X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam u mojego gina wizyty z usg co 2 tyg (na dalszym etapie usg co drugą wizytę) i zdarzyło mi się też mieć 2 dni później u lekarza na nfz :/ dlatego ostatni raz pójdę do niego w środę i rezygnuję, bo właśnie nie chcę tak często :/ Niby jets bezpieczne, no ale wszystko z umiarem jednak... Zwłaszcza jak wszystko jest ok, co innego jak są jakieś problemy w trakcie.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Ja mam u mojego gina wizyty z usg co 2 tyg (na dalszym etapie usg co drugą wizytę) i zdarzyło mi się też mieć 2 dni później u lekarza na nfz :/ dlatego ostatni raz pójdę do niego w środę i rezygnuję, bo właśnie nie chcę tak często :/ Niby jets bezpieczne, no ale wszystko z umiarem jednak... Zwłaszcza jak wszystko jest ok, co innego jak są jakieś problemy w trakcie.
    Totoro ja myślę, że wszystko na spokojnie. Ja będę mieć wizytę i prentalne w odstępie 3 dni bo tak wypadło i na obu będę mieć USG, ale teraz mam 4 tygodnie przerwy i później też pewnie podobnie, więc jak raz się tak trafi to naprawdę myślę, że bez nic si.ę nie stanie. :)

Poza tym jak się ma szkodliwość USG do detektorów? Jeśli ktoś codziennie wykorzystuje efekt Dopplera w domu to chyba dopiero powinno być szkodliwe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2020, 20:58

Totoro lubi tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rad, to zawsze można wysłuchać, a z których korzystać to już trzeba sobie zweryfikować. I grunt, żeby nikt nie był nachalny. Jak słuchałam sto razy "nie nos jej tyle" od teściów to mnie szlag trafiał i kiedyś wreszcie podniesieonym głosem odpowiedziałam, że "co mam ją położyć i przyglądać się jak płacze?" i się skończyło.
    Znajoma z kolei co mnie spotkała to oczami przewracała, że moje dziecko jest za cienko ubrane, że mu zimno itd... Ja stoję w krótkim rękawie, po plecach mi się leje, a moje dziecko w bluzeczce z długim rękawem. I mu na pewno za zimno.
    Nie zapomnę też jak widziałam dziecko koleżanki, w tym samym wieku co moja córka, upał jak diabli a mała idzie z babcią na spacer, leży w gondolce a cała buda zastawiona pieluchą, "żeby dziecku nie świeciło". I gotuje się jak w pudełku. Dlatego wszystko trzeba weryfikować, bo czasem mimo dobrych chęci można zrobić dziecku krzywdę :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Poza tym naprawdę, ostatnio rozwala mnie głupota niektórych osób pytających na grupach matkowych. Mam wrażenie, że niektóre dziewczyny nie byłyby w stanie wychować dziecka bez Facebooka. Widziałam już pytania: "Dziewczyny, kto dzisiaj przyjmuje na nocnym?". Dla mnie dziwne, bo jak mam dziecko z gorączka wymagające wizyty u lekarza to nie pytam kto przyjmuje, tylko zbieram się i jadę. Albo mój hit: "gdzie kupię sukienkę dla dziewczynki na urodziny?" i odpowiedzi: w smyku, w galerii, w h&m... U nas w mieście nawzajem grupie matkowej też jest raz na miesiąc pytanie o laryngologa (no tak, w ciągu miesiąca na pewno ludzie zmienili opinię), o lekarza który dojeżdża do pacjenta choć i tak wszyscy marza6, żeby to sławny Ciemięga przyjechał, itd. Naprawdę, mam wrażenie że coraz więcej jest osób, które dosłownie przestają myśleć samodzielnie. To jest przerażające 😱
    Ounai, nie mam jeszcze dzieci ale myślę, że to o czym piszesz nie dotyczy tylko matek, ale ogólnie całego społeczeństwa... Bo nawet nie na grupach typowo matkowych, ale ogólnie jakiś sprzedażowych, lifestylowych czasami są takie pytania, że naprawdę ręce opadają (no w stylu gdzie kupię sukienkę na chrzciny XD). Ludzie nie czytają ulotek leków, instrukcji obsługi, nie zadzwonią dowiedzieć się do urzędu tylko od razu walą z pytaniem o wszystko na fejsbuka. :D Bo łatwiej i wygodniej. ;)

