*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
MonikaDM wrote:Jonka przepis na makaron z brokulem skopiowalam, w najbliższym czasie zagości na moim stole
zapomniałam tylko napisac o soleniu wody na makaron i brokuł ale to chyba wiadomoew. później można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 18:20
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJezu, ale Wy macie wene dzisiaj!
Bylam z mężem w jednym sklepie - poprosiłam, żeby przed narodzinami Dzidziola zrobił naszą drugą dużą łazienkę - mieszkamy w domu 3 lata i właśnie duży kabelek i pokój dziecięcy są nietknięte.
Ruszyliśmy na poszukiwanie płytek, wanny itp.
Potem trafiliśmy do restauracji, w której niedawno było pani Magdalena G.
Całkiem dobra włoska kuchnia - oczywiście miałam problem, co wybrać, żeby było smaczne, nie pikantne, zdrowe, smakowało mi i nie miało dodatków typu owoce morza
Wybór padł na krem z pomidorów i ... pizzę z pieca. DOBRE BYŁO!
Teraz leżę i trawie. Pogoda dziwna - duchota i zbiera się na burze.
Trochę boli mnie dziś głową i ciągnie podbrzusze.
Trzymam kciuki za wizyty i czekam na wieści!
Próba:
dajcie koniecznie znać!jonka91, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
Wczoraj pomimo mega upału pojechalismy z G w odwiedziny do mojej kuzynki i jej dzidziusia, który już prawie miesiąc ma, dzidziuś grzeczniutki w ogóle nie płacze jak na tak małe dziecko, je śpi i zajmuje sie sobą np robi eee do swojej krowy z łózeczka i do rodziców, kweka jak jest głodny a jak się budzi to poznaje się to po wzmożonym ruchu w łózeczku/wózku a nie po wielkim ryku z moich dzidziusiowych doświadczeń wiekszość tak małych dzieci jednak częściej płacze, że nie wspone o horrorze usypiania jednego z siostrzeńców G gdzie pierwsze pół godziny w wózku to był ogłuszający ryk :)osobiście nie liczę na aż tak grzeczne dziecko, ale kto wie kto wie może się uda :)moja kuzynka przepowiada u mnie córeczkę, ale że nie ma jakis specjalnych zdolnośc w tym kierunku to nie nastawiamy się na nic, poza tym ,żeby tylko zdrowe było no a mój G oczywiście powiedział, że nawet jak córeczka to tez się będzie o gzymsach wspinać ja on w dzieciństwie hehe
-
niestety przez te temperatury, które cudne są na urlopie nad morzem ale niekoniecznie podczas jazdy autem w ciąży, po powrocie do domu łupanie w czaszce i zimny ręcznik na głowie przez 1,5 h, poprawiło się jak zjadłam na kolację smażone krążki cukinii mniam
-
Jestem po wizycie. Dzięki Bogu z dzidziolem wszystko ok.Gin zbadał mnie dokładnie, na samolocie, potem usg dopochwowe i przez brzuch.Tętno w porządku więc mam się nie martwic.Krwawienie najprawdopodobniej było wywołane przemęczeniem i nadmiarem chodzenia,bo faktycznie w tamtym tygodniu to ja narobiłam kilometrów i to w takim upale.Mam na siebie uważac i ograniczyc spacery a nie urządzac maratony :p Do tego przepisał mi dupka (którego zresztą niecały miesiąc temu odstawiłam) 4x1 tab dziennie i luteinę dopochwowo 2x1.Trochę dużo tego duphastonu ale chyba gin wie co robi i jak każe brac to będę brała.Od południa ostro bolała mnie głowa a po powrocie z wizyty nie mineło 10 min a ból jak ręką odjął...chyba to z nerwów miałam.Podpytałam kiedy można ewentualnie podejrzec co tam między nóżkami się chowa to mi powiedział że ok 19 tyg więc mój gin widac z tych co zbyt wcześnie nie chcą prorokowac i zgadywac :p Ehh a ja już bym chciała coś wiedziec hehe a tak se poczekam do nast. wizyty albo i dłużej.No nic, jak mus to mus, będę się cieszyc niezależnie od płci! To ja teraz uciekam cosik na kolację zrobic i miłego wieczorku kobitki życzę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 19:21
Kawa, ania_29, szpilka, Ag..., Gwiazdeczka27, nix, jonka91, Paula44, Malenq, Wiki81, zielarka, Maud11, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
ania_29 wrote:belldandy powinnaś pozostawać pod opieką fachowca. Anoreksja i bulimia to okropne choroby i bardzo podstępne
Byłam pod opieką lekarska, odbyłam terapię indywidualna jak i 3 miesięczną na oddziale dziennym. Obecnie radzę sobie sama. Powiem Wam, że żadna terapia nie pomogła mi jak dziecko. Obecnie od 3 miesięcy nie miałam objawów choroby.
