X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka mi się stara tak wystawiać. Ale ostatnio miałam wizytę po 2 tyg i w sumie teraz też idę za 2 bo do 22 mam zwolnienie. Zazwyczaj chodziłam co 3 tyg. A Wy co ile chodzicie?

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano- ja np kaftaników nie tolerowałem i teraz ich nie kupuje, pajacu tez bardzo mało- także nie ma reguły i musisz sobie swój system wypracować z maluchem bo ciężko zgadnąć co Wam będzie najwygodniej wkładać.
    Na pewno mogę odradzić bluzy z kapturem bo są niewygodne dla malucha, tak samo jak jakieś większe zapinania na pleckach. Niedrapki są niepolecane i ja nie używałam osobiscie, podstawa są body- ich nigdy za mało! Generalnie ja nie kupuje w tym momencie dużo rzeczy na 68 bo nie wiem jak długo mała pochodzi w ubraniach które już dla niej mam- a taka prawda ze można wszystko w tym momencie dostać wystarczy iść do sklepu. 💋

VianEthel- po paru dniach już wejdziesz w tryb szpitalny i potem znowu człowiek będzie się musiał przestawiać haha :)

Kark- czy to Ty?? Miło Cię znowu widzieć, jak się czujesz Ty i maluch? Krwiak zniknął całkiem? 😘

Lubieswieczki- współczuje przejść z enel medem- zrobili się gorzej niż NFZ zreszta jak większość prywatnych opiek bo większość przerobiłam już.. wykłócaj się i nie dawaj za wygrana, a jak się drą to natychmiast pisz reklamacje i proś z kierownikiem!
    Ja tam tylko chodzę po skierowania na usg, nawet noe muszę chodzić po skierowania na badania bo akceptują te od mojego lekarza zewnetrznego.. masakra jakie nerwy Ci fundują:/

Dargol- dziękuje kochana, moi lekarze bardzo starają się jeśli chodzi o zdjęcia plus maja chyba naprawdę super sprzęt wiec może dlatego ❤️ Wasze są noe mniej urocze i cudne!
    Jeśli chodzi o krew- kochana tutaj obawiam się ze nie pomogę, bo ja nie suplementuje witamin dla ciężarnych bo mam od nich ogromne zaparcia i tez mnie boli żołądek- biore jedynie witaminę D ale to osobno. Jeśli chodzi o jedzenie jem różnie- generalnie mięso jem codziennie, bo bez niego noe czuje się najedzona. Ale tez to nie jest tak ze jem tylko zdrowe rzeczy i tonę warzyw- nie nie.. taka już po prostu chyba moja uroda, bo hemoglobinę mam na poziomie 15- Pani Doktor mi wczoraj powiedziała ze nie pamięta żeby jakaś ciężarna miała takie wyniki, a ja i przed ciąża i w ciąży z synem i teraz właśnie taka mam- najniższa zanotowałam chyba 13 😳😳🤪
    Na pewno buraki, mięso, jajka pomogą Ci w tym żeby podnieść wyniki

Animka- mi lekarz wystawia wtedy jak napisze do niego smsa- robi to elektronicznie, bo zazwyczaj wizyta wypada przed albo po tym terminie kiedy mi się kończy L4

Kaska- ja chodzę mniej więcej co 2,5tyg- ale ja mam dwóch lekarzy prowadzących. Mogłabym chodzić rzadziej ale tak po prostu wole bo jestem spokojniejsza, a nie chce rezygnować ani z lekarki która mam tu na miejscu i pracuje w szpitalu w którym będę rodzic, ani z lekarza który mnie prowadził długo przed ciąża żebym w nią mogła zajść

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 09:46

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie chodzę raz w miesiącu i tam mam l4. Ostatnio w poniedziałek sama powiedziała że nie będzie małej męczyła usg bo przecież w piątek robiny połówkowe to już ją wystarczająco podenerwujemy:p