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • darika Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro a najlepsze "Jak to nie ma czapeczki?!" 😂

Totoro lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Totoro a najlepsze "Jak to nie ma czapeczki?!" 😂

I "Uszko! Przykryj uszko!!!" 😑 i o ile jest zimno czy wiatr to pilnuję uszu, bo to nieprzyjemne jak do środka wieje, ale jak pogoda ładna, czapka cienka "symbolicznie"... 🙄

darika lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 11:46

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o info to kupiłam sobie gazetki ciążowe... czytałam dziś jedną i wymiękłam. Reklamy i propaganda. Masakra...

dqprp07wzt9w07bj.png
  • ciri Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000, nie można robić eksperymentów na kobietach w ciąży (np. testować nowych leków), ale usg jest przecież wykorzystywane rutynowo i powszechnie. Jest taki ogrom danych, że na pewno liczono już korelacje np. częstości usg i przedwczesnych porodów (vzy wstaw cokolwiek). Jakby coś wyszło, to zapewne by to zostało opublikowane.

To mnie nie ma na żadnej grupie matkowej, może dlatego mnie takie rzeczy omijają

Annia lubi tę wiadomość

• Annia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freja000 wrote:
    Nie chodziło mi o rtg zęba (btw mój dentysta twierdzi, ze gorsze promieniowanie jest w samolocie i jego współpracownica robiła rtg całą ciążę pacjentom bez fartucha) , ale o rtg potwierdzający ciążę.
    To o usg poszukam, bo to nie są badania oficjalne. Jak wiecie nie wolno robić takich testów na kobietach. Są jednak kraje, w których nie ma praw człowieka i tam robią i badają wszystko co chcą :(
    Freja owszem, ale to było prawie 100 lat temu z tym rtg potwierdzającym ciążę.
    Zgadzam się z Ciri, że USG jest na taką masową skale wykonywane, że gdyby coś było nie tak, to nie dałoby się tego ukryć. Tak samo jak nie dało się ukryć, że talidomid powodował wady kończyn u dzieci, a na pewno brało go w swoim czasie o wiele mniej kobiet niż dzisiaj ma wykonywane badania USG.

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Annia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Annia, zgadza się, mamy niestety coraz głupsze społeczeństwo. To jest przerażające. A najgorsze, że taka osoba zadajaca pytanie, zamiast zadzwonić do znajomych, spróbować samemu zweryfikować informacje woli wierzyć jakimś obcym ludziom w sieci.
    Najlepsze jest, że często dostaje błędne odpowiedzi w które wierzy. 🙄

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widzę że wszędzie jest tak samo. Serio, u mnie na facebooku o laryngologa pyta ja chyba raz w tygodniu . Dodam że miasto ma 60 tyś. mieszkańców, więc to nie jest tak że posty się jakoś gubią w tłumie. Tak samo pytanie o lekarza w ambulatorium "mamusie jaki lekarz przyjmuje dzisiaj w ambulatorium?" - masz rację Ounai, jak dziecko jest chore to nikt nie myśli ani o pisaniu na facebooku, ani tym bardziej o tym jaki lekarz konkretnie przyjmuje. Ostatnio taki post zapamiętałam bo akurat znajoma pytała, ktoś jej odpisał że można zadzwonić i zapytać. Kurtyna.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja nie wiem. Dzisiaj miałam taki dzień lenia. Cisza spokój i normalnie tak z 3 razy poczułam takie bąbelki pękające w brzuchu i łaskotanie. Czy to jest możliwe ze przy pierwszej ciąży mogę tak wczesnie coś poczuć? Czy się nakręcam? 😛

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem który to tydzień u Ciebie, ale sądzę że wcześnie. Ja dwa tygodnie temu miałam podobne odczucia ale to były raczej jelita, chociaż odczucia miałam jak przy ruchach u syna, ale to raczej nie bylo możliwe w 8 tygodniu ciazy:)

Kasia

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tej ciąży którą straciłam około 13 tc powiedziałam do męża, że coś mi się dziwnie przelewa ... A w ciąży z synkiem poczułam w 18 tc . Podobno w pierwszej ciąży czuć później te ruchy niż w kolejnych.

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Domi, może być za wcześnie, a może faktycznie coś czujesz. Jeśli co tydzień odczucia będą silniejsze, to duża szansa że to dziecko. Tak naprawdę sama dowiesz się czy to to za parę tygodni ;)
    Ciężko mi powiedzieć cokolwiek bo nie wiem który masz tc.

