X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2021, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Pcha krzesełko przed sobą i idzie.
    Hehe,moja też lubi robić takie przemeblowania :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie odzywałam się ostatni tydzień, zaczęłam robic przetwory i jakoś nie miałam czasu. Poza tym pilnuje mojego małego potwora i bzykamy się jak króliki zeby spłodzić młodej rodzeństwo 🤣 Agatazapiernicza na czworakach ze nie idzie jej dogonić, staje przy wszystkim co się da, oczywiście tez lecąc czasami i waląc o podłogę 🤦‍♀️ robi papa, tani tani, ogólnie bardzo dużo rozumie.

Chmurka, bo nie doczytałam, jak nieprawidlowo siedzi Aniela? Widzisz, z kolei moja, tzn Agaty fizjo mówiła że najlepiej aby dziecko przeszlo każdy etap rozwoju bo każdy jest ważny. Np czworakowanie powoduje że współpracują ze sobą obie półkule mózgu. No ale nie powiesz dziecku : pełzaj, raczkuj itp.
    A Ty nie byłam z Anielą u fizjo jak miała gdzieś 4msc? Bo pamiętam ze jak ja zaczęłam z Agata vhodzic to mówiłaś że chyba byłyście i jest ok. No ale wtedy fizjo nie widziala ze brzuchu słaby?

Chmurka lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w którym momencie najlepiej kupić buty? Marta od 2 tyg chodzi. Aktualnie jest na etapie połowę chodzę na czworakach, połowę na dwóch nogach. Jak zaczyna iść to woli na 2 nogach, ale jak w trakcie się przewróci to czasem spróbuję jeszcze się podnieść na 2 nogi, a czasem woli resztę trasy doraczkować sobie. Na zewnątrz zdecydowanie woli dwie nogi. Póki co w domu łazi na boso, po balkonie też, po trawie również jeśli to faktycznie trawa a nie więcej błota niż trawy a na płytkach ubieram jej takie skórzane paputki typu paputki sweet baby (mam jeszcze po synku). Chyba warto poczekać aż już całkiem przerzuci się na dwie nogi, nie? Kojarzycie jakie są teraz zalecenia?

A tak w ogóle piękne macie te dzieci. Podziwiam te z Was co się starają. Ja nie wyobrażam sobie być teraz w ciąży 😱

age.png

age.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai myslw,ze jesli chodzi sobie po mkeszkaniu to na boso ale jesli idziecie gdzies na dwor i bedzie chodzic to juz czas na butki.albo czekac az pojdzie calkiem na nozki. Mysle,ze jeszcze mozesz sie wstrzymac z zakupem.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey byłam wtedy i mieliśmy ćwiczenia na brzuszek. I ogólnie na wzmocnienie. I w sumie cały czas robiliśmy różne ćwiczenia. Ale widac brzuszek i tak słabo się wzmocnił. W sensie wzmocnił się na tyle żeby zaczęła się przekręcać itd a nie na tyle ile powinien widać..
    W jaki sposób nieprawidłowo siada... Kurcze nie wiem jak to wyjasnic. Jak siedziała to jedno kolanko leciało jej do środka a stopę miała napięta i odgięty duży paluch;P

P.s. Fizjo mówiła że czwiraczkowanie jest ważne a pełzanie może dziecko pomijać. Więc mam się nie partwic. Ale tak jak mówisz. Jak jej mam kazać pełzać;P czy coś;ap

iv09hdge02bk9ct0.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z tych, co w swoim życiu pominęli etap raczkowania i żadnej klepki mi z tego powodu nie brakuje 😁

Chmurka, Krokodylica, joana lubią tę wiadomość

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Ounai myslw,ze jesli chodzi sobie po mkeszkaniu to na boso ale jesli idziecie gdzies na dwor i bedzie chodzic to juz czas na butki.albo czekac az pojdzie calkiem na nozki. Mysle,ze jeszcze mozesz sie wstrzymac z zakupem.
    Dzisiaj jak byliśmy na mszy to cały czas wstawała, szła, przewracała się, stawała, szła. Chcę się jak najdłużej wstrzymywać, ale czuję, że jak tak będzie trenować to niedługo będzie trzeba ją zabrać do sklepu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 23:35

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai gratulacje, szybko Marta ruszyła :)
    A po co chcesz się wstrzymywać? Ja bym kupiła już buciki na zewnątrz. W domu na boso. No przecież jak odkryła chodzenie to będzie chciala chodzic ;) a nóżka jej tak szybko nie urośnie. Stawiałabym a jakies Półbuty, Jasiek mial kupowane Emelki roczki.
    Ewentualnie jeśli bardzo chcesz się wstrzymać to może attipasy na dwor?

