X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Lami Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis, przepraszam, nie chcę gadać głupot, bo przecież mnie na USG nie było, ale to nie jest tak, że lekarz wykonuje trzy pomiary zarodka i stąd M1,M2 i M3? A liczbą pierwszą to średnia wielkość zarodka? (Edit. Wzięłam nawet kalkulator i średnia wyszła dokładnie taka, jak w pierwszym okienku po crl). Tym bardziej, że policzone jest tylko jedno tętno, które jest piękne swoją drogą i nie mam pojęcia skąd komentarz lekarza. Czyli Twoje maleństwo urosloby od 3 mm z poprzedniego USG do 10 mm dzisiaj (bo chyba taki był najwyższy z wyników, które wyszły lekarzowi, chyba m3) a to jest raczej w granicach normy wzrost. Dzieciątko potrafi w kilka dni nadgodnić później kilkanaście.

Udałabym się na inne USG na potwierdzenie bliźniaków lub jednej ciąży. Bo to co mówi lekarz to jedno, a to, co wskazuje USG to drugie (a USG wygląda raczej pozytywnie, przynajmniej na mój chłopski, a raczej babski rozum).

Ja mam z jednego USG 3 różne zdjęcia z trzema różnymi pomiarami. To był skończony 7 tydzień i crl na jednym 6 mm, na drugim 7 mm a na ostatnim, które lekarka uznała za najdokładniejsze 10 mm. Zmieniała ujęcia i stąd rozbieżności.

Głowa do góry, zapisz się do kogoś innego na piątek.

W związku do Twojej odpowiedzi do mamy_zuzi, chyba nie ma możliwości żeby tętno było liczone jako suma dwóch organizmów, dwóch serduszek. No way!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 22:37

alis132, Arashe lubią tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • elvira Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze urodziłam w sierpniu 2017 ale też mi brali i kapania. Może to zależy czy ktoś urodził sam czy cc . Miałam zakaz noszenia dziecka na rękach po sali . A swoją drogą chyba się zaplacze bez mojego Łobuza ;(

relgsg185a86vsml.png

04.08.2017 Marcel 💙
    09.2019 córeczka ❤
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami wrote:
    Alis, przepraszam, nie chcę gadać głupot, bo przecież mnie na USG nie było, ale to nie jest tak, że lekarz wykonuje trzy pomiary zarodka i stąd M1,M2 i M3? A liczbą pierwszą to średnia wielkość zarodka? Tym bardziej, że policzone jest tylko jedno tętno, które jest piękne swoją drogą i nie mam pojęcia skąd komentarz lekarza. Czyli Twoje maleństwo urosloby od 3 mm z poprzedniego USG do 10 mm dzisiaj (bo chyba taki był najwyższy z wyników, które wyszły lekarzowi, chyba m3) a to jest raczej w granicach normy wzrost. Dzieciątko potrafi w kilka dni nadgodnić później kilkanaście.

Udałabym się na inne USG na potwierdzenie bliźniaków lub jednej ciąży. Bo to co mówi lekarz to jedno, a to, co wskazuje USG to drugie (a USG wygląda raczej pozytywnie, przynajmniej na mój chłopski, a raczej babski rozum).

Ja mam z jednego USG 3 różne zdjęcia z trzema różnymi pomiarami. To był skończony 7 tydzień i crl na jednym 6 mm, na drugim 7 mm a na ostatnim, które lekarka uznała za najdokładniejsze 10 mm. Zmieniała ujęcia i stąd rozbieżności.

Głowa do góry, zapisz się do kogoś innego na piątek.

W związku do Twojej odpowiedzi do mamy_zuzi, chyba nie ma możliwości żeby tętno było liczone jako suma dwóch organizmów, dwóch serduszek. No way!

