X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Macie może opis mamy z 19 tygodnia? :)
    Tydzień 19

O Dziecku

Twoje dziecko mierzy około 14 cm- od ciemienia do końca tułowia (CRL), a jego długość całkowita to okolo 15- 20 cm. Waży około 250 gramów (8 1/2 uncji).
    Uszy Twojego dziecka w końcu przemieściły się do boków głowy, ale jeszcze trochę odstają. Stópki, mimo że jeszcze bardzo malutkie, są już proporcjonalne do reszty ciała.
    W dalszym ciągu bardzo intesywnie rozwija się układ nerwowy dziecka. Mózg w dalszym ciągu rośnie, rozwija się, tworzą się miliony nowych połączeń neuronowych. Mózg jest już na tyle dobrze rozwinięty, że dziecko może poruszać się w sposób bardziej świadomy.
    Wokół włókien nerwowych w całym ciele dziecka zaczyna wytwarzać się ochronna tłuszczowa substancja, zwana mieliną, która umożliwia szybki przepływ impulsów przesyłanych z mózgu. Odpowiednia ilość mieliny pomaga w wykonywaniu zręcznych, bardziej skoordynowanych ruchów u dziecka. To własnie niedostateczna ilość mieliny wpływa na nieporadność ruchową u noworodków i wcześniaków.
    Zaczęły tworzyć się zalążki zebów stałych, pojawią się one za istniejącymi już zalążkami zębów mlecznych.
    Rozwój zmysłów jest teraz bardzo intensywny. W odpowiednich partiach mózgu kształtują się komórki nerwowe odpowiedzialne za pracę poszczególnych zmysłów: smaku, słuchu, powonienia, wzroku i dotyku. Twoje dziecko potrafi już słyszeć i rozpoznawać Twój głos. Jest to zatem doskonały czas na czytanie na głos, mówienie do dziecka, bądź w przypływie dobrego humoru śpiewaniu mu wesołej piosenki!

O Tobie

Większość kobiet do tego momentu przybrała na wadze około 3.5 – 6.3 kg.
    Twój brzuszek jest już zapewne dość mocno widoczny, a Twój odmienny stan powszechnie rozpoznawalny i przyjemnie komentowany. W kolejnych tygodniach tempo wzrostu brzuszka przyspieszy. W związku z tym możesz odczuwać swędzenie rozciągającej się skóry. Staraj się regularnie nawilżać i masować skórę brzucha, ud i pośladków.
    Od czasu do czasu możesz poczuć nagły przeszywający ból po jednej lub obu stronach brzucha, szczególnie przy zmianie pozycji lub po całym dniu aktywności. Są to rozciągające się wiązadła podtrzymujące rosnącą macicę.
    W dalszym ciągu możesz odczuwać lekkie zawroty głowy, zmęczenie i ból pleców. Niekiedy ciężarne kobiety skarżą się na rozkojarzenie i problemy z pamięcią. Winowajcą tego są hormony, dlatego też stan ten może utrzymywać się przez cały okres ciąży jak i również przez czas karmienia piersią.
    Możesz zauważyć na swojej bieliźnie większą ilość śluzu szyjkowego.

Liskova, dorbie lubią tę wiadomość

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Hej!
    Tak patrzę, to mamy bardzo różne brzuszki :-)
    Mój przy Waszych jest taki malutki...

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :)

• Kamila8k Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Dzięki :)
    Nie ma za co!

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila8k wrote:
    Mój przy Waszych jest taki malutki...
    Hi, hi ;-)

• Rose123 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny !:) Dołączę do Was w końcu! :) Termin mam na 20 stycznia :) dotychczas 'surfowałam' tylko po forum II trymestr ale widzę, że tutaj jest ciekawiej :) z uwagi na podobne tygodnie ciąży :)

f2w3rjjgnbtc8i3h.png

Pola_x, ania.g, ewka315, polska_dziewczyna, Carmen1724 lubią tę wiadomość

atdc20mm0yebl2pl.png
  • Mordeczka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo Rose :)
    co raz to więcej Nas tutaj ;)

Rose123 lubi tę wiadomość

Gabrysia 5.02.2016 ❤
    Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rose123 wrote:
    Cześć dziewczyny !:) Dołączę do Was w końcu! :) Termin mam na 20 stycznia :) dotychczas 'surfowałam' tylko po forum II trymestr ale widzę, że tutaj jest ciekawiej :) z uwagi na podobne tygodnie ciąży :)

f2w3rjjgnbtc8i3h.png
    Hej, jednak widzę, że dotarłaś tu :D zapraszamy :)

