X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • joana Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leila slodka kruszyna 🥰

U mnis to roznie z pomoca ale lepiej niz na poczatku. W nocy wstaje sama, bo kp. Ale jak rano wstaje to np znosi mi przewijak i wszystkie potrzebne rzeczy malego na dol (na komendzie mamy ten usztywniany przewijak i na dzien znosimy go razem z kosmetykami do salonu na stol, zebym nie musiala co chwile biegac z 8 kg na rekach po schodach). Wraca z pracy to nosi malego, razem ga kapiemy. Dodatkowo moj maz duzo robi w domu. Zakupy,, sprzata gore domu, ja dol a czasem i z tym mi pomaga, czasem razem gotujemy jak np dzis lasagne i bigos, robi pranie, wstawia zmywarke, a wyladowujemy na zmiane. Jak jest w domu to tez zawsze robi mi kolacje itp.

Z moich rad to Pap jasno mow czego oczekujesz, bo niestety facet czy jedynak czy nie ale oni sa jacys slepi. Albo chca byc 🤷‍♀️ i niewazne ciche dni czy nie.u mnie tez pierwszy raz od kiedy sis poznalismy poszlismy spac pokloceni. Ale następnego dnia widzial ze nie odpuszczam i poszedł po rozum do glowy. I najważniejsze mow mu jasno, ze Ty nie śpisz, nie masz czasu dla siebie i zwyczajnie padasz. Mi tez duzo dalo jak kiedyś przy mezu strasznie zakrecilo mi sie w glowie z dzieckiem w ręku. To go uświadomilo, ze serio ledwo stoje.

U mnie kilogramy ciazowe poszly juz dawno. I jeszcze spalo kolejne 8. A strasznie duzo jem, az kazdy jak widzi to dziwi sie, ze tyle. Wogole sie nie ograniczam.
    Ale waga waga a czuje sie w swoim ciele jak kupa..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2020, 18:07

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • erre Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, powiedz w jakiej pozycji nosisz Adasia? Ja mam tylko 6 kg do noszenia i dziś kręgosłup mi dokuczał i się tak zastanawiam, jak się nosi takie klocki 😅

joana lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre nie wiem 😂 serio to padam i strasznie bola mnie plecy. Tylko maz jest w domu to on nosi 😁 a tak to staram sie go zajac czyms na kocyku na lozku (mata bedzie w naateonym tyg).
    Ciesze sie tylko, ze koniec u nas z kolkami bo wtedy byloby ciezko z tymi kg a na szczescis wtedy wazyl mniej 😅
    Oczywiście bole brzuszka sa ale.. jak to moj tato mowi;Adas dal Ci tak w kosc tymi kolkami, ze teraz mocny placz przez brzuch to Ty wolasz a to taki tylko maly placz 🤣cos w tym jest 😅

A juz poważnie powiac to co chwile zmieniam pozycje. Ale niestety najbardziej ostatnio juz lubi byc tak spioniozwany cos jak do obicia, bo lubi widziec wszystko dookola 🥰 i tylko kreci glowka 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2020, 19:57

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was jest na diecie bez białka mleka krowiego?
    Ja jestem od 5 dni, polozna i pediatra mi doradziły, podejrzewają nietolerancję tylko przez to jej mocne ulewanie i refluks (mala męczy się po ulewaniu, widac, ze piecze ją przelyk). Ponoc moze nie będzie ją tak piekło na tej diecie.
    W kazdym razie zamawiam catering i wiem, ze na pewno jest to dieta bez BMK, ale jest dużo zamienników weganskich, typu soja.
    Dzisiaj mala zrobila zieloną kupkę i sie zastanawiam od czego i czy cos jej zaszkodziło...

Dodatkowo na buźce juz ze 3 tygodnie temu wyszedl jej trądzik niemowlęcy, ale ostatnio, tak z 4 dni temu takie czerwone krostki pojawiły się tez za uszami i pod szyjką. Zastanawiam się czy to dalej ten trądzik czy wysypka? Ale wysypka by była chyba na całym ciele, na brzuszku i w ogóle.
    Juz sama nie wiem.

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii ja sobie wprowadziłam od kilku dni dietę bez bmk, zasugerowała mi to neurologopeda która była świadkiem strasznego płaczu. Raczej nie ograniczyłam na 100% ale kupiłam jakieś sojowe pasztety i pasty wegańskie do chleba. Od czwartku z brzuszkiem jest lepiej faktycznie, ale oprócz tego przestałam stosować biogaje i zmieniłam sab simplex na esputicon. W każdym razie ja się dobrze czuje na tej „diecie”

Natalii lubi tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly tez od czasu do czasu ma wysypke na buzce, za uszami i na szyi i zwykle wychodzi mi jak pojem czekolady.

