Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdalena, zabieram: mokre chustki, szczotkę do włosów, szczoteczkę do zębów i pastę, suszarkę, dezodorant w kulce, balsam do ciała i krem do twarzy, maszynkę jednorazową do golenia. A i szampon do włosów. Czyli wszystko to co używam na codzień. Mam suchą skórę i muszę się smarować po kąpieli czy prysznicu bo inaczej masakra.
A jeśli chodzi o podkłady poporodowe na łóżko to kupiłam hartmann. Chyba 30 szt za kilkanaście zł. Wykorzystam je również do przewijania. Podpaski poporodowe w zeszłym roku też brałam hartmann i są świetne. Mają różne rozmiary i różny stopień chłonności więc można sobie dopasować. Ja brałam te chłonne do 800 ml.
Summerka lubi tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Wczoraj wieczorem brzuch mi twardniał co chwilę przez kilkanaście minut. Wzięłam dwie nospy max i na razie spokój. Ale się wystraszyłam.
Teraz siedzę sobie w laboratorium po pysznej glukoziejeszcze 30 min do pobrania krwi po 2 godz i z głowy. Wynik do odebrania jutro ale na stronie internetowej już dziś go będę miała. Obawiam się że będzie znów to samo co w poprzedniej ciąży. Dziś rano na czczo glukometr pokazywał 99. Lipa.
Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Summerka wydaje mi się, że ten pas pomoże wstawać po cc. Bo po operacji potworniaka zalecali aż 4 tygodnie nosić! I teraz tez będę miała cięcie pionowe.
Powinno pomóc w chłonięci, babcie mi mówią, że kiedyś się owijały i po 2 tygodniach były brzuszki wchłonięte. Babcie jak to babcie mają dużo porodów za sobą
Ale znalazłam piękne:
https://ciazowomi.files.wordpress.com/2013/08/lupo-1.jpgSummerka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNam mówili ze noe zależy czy SN czy cc, maz takie same mięśnie przeciez;) one sie nie zmieniają
i o owijanoi bandażami tez mówili, ze to mit i na wchłonięcie brzucha musi byc czas i ćwiczenia i racjonalne odżywianie, a nie pas. No ale najlepiej dopytać mądrego lekarza, mnie sie wydaje, ze za granica inaczej sie podchodzi do tych spraw, jest nawet refundowana rehabilitacja okolic krocza itd a tu w Pl sie mało o tym mówi i ponoc kobiety często bardzo późno sie orientują, ze cos jest nie tak. No a te mięśnie to nie tylko trzymanie moczu ale tez satysfakcja seksualna itp. Tak samo jak nacięcie i zszywanie krocza wcale nie sprawia, ze jest sie ciaśniejszym... A tez często jest taki mit. No i kp na pewno pomaga szybciej obkurczyc macice, mimo ze jestem przeciwna terrorowi laktacyjnemu, to jednak jest to fakt i na pewno pomoze w zmniejszeniu brzuszka;)
-
nick nieaktualnyFasula no przy cięciu warto się dopytać, bo mój teść co miał operacje brzucha to kazali mu nosić pas,żeby przepuklina się nie zrobiła, może przy cc też o to chodzi? ja tam po sn to nie wiem hee
ale jeśli chodzi zszywanie krocza i byciu "ciaśniejszą" to zależy jak zszyje, bo mnie akurat po pierwszym tak zszyła, że rzeczywiście byłam ciaśniejszanawet pamiętam jak wczoraj jak stwierdziła, że skończyła, ale za sekundę "aaalbo jeszcze jeden szew dam" i to chyba ten ostatni mnie trochę ścieśnił hah
-
Fasula, jak to nie ma roznicy? Przecież, jezeli rodzisz SN, to musisz sie rozciągnąć na dole;) tak samo ja nie ćwiczę mięśni kegla, bo przy porodzie mi nie beda potrzebne.
Z chemii: zabieram chusteczki nawilżane do higieny intymnej, chusteczki nawilżane do rak, żel antybakteryjny do rak, chusteczki do sterylizacji, papier toaletowy, szare mydli do mycia, do rak, pod prysznic i szampon to wszystko z jelenia;) plus szczoteczkę, pastę wszystko w wersji mini, bo teraz chce sie spakować w mala torbe, bo ostatnio pojechałam z mega walizka i torba, a potem nic nie mogłam znaleźć;(
No, przypomnualyscie mi o szczotce do wlosow i gumkach;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 09:39
-
Pas po cc się przydaje bo jest rana i ja trzyma na miejscu. Plus mięśni i macica lepiej się schodzą. Ale nie należy go nosić za długo.
Bo mięśnie też muszą zacząć pracować.
