X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jedyny efekt uboczny szczepienia, to nadmierna senność. Spała jak nigdy, musiałam budzić na jedzenie no i oczywiście całą noc oka nie zmrużyłam bo sprawdzałam czy oddycha i wszystko ok 🤦 usnęłam dopiero o 7:30. Ja mam taki dosyć popularny śpiworek z owczej wełny. Dostałyśmy go od babci, jest fajny, cieplutki i nie będę kupować innego. Póki co jeszcze nie użytkujemy. Na dwór np. wczoraj, Amela miała body bez rękawów, pajac welurkowy i kombinezon taki lżejszy, jesienny. Jestem zdania, że jak jest zimno to lecą 3 warstwy + kocyk. Będzie bardzo zimno, to wsadzę do śpiworka. Mam też zimowy kombinezon, ale taki fajny, nie gruby chyba że Smyka. Ma jakieś właściwości termoregulacyjne czy jakoś tak, a przy tym nie jest ciężka, puchową poduchą 😅

Bioderka podobno się powtarza po jakimś określonym czasie. Ale nie wiadomo jak to teraz w tych covidowych czasach - chyba zależy od pediatry.. 🤷

Chmurka, joana lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Marrtusia Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam przedluzany spiworek z cottonmoose 3 w 1 po starszej córce, długość z przedłużeniem 115 cm. Corka jeździła w wózku do 3 rż. spiworek jest na cały okres wózkowania, od urodzenia do ok 4 roku życia, można też używać go do sanek. Ja byłam z niego mega zadowolona i żadnych plam i zaciekow nigdy nie było.

Na bioderkach byłam, jak Michaś miał 3 tygodnie. Na kolejną kontrolę mam się zgłosić po 2 miesiącach od badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 12:46

joana lubi tę wiadomość

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kupki o dziwo są lepsze, tzn kilka mniejszych w ciągu dnia. Ale bąki męczą 😩 dziś mąż jedzie do brata po sab simplex- powie mi ktoś jakie jest jego dawkowanie?

Jakiś cud. Agata zasnęła mi na rękach, odłożyłam do wózka i tak spała 20 min, zaczęła płakać ale włożyłam smoczka i zaczęłam bujać i zasnęła, Wow. Dla mnie to duże osiągnięcie bo w wózku jeszcze sama nie zasnęła, w ogóle wózek dłużej niż 1min jest ble i parzy. A bardzo chce ja nauczyć żeby siedziała w wózku bo chce na spacery wychodzić. Byliśmy może 4 razy do tej pory i tylko dlatego że spała akurat. Teraz to nie daje się odłożyć to już w ogóle masakra. Zazdroszczę wam spacerów z dzieckiem bo moje to na pewno się by rozdarło zaraz. Ale chce zacząć próbować. Jakieś rady?

Szczepienie mamy za 2 tyg czyli 4.11, bioderka 6.11 a ja mam 9.11 do ginekologa. Boję się panicznie szczepienia 😱

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 13:01

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy bioderka jutro.
    Pamiętam że z córkami jeździłam chyba po 3 razy, mimo że wszystko było dobrze.
    Nie wiem jak jest teraz.

Która z Was pytała o ubiór, z opisu faktycznie wydaje mi się za cienko, ale w sumie nie wiem jaka ta bluza, czy gruba?

Ja w domu ubieram np. body z krótkim, kaftanik, spodenki, skarpetki. Na spacer nakładam na to cienki, dresowy kombinezon i cienką czapeczkę plus przykrywam takim cieplejszym kocykiem. Zakładam też osłonkę od wózka, żeby mu nie wiało albo nie świeciło po oczach. Maks jest ciepłolubny.

joana lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. Z kombinezonem zimowym czy grubym śpiworkiem to jednak wydaje mi się duża przesada na taką pogodę. :)

• joana Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko wlasnie taka nie za gruba 😔

Kombinezonu nie mam. A raczej mam.. i grubsze bluzy tez ale... 62 i wszystko juz za male. Choc nie zalozylam ani razu.

Trudno zamowie cos malemu cieplego, zeby mial na teraz zanim wskoczy w spiworek. Z mezem jednak zdecydowalismy sie na ten zwykly spiworek z beztroska. Stwierdzil, ze podoba mu sie wzor i ze zobaczymy co bedzie za rok z rozmiarem dla malego. I czy wogole bedzie wozkowy, bo narazie to jest ciezko w tym temacie. Wiec Audrey przybijam piatke.
    U nas nawet jest ogromny problem z fotelikiem 🤷‍♀️

Leila wspolczuje nocy.. eh u mnie pewnie bedzie tak samo po.