Ciezki charakter ma moj maz a ja, jak napisaka Puinai jestem "za miętka". wolala bym sie nie awanturowac ale czasem jak mam na niego wkures to leca iskry i wtedy widze, jak moj przedszkolak jest zaniepokojony i martwi sie,ze die klocimy.. jednak dla dzieci najwazniejszy jest spokoj i zeby rodzice sie kochali. Ja po prostu rozumiem,ze on naprawde duzo pracuje bo z naszych dwoch nauczycielskich pensji moglo by byc ciezko ale dwoje dzieci w tyn dosc wymagajacy niemowlak troche daja w kosc :) same dobrzr wiecie,ze teraz umycie wlosow i ogolenie nog to wielkie swieto 🤣

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2020, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii, mój syn miał nietolerancję laktozy, był na Bebilon Pepti i robił właśnie zielonej kupy. A jak był chory to robił żółtą.

Erre, moja córka nie zaśnie na leżąco w dzień. Musi być przytulona do naszego brzucha, więc mamy chustę. Jeśli jest aktywna to wyciągam ją z tej chusty, żeby nie była w niej za długo. Ale jak jest marudna to tak sobie chodzimy. Ja już wszystko robię z nią w chuscie - gotuję, prasuję, dzisiaj myłam łazienki (bez wanny bo nie da się schylić tak z nią). Śmieję się, że uda i pośladki nie długo będę mieć ze stali, bo żeby się schylić, podnieść coś z podłogi muszę kucnąć, czyli zrobić przysiad. I to jeszcze z obciążeniem w postaci dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2020, 23:29

age.png

age.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii ja byłam na tej diecie tak ponad miesiac zycia Adasia. Zaczelam tak chyba jak mial 2tyg przez te jego bole brzucha. To wtedy najbardziej leciała mi waga.
    Mi dieta bmk nie robila problemu, poniewaz bylam kiedys weganka.
    U malego wtwdy nie bylo zielonych kup. Mielismy tylko takie po zwiększeniu dawki antybiotyku. I jeden dzien w okresie tych najwiekszych kolek.

Ale tak sobie teraz mysle, ze u nas maly mocno ulewa od kiedy zaczelam jesc nabial znow.. moze to jest wina? Wcześniej na tej diecie bylo tylko lekkie ulwanie kacikiem ust a teraz tak 3 tyg to doslownie czasem az chlusnie. Moze to byc powód ten nabial??

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Jaśmina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana niekoniecznie. Chociaż to może zależy od dziecka. Ja jestem na diecie bezmlecznej, ale to ze względu na siebie ponieważ mam nietolerancję laktozy i mój Juleczek mimo to bardzo ulewa.

Co do wagi to ja miałam to szczęście że w ciąży przytyłam 6 kg czyli praktycznie tylko waga dziecka, wody płodowe itp. I u mnie po miesiącu już nie widać było, że byłam w ciąży.

Ja też zainwestowałam w chustę, z tego względu, że Juleczek zrobił się nieodkładalny i już mnie ręka bolała od noszenia go. Chusta sprawdza się świetnie, mały bardzo lubi w niej być, a ja mam wolne ręce.

Co do męża. Zgodzę się z tym, że ważne jest komunikowanie swoich potrzeb, ale i też zrozumienie siebie nawzajem. Ja całymi dniami jestem sama bo mój mąż wychodzi z pracy o 5 wraca o 21. Na początku problem dla mnie było karmienie o północy, szybko dogadaliśmy się i mąż karmił o tej godzinie małego butelką. Potem ja już przyzwyczaiłam się do wstawiania w nocy i już nie budziłam męża, tym bardziej że jest kierowcą zawodowym i rozumiem, że musi być wyspany. Teraz Julek śpi całą noc więc problem z głowy. Dłuższy czas bał się go przewinąć, bo mu matka nagadała, że facet to wogóle nie powinien robić nic przy tak małym dziecku bo mu może krzywdę zrobić. Dłuższy czas ho przekonywałam , że to nie prawda, w końcu się odważył i teraz już ogarnia małego. Teraz jak ma czas to chętnie się nim zajmuje, ale cały czas mu tłukę do głowy jak ważny dla rozwoju małego jest kontakt z ojcem ;-) co do reagowania na płacz. Ostatnio Juleczek w czasie spania się zakrztusił, wystraszył się i zaczął bardzo płakać. Oczywiście natychmiast się obudziłam i go otuliłam, a mąż który spał obok ( mały był między nami) nawet nie zareagował ( przecież musiał słyszeć bo mu się darł nad uchem) Dostał jednak taki opieprz i jak dowiedział się dlaczego Juleczek płakał to teraz od razu reaguje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2020, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, nie wiem czy to powod samego ulewanie, ale w sumie tak mi pediatra zasugerowała, że może bardziej podrażniać...
    Moze jak lubisz taką dietę to spróbuj znowu, mi powiedziano, że efekty po ok 2 tygodniach.

