X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tym ADHD to wspomniały mi 2 logopedki, przy czym jedna jest tez psychologiem. Syn nie znał telewizji do 2,5 roku życia. Teraz sobie pomagamy tv jak jest Mała, bo tylko tak jest w stanie usiąść i posiedzieć chwile.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo jedzenia. U nas dziś taka sytuacja. Syn wrzucił do wózka bułkę, której nie mógł zjeść, a mała jak ją złapała, to już nie chciała oddać
    9ae2f0d6581b.jpg

Leeila26, joana, Asia000, Ptysio, erre, Pogoda, Chmurka, ancys85, Krokodylica lubią tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stas już dawno wyrósł z gondoli. W spacerówce jeździ na leżąco lub półleżąco. Mam to szczęście ze jest spacerowiczem idealnym 😉 można go wsadzić rozwrzeszczanego do wózka a jak tylko ruszymy to od razu spokój :) jest pod tym względem przeciwieństwem siostry bo ja bardzo długo mogłam zabierać na spacer tylko w porach drzemek a i tak trzeba ja było kilka razy wyciągać i uspokajać na rękach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2021, 23:54

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stasiowi stuknęło 7 miesięcy 😊
    5e2fdcd6c313.jpg

24e9811499be.jpg

Po raz pierwszy udało mu się dziś zrobić wysoki podpór i wsadzić stopę do buzi, bo z tym byliśmy w tyle. A wieczorem przyłapałam go na takich próbach:
    240554c872d4.jpg

Zabawki siostry to najlepsza motywacja do ćwiczeń 😁

Ptysio, erre, Audrey, edka85, joana, Pogoda, Chmurka, ancys85, Ounai, pap86, Krokodylica, Natalii lubią tę wiadomość

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana wrote:
    Wczoraj malemu upieklam buleczki jaglane alaantkowe to jadl jak szalony i tez wygodne do raczki..

W książce jest napisane opcjonalnie pol łyżeczki cukru. Dodawałaś? Pytam bo tez mam w planach te bułeczki i zastanawiam się czy bez cukru to wyjdzie. Ja jakimś znawca jie jestem ale obawiam się czy drożdże będą miały,,pożywkę"

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, nasza też uwielbia buły, temu też wygląda jak wygląda 🙊🤣

Asia, śliczny, uśmiechnięty Staś🤩

Ktosiowa, serio usiadł? Kurde, Agata to siadu z podporem nie ogarnia nawet a gdzie tu mówić o samodzielnym siadzie. No właśnie, jak mówicie usiadł to chodzi wam że dziecko usiadł samodzielnie np z pozycji czworaczej czy po prostu posadzone siedzi? Tak czy siak i tak jej do stabilnej pozycji siedzącej dużo brakuje. Czy ktoś jest jeszcze z siedzeniwm tak w tyle jak my?

Asia000 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas posadzony tez, w zasadzie się utrzymuje ale to jeszcze nie to

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • erre Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas siedzenia nie ma, żadnych prób, nic. Nawet w krzesełku do karmienia przekrzywia się na bok.

Wczoraj było u nas 22 stopnie ☀️ Więc wreszcie spacerówka poszła w ruch, świetnie się sprawdziła i wreszcie wszystko widać 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2021, 08:50

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey u nas zero prob siedzenia. Jedynie! Jak jest w krzeselku to karmienia to juz ladnie siedzi i nie giba sie na boki.

Ptysio nie dawalam cukru ale chyba wsypalo mi sie 8g drożdży. Tez balam sie, ze bez cukru drozdze nie beda mialy pozywki..
    Jedynie ja po wyrobieniu zmienilam, ze wyrastaly godzine w misce i po porcjowaniu na blaszcze jeszcze 30 min.

Stas jest przeslodki 🥰🥰🥰

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amela też nie siedzi. Niby w pozycji bocznej podpiera się ręką i wygląda to tak, że wystarczyłoby tylko przełożyć nogi i już siedzi - ale nie spieszy się 😅 za to czołganie na całego, wczoraj zwiedzała mieszkanie więc wchodzę w etap zajebiście czystej podłogi 😂 W krzesełku przestałam ją karmić, karmię na kolanach. Poczekam aż usiądzie - póki siedziała z oparciem było ok. Jak zaczęła się kręcić i lecieć do przodu.. to już gorzej 😅 Śniło mi się dzisiaj, że wyszły jej 4(!) zęby 😂 no ale ani jednego 🙈