A kiedy zaczynacie się pakować? -
nick nieaktualnyA myślisz ze ciąża nie wpływa na mięśnie kegla? I dziecko i wody i caly ciężar, który nosisz? Jak sie ściskasz pasem, to jeszcze to wszystko schodzi w dół. A to ze na wejściu Cie ciasno zszyja, nie znaczy ze w środku jesteś tez ciasna, zreszta mozna sobie samemu sprawidzic mięśnie, w necie na pewno mozna znaleźć 3 testy jak to zrobic;) każdy zrobi jak chce, no ale jak byłam na zajęciach z babka, która prowadzi i leczy takie kobiety na co dzien, to wole zapobiegać niz leczyć
-
Viki wrote:Pas po cc się przydaje bo jest rana i ja trzyma na miejscu. Plus mięśni i macica lepiej się schodzą. Ale nie należy go nosić za długo.
Bo mięśnie też muszą zacząć pracować.
A kiedy zaczynacie się pakować?
Ja najchętniej juz bym sie spakowała;) i chyba sie spakuje juz w listopadzie;) mam wszystko, wiec tylko wrzucić do torby;)
-
Odnośnie wyprawki dla nas do szpitala no to tak oczywiste jest, że środki dla nas do pielęgnacji, słyszałam też właśnie, że szare mydło najlepsze...albo płyn biały jeleń
Muszę sobie zacząć kompletować..chociaż w tym bałaganie to mi się odechciewa..a remont będzie do końca listopada
masakra jakaś....no nic torbę będę musiała wcześniej uszykować...
Śliczna ta koszula nocna!!! Jaka cena?) muszę na allegro poszukać
-
FasUla wrote:A myślisz ze ciąża nie wpływa na mięśnie kegla? I dziecko i wody i caly ciężar, który nosisz? Jak sie ściskasz pasem, to jeszcze to wszystko schodzi w dół. A to ze na wejściu Cie ciasno zszyja, nie znaczy ze w środku jesteś tez ciasna, zreszta mozna sobie samemu sprawidzic mięśnie, w necie na pewno mozna znaleźć 3 testy jak to zrobic;) każdy zrobi jak chce, no ale jak byłam na zajęciach z babka, która prowadzi i leczy takie kobiety na co dzien, to wole zapobiegać niz leczyć
Oczywiscie, ze w jakimś stopniu wpływa, ale na pewno porod naturalny jest tu decydujący;) ja myślałam o pasie ze względu na to, aby brzuch szybciej sie wchłonął, bo ta skóra zaraz po porodzie to koszmar;( mnie sie szybko wchłonął i generalnie nie było śladu, ale kto wie teraz..:
-
Magdalena83 wrote:Odnośnie wyprawki dla nas do szpitala no to tak oczywiste jest, że środki dla nas do pielęgnacji, słyszałam też właśnie, że szare mydło najlepsze...albo płyn biały jeleń
Muszę sobie zacząć kompletować..chociaż w tym bałaganie to mi się odechciewa..a remont będzie do końca listopada
masakra jakaś....no nic torbę będę musiała wcześniej uszykować...
Śliczna ta koszula nocna!!! Jaka cena?) muszę na allegro poszukać
O apropos koszul etc., wiecie jaki zabójczy szlafrok widziałam wczoraj w reserved? Taki biały, cieplutki z pokarmu chyba, na suwak, z kapturem z uszami;)
Magdalena83, mimi87 lubią tę wiadomość
-
Magdalena83 to polska firma lupline, mają takich mnóstwo . I jakie piękne biustonosze do karmienia! Usztywniane.
Ale wiem, że wiele kobiet ma w dupie jak wygląda na porodówce. I słusznie:)
Ale ja jak widzę te obleśne koszule do karmienia na allegro i te biustonosze takie białe i nietrzymające to mam dreszcze. Chce pozostać kobietą nawet na porodówce. Może to dziwne, ale mój mąż mnie będzie widziałA dla niego lubię się stroić i ładnie wyglądać.
Koszula kosztuje na allegro 89,00 zł. -
nick nieaktualnyBez ćwiczeń na pewno Ci sie brzuch nie wchłonie;) a po cc tez od razu nie mozna ćwiczyć, mysle, ze na to trzeba czasu, a noszenie pasa tylko pozornie poprawi figurę, a ćwiczenia i dieta zrobią to raz i porządnie bez skutków ubocznych. Sama pomysl, jak macica sie rozciągała przez 9 miesięcy, to trzeba czasu, zeby nastąpił proces odwrotny, a jak będziesz na sile pasem to robiła, to według mnie nie jest to rozwiazanie najbezpieczniejsze. Moja koleżanka nosiła pas po jednym i drugim dziecku i mimo ze jest szczupła to brzuch ma mało jędrny i wisząca skore...