!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Leeila, te dwie szczepionki są na różne szczepy meningo. Ja biorę obydwie, oczywiście osobno.
Kurcze, Prevenar ma 3 dawki? Dam sobie głowę uciąć, że starszaka szczepiłam czterema, równolegle z 6w1.
W ogóle muszę zajrzeć do jego książeczki zdrowia, bo nie pamiętam jakim schematem leciał Bexsero. Chyba trupem padnę jak będę musiała 3latka na szczepienie zabrać 😳
-
Erre 4 dawka uzupełniająca, ale później - masz rację 👍 A ile dawek mają meningo? Coś mi świta, że ta ,,tańsza" ma mniej..
-
Hej Dziewczyny.🙂
Gratuluję pierwszych ząbków ! 😁
Ounai, Marta widziałam dzielnie ćwiczy taniec na czworakach. Jak jej teraz idzie?
U nas też takie ćwiczenia już od jakiegoś czasu. Ale od poniedziałku to już robi to dłużej i jakby stabilniej... Cieszy się przy tym aż piszczy. Ciekawe kiedy zaskoczy, że to bujanie się na czwrorakach można jeszcze rozwinąć i ruszyć do przodu. U Syna zajęło to jakieś dwa tygodnie i ruszył...
U nas problemów skórnych ciąg dalszy. Aż mi się chwilami płakać chce. Mała aż się drapie. W poniedziałek wjechał Zyrtec, oby coś zdziałał..
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
Tak opowiadacie o tych spacerach, a my ostatnio byłyśmy jeszcze przed tym przeziębieniem. Był mróz i śnieg i kombinezon zimowy, a dziś ma być 15 stopni. Pogoda oszalała.
Ciężko tylko będzie wyjść u nas bo błoto po kolana, droga nie utwardzona, więc nie wiem czy się wózkiem nie zakopiemy...
I właśnie mialam Was pytać, czy któraś już myśli o przejściu na spacerówkę ?
Widziałam, że chyba Leeila pisałaś, że już zmieniliście wózek ?
Wspominalyscie o raczkowaniu bez rajstop latem.
Kiedyś widziałam coś takiego i właśnie mi się przypomniało 😉
Choć ja to i tak obstawiam, że na lato to będę musiała kupić pierwsze buciki do chodzenia, jak Mała ma takie tempo.
Pogoda, erre, Chmurka, joana, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
Mam takie nakolanniki! Kupiłam synowi jak miał kilka miesięcy, ale i tak raczkował bez nich (ciągle mu się zsuwały).
Leila, baxero to meningo B, a nimerix to meningo C. Obiema szczepiłam syna jak skończył rok. Baxero 3 dawki, a Nimerix jedna dawka. -
nick nieaktualnyLeeila tak, Jasia dopiero teraz szczepię na meningo razem z Antosią. Wtedy stwierdzilam, ze jest tak dużo tych szczepien, ze po kolei, te "najwazniejsze". Pozniej szczerze mówiąc jakosno tym zapomnialam, a teraz pediatra mi przypomniala i mówi, zeby szczepić oboje. Przy pierwszym dziecku przerażała mnie ta ilość szczepien, tak dużo wszystkiego jest do ogarnięcia, ze ciężko się zdecydować.
Haha uzbroj się w cierpliwość. Ja po prostu nie moglam z babć, jak mi się tak wtracaly. Albo mowily:" Dałabym Ci, ale niedobra mama nie pozwala. Sama je, a z dzieckiem sie nie podzieli". No kurde... najpierw byla pogadanka o tym, że przy dziecku mają mnie nie nazywać niedobrą itp. 😂 a potem o jedzeniu. Ze jest bez różnicy dziecku, czy dostanie jabłko czy czekoladę, jeśli nie zna czekolady. A jak pozna to koniec 😀Krokodylica, Leeila26 lubią tę wiadomość
-
Chmurka gratki 😊
Ata my już wskakujemy w spacerowke. Pewnie juz dawno zrobilabym to ale dlugo nie wychodizlismy bo u nas drogi jak u Ciebie a kolo domu to wczepialam tylko w fotelik w wozek. Ale w wekeend już wyciagamy ze strychu spacerowke od wozka i bedziemy nia jezdzic.
Kurcze ja to gubie sie w tych szczepieniach 🙈 az wstyd...
Co do babc... to ja juz co chwilw slysze przy obiedzie itp, ze juz niedługo dostaniesz.. ostatni tekst tesciowej przy paczkach czy zurku 🙈 np napewno NIEDŁUGO...
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Ja prdl, jak dobrze że nie mieszkam z teściową.
My mamy w domu spacerówkę od dość dawna.bo serdelek się w gondoli nie mieścił. Ta na soacery jest dłuższa i mieści się spokojnie więc póki co zostaje.
