!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do odciagania to jest drugie dno tej metody.. podrazniony maly nosek
u Szymiego juz 3dzien kataru. W dzien jest ok ale w nocy furkocze mu, ciezko mu ssac. Po inhalacjach jest o niebo lepiej ame jak mowie-nocą sie bidulek meczy.
Mega czekam na jego pierwszy usmiech (starszy mial chyba 6tygodni) ale chyba jeszcze poczekam bo jest spiochem hehe. Jak nie spi i sie do niego mowi to patrzy troche zaciekawiony ale nie umie jeszcse glowy w drufa strone odwrocic jesli ma np.skierowana w lewo a ja mowie z prawej (ale sadze,ze to po prostu jeszxze slabe miesnie i ciezka glowa).Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Ja np wiedziałam że będzie ciężko, ale że nie aż tak. Tzn że ja to tak przeżywam, brzuszek, płacz itp.
U nas chyba się jakiś skok zaczyna czy coś bo mała taka marudna, dziwna 🤔
Joana, A to nie jest tak że ogólnie dziecko po przeciwbólowych się uspokaja bo jest takie otepiałe? Bo koleżanka profilaktycznie podaje paracetamol 🤦♀️ i potem on jej śpi całą noc 🤔
W ogóle dziewczyny potrzebuje rady. Mam wrażenie że mała jest ciągle głodna. Np o 9 zjadła z cycka, potem 90ml butli, zasnęła na 30 min i i budziła się i znowu głodna wciągnęła 60ml. Na instrukcji mleka jest żeby podawać co 2h nie częściej. No ale ona głodna, ja w piersiach nie mam już nic po porannym piciu to muszę zrobić butlę no bo przecież nie będę chodzić z nią zapłakaną i głodną. I nie wiem czy dobrze robię 🤔 -
nick nieaktualny
-
Audrey ja akurat mam odmienne zdanie w senie jej krytyuje i nie neguje
Sama się wystraszyłam dwa dni temu że mała nie przybiera ale moje kroki były by wówczas by ściągać własne mleko i rozkręcać laktacje
Podpieram się też doświadczeniem ze starsza córka 3 krotnie groziła nam sonda lekarze chcieli zmieniać mleko na mm i ich różne rodzaje a gastrolog z neantologii zabroniła powiedziala ze każda kropla własnego Melka jest lepsza i zabroniła mm.
Którego ja i tak nigdy nei chciałam pdoac
Jak później było źle to uważała ze lepiej podać stały posiłek w 4 miesiącu nic mm. Do wsparcia kp
Ja tylko wyrażę się co bym zrobiła ściągała y. Własne nawet po 10ml jak uważasz że nie dojadą i podwaawalabym własne
Moje cycki często są wiotkie a i tak przystawiam czasami dłużej przez to ssie ale naprawdę nawet z takich flaków dziecko melkow uciaga -
Domi1995 wrote:Dziewczyny, espumisan dajecie przed każdym karmieniem? I ile kropel dajecie?
-
Krokodylica wrote:O widzisz. A długo to trwało nim się wchłonął?
Ja chyba jutro zadzwonię na teleporadę z tym katarem bo to już przesada.
Jak dobrze pamiętam to koło roku dopiero mu się wchłonął. Raz było tego płynu więcej a raz mniej ale powiedzieli, że trzeba dać czasu żeby wszystko wróciło do normy i tak też się stało.Krokodylica lubi tę wiadomość
-
Zastanawiam się coraz bardziej nad wizyta u osteopaty... przecież to nienormalne zeby takie małe dziecko tak mało spało... jadł cyca, za godzinę znów chce cyca, je wkurza się odgina zaraz znów chce rzygnie sobie i dalej chce. Już się wkurzyłam i zadzwoniłam do CDL to się zdziwiła ze on w nocy nie prześpi 3h. I to moje odciąganie przed karmieniem mimo ze tylko 10 ml to nakręca mi jeszcze bardziej laktację. Po nocy mam cycki jak kamienie. Dziś z jednego odciagnelam na czarna godzinę bo jutro muszę iść zrobić badania krwi przed wizyta u gina. 60 ml odciagnelam a po jakichś 15 minutach małego przystawialam i dalej rzeka płynęła 🤷🏼♀️ Nie dokończyłam rozmowy z CDL bo była zajęta ale może mi coś podpowie. Odszukałam go smoczkiem i zasnął na moich kolanach. Pewnie na 10 min
-
Audrey wrote:
Bo koleżanka profilaktycznie podaje paracetamol 🤦♀️ i potem on jej śpi całą noc 🤔Krokodylica lubi tę wiadomość
4️⃣Córka 06.2023
3️⃣Synek 04.2022
2️⃣Córka 08.2020
1️⃣Synek 09.2018
"Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23) -
nick nieaktualnyPogoda jasne, osteopata na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. A probowalas z chustonoszeniem?
