X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to za metoda 5S?

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Trzymajmy się niewzruszenie nadziei, którą wyznajemy, bo godny jest zaufania Ten, który dał obietnicę" (Hbr 10,23)
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książki i filmy Pawła Zawitkowskiego są rewelacyjne, poleciła mi je rehabilitantka dziecięca, według niej idealnie pokazuje przede wszystkim jak podnosić i nosić dzidzie, ale też jak kąpać czy zakładać chustę.
    Rodzice nagminnie noszą dziecko pionowo albo sadzają maleństwo podpierając poduszkami i cieszą się, że ich dziecko w 4 miesiącu siedziało (gdzie ogólnie powinno to mieć miejsce w 7), więc warto poczytać dla samej wiedzy :)
    Pamiętam, że dla mnie poprawne nauczenie się brania dzieciątka do odbicia było hardcorem 😜

Ja polecam trochę inne klimaty ale bardzo warte przeczytania
    "W Paryżu dzieci nie grymaszą" autorstwa Druckerman Pamela

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co dostałam kilka książek od bratowej. Między innymi te Dzieciozmagania. Mam też "Bobas- instrukcja obsługi" i mam "w oczekiwaniu na dziecko" ale mam stare wydanie( mega stare) i w związku z tym mnie ta pozycja nie przekonuje.
    Ale słyszałam o tej książce "najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" i też planuje nabyć;)

iv09hdge02bk9ct0.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi o metodę 5S dr Harveya Karpa, czyli:
    swaddling – opatulanie
    slide/stomach position – stabilizowanie pozycji
    shusing – „szumienie”
    swinging – kołysanie
    sucking – ssanie

Ogólnie autor opisał pierwsze 3 miesiące dziecka jako IV trymestr.

Amela była bardzo płaczącym dzieckiem, potrzebującym wiele bodcow od samego początku i dużo bliskości. Niewiele rzeczy było, które ją uspokajały jak się już rozpłakała. A jak się szybko nie zadziałało i nie uspokoiło to aż się zanosiła- okropny widok. Odkryłam tą metodę dość późno bo dopiero w 2 miesiącu życia. Ale to było mega wielkie odkrycie dla nas choć wszyscy robili dziwne miny jak widzieli jak usypiam dziecko opatulone ciasno w pieluchę, w kuchni przy chodzącym okapie i skacząc 😂. Generalnie gdzieś do pół roku spala z Szumisiem. I przy drugim też mam zamiar wyciągnąc Szumisia z szafy oraz woombie (co też bardzo polecam, u nas się sprawdziło).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 20:02

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i metoda 5S u nas rewelacyjnie sprawdziła się w szpitalu jak lezalysmy jak Amela miała 2 miesiące. Wierzcie lub nie ale dla takiego malucha szpital to okropne miejsce. To jak Amela się zmieniła, jak zaczęła się budzić z płaczem w nocy po szpitalu.... Coś okropnego. A byłyśmy tam tylko albo aż 9 dni. W każdym razie metoda 5S wtedy to był strzał w dziesiątkę a Szumis chodził prawie cały czas , żeby mogła spać. A nie.mogla spać ze mną (ja miałam tylko leżankę malutką więc nie było po prostu miejsca).
    Dlatego polecam bardzo przeczytać tym, które jej nie znają. Nie wiadomo jakie dziecko się trafi 🙂. Choć życze wszystkim żeby trafiło się takie co je i śpi, je i śpi bo dla mnie to jakaś abstrakcja 😁.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2020, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez odkryłam tę metodę kolo 2 miesiąca, najpierw opatulałam w pieluchę, a pozniej kupiłam woombie. I również się zastanawiam czy nie wziąć od razu do szpitala dla maluszka, bo teoretycznie każde dziecko jest inne, ale niektórzy zalecają od razu otulać.
    A "W Paryżu dzieci nie grymaszą" tez jest świetna! Zupełnie inne podejście, choc tam juz trochę więcej o starszych dzieciach.

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trudne tematy. Ja bardzo lubię porady Magdaleny Komsty z wymagające.pl . Pisała trochę o używaniu białego szumu tutaj i polecam się z tym zapoznać https://www.wymagajace.pl/bialy-szum-bezpieczny-dla-twojego-dziecka/ . Oczywiście każda metoda jest dobra jeżeli ma.sie problem np z placzącym dzieckiem ale myślę że wszystko trzeba robić z głową. Jestem zdania że ok kiedy sytuacja jest hardcorowa to jasne użyć jeżeli przyniesie to ulgę dla dzieci al rodzina, ale nie używać nagminnie, bo wiem że.rodzice po rpsptu zostawiają szumisie przy spokojnym dzieckiem żeby zasnelo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2020, 20:36

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2020, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wierzyłam w szumisie, a juz mój mąz w ogole uważał, ze to sciema. Nie ugięłam się "modzie" i nie kupiłam, choc wszystkie koleżanki miały.
    Pierwsza noc po wyjściu ze szpitała to było jakieś szaleństwo, bo mały płakał i w ogolw nie zasypiał, ewentualnie ze zmęczenia na kilka minut. W końcu powiedziałam do męża, ze zrobię coś absurdalnego, ale juz gorzej byc nie może chyba i włączyłam suszarkę do wlosow. Po 5 minutach zasnął, oczywiście wyłączyłam suszarkę, wtedy o tym nie wiedziałam, ale po prostu są dzieci, ktorę potrzebują szumu do wyciszenia, bo kojarzy im się właśnie z czasem z brzuszka. Kolejnego dnia kupilismy szumisia 😂 i używaliśmy kilka dobrych miesięcy, nie caly czas, ale do zasypiania tak.