My jednak nie czekalismy z odstawieniem antybiotyku do soboty. Wczoraj juz nie dalismy. W sobote pobieramy mocz i wyjasni sie 🥴🥺

Dzis u nas calkiem dobry dzien. Maly je, chwile pogadamy lekko pomarudzi i spi.. juz boje sie nocy 😳

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po szczepieniu. Całkiem niezle zniósł. Popłakał się wiadomo aż się łezki pokazały ale był dzielny. Pneumokoki innym razem bo nie było szczepionki w aptekach. Ma być niebawem to dadzą nam znać. Myślałam ze pojechałam z nim najedzonym bo wisiał na cycu pół godziny albo lepiej ale widocznie więcej się bawił. Lekarz stwierdził ze jest głodny i mi zasugerował karmić po 15 min z dwóch piersi ... generalnie lekarz jakis byle jaki wiele nie powiedział. Mówił zeby koniecznie kłaść na brzuszku 10 razy dziennie przynajmniej po 2 min jak nie lubi. I zeby najlepiej odłożyć wszystkie kropelki... taaaa taki cwany to niech przyjdzie i sam ukoi jego ból. Julus wazy już 5400, przybiera 400g na tydzień z tego co wychodzi
    Domi ja jeszcze nie próbowałam bo nie mam ochoty czasu i siły na seksy ale mi lekarka poradziła tydzień przed stosować globulki lub żel z kwasem hialuronowym i ćwiczyć mięśnie kegla przynajmniej chociażby podczas karmienia zacisnąć mięśnie przez 2 min

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i kupiliśmy leżaczek kinderkraft felio (używany bo nie wiedziałam czy się sprawdzi ) i właśnie Julus w nim usnął . Duet leżaczek plus wydra zdaje egzamin póki co :) co do samego leżaczka to materiał sztuczny niestety wiec kładę go na tetrze.

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sab simplex niby się daje 15 kropelek do każdego karmienia ale ja daje mniej i nie przy każdym karmieniu bo Julson za często je. Gdzieś tam czytałam ile max gramów czy ml można podać ale nie pamietam... chyba coś koło 3 ale ile to kropel to nie wiem

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda ta szczepionka na pneumo to Prevener 13? U nas też jej nie ma właśnie. Podobno szczepią się nią masowo emeryci. Ma być za tydzień, ale co jak przy kolejnej dawce znowu będzie problem? 😣 I teraz poważnie się zastanawiam, czy nie zaszczepić pneumo na NFZ.. 🤷

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny 😀 parę dni mnie nie było więc tak po krótce... u nas wszystko dobrze, Pawełek dalej "złote dziecko" 😊😉
    W ciągu dnia jest już dość aktywny więc mata edukacyjna i bujaczek wyciągnięte. Noc ładnie przesypia z przerwami na dwa karmienia (jedno po około 5 godzinach i drugie po 3), problemów brzuszkowych na szczęście nie mamy. W przyszłą środę czeka nas szczepienie, wybieramy jedno kłucie i dodatkowo bierzemy rotawirusy.
    Dziś robiliśmy kontrolne badanie moczu, mamy zalecone wykonywanie raz w tygodniu takiego badania przez miesiąc a następnie raz w miesiącu. Dodatkowo dostaliśmy maść na siusiaka, żeby odsłoniło nam się ładnie ujscie cewki moczowej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2020, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey, sab simplex 15 kropli do każdego karmienia wg ulotki.

Co do spacerów to jak ubieram małą i wkladam do wozka jest krzyk. Wlaczam szumisia, daję smoka i wychodzimy. Po chwili sie uspokaja i zasypia. Jak sie obudzi to jest krzyk i albo bujanie ja uspokoi, albo kładą ja na boczek.

• Jaśmina Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mnie nie było, ale miałam problemy ze wzrokiem. Zrobił mi się naciek na rogówce, i każde spojrzenie na światło, powodowało potworny ból. Dopiero okulista usunął naciek, dostałam antybiotyki i teraz wszystko w porządku.
    Współczuję Wam tych wszystkich problemów brzuszkowych, ans na szczęście poza ulewaniem to wszystko omija. ktoś pisał u kupach, mój mały robi kupy co dwa dni i lekarz mówił że to też prawidłowo.

U nas Juleczek pobił rekord po karmieniu o 21 zasnął w naszym łóżku ( ta a zarzekałam się, że dziecko nie będzie z nami spało) obudził się o 5 rano, o 5 znowu jedzenie , tata poszedł do pracy a ja z małym kimnęłam się jeszcze do 8. Tak to ja mogę żyć i nie obraziłabym się jakby mu tak zostało.