Dzisiaj znowu zielona kupa, no nie wiem. Ale nie męczy się przy niej tak naprawdę, nic jej nie przeszkadza raczej. Oprócz refluksu i pieczenia eh

joana lubi tę wiadomość

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez często jest zielona kupa, od lekarzy słyszałam, ze to wcale nic złego 🤷🏼‍♀️ Ponoć nawet od probiotyków może taka być

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • erre Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co kupujecie dla maluchów na Gwiazdkę? My mamy dużo rzeczy po starszaku, ale moja mama koniecznie chce coś kupić dla wnuka...

Mi położna tłumaczyła, że przy kp każdy kolor kupy dozwolony poza białym i czarnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2020, 12:51

ancys85 lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre mamy problem co z prezentami.. sami teraz juz malemu kupilismy karuzele a to mate.
    Napewno musze wybrac prezent od mojego taty, od rodzenstwa meza, bo oni przesylaja kase i kupują rodzice. No i od nas... dlatego do wybrania 3 prezenty 🤷‍♀️
    Zapewne jakies zabawki ale podpinam sie pod pytanie bo nie wiem co warto.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• Ounai Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Dziewczyny, co kupujecie dla maluchów na Gwiazdkę? My mamy dużo rzeczy po starszaku, ale moja mama koniecznie chce coś kupić dla wnuka...

Mi położna tłumaczyła, że przy kp każdy kolor kupy dozwolony poza białym i czarnym.
    Polecam króliczka alilo. Marta dostała od moich kolegów z pracy i go uwielbia. Jej starszy brat też 🙈 bardzo lubi też kontrastową karuzelę. do wózka canpola i książeczki mom's

age.png

age.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, króliczek alilo jest mega :) Julus dostał od wujka na przywitanie i piosenki na dobranoc idą :) mała rzecz a ma mnóstwo opcji

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda wrote:
    Tak, króliczek alilo jest mega :) Julus dostał od wujka na przywitanie i piosenki na dobranoc idą :) mała rzecz a ma mnóstwo opcji
    My mamy tego w formie grzechotki i Marta może patrzeć i patrzeć. Najbardziej jej się podoba muzyka klasyczna i odgłosy zwierząt. A mój mąż opatentował sobie sposób na nią - wkłada ją do dostawki w funkcji kołyski, włącza karuzelę, ściąga spodnie (bo nie ma nic lepszego niż gołe nogi), kładzie królika obok nóg i jak Marta kopie, to królik się włącza a ona gada do karuzeli bo myśli, że to karuzela do niej mówi. I na 20-30 min dziecko znika. A że ona jest nieodkladalna w dzień (śpi TYLKO w chuscie albo na rękach, ewentualnie na spacerze) to ta chwila jest na wagę złota.
    Edit: mąż ściąga spodnie dziecku, nie swoje :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2020, 16:33

Pogoda, Chmurka, pap86 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha myślałam ze maz ściąga spodnie 😅 my tez mamy tego małego króliczka w formie grzechotki. Na razie nie używaliśmy funkcji odgłosów, bo nie chciałam przesadzać z bodźcami, ale może już najwyższa pora zacząć się bawić :)
    Dziś u nas nienajlepszy dzień, znów brzuszek dokucza :( już nie mam pojęcia czemu... czekam na moment aż mu ten układ pokarmowy dojrzeje

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    Zostały 2 ❄️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też zawsze dylemat z prezentami, co rusz jakaś okazja a półki już przepełnione 🤦‍♀️ ale w tym roku wyjątkowo mam już częściowo ogarnięty temat więc chętnie się podzielę pomysłami może którejś z Was się coś spodoba.

Zawsze staram się żeby dzieciaki dostały nie same zabawki ale też coś praktycznego 😉 tak więc:
    Nawilżacz powietrza;
    Mata piankowa, taka alternatywa zamiast dywanu 😉 i na nią chce jeszcze kupić liść monsteri;
    U nas fajnie sprawdzały się kosze obfitości z bobasowymi smakołykami (bobofruty, kaszki i takie tam 🤪) super w szczególności jak ktoś zamierza karmić "słoiczkami";
    Miękkie klocki sensoryczne:
    https://allegro.pl/oferta/canpol-miekkie-klocki-sensoryczne-zestaw-12szt-8392942769

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qunai też początkowo myślałam że mąż ściąga spodnie;P

U szwagierki hitem była sensoryczna mata wodna. I chcę sobie zażyczyć taka matę;P i grzybek mombella też był hitem więc też rozważam;) muszę popatrzeć na tego króliczka alilo;)

iv09hdge02bk9ct0.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na działce obczaić budowę i poplewić skrzynkę z warzywami... ale mi szła robota, no i brzuch nie przeszkadzał jak w lato 🤭😂 wiadro cebuli przytargałam do domu, teraz muszę pomyśleć co zrobić z taką ilością, chyba będę się nią obkładać 🙈
    Pawełek w siódmym niebie zażywał witaminy D a starszaki... o zgrozo... wybawiły się w błocie 🙈🙉🤣

Krokodylica lubi tę wiadomość

‹‹ 1170 1171 1172 1173 1174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