201512131765.png

201909081765.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę co miesiąc teraz. No w międzyczasie połówkowe były ale to inna placówka i inny lekarz. A na początku co 2 tygodnie

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka wrote:
    Hmmm dziewczyny,ale są bluzy rozpinane bez kaptura? Bo ja czytałam,ze warto ze 2 mieć,ale wszystkie które widzę są z kapturem, jeśli są rozpinane. A te nierozpoznane to maja strasznie mały otwór na głowę...
    Sa ja w pepco kupuje i te nie rozpinane sa tez ok tylko trzeba patrzec czy material sie lekko rozciaga i wtedy spokojnie mozna zalozyc

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex jak tam po odstawieniu leków (sterydów) wszystko już ok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 10:02

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 4 tyg i l4 wystawia od wizyty do wizyty

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też tak było że się umawialam sama i później tylko dzwoniłam i zgłaszałem w enelu żeby wysłali potwierdzenie na ten dzień i godzinę. Poniżej się to zmieniło że muszę dzwonić do enelu i dopiero oni mnie umowia. Więc po wizycie na drugi dzień zadzwoniłam a pni mają dzień roboczy żeby mnie umówić... I dupa już nie było terminów. Więc wydawało mi się dogadalam się że mnie dopisza na prośbę lekarza a ja to tylko zgłoszę żeby dostali papier z potwierdzeniem. Ale wiem że to wszystko złośliwość... Bo ostatnio po wizycie zwróciłam im uwagę że cała poczekalnia nie musi wiedzieć że miałam robiony wymaz z pochwy.... Tak się babka dała do telefonu i do mnie. Ahhh szkoda gadać. Jakoś to ogarnę.

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Ann.. Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark zakamuflowany na maksa wrote:
    Potwierdzam słowa dziewczyn - kaftaniki przegrywają w porównaniu do bodów, ale dla mnie bodów z zapięciem górnym, a nie tych tanich rozciąganych na górze. Rozciągane po kilku praniach są naciągnięte, pod ubraniem się podwijają i szyja na wierzchu. A zapinane na napy są pod szyjką idealnie dopasowane i jest jedno zmartwienie z głowy mamy 😊

Wszystko wg mnie zależy od pory roku urodzenia dziecka.
    Z dziewczynami z lutego było chłodno, więc były body i do tego pajacyk.
    Z synem z początku września byłoby mu za ciepło, temp były jeszcze 20-25 stopni, więc były body i połśpiochy/śpiochy/rajtuzki.
    Połśpiochy ważne, by miały dobrą gumkę, inaczej dwa prania i lecą z pupy.

Jakość/cena wg mnie najlepiej wychodzi tesco na promocjach. Lidl ciuchy też spoko, u mnie zazwyczaj 2ka dzieci przechodzi nadal w ładnym kolorze i w nierozciągniętym. Tylko, że ceny już nie są tak fajne jak w tesco na promocji 😉
    Kochana jak fajnie, że do nas wróciłaś :) powiedz mi czy termin się nie zmienił? i kto tam u Ciebie mieszka :)
    A jak tam sytuacja z krwiakiem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 10:13

Miłosz 30.07.2019 cc
    48cm 2700 gram szczęścia 💙
    zem3i09ksajtfi0a.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka82 wrote:
    Alex jak tam po odstawieniu leków (sterydów) wszystko już ok?
    Dziękuję że pytasz, już teraz jest normalnie ;) tydzień ponad miałam jazdy i przeszło.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Karmazynova Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Długo zastanawiałam się czy dołączyć do jakiegoś forum. Zwłaszcza, że miałam przeprowadzony zabieg amniopunkcji i dopiero tydzień temu dostałam pozytywne wiadomości-Bobo jest zdrowe. Czy przyjmiecie jeszcze jedna mame z terminem na 25 września? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 11:02

alex0806, Mańka, Arashe, Komunikacja24, monkle, pola0909, marchev, cytrynówka lubią tę wiadomość