Byliśmy też na szczepieniu. Szczepienie 5 w 1 +pneumokoki, mieliśmy refundowane bo Julek jest wcześniakiem. Płaczu trochę było, a teraz stres odsypia, ale mamy nowy problem jedno jąderko jest powiększone i lekarz podejrzewa wodniaka jądra ( czy któraś się z tym spotkała)? Mamy skierowanie do urologa. Ja już wcześniej zauważyłam, że jest większe, pokazałam teściowej, ale ona powiedziała, że dzieci tak mają, zaufałam jej, bo wychowała dwóch synów. Teraz pluję sobie w brodę, że niezareagowałam wcześniej.

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila tak właśnie ta... mam nadzieje ze później nie będzie problemu. Ja koniec końców chciałam na NFZ wziąć dziś ale babka mi doradziła zeby jednak poczekać

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam wszystkie Wasze wpisy ale robiłam to na raty więc z tego co zapamiętałam 🙈🙊

Piękne te Wasze dzieciaczki 😊

Krokodylica fajnie że macie już chrzciny za sobą; co prawda obecna sytuacja trochę Wam pokrzyżowała plany ale mi osobiście taki rozwój sytuacji by się podobał 🙈🙊 mój mąż też jest zachwycony propozycją sobotnich chrzcin, więc myślę że w grudniu ogarniemy temat.
    Tak w ogóle na chrzcinach Maksio to był taki mały przystojniak i oczywiście dwie księżniczki- pięknie 🤗
    A jak zdrowie Łucji?

Dave mój syn miał asymetrię lewostronną i nie miał żadnych problemów brzuszkowych ale nie potrafił leżeć na brzuchu bo miał przesunięty środek ciężkości i głowa leżała a tylek podnosił do góry, no plus oczywiście główka cały czas ułożona w lewą stronę.
    Dobrze, że szybko udało Ci się znaleźć wolny termin u rehabilitanta ponieważ niektóre "rzeczy" np.ułożenie główki można wyprowadzić do siódmego miesiąca.
    Mi rehabilitantka zaleciła wykonanie usg główki przez ciemie.

Pogoda mi dziś zus zrobił wypłatę macierzyńskiego za wrzesień a 29.10 mam dostać za październik.

Na refluks polecam karmić dziecko częściej ale krócej i nauczyć smoczka, dzięki temu szybko uporaliśmy się z tą dolegliwością u córki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 16:14

Krokodylica lubi tę wiadomość

• Dave87 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Natalii my cały czas ma skoku niestety 😩 jak się u nas objawia? Mała nie śpi całe dnie , nic a nic. Cały czas na rękach i tu zamknie oczy ale nie zaśnie. Są dni kiedy je mniej a są takie jak wczoraj gdzie bardzo dużo a dziś znowu mniej. Mam ogromną nadzieję że to się zaraz skończy 🤷‍♀️🤦‍♀️

U nas noce od początku są super, idzie spać między 20-22, śpi po 5,6h i potem 3h ale te już są takie niespokojne że stęka i jeczy 😩

I ogólnie Agata odrzuca już pierś, dziś 3 dzień z rzędu próbuje jej podać a ona pije 5min i ma nerwy, wygina się , pewnie dlatego że na początku leci dobrze a potem już mało.
    U nas podobnie z tym karmienem że są nerwy ale to podobno przez to napięcie mięśniowe No i jak jest skok rozwojowy to jest większe zapotrzebowanie na mleko. Dodatkowo mamy wędzidełko typ drugi nie wiadomo czy nie trzeba będzie skrócić

A dziś mamy dzień na cycu co zje zaśnie chcę odejść albo odejdę to płacz i znowu chce cyc 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 16:38

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • AHope Ekspertka

Wysłany: 22 października 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaśmina u mojego syna tuż przed porodem wyszło na USG, że ma wodniaka jądra. Po porodzie przed wyjściem miał dodatkowe USG żeby sprawdzić tam wszystko i pediatra na każdej wizycie w ośrodku to oglądała. Samo się wchłonęło, chyba do roku jak dobrze pamiętam.

My dzisiaj byliśmy u ortopedy (odwołali nam wizytę 20.10 ale nowy termin na dzisiaj dostaliśmy). Wszystko ok i mamy kontrolną wizytę za 3mc, z synem też tak było, że pomimo, że na pierwszej wizycie wszystko było dobrze, drugi raz mieliśmy przyjechać za jakiś czas.

Jaśmina lubi tę wiadomość

ug379vvjkyprfii0.pngd69cwn15n6al7ieh.png
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepicie na meningokoki?

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę szczepić na meningokoki.

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23)
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 22 października 2020, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję szczepić;) i ogólnie chcemy szczepić 5w1 i rotawirusy

iv09hdge02bk9ct0.png
‹‹ 1146 1147 1148 1149 1150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