• Ounai Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natali, na razie ubieram jej w takim stylu jak gdzieś na polu sobie chodzi:

zul_pl_Paputki-Kapcie-Popielate-z-myszka-30722_1.jpg

Gdzieś czytalam, że jakoś już będzie tak spacerować tylko na nogach a nie przeplatać z raczkowaniem. Synka mi trochę koślawi nogi o mam schizę. Choć jemu też się ociągałam z kupnem butów.

age.png

age.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, oczywiście nie chodziło mi o to ze jak pominie etam to będzie coś nie teges 🤣 znam osoby które pominęły wszystkie etapy i od razu chodzily i jest wszystko ok 👍

Ounai, po domu wszędzie na boso, po trawie na boso a polbruki czy coś to buciki. Chociaz Ci powiem, Agata ma kuzyna 4msc starszego, młody juz biega. Chodzi w bucikach na dworze ale zdecydowanie więcej frajdy sprawia mu chodzenie wszędzie na bosaka, po piasku, ażurach, kamieniach itp.

Chmurka, Ounai lubią tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale te dzieci już duze, tyle postępów robią 🥰 Marta jest petardą 😎😍

Ja melduje się, ze chrzciny się udały :) siostra dotarła rzutem na taśmę 😁 cała msze i tak byliśmy na zewnątrz, wiec nikt nie zauważył, ze jej nie było. Nie zdążyliśmy przyjąć komunii, bo zaczęłam buty ubierać Julkowi, zeby był elegancki No i się przeliczyłam z czasem 🙈 ale na szczęście po mszy jeszcze ksiądz dawał :) zebraliśmy się do kościoła na ostatni moment bo król Julian uciął sobie drzemkę 😆 dobrze, ze do kościoła mamy 2 minuty na nogach :) chrzest był po mszy i poszło całkiem niezle. Pare razy się coś tam skrzywił ale przy najważniejszych momentach płaczu nie było :)
    W restauracji był zafascynowany kuzynami, balonami, lampami. Dał sobie zrobić ze wszystkimi zdjęcia (oczywiście u nas na rękach). Jedynie w łazience coś go przeraziło jak go przebierałam i wpadł w histerie. Pospal chwile w wózku na zewnątrz i dotrwał gospodarz do końca imprezy :) także jestem z niego dumna 🥰 dzień był udany. Zdjęcia będziemy mieć od fotografa. Był ten sam co na naszym ślubie, wiec liczę na to, ze zdjęcia będą udane :)

2a1cd39feac5.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 12:12

ancys85, erre, Chmurka, Asia000, Ounai, Ptysio, Audrey, edka85 lubią tę wiadomość

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda slicznosci!! A ta blond czuprynaaaaa🥰 zazdro bo moj łysy! Znaczy ma wloskow ttoszke ale z daleka jak łysek :)

Bylam u pediatry sorawdzic uszy i osluchsc bo w tamtym tyg mial mokry kaszel (ale poradzilismy sobie syropem wykrztusnym) i go zwazylam na wadze w przychodni,na ktorej zawsze sie wazy i... nic nie przytyl w miesiac :/ w 9miesiacu zycia 7900 a teraz w 10miesiacu 8120 ale w pampku i rampersie wiec jak by tyle samo :/ ale lekarka dalej kazala tylko obserwowac ibadan nie zlecala. Nie wiem..juz mam glupie mysli zeby mu wprowadzic z jedna butelke mm dziennie. W koncu i tak idzie za jakies 2miesiace do zlobka wiec piers nedzie w pewnym stopniu ograniczona..