5dea920ddf.png

Starszak :)
    24f1815c23.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmazynova wrote:
    Hej! Długo zastanawiałam się czy dołączyć do jakiegoś forum. Zwłaszcza, że miałam przeprowadzony zabieg amniopunkcji i dopiero tydzień temu dostałam pozytywne wiadomości-Bobo jest zdrowe. Czy przyjmiecie jeszcze jedna mame z terminem na 25 września? :)

No pewnie, ze przyjmiemy i to z wielka radością, ze u Was wszystko w porządku! Z jakiego powodu miałaś amniopunkcję? Badania prenatalne złe wyszły? Skąd jesteś i kto u Ciebie pod sercem mieszka, kochana ?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmazynowa jasne, zapraszamy :) Opowiedz coś o sobie :)

Dziewczyny ja to mam wrażenie, że przyrosnę w tym tygodniu do sofy :) Dzisiaj deszcz leje, więc z domu nawet na spacer się nie ruszę. Po południu na szczęście chcemy iść z mężem na zakupy, może uda mi się wyhaczyć jakąś kieckę na lato albo spódnice. Akurat nowe centrum handlowe otwierają to może jakieś super promki będą. I ma być tam nowy smyk więc oczywiście męża zaciągnę :D

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o l4, to ja chodze prywatnie do ginekologa, wizyty mam co miesiac ale za kazdym razem lekarz pyta mnie sam czy chce zwolnienie. Ja nie potrzebuje poniewaz nie pracuje ale u niego to normalna praktyka. Juz na pierwszej wizycie w 6 tyg zapytal czy chce zwolnienie, czyli od samego poczatku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach, i dzis mija u mnie polowa ciazy:)
    Ninka kopie jak szalona nawet w nocy i z kazdym dniem mam wrazenie ze podplywa coraz wyzej:)

pola0909 lubi tę wiadomość

• Karmazynova Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    No pewnie, ze przyjmiemy i to z wielka radością, ze u Was wszystko w porządku! Z jakiego powodu miałaś amniopunkcję? Badania prenatalne złe wyszły? Skąd jesteś i kto u Ciebie pod sercem mieszka, kochana ?

Dzięki za miłe przyjęcie :)
    W brzuszku mieszka Arek, pierwszy raz o płci dowiedziałam się podczas amniopunkcji. Taka mała nagroda pocieszenia, ze względu na okoliczności. Na wynikach amniopunkcji też widnieje jak byk, że kariotyp męski ;) będzie to już drugi synek. Pierwszy urodził się w grudniu 2015 i jest już zaprawionym w boju przedszkolakiem. ;)

Amniopunkcje zlecił mi lekarz prowadzący wraz z porozumieniem z innym ginekologiem i w poradni genetycznej też dostałam takie zalecenie. Po teście pappa wyszło mi ryzyko 1:160 trisomii 18 - zespół Edwardsa.

5dea920ddf.png

24f1815c23.png
  • Karmazynova Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Ale to nie wystawia wam lekarz l4 od wizyty do wizyty??? Bo ja tak mam że po prostu mam do następnej wizyty zawsze wystawione.

Ja chodzę prywatnie do lekarza, który wystawia mi L4 od wizyty do wizyty co 2 tygodnie.

Co do ubrań dzieci w pierwszych 3 miesiącach, bo ktoś o to pytał, to na noc zakladalismy synkowi pajace rozpinana po całości, a w ciągu dnia miał body i polspiochy. Kaftanikow uzywalismy bardzo rzadko. Co do bluz z kapturem, to zgadzam się, że są niewygodne dla dzieciaków w takim wieku.

