X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam problem z klimatyzacja. Fajnie jak jest chlodniej, ale klima jest skrajnie nieekologiczna, a i tak juz mamy swiat na skraju klimatycznej zaglady. Poza tym trzeba dbac i pamietac o filtrach, bo inaczej klima zmienia sie w zrodlo wszelkich infekcji. No i tak sie zastanawiam czy na prawde ten upal mi az tak przeszkadza... instalacje pod klime mamy zrobiona, ale jak na razie nie zakladamy ze wzgledu na powyzsze.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe przyszłe Mamusie ;)

Ja cierpię na skrajne i wieczne zmęczenie... co przy 14miesiecznym dziecku jest ekstremalnie ciężkie ;p
    W środę wizyta ^^ nie mogę się doczekać!

Tym_janek, ja staram się drobnymi krokami dbać o ekologię (segregacja, woda z kranu, przemyślane zakupy, mniej chemii w domu, opał dobrej jakości) niestety nie mogę patrzeć, jak ludzie z bliskiego otoczenia uważają, że oni jako gospodarstwo domowe nie mają znaczenia i np. Pala śmieci :/ noż się w kieszeni otwiera.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2020, 22:08

MamaJulci lubi tę wiadomość

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • MamaJulci Debiutantka

Wysłany: 12 stycznia 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ostateczności mam wiatrak hehe.
    Ja segreguje śmieci i co z tego jak przyjeżdża smieciarka i wszystko wali do jednego

• Kas_ia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, otóż to!
    Kurczę musimy się ogarnąć i coś robić, jak pomyślę jak będzie wyglądał świat za 30 lat to boję się o swoje dzieci... zobaczcie jaka mamy zimę :( paranoja! Niby zima, a tak na prawdę susza, niski stan wód w rzekach, brak śniegu = nie będzie mocnego zasilenia wód na wiosnę... kolejne upalne lato przed nami... susze, pożary, wysokie ceny żywności :( A to wszystko przez ignorancję ludzi... dlatego jestem zdania, że każdy musi coś robić... chociaż małe rzeczy...

Dziewczyny chodzace na NFZ, czy to prawda, że USG jest ok 3 razy na cała ciążę? W okolicy nie ma prywatnych ginekologow, teraz pojadę do swojego 30minut drogi ale zastanawiam się czy nie iść do ośrodka na fundusz...

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • ala123 Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2020, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, na NFZ przypadają 3 usg.

Ja mam problem. Od wczoraj meczy mnie taka biegunka, ze szok. Nudności ustąpiły a pojawiło się to cholerstwo. Myślicie żeby zgłosić się do szpitala? W pierwszej ciąży nie miałam takich problemów.

Ala
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam we wrześniu 2018, tak więc przeżyłam już upały w zaawansowanej ciąży. I to bez klimy 😆

Na NFZ są 3 obowiązkowe usg. Wszystko jednak zależy od lekarza. Jak chce, to może zrobić więcej. Moja lekarka w ostatniej ciąży zrobiła mi z 5.

Ala,a czemu szpital? Może wystarczy sama wizyta u lekarza. Nawet jeśli to wirus, to trzeba przeczekać. Woda, elektrolity i ewentualnie stoperan.

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala123, w 1 ciąży wykształciła się u mnie nietolerancja fruktozy i choroba jelit (aktualnie przyjmuje leki), praktycznie cała ciążę miałam biegunkę... spróbuj odstawić soki, cukry, banany, jabłka, winogrona i zobacz czy będzie lepiej. Do tego Smecta i pij dużo wody.

Moja bratowa ma teraz dokładnie ten sam problem i lekarz zalecił jej dietę plus doraźnie węgiel albo Smecte.

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiało, bardzo nieśmiało witam się z Wami. Wczoraj niespodziewanie dwie kreski na teście.. Moja historia: mam prawie 4letniego synka urodzonego sn, wcześniej poronienie na koncie na wczesnym etapie.jak synek mial2latka podjelismy decyzje o drugim dziecku. 2lata starań, przebadałam męża i siebie na wznak-wszystko ok, nie bylo zadnej przyczyny niepowodzen. We wrzesniu ostatnim moim krokiem byla histeroskopia, na ktore znowu dowiedzialam sie ze wszystko ok. I wiecie co? Przysiegam,ze w grudniu odpuscilam naprawde.. ostatecznie przyjelam,ze bede miala jedynaka. Sprzedalam po nim rzeczy,wyrzucilam wozek.. a wczoraj dwie kreski na tescie.. jeszcze to do mnie nie dociera.
    Chcę za 2tyg isc do gina (w6tc). Dopiero wtedy uwierzę.. a Wy, w ktorym tc uslyszalyscie ❤?

