*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
ja odpukać od początku nie miałam żadnych bóli, ale podobno mogą w ciąży zdarzać się i bóle pleców jak i nawet taka jak by rwa kulszowa, spowodowana ułożeniem dziecka, które uciska na nerw, często pojawia się już od 12 tygodnia u niektórych znika całkowicie po czasie u niektórych pojawia się później a jeszcze u innych kobietek może trwać do końca niestety.. Może niech mąż/partner pomasuje?
Też bardzo mocno zaciskam kciuki za udane wizyty -
U mnie też już brzuch trochę widoczny, bo ja zawsze miałam płaski
Na dole jest zdecydowanie twardy i jak leżę, to mogę dokładnie wyczuć, dokąd już sięga macica, a cała "reszta flaczków", która normalnie była równomiernie rozłożona podjechała do góry
Ja podejrzewam, że właściwe badanie usg genetyczne wykonuje lekarz, który ma do tego odpowiedni sprzęt oraz kwalifikacje. Pewnie część lekarzy odsyła na takie badanie gdzie indziej, żeby mogło być wykonane dokładnie przez osobę z certfikatem FMF. Oczywiście, że część lekarzy wykonuje podczas rutynowego badania te podstawowe pomiary, ale część odsyła na kompleksowe badanie, jeśli sam go nie wykonuje. Mój lekarz na przykład posiada wspomniany certyfikat. Możliwe, że nie jest on obowiązkowy. Z ciekawości zapytam go o to w poniedziałek, bo wtedy będę mieć usg genetyczne.
Tu macie link do strony z listą lekarzy mających uprawnienia:
http://www.pregmed.pl/pl/oferta/aktualnosci/certyfikaty-fmf/
Ewelina88, mnie ciągle coś pobolewa, szczególnie w ciągu ostatnich 3 tygodni, ale są to bóle wyraźnie rozciągająco-kłujące - po bokach i od strony szyjki macicy. Czasem mam odczucie, jakbym miała zakwasy macicy. Ale to wszystko normalne i nie jest uciążliwe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 12:08
szpilka lubi tę wiadomość
-
Pinia108 wrote:Mam do was pytanko. Bierzecie może Femibion Natal clasic? Bo mnie się właśnie kończy i nie wiem czy kupować już Femibion Natal 2 (on jest dwa razy droższy) czy mogę całą ciąże lecieć na Clasicu?
Pinia ja bralam od poczatku femibion clasic i dzis lekarz powiedzial ze jak biore clasic to zebym juz go brala do konca ciazy
Ja juz po wizyciedziekuje za wszystkie kciuki
Z dzidziusiem wszystko jak najlepiej. Ufff kamien z serca
Akcja serca 175 ud/min. CRL 22,1 mm co odpowiada 8 tydz+6 dz. Czyli jestem jeden dzien do tylu ale to prawie nicKawa, Malenq, Pinia108, Gwiazdeczka27, jonka91, Paula44, MonikaDM, Chanela, agnb6, nix lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
U mnie tez ciagle tydzien do tylu i ciagle mam nadzieje ze nadgoni, urosnie wiecej
Zobaczymy za 11 dni
W sumie jedna z Was pisala tutaj ze w ciagu 10 dni maluszek urosl z tego co pamietam 2cm. To sporo w tak krotkim czasie i nie obraze sie jak Moj w koncu zacznie porzadnie rosnac.
Ja wyslalam zdjecie brzucha mojej Mamie a ona ze mi sie ciaza chyba do kregoslupa przykleila bo nic nie widac i ze stawia ze przytyje co najwyzej 10kg. Ile bym dala zeby to byla prawda...
W koncu tego nigdy nie wiadomo, przede mna jeszcze tyle miesiecy.
A dzis pieke ciacho bo Moj R. ma 30 urodziny i caly dzien planujemy spedzic razem
Milego dnia wam zycze !
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
W mojej pierwszej ciąży córcia na połówkowym usg miała nogi długie ponad normę, gin dziwnie to zaakcentował, a ja już myślałam: boże, niedorozwój całej reszty!
Urodziłam zdrowego bobasa który teraz ma nogi długie po szyję.
Nie przejmujcie się tak wymiarami, dzieć zdrowo rośnie, napewno.isabelle lubi tę wiadomość
-
A.loth dzięki za listę, znalazłam może ze 3 nazwiska lekarzy z okolicznych powiatów, więc pewnie inne fundacje też robią takie kursy dla lekarzy, ale to fakt nie każdy czuje się kompetentny, żeby robić wszystkie pomiary i nie każdy ma najnowocześniej sprzęt, choć zdarzają się lekarze, którzy po wielu kursach z obsługi usg są w stanie zrobić większość pomiarów w trakcie normalnej wizyty i nie odsyłają dalej co pozwala zaoszczędzić mnóstwo kasy, bo nawet jak wezmą trochę więcej niż podczas zwykłego usg to nie aż tyle co pisały dziewczyny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny. Mnie też strasznie muli. Cały dzień! Rano jeszcze do wytrzymania, ale popołudniu się zaczyna na dobre. Wieczorami codziennie migrena i mdłości nie do zniesienia. nix podonie jak u Ciebie - jak jem to nie muli. To jest straszne, wolałabym na odwrót! Boje się o wagę. Nie należę do szczypiorków, nadwagi w sumie tez nie mam, ale nie wyobazam sobie przytyc nawet z 15 kg! No nie! To odbierze mi radość z macierzyństwa, taka juz jestem. Cały czas liczę na to, że w 2 trymestrze bedzie lepiej i bede mogla sie zdrowo i racjonalnie odżywiać. Wczoraj to miałam brzuch jak w 6 miesiącu!!! Co to bedzie później. 3majcie się!
-
Mi na szczęście przechodzą mdłości i bóle głowy, za to witaj zgago!!! Chociaż wolę to niż wcześniejsze objawy. Co do jedzenia to ja też mogłabym jeść ciągle i ciągle, mi wszystko na razie w brzuch i cycki idzie. Ogólnie mam dobrą przemianę materii, ale martwi mnie wzdęcia. Macie też tak? Od paru dni mnie męczą. Dziewczyny na innym forum pisały, że można dzidzie tak udusić, ale nie wiem ile w tym prawdy.
-
Ewelina88 wrote:Mi na szczęście przechodzą mdłości i bóle głowy, za to witaj zgago!!! Chociaż wolę to niż wcześniejsze objawy. Co do jedzenia to ja też mogłabym jeść ciągle i ciągle, mi wszystko na razie w brzuch i cycki idzie. Ogólnie mam dobrą przemianę materii, ale martwi mnie wzdęcia. Macie też tak? Od paru dni mnie męczą. Dziewczyny na innym forum pisały, że można dzidzie tak udusić, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Ja mam jakas nadkwasnosci w gadle:/ i wlasnie skonczylam hefcika w kibelku:/
Ewelina nie czytaj tyle!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 19:18
-
nick nieaktualnyEwelina to jakieś bzdury z tym uduszeniem dziecka przez wzdęcia... My dziś mieliśmy małe zakupowe szaleństwo
Wyobraźcie sobie ze pojechaaliśmy po dywaniki pod łóżko w sypialni i nowe ręczniki, a kupiliśmy też dywanik do pokoju malucha
No taka promocja była, ze zal było nie wziąć
Jest śliczny - gruby, mięciutki i uniwersalny naszym zdaniem
Jak się uda wrzucić fotkę to sie Wam pochwalę
Ag..., Paula44, kejti91 lubią tę wiadomość