No tylko tak jak mówię to tetno 2 nie jednego ;) poczekam do środy żeby znów nie robić za dużo usg bo to też chyba niezabardzo:) kolejne usg u jakiegoś specjalisty z ich gabinetu za tydzień A 20.02 już wizyta

Finezja19 lubi tę wiadomość

7a819b979390c103fc0c3a675af9e29c.png
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba że odznaczył jedno serduszko bo drugie za słabe do miary może tak być w sumie

• Lami Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie w takim razie Alis crl drugiego dzieciątka? Może masz drugi druczek dołączony? I niepotrzebnie się denerwujesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 22:39

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lami wrote:
    A gdzie w takim razie Alis crl drugiego dzieciątka? Może masz drugi druczek dołączony? I niepotrzebnie się denerwujesz.
    Nic nie mam ;) no właśnie;) Ja powiedziałam co mówił lekarz tylko może nie mierzył nawet? Bo widział że slabo pulsuje

• alis132 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki niedenerwujmy się co ma być bedzie :)

• zwichrowana Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Sorki... Ja myslalam ze dla zabicia czasu sie mysli o wyprakwach bo to przyjemne myslenie :(

Komentarz o pampersach jest moim dzisiejszym faworytem :D dziękuje :)
    Dziewczyny spokojnej nocy- ja mam nadzieję, że bez snów. Dziś np śniło mi się, że z brzucha ciążowego zrobiła mi się trzecia pierś, która za chwilę zniknęła. Został tylko wielki sutek z brodawką na pępku. Maskara Hahaha !!!
    Buziaki

Lami, Arashe, Inka90 lubią tę wiadomość

synuś <3
    8p3os65ghnx69rco.png

28.12 (16dpo):HCG- 244,34 mUl/ml
    31.12 (19dpo):HCG- 1136,46 mUl/ml
    02.01 (21dpo):HCG- 2656,97 mUl/ml
  • Lami Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwichrowana, hahaha, jaki sen. Ale ponoć pod koniec I trymestru zaczynają się różne głupoty śnić :D
    Kiedy kochana masz podgląd maleństwa. Bo kończymy dzisiaj 9 tydzień!
    Ten czas tak niby leci, zaczynałam z wiedzą o początku ciąży i tylko 3t4d, a teraz 9t. A z drugiej strony tyle rzeczy się wydarzyło... I wydaje mi się że jestem i jestem w tej ciąży.

Szczęśliwa siódemka ❤️
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 05:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dziewczynki żołądek mi rozwali ... niedobrze mi po zboju :(

• alis132 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u Was kochane? Do mnie chyba dziś dochodzi że mam dwa szkrab w brzuchu <3
    Trochę czuje się jakby Bóg oddawał mi wrześniowego aniołka ...

• Mamadwojki Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis co do oddania wrześniowych aniołków też mam tą samą myśl poprostu zmieniły datę przyjścia na świat :* tego się trzymam :)
    Czas do pracy jest mi lekko nie dobrze ale do zniesienia na chwilę obecną potem będzie pewnie gorzej ehh
    Jeszcze 16 dni pracujących i witam na L4 nie mogę się doczekać

alis132 lubi tę wiadomość

Victoria 10.11.2013r
    Pola 08.11.2015r
    27.01.2018 aniołek 5tc (*)
    27.09.2018 aniołki 6tc(*)
    Franuś 💙
    74dipiqvv0x8l1oc.png
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadwojki wrote:
    Alis co do oddania wrześniowych aniołków też mam tą samą myśl poprostu zmieniły datę przyjścia na świat :* tego się trzymam :)
    Czas do pracy jest mi lekko nie dobrze ale do zniesienia na chwilę obecną potem będzie pewnie gorzej ehh
    Jeszcze 16 dni pracujących i witam na L4 nie mogę się doczekać

Ja na l4 od samego początku w sumie praca siedząca 8h przy komputerze ale lekarz tak zdecydował... zresztą rzeczywiście dobrze być w domu choć nuda niesamowita... ja od dziś seriale,książki, spacery relaks ...muszę im dac trochę luzu i nadzieję sobie że skoro są dwa to już nikt ich mi nie zabierze: )

• alis132 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto dziś wizytuje? MOJE ty chyba na pewno nie?

Trzymam kciuki za wasze maleństwa i ich serduszka! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2019, 06:25

• Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Tez jak wymiotujecie to wam naczynka pekaja?

Tak, najbardziej na powiekach, robią się czerwone kropeczki.