My po wizycie, Antosia przybrala w 9 dni prawie 400 g, to chyba dobrze 😀
Na wieczorne problemy z brzuszkiem mamy dawac espumisan lub sab simplex.
Joana jak jeszcze nie kupiłaś spiworka to teraz jest sporo promocji, bo wyprzedają z poprzedniego sezonu wzory. Ja w koncu po długiej analizie Cottonmose i konkurencji wybrałam firmę Beztroska. Zobaczymy, opinie mają super i tez fajne promocje.Audrey, AHope, joana, edka85, erre lubią tę wiadomość
-
Aina, tylko że ja od początku nie miałam pokarmu, potem się pojawił ale w znikome ilości. Podaje pierś tyle ile mogę ale wybacz, nie będę za wszelką cenę trzymać dziecka na piersi i patrzeć że płacze bo tam jedzenia nie ma. Nie będę siedzieć, patrzeć na to i modlić się że może tym razem coś tłustego stamtąd poleci. Chce żeby moje dziecko rosło i miało pełny brzuch a nie za wszelką cenę dążyć do czegoś co tym razem nie jest mi dane. Chciałam karmić, trudno, nie udało się, były herbatki, statki i nic. Przekonałam się jak dziecko potrafi cierpieć z głodu w szpitalu, wtedy to nawet położna stojącą nade mną gdy karmiłam piersią i potem podalysmy mm była zdziwiona jakie to dziecko było bardzo głodne. Nigdy więcej.
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
edka85 wrote:Serio, tak robi? Ciekawe ile wątroba dziecka to wytrzyma. Ale git, że matka wyspana.
Serio serio. Profilaktycznie, do tego witamina C. No i chłopak jest wtedy jak dętka i śpi.
Natalii, gratki z wagi. Ja się dowiem w piątek ile Agata przybrała od zeszłej środy 😉 -
Audrey apo czym poznajesz,ze glodna po tych 90ml? Czy tylko dlatego,ze placze? Moze chce tylko przytulenia?a moze jak wypije te 90ml a zrobilas np.120 to daj jej z 15min i znowu zaptoponij reszte mm?(bo chyba mozna dac to samo mm w jakims tsm odstepie czasu). Bo ona ma 3tyg to te 90ml powinno jej statczyc na te2h..
Pogoda a dzidsius usypiany na rekwch pospi dluzej? Bo moj tez tak sam z siebie nie zasnie. Znscxy zasnie jak bedzie u mnie blisko np. Na rogalu do karmirnia. A jak odloze to gora pol h i sie budzi.
Jezu podawanie profilaktycznie przeciwbolowego.. takiej matce to zjebka sie nalezy..
Pogoda moj w nocy tez nie wytrzymw 3h do nastepnego karmienia. W nocy je co2h, a dzien czesciej.Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Audrey a tez nie ma co w nia pchac tyle zarcia bo mm bardziej kaloryczne a brzusia tez nie ma co rozpychac. Poszukaj na necie oznaki glodu niemowlaka (wczesne oznaki) i sprawdz czy ona tak wlasnie robi po takiej butelce 90ml. A smoczek jej nie uspokoi i ponoszenie?Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
A u nas dzisiaj taki poranek był podczas drzemki po cycu.. 😍😅
Udało mi się ogarnąć chatę! 😂 Mała w tym czasie spala w wózku (śpi dalej), co z tego, że chyba z 20 razy musiałam podchodzić ją lulac lub wkładać smoczek - liczy się fakt, że śpi 😅
W nocy pierwszy raz 5h spania ciągiem. Jak wstałam do małej, myślałam, że mi cycki wybuchną. Ściągnęła z jednego i poszła dalej spać, a ja musiałam przeprosić się z laktatorem, żeby ściągnąć z drugiego 🤦 60ml w kilka minut. Mam już zamrożone dwie porcje mleka po 100ml na jakąś czarną godzinę 😉 Było o wodospadzie mleka z jednego cycka.. u mnie jest to lewy. Prawy normalny, mała pociągnie i je spokojnie. Lewego wystarczy wystawić.. 😂 kiedyś myślałam, że mam na nim włosa (mamy białego kota). Macam, patrzę a tu taka cieniutka fontanna mleka 😅 no i podczas karmienia z tego lewego, mała się krztusi - zauważyłam tą zależność.