Ata piękne postępy ruchowe.
U nas Maks meeeeegaaa marudny. Wszystko mu źle.
A kozy dają tak w palnik że musiałam je rozdzielić w dwóch różnych pokojach. Skisnę. -
U nas też teściowa takie akcje robi: wkłada coś słodkiego do ręki starszakowi tuż przed obiadem i mówi "zapytaj mamy czy Ci pozwoli" i co ja mam teraz dziecku z ręki wyrywać?? Idiotka.
My jeszcze w gondoli jeździmy, bo mamy z tych dłuższych, poza tym nie wiem gdzie trzymam spacerówkę
Joana, żaden wstyd, ja też się gubię Najważniejsze, żeby lekarz wiedział co robi
U nas od kilku dni nocki masakryczne, bo starszak przyłazi do nas do łóżka w nocy i się przykleja do mnie. A ja wtedy na brzegu łóżka śpię, wykręcona, gorąco jak diabli Czasem idę spać do jego łóżka, ale muszę nianię zabierać, żeby usłyszeć małego zanim się rozwyje.
-
Ja chyba przeskoczę na spacerówkę 1 marca... tylko nie wiem czy synek sobie wtedy na dostawce poradzi, czy nie bedzie leciał na siedzisko, szczególnie na jakiś nierównościach.
Ja szczepie na meningokoki Synka dopiero teraz (skończył 3 lata), wiec mam 2 dawki bexsero (meningokoki i 1 nimenrix (meningokoki c). Na razie jest po 1 dawcę bexsero i mimo, ze gorączki po szczepieniu nie miał (dostał paracetamol przed szczepieniem), to potem 2 noce miał ciężkie, był nerwowy, jakby coś go brało i skończyło sie na podaniu paracetamolu, a dokładnie próbie, bo całej dawki nie wziął, a zawsze lubi syropki. Na prawdę był nieswój! Zastanawiam sie czy drugie bexsero nie połączyć z nimenrixem.
Anielke jak już napisałam chce zaszczepić na meingokoki po roczku. I chyba najpierw zaszczepie na c nimenrixem (bo podobno meingokiki c sa częstsze u taki h maluchów), a bexsero po 2 urodzinach, wtedy wystarcza 2 dawki. Jeszcze łudzę sie, ze moze Kraków przysponsoruje nimenrix. Zygmus sie na niego nie załapał, bo poszedł do żłobka i zaczął sie maraton chorób.
-
Ktosiowa mówisz ze Kraków sponsoruje? Gdzie można znaleźć takie info?
Ja zapisałam właśnie Juliana na szczepienie na 1.04, ale później się zorientowałam, ze to przed samymi świetami, wiec chyba przełożę na późniejszy termin.
Dobrze rozumiem, ze bexsero 2 dawki przed ukończeniem 12 msc i później w 2 roku życia?
Co do posiłków dla dzieci, to teściowa i spółka są mocno zdziwieni, ze daje mu słoiczki, a nie gotuje sama. Na nic się zdaje tłumaczenie, ze warzywa w supermarkecie nie są najlepszym wyborem, a sklepu eko albo bio w okolicy nie ma. Wiadomo, ze później będzie jadł to co my, ale na początku wole mu dać coś sprawdzonego, a wierze ze słoiczki jednak musza spełnić jakis standard, wiec chyba to mniejsze zło niż pryskane warzywa kij wie czym 🤷🏼♀️
Chmurka prze słodkie dzieci 🥰 córcia słodka , ale te psie oczy tez mnie rozbroiły 😍Chmurka lubi tę wiadomość
-
Pogoda, wrzuć pytanie wgoogle. Szczepi np imed24, tylko ze dziecko musi mieć między 12 a 24 i szczepią do wyczerpania szczepionek. Nie wiadomo ile Kraków zakontraktował i czy coś zostanie dla nas we wrześniu. Co do bexsero to musisz poczytać ulotkę, ale chyba jest tak jak napisałaś. Ja na razie skupiłam się na moim trzylatku.
Pogoda lubi tę wiadomość
-
Chmurka, nie poznalabym Anieli 😱 gdzie jej czarne, gęste włoski? Ale i tak śliczna 😍
U nas dalsze przygody z papkami , Agata je tak, że sama się dziwię że tak ładnie. Dzisiaj jadła zmiksowane warzywa bo ciocia robiła rosół. Jak Agata będzie już stabilnie siedzieć w krzesełku(fizjo mówi że gdzieś 6,7 miesiav) to będę już podawać też kawałki. I w zasadzie planuje dawać wszystko co my jemy. Wiadomo oprócz tłustych rzeczy i alergenów.