Pogoda lubi tę wiadomość

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda ale słodziak z tego naszego bliźniaka 😍

Pogoda lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap, nie przejmuj się ta waga, dzieci juz nie będą przybierać, w końcu waga stanie w miejscu. Nie wprowadzaj mm, teraz już nawet nie warto, ja np po roku spróbuję mleka świeżego i w dzień będę się starać juz nawet nie podawać mm tylko wszystkie posiłki stale.

joana lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już podaję małej przetwory z krowiego mleka, np.twaróg, płatki na mleku. Żadnych problemów ze skórą z tego powodu nie ma. Aaa.. Bym zapomniała - w ogóle te zmiany skórne, które miała wcześniej na twarzy ustąpiły samoistnie.

Pogoda, Audrey, Ptysio, joana lubią tę wiadomość

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam z Szymem ulekarza-rehabilitanta co chodzimy tylko na kontrole. Troche niezadowolona,ze wstal a nie czworakuje ale co poradzic.. prosila tylko,zeby go nie prowadzac,zeby sam w swoim tempie zaczal przy meblach itd. I to,ze nie siada tak z podporem z czworakow to trudno bo zaczal siadac z wstawania (wiecie,trzyma sie mp.kanapy i celowo sam chlap na pupe.zeby zejsc na dol i przepelzac tam,gdzie chce). Teraz mamy przyksc dopiero 3miesiace po tym,jak zacxnie chodzic na kontrole chodu. I juz.

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2021, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Wróciliśmy z wyjazdu. Były hardcorowe momenty ale poza tym udany urlopik. Teraz myśle nad zbliżającym się roczkiem, imieninami starszaka, kupnem wózka i fotelika. No i oczywiście mam pytania.
    Na ten moment mamna oku dwa wozki. X lander x follow i mast m4. Ma ktoś z Was? Lub znacie opinie? A może macie inny fajny?

Czym się bawią Wasze starszaki? Brak mi już pomysłów na prezenty...

Co planujecie na roczek? Jakie torty i prezenty?

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na roczek moj tesc juz pytal czy basem z kulkami Szymowizalatwic (kupil to samo mojemu starszemu-wielki basen i do tego4wory pilek a mieszkalismy wtędy.w.2pokojowym mieszksniu.🙄 powiedzialam,ze jak teraz cos takiego wymysli to mu drzwi nie otworze :) mysle,ze tym naszym szkrabom teraz stoliki edukacyjne,albo jakies pchacze lub autka takie co by posadzic i powozic sie przydadzą. Albo traktor dumel czy arka noego-to mogą byc hity. Ja wyxhodze troche z zalozenia,se takiemu maluchowo to bez roznicy bo jeszcze nie kuma to nie ma co wymyslac. Co do wozkow to ja powiem tylko tyle-pompowane kola jesli mieszkasz nie w miescie :) ja mam 2spacerowki-jedną od wozka 3w1 babydesign do chodzenia u mnie po "wsi", a druga leciutką kinderkraft pilot jak gdzies.jedziemy do sklepu itd bo jest lzejsza od mojego Szymka :)
    Co do starszaka to hitem jest lego,hot wheels te rozne takie bazy czy stacje.

Ptysio lubi tę wiadomość

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sporo z tych zabawek mam po starszaku...No właśnie taki maluch nie powie jes,cze czego chce... a jeśli chodzi o starszaka to ja w ogóle mam wrażenie że w dzisiejszych czasach to dzieci mają wszystko. Wiem co lubi, co chce ale ma już takie rzeczy albo podobne...Ja to już kombinuje ze moze zrobić zrzutkę na jeden porządniejszy prezent. Tylko co... na szczęście jeszcze chwila czasu jest.
    A wózek to taki do auta potrzebuje. Na zakupy, na wyjazdy. Mieszkam w mieście ale q domu przy lesie wiec na miejscu chce korzystać z tego co mam po starszaku czyli x lander x move świetny wózek kocham go miłością szczera ale kurde to jest czołg na każdą droge a vo za tym idzie ciezki jest i prY dwójce dzieci nie chce mi się go ładować ciągle do auta...

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Pisałam do Was wczoraj ale widzę że nie wysłałam. :)

Pogoda super że chrciny się udały. :)

Maks coraz częściej i dłużej stoi bez trzymanki.
    W niedzielę była akcja bo znalazł i zapchał do paszczy drobną zabawkę dziewczyn i mój mąż zaczął mu to wyciągać ale nie bardzo dawał radę no i w końcu wyszło z paszczy, zarzygał dziewczynom pół podłogi.

Pogoda lubi tę wiadomość

‹‹ 1440 1441 1442 1443 1444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