziła.
Co do puchnięcia, to mi się też położna pyta, czy mam obrzęki. Mnie na szczęście to nie spotkało, ale na SR mówili, żeby pić dużo dużo wody, bo puchniemy jak nam się woda w organizmie zatrzymuje. I mówili jeszcze, że obrzęki wieczorem są normalne, ale jak się budzimy z opuchniętymi dłońmi i stopami to jest niedobrze, ale nie pamiętam dlaczego...
Dzisiaj jedziemy oglądać łóżeczka bo jeszcze nie mamy!!! Najpierw chcieliśmy kupić używane z olx, ale stwierdziliśmy, że do nowego nie trzeba by było dużo dokładać, więc może jednak nowe? A Wy ile przeznaczyłyście na łóżeczko? -
Hej dziewczyny tak czytam o waszych urlopach macierzynskich i o tym czy idziecie na pol roku czy na rok i az mi sie ryczec chce.
Ja nie mieszkam w Polsce i mi sie nalezy przy pierwszym dziecku "az" 16 tygodni... Z czego 6 przed porodem a 10 po porodzie. I to nawet te 16 tygodni nie jest platne 100% tylko 80%. No wyobrazacie sobie, co mozna z 10 tygodniowym dzieckiem zrobic? Zlobek? Niania? i powrot do pracy. No masakra...
Jedyna opcja to dodatkowe 6 miesiecy bezplatnego wychowawczego, z ktorego skorzystam bo nie wyobraza sobie 10 tygodniowego dziecka w obcymi zostawic. Rodzice i tesciowie w Polsce. Jakbym tylko mogla to bym chetnie z tego rocznego skorzystala tak jak Wy.
Trzymajcie sie w zdrowiu mamusie, na tej ostatniej prostej nie mozna sie pochorowac! -
OliOla my bedziemy zmuszeni kupic turystyczne łozeczki ktore bedzie u mojej mamy- małz ma koniec projektu na przelomie stycznia/ lutego co wiaze się z 2/3 tyg wyjazdem wiec pojade wtedy pomieszkac do mamy i tam wlasnie zeby sobie stało takie turystyczne.
-
My łóżeczko turystyczne na pewno też kupujemy, ale chyba trochę później. To bardzo przydatna i praktyczna rzecz na wyjazdy i zajmuje mało miejsca.
Nie wiedziałam o takich paskach, pewnie pod koniec trzeba się będzie w nie zaopatrzyć, bo podobno końcówka ciąży i wypatrywanie symptomów porodu jest męczące...
-
nick nieaktualnyWitam się po weekendzie, coraz lepiej mi się śpi ale do 11, dopiero co wstałam i piję kawę..
Podczytywałam Was cały czas z tel ale obiecałam M że nie usiądę na kompa by pisać
W niedziele mieliśmy maraton i byłam padnięta, Kato Ikea -masakra- ludzie tam całymi rodzinami na spacer przyjeżdżają uhh nie mam już cierpliwości.. później galeria szybkie zakupy dla mojego M i chciałam wziąć kocyk z Home&You z Myszką Mickey dla małej bo widziałam na necie, ale w realu nie był wart swojej ceny- bardzo cieniutki. Następnie pizza w Da grasso i do domu, brzuchem do góry na kanapie
Też mam zamiar iść na roczny urlop, później kombinować nie będę musiała bo to i tak firma rodzinna.
Polaola a jeśli ma się wpis że cesarka była ze wskazań to wypłacają z pzu jak za operacje? bo jeśli nie to śmieszne, bo i tak i tak kobieta przecież musi urodzić bez względu na to w jaki sposób do tego dojdziechyba że coś źle zrozumiałam.
-
kasiakra wrote:Ja znów mam jakiś problem, czy komuś puchną dłonie? Bo mnie tak, nogi mi nie puchną. Martwi mnie to, bo dłonie zaczynają mnie pobolewać, czuję je jak nimi coś robię, np. pisze na kompie. Nigdy tak nie miałam.
To moze byc ciesnia nadgarstka, tez ciazowa przypadlosc. Wlasnie czesto jak jest opuchlizna to wystepuje bo naciska na jakies nerwy. Sa na to jakies cwiczenia rozciagajace i dobrze spac z wyprostowanymi nadgarstkami. Ale generalnie kijowa przypadlosci.
A opuchlizna jesli schodzi po nocy i odpoczynku to nic groznego. Duzo pic trzeba. Jesli sie utrzymuje nawet po odpoczynku to koniecznie skonsultowac bo to moze byc oznaka zatrucia organizmu.
Mamy szczescie ze zima jest, jakby to bylo lato to by kazda narzekala ze spuchnieta jak ludzik michelin -
Ja place 95 zl składkę. I płace to już ponad rok. Nic nie wiedzialam o tych Kartach aptecznych. Podpowiecie jak to załatwić ? Byłam w szpitalu juz 4 razy w ciazy i 3 raz będę korzystać z ubezpieczenia za pobyt w szpitalu. Akurat chce zrobić zamówienie w aptece wiec taka karta by się przydała
-
nick nieaktualnyaswariatka wrote:My łóżeczko turystyczne na pewno też kupujemy, ale chyba trochę później. To bardzo przydatna i praktyczna rzecz na wyjazdy i zajmuje mało miejsca.
Ja zakupiłam łóżeczko Paula Late KLUPŚ za 192zł(+komodę z przewijakiem) myślałam że ze wzgledu na niską cenę będzie "jednorazowe" ale jest solidnie wykonane i wykończone. Szczebelki wyciągane, wysokość regulowana. A turystycznie pewnie też dokupię bo mam duży dom (ale to już pewnie używane)