Rose123 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to mojemu muszę chyba walnąć artykuł o objawach ciążowych co się z kobietą w trakcie dzieje, bo on oczywiście myśli, że ja specjalnie więcej zapominam, że specjalne z rąk mi leci i kwituje "Ty wszystko tylko na ciążę zwalasz" grr z chłopami!!!

stefcia29 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rose123 a suwaczek to sobie wklej w podpisie :) wejdź w Ustawienia na górze strony, później w Społeczność i wklej go w Twój podpis na dole strony :)

• Rose123 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oooo super hehe zaraz zobaczymy czy działa :) myślałam, że trzeba go za każdym razem wkleić co mnie denerwowało:)

Tak, w końcu dotarłam bo kto lepiej zrozumie jak nie Styczniówki 2016 hehe

anulka557 lubi tę wiadomość

atdc20mm0yebl2pl.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Hi, hi ;-)
    Taka prawda... Mój brzuch malutki, nawet na ciążowy nie wygląda! eh...

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    działa działa :) możesz wpisać się do tabelki :) https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UAxQEaKokoCnHKOySQDCwtEFVvTkzD7EZOpgcJ7WrTE/edit#gid=0

• stefcia29 Koleżanka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka557 wrote:
    ja to mojemu muszę chyba walnąć artykuł o objawach ciążowych co się z kobietą w trakcie dzieje, bo on oczywiście myśli, że ja specjalnie więcej zapominam, że specjalne z rąk mi leci i kwituje "Ty wszystko tylko na ciążę zwalasz" grr z chłopami!!!

Hahaha anulka557 ja wczoraj miałam to samo - wszystko mi z rąk leciało dodatkowo zalałam się łzami śmiejąc sie:D Mój mąż totalnie zgłupiał i powiedział "chyba cię po prostu przytulę..." Potem oddalił się w bezpieczne miejsce ;)

anulka557, tygrys73, Liskova lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stefcia29 wrote:
    Hahaha anulka557 ja wczoraj miałam to samo - wszystko mi z rąk leciało dodatkowo zalałam się łzami śmiejąc sie:D Mój mąż totalnie zgłupiał i powiedział "chyba cię po prostu przytulę..." Potem oddalił się w bezpieczne miejsce ;)
    ja już nie liczę ile rzeczy pobiłam w kuchni w tej ciąży, ale między innymi talerz, miskę, szklankę, która była tak gruba, że nie szło jej rozbić, a rozbiłam :D a i jeszcze pokrywkę szklaną od garnka :D

stefcia29 lubi tę wiadomość

• Rose123 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka557 wrote:
    działa działa :) możesz wpisać się do tabelki :) https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UAxQEaKokoCnHKOySQDCwtEFVvTkzD7EZOpgcJ7WrTE/edit#gid=0

wyskakuje mi, że plik nie istnieje-może nie widać całości tego linka,kończy się na 'e'?

PS. U mnie też różnie z nastrojami i głównie widzę, że zależą od samopoczucia. Cały zeszły tydzień pachwiny mi doskwierały co strasznie dołowało...mam nadzieje, że ten tydzień będzie lepszy :)

atdc20mm0yebl2pl.png
  • Mordeczka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w czasie ciąży zdążyłam zbić mamie jeden talerz i pokrywkę od garnka i złamać kij od mopa :D

anulka557 lubi tę wiadomość

Gabrysia 5.02.2016 ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rose123 wrote:
    wyskakuje mi, że plik nie istnieje-może nie widać całości tego linka,kończy się na 'e'?

PS. U mnie też różnie z nastrojami i głównie widzę, że zależą od samopoczucia. Cały zeszły tydzień pachwiny mi doskwierały co strasznie dołowało...mam nadzieje, że ten tydzień będzie lepszy :)
    inaczej, na pierwszej stronie masz link :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mordeczka wrote:
    Ja w czasie ciąży zdążyłam zbić mamie jeden talerz i pokrywkę od garnka i złamać kij od mopa :D
    aa to ja dwa kijki od miotły połamałam jeszcze hahahah przypomniałaś mi :D nie idzie spamiętać :D

• Mordeczka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie powiem ciąża to taki "pokręcony" stan u kobiety :D

Gabrysia 5.02.2016 ❤
‹‹ 715 716 717 718 719 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