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela nie siedzi, nie pełza i nie robi wysokiego podporu. Od dwóch dni piwotuje. Jak ja czasem wsadzam do fotelika to siedzi całkiem stabilnie, ale jest odrobinkę odchylona w tył i nie sadzam jej za często bo to słaba pozycja chyba, mam nad nią większą kontrolę jak je na moich kolanach. Nie sadzalam jej żeby sprawdzić czy da radę, ale wydaje mi się że nie;P to jeszcze taka klucha wiotka jest

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia jaki słodziak;* jak te nasze dzieci rosną;)

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stasiu jaki mały przystojniak 🥰

Julus tez sam nie siedzi ani posadzony ani tym bardziej sam. W krzesełku czasem się trochę gibie na bok, ale wtedy z jednej strony daje pieluchę w kostkę i siedzi prosto . Na początku leciał do przodu wiec z przodu mu dawałam pieluchę. Na leżaczek już jest za duży wiec go schowałam. Mam nadzieje ze mu tym sadzeniem krzywdy nie zrobię. Staram się nie trzymać go za długo w tej pozycji. Najgorsze, ze ostatnio mata jest beeeee. Na raczkach najlepiej oczywiście 🤦‍♀️

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • darika Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🙈 ja z nieśmiałym pytaniem- mogę dołączyć? Tzn w sumie wrócić, bo trochę się udzielałam na początku , jeszcze w ciąży ale później brak czasu i zniknęłam. A już od jakiegoś czasu, w sumie od porodu czytam Was praktycznie codziennie 🙈. Tylko zawsze jakoś tak głupio się odezwać. Ale mam nadzieję, że mnie przyjmiecie z powrotem 🙂.
    To w sumie przypomnę trochę. Mam córeczkę z kwietnia 2018, za chwilę skończy 3 lata (kiedy to zleciało to ja nie mam zupełnie pojęcia 🤷). Amela we wrześniu zaczyna swoją przygodę z przedszkolem. Ja już oczywiście się stresuje jak ona sobie tam poradzi, chociaż pewnie będzie wszystko dobrze, bo Ami jest odważna i lgnie do ludzi i dzieci. No ale wiadomo- dla mnie nadal jest taka malutką dziewczynką 🙈.
    Mój drugi Skarb- Igor urodził się 16 września. Poród siłami natury, mega szybki w porównaniu do pierwszego (Ami jest z porodu kleszczowego). Wszyscy byli w szoku, że tak szybko poszło. Nawet mąż nie zdążył dojechać 🙈 (bo przywiózł mnie do szpitala i kazali mu jechać do domu bo "to jeszcze potrwa" i powiedzą mi kiedy będzie mógł przyjechać i do mnie wejść). Wody mi zaczęły odchodzić w domu około 3 w nocy, do szpitala pojechaliśmy przed 7. Na badaniu rozwarcie na palec (z którym chodziłam wcześniej jakieś dobre półtora miesiąca). Przyjęcie na porodówkę okolo 9:30. O 11:25 Igor leżał już na moim brzuchu 🙂. Jak przed 11 poszłam i powiedziałam że mam parte to patrzyli na mnie jak na kosmitkę 🙈. Ale po zbadaniu okazało się, że tam już 8cm więc zaraz rodzimy a na zzo już za późno (co wywołało u mnie prawie płacz bo mnie tylko myśl o znieczuleniu trzymała żeby nie zacząć chodzić z bólu po ścianach 😅). No ale udało się, kilka partych i Igi był z nami.
    Pierwszy tydzień, może półtora to sielanka. Igor jadł, robił kupy i spał. A później zaczęły się kolki i pierwsze 3 miesiące to był dramat. Igor spał tylko na rękach albo na mnie, do tego 2 i pół latka w domu, której też trzeba poświęcić czas. Oczywiście zleciało szybciej niż bym się spodziewała.
    Teraz zaczyna się tak naprawdę dopiero robić lepiej. Tzn Igor jest ogólnie wymagający, ma w sobie mega dużo energii, jest bardzo zawzięty i szybko się wkurza jak nie dostanie to czego chce albo coś mu nie wychodzi. Ale odkąd zrobił się mobilny to płaczu i krzyków trochę mniej 🙈. I więcej czasu spędza na macie, oczywiście ze mną przy boku bo innej opcji nie ma. Od około miesiąca siada sam (z siadu bocznego i czworaków). Wcześniej jeszcze podpierał się rączkami , teraz już siedzi wyprostowany bez podporu i taka pozycja tylko wchodzi w grę jeśli chodzi o zabawę. Od jakiś dwóch tygodni się przemieszcza, teraz można to już podpiąć od raczkowanie , bo wcześniej jakkolwiek byleby się przemieścić do przodu 🙈. Od kilku dni zaczął nam wstawać na nogi. Mieliśmy kilka konsultacji u fizjo bo trochę się o niego boję, że to wszystko robi tak szybko, bo dopiero ma pół roku. I ogólnie jeśli chodzi o siadanie to robi to super, świetnie sobie radzi. Raczkowanie jeszcze takie nieudolne i nóżka mu czasami ucieka (tzn próbuje ją prostować ) i to cały czas ćwiczymy , poprawiamy, korygujemy więc już pomału są postępy. A wstawanie no to trochę za wcześnie i robi to niepoprawnie bo podciąga się na rączkach więc też mamy kilka ćwiczeń jeśli już bardzo chce wstawać (chociaż mamy go absolutnie nie zachęcać). Bo zahamować go, jak już coś udało mi się zrobić to praktycznie się nie da 😅- taki mały uparciuch. Ale widzę , że ma taką wolę walki , żeby dogonić siostrę że chyba dlatego już stał się mobilny. Zresztą waga mu trochę ułatwia bo Igor jest drobny- waży tylko niecałe 7 kg, więc jest na 5 centylu. Z tego względu rozszerzamy dietę od jakiegoś skończonego 5 miesiąca. Idzie mu super, mam wrażenie że on by wszystko jadł byle nie mleko 🙈.
    To w sumie chciałam w skrócie, a wyszedł oczywiście cały esej, wybaczcie 🙈.
    Jeśli nas przyjmiecie to chętnie będe się częściej odzywać 🙂.