Terapie w moim wypadku były niewypałem. Zamiast wyciszenia objawów miałam straszne nasilenie, depresję itp. Musiałam zebrać się w sobie i dać radę sama.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 20:08
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Maud11 wrote:Bellandy, to nie jest takie głupie, że ciężarnych nie leczą.
W trakcie takiej terapii dużo się "rozgrzebuje" i dociera czasem to takich zakamarków człowieka, o których nawet się nie wie i trzeba być gotowym na naprawdę duże obciążenie psychiczne.
Sama coś o tym wiem, niestety...
W każdym razie nie byłoby to dobre dla Dzieciątka i oni o tym bardzo dobrze wiedzą!
W ciąży dobra jest ewentualnie terapia tzw. podtrzymująca a na pewno nie zagłębiająca się i szukająca przyczyn problemów.
Postaraj się po prostu pomyśleć, że teraz najważniejsze jest Dzieciątko i jego zdrowie
I tak właśnie jest. Dziecko, rodzina to nowy etap w moim życiu. Na obecną chwilę nie mam objawów choroby i wierzę, że nie powrócą. Wsparcie Narzeczonego też dużo daje. Dla dziecka zrobię wszystko, dla niego będę zdrowa by mieć siłę się nim zajmować !Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 20:10
[*] 2014 i 2016 -
MonikaDM wrote:Bell - trampki sa boskie...zakochałam się
Dobrze ze pogadalas z mamą
Nie daj się wiecej! Zuch dziewczyna
Jak zobaczysz poduchę to daj znac prosze bo też się nad nią zastanawiam? Napisz jeszcze którą oglądałaś bo oni mają kilka rodzajów
Ależ jestem z Ciebie dumna!! Hihi
Oglądałam taką. http://motherhood.pl/sklep/kojec-motherhood-2
Wygląda ok, dzisiaj zamawiam z tym, że nie po przez ich sklep, a przez ceneo bo tam wyjdzie mi około 140 zł z dostawą, a na stronie Motherhood 159, a w Smyku po 169 dzisiaj były;))
[*] 2014 i 2016 -
Wracam z pracy, a tu widzę - gorąco nie tylko na zewnątrz
@Belldandy, cieszę się, że jesteś w lepszym nastroju i wyjaśniłaś sobie wszystko z mamą, no a przede wszystkim sama ze sobą. Nie wiem, czy mieszkasz z mamą nadal, ale może warto odciąć się na jakiś czas i żyć swoim życiem, a nie wsłuchiwać się w nieprzychylne komentarze, które wpędzają Cię w poczucie winy? Mimo burzy hormonów, warto jednak w ciąży chwycić trochę stabilności emocjonalnej, dla swojego dobra i dla dobra dzieciątka.
@ania_29 - witaj w gronie czekającychJa dopiero na pocz. września poznam płeć. Umieram z ciekawości, ale jestem pewna, że z każdej wiadomości ucieszę się bardzo
I wiecie co, rosnęBędąc tydzień na zwolnieniu nie zakładałam moich ciążowych jeansów i dzisiaj rano zauważyłam wyraźnie większy brzuszek
Powodzenia na wizytach! M4DZI4, cieszę się, że wszystko ok! Zastanawiam się, w jakim celu masz brać duphaston na tym etapie ciąży?
-
isabelle wrote:Wracam z pracy, a tu widzę - gorąco nie tylko na zewnątrz
@Belldandy, cieszę się, że jesteś w lepszym nastroju i wyjaśniłaś sobie wszystko z mamą, no a przede wszystkim sama ze sobą. Nie wiem, czy mieszkasz z mamą nadal, ale może warto odciąć się na jakiś czas i żyć swoim życiem, a nie wsłuchiwać się w nieprzychylne komentarze, które wpędzają Cię w poczucie winy? Mimo burzy hormonów, warto jednak w ciąży chwycić trochę stabilności emocjonalnej, dla swojego dobra i dla dobra dzieciątka.