• darika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczęliśmy używać szumu na pewno po pierwszym miesiącu. I miałam ustawionego Szumisia tak, że wyłączał się sam po jakimś czasie. Nie używaliśmy go przecież podczas zabawy czy jak Amela spokojnie leżała. Tak samo nie spowijalam jej jak nie spała 🙂. Serio ktoś wpadłby na to żeby nieplaczacemu dziecku włączać szum? Po co? Żeby było jeszcze spokojniejsze?
    Szumisia używaliśmy do pół roku. Potem jak Amela była coraz spokojniejsza i mniej płacząca to Szumis znalazł miejsce w szafie 🙂
    Do drugiego na pewno Szumisia wyciągniemy a czy będziemy używać? No to zobaczymy jakie dziecko będzie. W każdym razie ja polecam, u nas przy Amelii się sprawdziło.
    A swoją drogą wszystko trzeba używac i stosować z głową.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas szumiś się poprzednio nie sprawdził. Próbowaliśmy używać, ale nie było różnicy.

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ou...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 11:52

dqprp07wzt9w07bj.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpisałyście.. :D aż miło się czytało, wspaniałe wieści - gratulacje dziewczyny :). Ja jutro mam wizytę u swojego prowadzącego (w pt miałam prenatalne, no ale cóż - tak wypadło). Kciuki się oczywiście przydadzą :). Muszę wstać przed 6:00 żeby dojechać i być przed 8:00 - u nas nie rejestrują na godzinę, decyduje kolejność przyjścia :/

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku , ale wy już jesteście spokojne dziewczyny :) zobaczcie o czym zaczynacie już rozmawiać ;) to dowód na to, że już najgorszy stres macie za sobą. Już rozmawiacie o dzieciach jak się urodzą, o porodzie itd :) A ja tak cały czas boję się uwierzyć, boję się cieszyć... może jak minie 14 tc to sobie już pozwolę na radość... A teraz tak bardzo jeszcze się boję :( już sobie obiecuje, że jeszcze tylko prenatalne, a później Nifty i jak wszystko będzie dobrze to zaczynam wierzyć, że się uda :)

katwie27 lubi tę wiadomość

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka u mnie to taka sinusoida, raz juz jestem pewna że jest dobrze, za kilka dni załamka, że chyba coś jest jednak nie tak... W środę mam wizytę i modlę się, żeby los mi spłatał mi figla... Myślę sobie, że mimo że dzisiaj 13t1d to nadal jest to jeszcze początek ciąży i dużo przede mną, A z drugiej strony to się tak dluzy, że gdybym miała znowu to samo przechodzić gdyby się nie udało to bym chyba zwariowala jak Boga kocham... Bo wydaje mi się że jestem już w tej ciąży wieki. W środę wizyta. Jeszcze tylko jutro przeżyć...

Kasia

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karwie27 ja mam jutro wizytę... I pewnie dlatego taki stan u mnie ... już zaczynam się denerwować :(

ktosiowa lubi tę wiadomość

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Blanka85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa na kiedy spodziewasz się wyników Nifty ?

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    Endometrioza
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślałam dzisiaj o Ktosiowej...

Kasia

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja potwierdzam, ze woombie jest super. Dla mmnie ten co to wymyslil powinien nobla dostac. U mnie bylo tak, ze maluch nie mogl zasnac bo podrygiwanis raczek go budzily i sie krecil. Zapinalam w woombi i przysiegam to byla sekundy jak dziecko usypialo.

Szumow uzywalam tylko awaryjnie w aucie- sa aplikacje.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu przytoczę artykuł M.Komsty dot. spowijania, myślę że to dobra.porcja wiedzy bo.ona pokazuje za i przeciw https://www.wymagajace.pl/spowijanie-tak-czy-nie/ . Ja spowijalam w szpitalu bo tak robiły i kazały pielęgniarki. W domu chyba dosłownie chwilę, A potem zobaczyłam że mój mały jest naprawdę bez zarzutu. Każdy grymas udało się uspokoić piersią. Tak samo było że smoczkiem, że przestaliśmy mu dawać bo zauwazylisny że on to nie potrzebuje. Pamiętam jak mąż włożył smoczek dla synka do buzi kiedy mały spokojnie sobie leżał i wtedy zadałem mu pytanie po co my mu w.sumie dajemy ten smoczek skoro on sobie leży i nic się nie dzieje. No i tak zostało już. Ale wszystko zależy od dziecka. Ja jestem zdania że wszystko z głową i umiarem. Trzeba słuchać własnej intuicji.

Kasia

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jadę do lekarza. To nie jest tak, że wszystko pieknie, ładnie, kolorowo i ja się już nie boje. Boje się. Jak cholera się boje. No ale co mam zrobić? :/ Ani sobie tym nie pomogę, a jeszcze dziecku mogę zaszkodzić. Trzeba iść do przodu i wierzyć, że ciąża przeleci szybko i tym razem już się uda bez żadnych problemów. Tylko tyle możemy zrobić..

katwie27, Pogoda lubią tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