Asia000, Monia91:), Ounai lubią tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Nieśmiało, bardzo nieśmiało witam się z Wami. Wczoraj niespodziewanie dwie kreski na teście.. Moja historia: mam prawie 4letniego synka urodzonego sn, wcześniej poronienie na koncie na wczesnym etapie.jak synek mial2latka podjelismy decyzje o drugim dziecku. 2lata starań, przebadałam męża i siebie na wznak-wszystko ok, nie bylo zadnej przyczyny niepowodzen. We wrzesniu ostatnim moim krokiem byla histeroskopia, na ktore znowu dowiedzialam sie ze wszystko ok. I wiecie co? Przysiegam,ze w grudniu odpuscilam naprawde.. ostatecznie przyjelam,ze bede miala jedynaka. Sprzedalam po nim rzeczy,wyrzucilam wozek.. a wczoraj dwie kreski na tescie.. jeszcze to do mnie nie dociera.
    Chcę za 2tyg isc do gina (w6tc). Dopiero wtedy uwierzę.. a Wy, w ktorym tc uslyszalyscie ❤?
    Witaj :) Mi jeszcze nie było dane usłyszeć serduszka. Wizyta dopiero 5 lutego, a ja powi3m szczerze nie wiem czy wytrzymam. Od czwartku jestem na zwolnieniu i tak strasznie się boję, że to się ie uda... Boję się trochę uwierzyć, bo to moja 5 ciąża A mam tylko jedno dzieciatko, prawie trzyletniego synka. W ostay jej ciąży byłam pewna że uda się, przecież brałam leki, a mimo to ciąża się zatrzymała w 10 tygodniu jak pozostałe. Teraz siedzę w domu z synkiem i tak mi dobrze z nim :)

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Annia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jeśli dzisiaj na wizycie będzie pęcherzyk w macicy to ginekolog może mi wystawić zaświadczenie do kadr o ciąży? Nie chcę iść na zwolnienie, chce dalej pracować, ale nie chcę pracować w nadgodzinach, bo nie chcę sobie zaszkodzić. :(

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Monia91:) Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Ja rodziłam we wrześniu 2018, tak więc przeżyłam już upały w zaawansowanej ciąży. I to bez klimy 😆

Na NFZ są 3 obowiązkowe usg. Wszystko jednak zależy od lekarza. Jak chce, to może zrobić więcej. Moja lekarka w ostatniej ciąży zrobiła mi z 5.

Ja tak samo, już pod koniec jak był taki straszny upał to nogi do wiadra z zimną wodą to chociaż na chwilę było lepiej 😆

Dokładnie wszystko zależy od lekarza ile zrobi usg. Ja też miałam jakoś z 5. Napewno mi nie robiła jak byłam na po prentatalnych

m3sx9jcg1il1smj8.png
    l22n6iyey7o7hzpx.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj pap86. Serduszko najczęściej słychać w 6 tc, ale wszystko zależy od tego, kiedy miałaś owu. W którym tc teraz jesteś? Na kiedy obliczylas tp?

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biegunka tez moze byc od zelaca lub magnezu. Biezesz jakies witaminy lub suplementujesz cos z tego? Jak tak to moze warto zmienic preparat ;)

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • joana Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze... a ja dostalam jakiegos plamienia...
    I nie wiem czy pisać do lekarza czy moze od razu jechac do szpitala...

A moze nie powinnam panikowac.. mam luteine dopochwowa.. moze aplikatorem cos zrobilam..

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, przyczyn może być masa. Od uszkodzenia śluzówki przy aplikacji luteiny do pęknięcia naczynia krwionośnego z uwagi na rozciąganie macicy. Nasza koleżanka Niesia kilka dni temu pisała, że dostała plamien. Rozmawiałam z nią, to prawdopodobnie krwiak, bo usg ma w porządku. Dostała większą dawkę lutki i nospe. Plamienia przeszły. Jeżeli Joana masz się denerwować, to pojedz gdzieś prywatnie na szybkie usg (w szpitalu to się godzinami naczekasz).

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez zalezy jakoe plamienie, czy ciemne lub jasnorozowe (te zazwyczaj sa niegrozne) czy zywo czerwone? No i plamienie na papierze czy musisz miec wkladke? Na tym etapie tak na prawde niewiele da sie zrobic poza lutka/dupkiem, magnezem i nospa. Ale jak cie niepokoi to warto sprawdzic <3

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • joana Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wlasnie nie mam gdzie. Moze jutro uda mi sie umowic na wizyte.

Plamienie mam tylko na aplitatorze. Takie jakby rozowe, ale nie wiem czy kolor sie nie odbarwia przez luteine.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• edka85 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, ewidentnie to uszkodzenie śluzówki. Miałam tak raz w poprzedniej ciąży po aplikacji lutki. Teraz w ogóle nie biorę.

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana masz lutke wiec do lekarza z plamieniem a nie krwią bym nie jechala. Nic wiecej oprocz luteiny czy duphastonu nikt nie da. Odpoczywaj :)

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny..
    Idealnie tu byc z Wami bardziej doswiadczonymi 😊
    Umowie sie po prostu na wizyte wczesniej niz mialam i tyle.
    Narazie spokój. Na papierze nic nie mam, ale jak aplikowalam luteine to znow cos bylo na aplikatorze.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