Fajnie, że wyjasnilyscie sobie ostatnie akcje z mężami.. a mi jest tak cholernie teraz głupio, bo usłyszałam wczoraj od męża, że odkąd Amelka się urodziła, czuje ode mnie taka miłość, że wcześniej jej nie czuł aż tak bardzo.. a ja tak najezdzalam na niego ostatnio 😅
Dzisiaj chyba dlatego taki niespokojny sen Amelki, bo pójdzie kupamęczy się, wybudza, puszcza bąki.. i usypia dalej 🤷
Erre kciuki!
I za Was, Kroko.. za Maksia i nieszczesne kataryNatalii, joana, Krokodylica, pap86, edka85, Pogoda, erre, AHope, Asia000 lubią tę wiadomość
-
Pewnie połowę juz zapomnialam co mialam napisać ..
Erre kciuki 😘
Co do przeciwbolowego.. to nie mam juz z kim tego skonsultowac chyba ze tylko prywatnie. Pomagac to moim zdaniem on nie pomaga na kolki czy baki.. to jest tak: podajemy go i jak malego mecza to mecza nadal, bo niw uwierzę ze lwk orzeciwbolowy nie pomoze przez 3 h.
Rozumiem, ze lek musi chwile pobyc znaim zacznie dzialac ale nie tyle.
Co do uspokijenia sie malego to na niego dziala tak tulik plus glosno szum i smok w buzi. Wtedy mi zasnal ale to pomoc na chwile.
Dopiero jak dopalismy druga dawkw leku przeciwbolowego po 8 h to on lepiej spal. Ale ja go najpierw utulilam w tuliku i pozniej nakarmilam. Watpie ze to lek pomogl tylko zwyczajnie jak on darl sie jak szalony od 22 do 3 to padl ze zmeczenia.
Ale spac spi napewno pozniej lepiej. Więc mowicie ze on otepia dziecko??
Czyli co lepiej nie podawać go przeciwbolowo??
Slodkie te Wasze dzidziulki 😘😘😘
Pogoda super decyzja z osteopata. Sama zglosilabym sie gdyby jakis byl w poblizu. Jak i do cdl ale zadna nie chce do mnie przyjechac minimum 50 km.
Audrey nie wiem co doradzic... moze zapytaj pediatry zwyczajnie? U mnie np Adas tez jadl w szpitalu piers i mm skoro nie mialam jeszcze pokarmu. I on potrzebował tego mm duzo wiecej niz inne dzieci. Az polozne za glowe sie lapaly, ale on same mowily ze jwst duzy to i potrzrbuje wiecej.
Kolezanka dla mnie doslownie chora glowa.... serio. Ja tu zastanawiam sie czy dawac a ta daje prpfilaktycznie.....
Ale sama mialam kuzynke ktora zamoczyla smoczek w winie i dala to corce... zeby lepiej spala......🤬🤬🤬
Natalii super przyrost 😘 dzia za rade co do spiworka. O beloff tez sluszalam. Maja tez super torby do wozka i wklady do spacerowek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2020, 13:44
erre lubi tę wiadomość
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Pap, po czym poznaje? Po tym że szuka. Najpierw próbuje cyca ale tam już nie leci to daje smoczka, noszę, lulam, zmieniam pozycje, a widzę że szuka dalej, smoczka wtedy by połknęła i nim pluje, płacze i szuka. Wtedy podaje butlę a ona jakby od wczoraj nie jadła i wypija wszystko, lub popija i zostawi resztę.
I masz rację bo ona np jak robię 90ml to wypije i potrzebuje chwili żeby odpocząć i potem to dopija normalnie. No ale dzisiaj np poranna porcja to 90 i wypiła, po dosłownie 40 minutach wypiła 60ml i przed 13.00 40ml czyli jakby sama ilość w porcjach się zgadza bo około 12-13 zwykle znowu je i wtedy też około 90ml (ale przedwczoraj np wciągnęła o 13.00 150ml). Ale to też nie jest tak że zawsze jej dorabia czy zawsze ona tyle je. Bo często też jest tak że zostawia w butelce i ma dość. -
Joana, to wino to masakra jakaś 🤬
No profilaktycznie, ale ogólnie ona to taka specyficzna jest. Zresztą jej teściową też włożyła małemu czopki z paracetamolem bo płakał więc chyba od niej to wyciągnęła.
Wiesz, ja słyszałam że przeciwbólowe otępiają dzieci no ale nie znam się, byś musiała jakiegoś lekarza zapytać.
Ja też zapytam swojego o to mm, ale dopiero za 3tyg no mamy wtedy szczepienie. Ale w piątek będzie u nas położna i jej zapytam o to. Ona np wie że mała czasami wypije 120ml i nie mówiła że to źle tylko że dziecko sobie samo dozuje porcję, raz wypije więcej a raz mniej 🤔