Alis, nie denerwuj się tylko znajdź innego lekarza nawet tylko po to aby poznać inna opinie. Ja byłam na usg w poniedziałek u jednego lekarza i był dość niewyraźne widok ale przy pomiarach widziałam że jak ruszył sonda to fasolka inaczej się układała niż jak mierzył. I wyszło mu z pomiarów 1,2cm. Czyli przez dwa tygodnie urósł by tylko 6mm i ciąża młodsza. Tego samego dnia poszłam do lekarki z lepszym sprzętem i widok na usg dużo duzo lepszy. Lekarka wszystko pokazała zmierzyla i okazalo się że fasolka ma 2 cm i dokładnie pokrywa się z om. U niej już zostaje prowadzić ciążę :) Więc sprzęt naprawdę dużo daje. Spróbuj dostać się do kogoś innego :)

kark lubi tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2019, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis Ty lepiej wejdź na neta albo załóż wątek lekarz w Krakowie i szukaj innego gościa, skoro leżysz i nie masz co robić ;)

Co do gównarzerii ze smartfonami to tak, ale mi chodziło bardziej faceci tak w wieku studiów - zobaczy Cię to z daleka się zrywa bidok z krzesła i chce ustąpić, mimo, że nie musi, bo Ty np tylko po wyniki :P

W Ujstaku (jakby któraś planowała :P) w lutym 2017 nie kąpali jak się nie chciało i mieli swoje ciuchy jak ktoś nie wziął. Zresztą pampersy też mieli ;) Więc oprócz becika i rzeczy dla siebie to możnabyło nic nie brać :D

• Arashe Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w drodze na pogrzeb prababci, swoje przeżyła, 97 lat. Dziś raczej mniej mnie będzie, ale na pewno zajrzę co u Moje słychać po wizycie.

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alis132 wrote:
    To nie wina lekarza tylko moja on mi badań nie kasuje robić:)

Ps no ok twoje dziecko ale tu są 2 serduszka czyli jedno może mieć 60 A drugie 88 np

Tak, ale jak dla mnie po wizytach wcale nie jesteś spokojniejsza, a powinnaś. Na pewno tętno 148 to nie jest obydwu serduszek bo nigdy się nie podaje dwóch pomiarów różnych dzieci razem. Po prostu dziwi mnie, ze masz tak wszystko niedokładnie opisane, a później się biedna martwisz kolejny tydzień. Naprawdę, ciesz się ze są dwa serduszka, ze dwa biją i ciąża mimo ze jest zagrożona przebiega pomyślnie na chwile obecna. A odnośnie lekarza chodzi mi o to, żebyś poszła tez do jakiegoś innego- to nie jest żaden grzech, a może po prostu ten olewa opisywanie i później właśnie dostajesz to co dostajesz. Ja dostawałam Mierzenie każdego pęcherzyka, zdjęcia osobne, tak samo pomiary wszystkie inne.

Moje- kciuki za dzisiejsze usg, o której masz?

Arashe- piękny wiek, współczuje strasznie bo mimo ze człowiek gdzieś w duchu w takim wieku się przygotowuje na odejście tej drugiej osoby to i.tak bardzo ciężko się z tym pogodzić :(

speakyourmind93, kark, Arashe lubią tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe moje najszczersze kondolencje, wiek cudny ale mimo wszystko przykro. Trzymaj się !

Moje trzymam kciuki za was i czekamy na info ?

Ja jak co dzień w pracy ledwo żywa ale cieszę się, że pracuję ponieważ czas szybciej mija i nie martwię się bo nie mam ostatnio czasu ;)

Z objawów jak ostatnio nie miałam nic to od dwóch dni wrócił ból brzucha ale nie ciągnięcie tylko lekkie kłucie, bezsenność i latanie do wc co chwilę ;) ale najdziwniejsze jest ciągnięcie jakby kości ...na pośladkach ? ;) no nic chyba wszystko dobrze i "dupa rośnie" hihihi :)

We wtorek się okaże ;) ale przyjmuję tylko dobre wiadomości :)

Miłego dnia kochane !!!

MOJE, Arashe lubią tę wiadomość

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już mój 2 lekarz pierwszy na początku nie dawał mi WGL szans na zapłodnienie w tym cyklu :) A ten mnie uratowal m8mo wszystko nie pójdę już do 3 :) znaczy do innego gościa idę za tydzień bo sam mi kazał powiedział że to specjalista w usg ale ten sam sprzet

‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