Pogoda, Asia000, Leeila26, joana, Ptysio, katwie27, Krokodylica lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika heeeej;) dobrze Cię znów 'widziec';) oczywiście Cię pamiętamy i pisz do nas jak najczęściej;) ale Igor si WC super rozwija ;) nic tylko poznać go z naszą forumową Martusia( córeczka Qunai) myślę że by się dogadały te dwa 'wariaty' :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2021, 10:23

darika lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Darika, nie da się zahamować 😂🙈 Moja młoda już staje przy czym się da. Efekt taki że ma ciągle guzy bo wiadomo, nogi mięciutkie jeszcze więc się przewraca co chwilę. Z tego wszystkiego jak raczkuje to prostuje nogi, albo jedną ciągnie za sobą bo wydaje jej się że tak będzie szybciej. Albo stoi przy meblach i zapomina że ma nogi z waty i puszcza obydwie ręce bo ona by już chciała tak bez trzymania. To jestem w stanie usłyszeć nawet z drugiego pokoju. Do jedzenia też się tak wyrywa. Jak widzi, że ktoś z nas coś je a nie daj Boże się z nią nie podzielił to najpierw dwa razy krzyknie żeby się przypomnieć, a jak nie zadziała to ryczy jakby jej ktoś największą w życiu krzywdę wyrządził 😂

darika lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kiedy się zaczyna smarować buzię kremem z filtrem? Dzisiaj 20 stopni, czy to już pogoda na taki letni filtry, czy raczej ,,na każdą pogodę" np. SPF 20 ?? Bo już zglupialam, a tu przecież skarbnica wiedzy ❣️

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczerze mówiąc nawet zimowym zapominałam. Ale wiosenne słoneczko najszybciej opala więc ja bym już taki spf20 spokojnie stosowała.

age.png

age.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dziś w domu 23 stopnie więc śmigamy w krótkim rękawku 🤩

Dziewczyny, zrobiłam rosołek na skrzydrlkach. Myślicie że mogę trochę mieszka Agacie dac? Ktoś już w ogóle podawał mięso nie że słoiczka?

44590fdbfe8b.jpg

26760eca600a.jpg

Pogoda, Asia000, Ptysio, erre, joana, edka85, Krokodylica, ancys85 lubią tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 31 marca 2021, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey ja ze względu na podejrzenie alergii wstrzymuje się z kurczakiem. Ale jeśli Agata nie ma żadnych alergii to chyba możesz spróbować

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
‹‹ 1373 1374 1375 1376 1377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