Ja już wiem skąd wczorajsza migrena. Złapałam jakieś grypsko albo coś grypopodobnego. Z bólu gardła już dwa razy wymiotowałam. Głowę mam wrażenie, że mi rozsadzi. A jeszcze młody kaszle i został ze mną w domu, więc ciekawy dzień się szykuje.
    U nas dziś to samo :( synek od wczoraj chory :(((( kaszle, kicha i ma temperaturę :(((( ma z raz poszedł z nim na basen i proszę co wyszło.... wcześniej ja chodziłam każdego dnia przez 3 tyg j jakoś nie zachorował.... A ma z poszedł raz ... A to włosów nie wysuszyl, a to wyszedł z nim na część basenową zewnętrzną itd ...

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja starsza córka poszła do przedszkola po ponad tygodniu przerwy, ciekawe kiedy znowu przywlecze jakieś choróbsko. :/
    Mąż ją zawoził i mówił że było bardzo mało dzieci. Niestety okres chorobowy przed nami.

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. A u mnie wrócilo zle samopoczucie. W zasadzie od dwóch dni rano mi niedobrze, ale wczoraj wieczorem doszło takie wzdęcia brzucha, że nie miałam siły nawet siedzieć. Jak położyłam syna to zaczęło mi się robić niedobrze. Nie mogłam przez to spać. Obudziłam się rano i jedyne na co miałam chęć to wymitowanie, ale jakoś to mnie ominęło. Synek nie chciał iść do przedszkola. Siedział że mną w czwartek i piątek plus weekend i dzisiaj już był rano problem. Modlilam się, żeby jakoś udało mi się to namówić, bo mnie zawsze serce boli jak jestem w domu i muszę go wozić, lubię jak jest że mną w domu. Właśnie wróciłam i powiem szczerze że ledwie dojechalam, cała drogę było mi niedobrze i teraz też... Do tego jestem głodna a nie mam siły sobie nic zrobić do jedzenia.
    Wracając do ruchów. Ja dokładnie nie pamiętam kiedy poczułam ruchy w ciazy z synem. Z tymi ruchami to miałam problem długo, dopiero jak zaczął się brzuch podnosić to wiedziałam że się mały rusza. Ogólnie nie był ruchliwy, ja nie raz dostawalam prawie zawału bo np na ktg lub w szpitalu parę razy pieleganirki podnosimy alarm że on się wcale nie rusza... Śmieje się teraz z tego, że kumulowal siły, bo jest bardzo ruchliwy i energicznym dzieckiem od samego początku. Dzisiaj po drodze w samochodzie wydawało mi się że coś czułam, to właśnie jak pisała Ounai takie pękanie pęcherzyków połączone z delikatnym gilgotaniem jakby piorkiem. Ale nie jestem pewna...

Kasia

• Monia91:) Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2020, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Monia, w całym zespole na jakieś 20-kilka osób jesteśmy tylko my 2 i jeszcze siedzimy na 2 końcach biura, więc rzadko zdarza nam się rozmawiać ;) Poza tym ja mam troszkę inną specyfikę pracy niż reszta zespołu i tak naprawdę głównie współpracuję z innymi osobami, też mężczyznami. Tak, że nie mam złe. Koleżanki mam w innych działach :D

To faktycznie nie ma źle 🙂 bo atmosfera w pracy jest bardzo ważna przynajmniej dla mnie 😉
    Dziewczyny chwilę mnie nie było a Wy tyle stron tu zapisałyście ale nadrobiłam 😂

m3sx9jcg1il1smj8.png
    l22n6iyey7o7hzpx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Domi, może być za wcześnie, a może faktycznie coś czujesz. Jeśli co tydzień odczucia będą silniejsze, to duża szansa że to dziecko. Tak naprawdę sama dowiesz się czy to to za parę tygodni ;)
    Ciężko mi powiedzieć cokolwiek bo nie wiem który masz tc.

Ja już wiem skąd wczorajsza migrena. Złapałam jakieś grypsko albo coś grypopodobnego. Z bólu gardła już dwa razy wymiotowałam. Głowę mam wrażenie, że mi rozsadzi. A jeszcze młody kaszle i został ze mną w domu, więc ciekawy dzień się szykuje.

Jestem w 12 tygodniu, przedwczoraj mi się zaczął :)

‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