Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Magdalena83 wrote:No właśnie dziewczyny robicie jeszcze jakieś usg pomiędzy tym 19 tygodniem a 31? bo ja nie wiem czy tyle jeszcze wytrzymam bez sprawdzenia czy wszystko ok z Małym
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitajcie. Mam pytanie. Słyszałyście o szczepiace między 28-32 tyg dla kobiet z konfliktem serologicznym? Ona kosztuje prawie 400 zł ! Nie jest refundowana. Zapobiega wytwarzaniu przez organizm przeciwciał które w razie mikrokrwawien mogłyby zabić dzidziusia. Lekarz powiedział że do mnie należy decyzja czy kupie ją czy nie... Nie wiem co robic
kiedyś tej szczepionki nie było, nie wiem na pewno czy nie ma wpływu na dziecko, czy jest konieczna czy tylko to zabieg celowy firmy farmaceutycznej-jest tylko jednej firmy... Powiedzcie czy lekarz Wam cos o tym juz wspominał.
-
Czyli różnie z tym usg...hmm muszę pomyśleć czy nie pójdę na własną rękę
)
Zojeczka ja nie słyszałam ..ale to pewnie dlatego, że nie mamy konfliktu serologicznego... -
Coo? Pierwsze slysze. My mamy z mężem możliwość konfliktu ale po prostu przy każdym plamieniu dostaje w szpitalu immunoglobuline oczywiście za darmo. I dostane ja tez po porodzie. Jesli przyjmuje sie ją w ciagu 72h po poronieniu, krwawieniu czy porodzie to w stu procentach zapobiega konfliktowi. I co chwille musze robic odczyn coombsa to wszystko.. a kobiety ktore juz mają konflikt stwierdzony bo nie dopilnowaly immunoglobuliny to niestety maja dokładnie monitorowana ciążę i zazwyczaj wczesniej konczy sie ciaze bo to zagrożenie dla dziecka.
A immunoglobulina o ktorej zapewne ten ktos ci mowil należy sie nam za darmo jesli mamy grupe rh- i wystapi plamienie w czasie ciąży, poronienie oraz dostajemy ją po porodzie. BRON BOZE nic nie kupuj bo to zwykle naciaganie. Jesli masz minusowa grupe krwi to na pewno dadzą ci zastrzyk po porodzie. No i w każdym przypadkj gdy pokrwawisz to do szpitala i powiedz ze masz ujemna grupe. MUSZĄ CI DAĆ ZA DARMO -
nick nieaktualnyania.g wrote:Oby. U Ciebie to już początek 31 tyg to się robi coraz bezpieczniej z każdym dniem. A jakiej masz teraz szerokości bliznę? Pytam bo zastanawiam się jak długo da się przetrwać z tym moim 2,5 mm.
Ja mam wizytę za 4 tyg 6 listopada jeśli będzie ok. Jeśli cokolwiek mnie rozbili to mam natychmiast przyjechać bez zapisu.
Aniu, ja też mam powiedziane, że jak tylko pojawią się jakieś dolegliwości bólowe to mam śmigać bez umawiania się na wizytę.
Ja mam bliznę ok 4 mm. Ostatnio tak było, ale będę miała mierzoną dopiero 19.10.
Aniu, niby robi się bezpieczniej, ale to wciąż dużo przed terminem.
Myślę, że damy radę i będzie dobrzeania.g lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa miałam wizyty co 4 tygodnie, ale od 30 tc , ginka zarządziła co 2 tygodnie.
Raz, że mała mało przybrała ostatnio, dwa to kontrola stanu blizny a trzy to stan po 3 cięciach. Ogólnie wizyta co 2 tygodnie jest u mnie uzasadnione teraz , ale raczej większość lekarzy pod koniec ciąży chce widywać swoje pacjentki częściejWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 10:35
-
nick nieaktualny
-
Zojeczka ... u mnie ( we Francji ) podaja taka szczepionke . Wlasnie znajoma ktora ma termin 2 tygodnie po mnie miala podejrzenie konfliktu . Ja sie na tym nie za bardzo znam , ale wiem ze w momencie konfliktu podaja ta szczepionke 2 razy ... gdzies na poczatku ciazy i pozniej . Bylo spore zamieszanie przy mojej znajomej , bo lekarze nie dopatrzyli sie tego na samym poczatku i moja znajoma przezywala chwile zgrozy . Do tego od poczatku ciazy czesto krwawila .
Na szczescie wszystko dobrze sie ulozylo i zastrzyki nie sa potrzebne . -
Cześć
co do immunoglobuliny to pierwsze słysze że trzeba za nią płacić. Ja też mam możliwość konfliktu i w marcu po poronieniu dostałam zastrzyk za darmo. Teraz znowu miałam robione badania i lekarz zadecyduje czy potrzebuje czy nie kolejnego. Jak jest wszystko ok to wiem ze nie daja immunoglobuliny nawet dla pewności bo jest bardzo droga. Wiem , że pod koniec jeszcze dostane jeden zastrzyk.
A co do usg to chyba jak wszystko jest ok to robią 3 przez cała ciążę i mi teraz wypada w 30 tc właśnie trzecie. ostanie miałam w 21 tygodniu i 25 tc już mi nie robilaa może i lepiej. Niech nie naświetla maluszka
tygrys73 lubi tę wiadomość
-
Pchełka wrote:Aniu, ja też mam powiedziane, że jak tylko pojawią się jakieś dolegliwości bólowe to mam śmigać bez umawiania się na wizytę.
Ja mam bliznę ok 4 mm. Ostatnio tak było, ale będę miała mierzoną dopiero 19.10.
Aniu, niby robi się bezpieczniej, ale to wciąż dużo przed terminem.
Myślę, że damy radę i będzie dobrze
Matka fantastycznej 4