Czytam Wasze ostatnie wpisy, bo całości to raczej nie nadrobię i muszę się zmierzyć pod pepkiem, bo tej pory tego nie robiłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 11:28

5dea920ddf.png

24f1815c23.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnie 2 miesiące mieliśmy sporo załatwień (a strajk nauczycieli i przedszkolanek w tym nie pomógł przy 3ce dzieci w domu), masa na głowie i dopiero od jakiegoś tygodnia wpadam i was podczytuję raz za czas.
    Jeszcze myślę, że przyszły tydzień może być zabiegany, a potem już powinno być więcej luzu i czasu ☺

Krwiaka na ostatniej wizycie 15.04 już praktycznie nie było, więc na Wielkanoc pojechaliśmy na wyjazd ☺ Chodzę, funkcjonuję, czasami marzę, żeby znowu leżeć i odpocząć, chyba za bardzo przez to łóżko się rozleniwiłam 😌

Na ostatniej wizycie usłyszeliśmy po raz pierwszy płeć - chłopiec - jak się potwierdzi we środę to zacznę pierwsze ciuszki i pościele kupować 😊

Ja teraz miałam wizytę 18+2, a następna z usg połówkowym ma być 22+4. Równy miesiąc - 30 dni. Dla mnie to dużo, bo dopiero co chodziłam co 2-3tyg, ostatnie dwie ciążę zagrożone, o kriwaku nie wspominam, a tu taka przerwa, bo... Moja ginka do saanatorium jechała. Mimo, że miała zastępstwo załatwione to i tak tak późną wizytę mi ustawiła 😒

Ja niedrapki akurat polecam, ale ze względu na to, że akurat moje maluchy mają po mamusi lodowate ręce. A akurat rączki często pod kocyka, becika itp wychodzą podczas odruchowego machnięcia i wtedy fajnie jak coś ociepla rączki. Można zamiast tego skarpetki, ale niektóre mają mocne gumki i mogą uciskać.

No właśnie body bez nap tylko te naciągane mają to do siebie, że jak materiał jest luźny to jeszcze bardziej może się rozciągnąć po praniu i użytkowaniu 😒 A potem szyja na wierzchu i stres niepotrzebny w stylu będzie chore czy jest ok, czy taki oddech to już charczenie i coś ma na gardle czy jest w porządku.
    Wiadome, że nie ma co panikować, ale nie oszukujmy się, przy nowym człowieku wszystko może zestresować, szczególnie na początku ☺

O dokładnie! Zakaz zapięc z tyłu. Nawet jak dziecku to nie przeszkadza i nie odciska się nic to i tak ciężko potem rozebrać czy ubrać. A niektóre dzieci cierpliwości do ubierania nie mają.

Główek się nie bójcie, jak są body zapinane to można materiał ręcznie naciągnąć, a potem jak się założy i zapnie to i tak jest przyległy do ciała bobasa ☺ Za to body na zakładkę naciągane jak naciągniesz kilka razy to już takie rozlazłe zostaną.

Dużo rozmiarów 56 też się nie opłaca kupować. U nas pierworodna się urodziła 56 i już po wyjściu ze szpitala w nic 56 nie wcisnęłam jej. Ja raczej rodze mini dzieci: waga 2.93-3.12, wzrost 52-56 i żadne dłużej niż 2 tygodnie w 56 mi nie chodziło.
    Dlatego narazie 62 i 68, a resztę jak podrosną 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 11:43

VianEthel2 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, taki długi post, a zapomniałam:

Vian trzymajcie się obie w szpitalu 😘 Posiew raz dwa będzie i szew założą, a narazie pakiet z neta i zapas jedzenia i picia niech Ci ktoś przywiezie 😏

Ja mam waga +0kg, wymiary 98-91-95 ☺

Co do Ujastka w Krk - miałam planowane cc w 2014 i sn po cc (vbac) w 2017. Oba razy polecam, obyty, porody super, jedyny minus to tragedia jeśli chodzi o laktację.

Mańka lubi tę wiadomość

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Wszystko ok szyjka dluga zamknieta ma 4.8 cm. Maluch nie chcial do zdjecia przypozowac ehh. Kolejna wizyta za mc 6 czerwca.
    Ginka powiedziala ze mam ketony w moczu ze sie glodze.

monkle, Komunikacja24, pola0909, zwichrowana lubią tę wiadomość

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 570 571 572 573 574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