@ania_29 - witaj w gronie czekającychJa dopiero na pocz. września poznam płeć. Umieram z ciekawości, ale jestem pewna, że z każdej wiadomości ucieszę się bardzo
I wiecie co, rosnęBędąc tydzień na zwolnieniu nie zakładałam moich ciążowych jeansów i dzisiaj rano zauważyłam wyraźnie większy brzuszek
Powodzenia na wizytach! M4DZI4, cieszę się, że wszystko ok! Zastanawiam się, w jakim celu masz brać duphaston na tym etapie ciąży?
Mieszkam właśnie z mamą, ale już niedługo bo remontujemy z Narzeczonym górę domu i zaraz ślub i wyprowadzka;)
Ale się najadłam... kebabem !
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 20:34
[*] 2014 i 2016 -
Zastanawiam się co zrobić - czuje ból pod prawym żebrem. Nie jest to ostry ból, raczej takie ćmienie, najbardziej przypomina kolkę tylko taki niepulsujący. Nie boli to tak - żebym miała ochotę coś łykać przeciwbólowego. Tydzień temu miałam przez 3 dni takie objawy i już myślałam iść do jakiegoś lekarza, ale przeszło i zapomniałam o tym. Dziś znów się zaczyna... Nie mam wpływu na to w jakiej pozycji jestem, na leżąco nie przechodzi. Jak wciągnę głęboko powietrze to bardziej to czuje.
Wizytę u gina mam dopiero 1 sierpnia. Zastanawiam się czy nie iść do jakiegoś pierwszego kontaktu i poprosić może o jakiej badania wątroby??? albo USG jamy brzusznej. Gdyby to była późniejsza ciąża to mogłabym przypuszczać że dzidzia mnie gniecie - ale na to to jeszcze chyba za wcześnie.
Czy w ciąży można badać przez brzuch rękami - takie uciskanie przez lekarza? bo zwykle tak mnie badali gdy bolał brzuchWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 21:01
Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
Pinia pod prawym żebrem to chyba wątroba. Możesz sobie zrobić ASAT i ALAT z badania krwi. U mnie te enzymy w 9tc były dwukrotnie przekroczone, ale bóli wątrobowych nie miałam
A badanie gastroenterologiczne można przeprowadzić. Ja takie miałam i u mnie wątroba okazała się bez zarzutu, za to znaleziono kamienie żółciowe i błotkoWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 21:14
-
A mnie dzis pulsuje w lewej pachwinie, tez nie wiem co to jest. Mam zagrozona ciaze i lekarz kazal. Jechac do szpitala jakby mi cos bylo ale jak tu uznac ze to cos to cos powaznego.
Apropo watroby mnie tez wvzoraj lezac na lewym boku cos obudzilo jakby dźgniecie nieprzyjemne, ale pomyslalam ze to dzidzia i zaczelam sie smiac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 21:13
-
Dziś na obiad zaserwowałam cannelloni ze szpinakiem i fetą, pod sosem beszamelowym. Było pyszne! Mąż zadowolowy
jutro wypróbuję wasz przepis na makaron z brokułem
Dziewczyny, jutro idę do gina na kontrolę pessaru, dwa razy coś brudziło na brązowo, ale tylko chwilkę. Proszę trzymajcie kciuki by wszystko było ok...
-
nick nieaktualny
-
ania_29 wrote:Pinia pod prawym żebrem to chyba wątroba. Możesz sobie zrobić ASAT i ALAT z badania krwi. U mnie te enzymy w 9tc były dwukrotnie przekroczone, ale bóli wątrobowych nie miałam
A badanie gastroenterologiczne można przeprowadzić. Ja takie miałam i u mnie wątroba okazała się bez zarzutu, za to znaleziono kamienie żółciowe i błotko
Półtora roku temu miałam w szpitalu usg jamy brzusznej - wynik był prawidłowy i lekarz mi powiedział, że mam pęcherzyk żółciowy pozaginany i czasem może pobolewać i mam robić usg kontrolnie co 1-2 lata. Moja starsza siostra i tatko mają usunięty pęcherzyk żółciowy. Ale teraz to wole to sprawdzić...
Czy w ciąży usg jamy brzusznej też wykonuje się z pełnym pęcherzem?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 21:34
Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
Mowa o USG jakie pewnie miałaś
Ja to miałam wykonywane w ramach konsultacji. Byłam z pełnym pęcherzem, chociaż nikt mi zaleceń nie przedstawił.
bilirubiny i GGTP też mam w zleceniach szpitalnego wypisu, ale lekarz nie kazał mi teraz tego badać.
Może to faktycznie pęcherzyk żółciowy.... Teraz macica nie ma prawa na niego uciskać, jest zdecydowanie na to za wcześnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 21:40