*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPowyżej 97 centyla rzeczywiście mówi się o otyłości, ale wydaje mi się że to dotyczy dzieci już trochę starszych, takich które jedzą wszystkie pokarmy stałe, po których widać przekarmienie.
Mlekiem z piersi nie można przekarmić.
Alarmujące pewnie byłoby gdyby starsze dziecko na siatce centylowej szło do góry, ale jak urodziło się np. w 90 centylu i tak cały czas idzie to jest jak najbardziej ok. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
MonikaDM wrote:Vincent już w szpitalu pił na "dwójce" więc może dlatego podeszły mu te NUKi, bo Avent odpadł w przedbiegach. NUKi nie dość ze mają te rozmiary 1=0 do 6m, 2=6 do 18m, to maja jeszcze rozróżnienie na mleko matki i herbatkę, mleko modyfikowane i lżejsze kaszki
Fajne te NUKi były, ale my musieliśmy odstawić, bo logopeda powiedziała, że smoczki są nieprawidłowe i Alicja nie ćwiczy mięśni okrężnych ust. Dlatego całkowicie przeszłam na TT, a NUKi czekają, może jeszcze kiedyś wrócimy jak logopeda pozwoli. -
nick nieaktualnyrenia83 wrote:jak się tu wrzuca fotki?
poproszę o dokładny opis dla analfabety komputerowego
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kasiakra wrote:Rozmawiałam dziś z kuzynką męża, jej synek z 27 grudnia waży 7,5 kg - jest tylko na piersi... załamałam się, mój młodszy 10 dni jest 2 kg lżejszy
-
lwuska55592 wrote:to nie oznacza otyłości tylko że ,,najwyżej biegnie linia 97. centyla – oznacza ona, że u 97% dzieci z danej populacji oceniany parametr ma niższą wartość,,
To oznacza że 3% dzieci ma taką masę ciała co nie koniecznie oznacza że jest otyły czy coś, każde dziecko jest przecież inne, rodzi się z innymi predyspozycjami genetycznymi, rodzi się większe /mniejsze, ma inna przemianę materii i inaczej przybiera na wadze..
(tak jak i my dorośli np. moja siostra je więcej odemnie a waży 48 kg ma inną budowę ciała, poszła w rodzinę mamy w figurę i ma inną przemianę materii a je przecież więcej niż ja)
Wydaje mi się to normalne bo mój i we wzroście i w wadze jest w 97 centylu.. i nie jest otyły ani nie jest wielkoludem.
Ważne po prostu jest żeby dziecko mniej więcej szło w granicach tych samych centyli -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny