X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna akurat moje przedszkole moze jest wyjatkiem ale u nas tylko dzieci 6+ moga si nie klasc a reszta ma lezakowanie i nie ma wstawania. Wiekszosc spi. To samo w zlobku - 2-3 latki wszystkie sa kladzione. 99% spi a ten co sie dostosowac nie umial niestety musial pozegnac sie z ta placowka.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Szczęśliwa Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysiowym mam taki sam problem z cukrzyca. Tzn poważnie zastanawiam się czy wogóle ja mam. U mnie były problemy z cukrem z czczo, był 94/95. Wprowadziłam drugie śniadania i cukier się unormował: teraz zawsze jest 82-86. Nic więcej nie zrobiłam. Natomiast cukry w dzień mam dziwnie niskie. Po normalnych posiłkach są w granicy 90, żeby mieć ponad 100 muszę zjeść bardzo dużo, a żeby mieć ponad 110 muszę zjeść coś słodkiego 🤷 nie rozumiem tego zupełnie, bo tak organizm nie zachowuje się podczas cukrzycy.

Katwie mój syn niedługo kończy 3 lata i całkiem zrezygnował z drzemki. Z tym, że to był dość długi proces. Najpierw co któryś dzień, bo dwa dni pod rząd nie dał rady. Później np 3 dni bez drzemki i 4 już koniecznie musiał iść na drzemkę bo był padnięty. Teraz od dwóch tygy nie śpi już wogóle w dzień. Zmęczenia bo nim nie widać wcale, nawet jak mówię o 18, że idziemy się myć to nie chcę... Bo nie jest zmęczony ;) ale zasypia w 10 minut. Jak miał drzemki to spał 2/3 godziny i wieczorem zasypiał dopiero po 21. Więc suma summarum bez tych drzemek nam lepiej.

Co do całowania to nie pozwalam nikomu całować mojego dziecka w usta - nawet ja tego nie robię. Nigdy nie rozumiałam tego zwyczaju. Pozwalam innym pocałować w policzek albo w czoło jeśli młody się zgodzi.

Ptysio, Krokodylica lubią tę wiadomość

8p3os65gfezqfali.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko ma pozegnac sie z placówką bo nie spi?? No tak to wogole wyrzucmy wiekszosc dzieci ze szkol, bo nie sa idealnie grzeczne. Dla mnie to smieszne.
    Dzieci 6+ to juz inna kategoria bo to zerowka. A od dzieci od pierwszej klasy nie oczekujmy spania, bo w szkole to juz dla nich czas na nauke.

Kolejna kwestia czy dziecko spi, to jestes podczas tego lezakownaia? Jakby kazda pani skarzyla sie rodzicom, ze dziecko lezy albo nie chce lezec to dla mnie to nie nauczyciel. Więc sorry ale panie dobrze wiedzą, ze musza sobie radzic. I nie mowic wszystkiego, bo wyjda na niekompetentne.
    Ale oczywiscie Twoje przedszkole jest idealne napewno.
    Pracowalam w kilku przedszkolach i przykro mi ale rzrczywistosc wyglada zupelnie inaczej.

Ale tutak wszystkie jestesmy juz przyzwyczajone, ze u Ciebie jest idealnie i zawsze wszystko wiesz najlepiej 😁
    A ja zapewne jako pracownik przedszkola wyjde na niekompetenetna, bo potwierdza, ze niezawsze wszystkie dzieci spia w szkole czy u nian. A nie tylko jak sugerujesz u nieumiejetnych matek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2020, 10:15

Jaśmina, erre, Krokodylica, Domi1995 lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spokoj i opanowanie :) to tylko forum. Kazda z nas albo ma juz swoje dziecko i swoj sposob na wychowanie albo ma juz plan na to jaka chce byc mamą :) niech kazdy robi jak chce-kladzie dziecko albo nie kladzie. Mysle,ze rady sa dobre wtedy jak ktos o nie prosi hehe. Joana ja tez jestem przedszkolanką! :D w zlobku to w ogole wiadomo,ze musi byc drzemka bo to za male dzieci! W przedszkolu w maluchach tez koniecznie ale np. U mnie w placowce tak od drugiego semestru w 4latkach to juz bym konczyla z drzemkami bo dzieciaki juz nie chcą spac.
    Dziewczyny zabierajcie sie za pisanie wyprawki na 1 czy 2stronie bo powolutku trzeba planowac wydatki 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2020, 10:45

Chmurka, Ptysio, Jaśmina, Akinom 59 lubią tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie o to chodzi. Ja widzę u siebie 3 opcje. 1. Popsuty glukometr. 2. Nie mam cukrzycy. 3. Może cukrzyca ruszy u mnie później.
    Moim zdaniem 1 opcja jest mało prawdopodobna, ponieważ to dobry glukometr i jak mam przygodnie mierzony cukier gdzieś w przychodni to też jest w normie. Tak czy owak 20.04. Mam wizytę i zamierzam o wszystko dokładnie wypytac. Po takim indywidualnym spojrzeniu na moja sprawę będę się stosować grzecznie do zaleceń.

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) znowu zrobiły mi się zaległości ale udało mi się w końcu Was nadrobić :) widzę, że trochę tematów tu się przewinęło.

Mam 33 lata, córkę urodziłam prawie równo rok temu - za tydzień świętujemy roczek ( a propo, mamy starszych dzieci - jaką zabawkę możecie podpowiedzieć na prezent? ).
    Nie całowaliśmy jej w usta ( przynajmniej nie celowo :P ), rodzinie nic nie musieliśmy w tym temacie mówić, nie zauważyłam żeby ktoś miał takie zapędy :) Miałam dla niej kilka sukieneczek, ale tak naprawdę zaczęłam jej je ubierać od czasu do czasu dopiero jak miała jakieś 3 miesiące. Córcia od urodzenia nie lubiła przebierania, więc im mniej skomplikowane ubranie to było lepiej :P Przez pierwsze tygodnie w domu była tylko w samym body.

Co do tematu drzemek, ja jestem za tym żeby obserwować dziecko i dostosować się do jego potrzeb. U nas na razie ciągle są 2 około godzinne drzemki w ciagu dnia, ale powoli skłaniam się ku temu, żeby spróbować przestawić się na jedną.

Co do przygotowań świątecznych, to u nas będzie mazurek z kajmakiem (bo bez niego sobie Wielkanocy nie wyobrażam:) ), karpatka, rafaello, sałatka jarzynowa, jajka faszerowane pieczarkami i żurek. Pierwszy raz szykujemy cokolwiek sami w domu, zawsze jeździliśmy do rodziny na gotowe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2020, 11:19

Krokodylica lubi tę wiadomość

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i byłam w końcu po 6 tygodniach na wizycie :) Jestem spokojniejsza, chociaż dziecka nie widziałam nawet na monitorze bo tak był ustawiony... ale najważniejsze, że ktoś nas sprawdził. Oczywiście dalej nie wiem jaka płeć. Ale umówiłam się na połówkowe za 2 tygodnie i liczę, że wtedy się dowiem :)

Chmurka lubi tę wiadomość

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia roczniakowi to moze taki rowerek co posadzisz i bedziesz prowadzic w wakacje? Klocki lale.. albo jakies garnki-moj to uwielbial mieszac w garach :)

Asia000 lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap masz racje 😁

U mnie juz mazurek sie piecze, konfitura z cebula prawie gotowa a zaraz biore sie za salatke..

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha bo u was w przedszkoku jest tak to w onnej placowce nie moze byc inaczej 😄. To jest przedszkole prywatne, Wladorfskie w Niemczech. Nie powiedzialam ze w innych placowkach tak jest ale w naszej tak i tyle.

Lola breezisz cos sory. Po co piszesz o sluzbie zdrowia. To ze w Polsce jest kijowa to znaczy ze ja nie mam prawa napisac ze gdzie indziej jest dobra? Same krytykujecie lekarzy z nfz.
    A z tym dzieckiem z dawcy nasienia chyba sama masz problem skoro piszesz takie rzeczy.

Ja wiem, ze odmienne zdanie zawsze spotyka sie z niechecia innych. Najlatwiej jest sie wpasowac i robic i pisac to co chca uslyszec inni. Czyli ktos pisze "Ide na genetyczne, trzymajcie kciuki" a ja pisze "Nie idz, sa bez sensu, zrob od razu nifty czy cos podobnego". Ktos sie pyta o temat spania dzieci i wiekszosc jak nie wszysxy odpowiada "Rob jak ci instynkt podpowiada, ty wiesz co najlepsze dla twojegp dziecka i tym podobne ladnie brzmiace zdania. A ja pisze, ze moim zdaniem dla dziecka zdrowiej jest jesli spi nawet jak ni wyglada na spiace.
    To ze mam inne zdanie znaczy, ze jestem idealna? A to ciekawy wniosek 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2020, 11:48

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katwie27 wrote:
    Co do chodzenienia do.ellarz prywatnie. Nie ma.co.porownywac Niemekc do Polski. To trochę jakby porównać mercedesa do malucha pod wieloma względami. U nas jest taka służba zdrowia. Lekarzy ginekologia na NFZ jest jak na lekarstwo. W większości to marni lekarze lub tacy którzy dawno powinni być na emeryturze. Brak sprzętu do usg, sprzęt rodem z prl, kolejki takie z mnie raz ciężarna musi czekać w kolejce kilka godzin na wizytę. Takie mamy realia.

Co do spania, też mi się nie podoba jak dzieci zasypiają o 22-23 ale każde dziecko jest inne, każdy rodzin jest inny. Dla każdego odpowiada co innego. Jeden woli jak dziecko wstanie o 7 i zaśnie o 19, A drugi woli jak dzieci pospi do 10 zaśnie o 22.

Dokładnie, w Polsce jak chcesz być porządnie leczony to trzeba iść prywatnie - i to tyczy się tak naprawdę większości dziedzin medycyny. Ile czeka się na różne operacje, na wizyty u specjalistów? Jak ktoś ma pieniądze to płaci i się leczy, a jak ktoś nie ma to może czekać latami na wizytę, która będzie trwała 5minut i nic z niej nie wyniknie.
    Niestety tak to w Polsce wygląda, że większość naprawdę dobrych ginekologów nie przyjmuje na nfz, bo po co? Wystarczy im praca w szpitalu i prywatna praktyka. Ja szukałam jakiś czas ginekologa na nfz, bo chciałam chodzić po skierowania - i różnica jest ogromna, wizyta krótka, pobieżna, jeden nawet nie chciał wystawić skierowania na komplet badań (toxo, różyczka, HIV, itd), "bo nie widzi konieczności", kiepski sprzęt, długie kolejki w poczekalni.

Oczywiście nie mówię, że nie da się znaleźć dobrego lekarza na nfz, bo na pewno jest kilku takich z powołania - ale też zwykle mają wiekowy sprzęt, więc choćby raz na trymestr jest konieczność podejść na dokładniejsze badania.

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh. Pogadajmy o czymś fajnym przyjemnym. Moze zacznijmy pisać tą listę wyprawkowa co?
    O albo mi powiedzcie na co zwrócić uwagę przy wyborze laktatora;)

Ptysio lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wrote:
    Eh. Pogadajmy o czymś fajnym przyjemnym. Moze zacznijmy pisać tą listę wyprawkowa co?
    O albo mi powiedzcie na co zwrócić uwagę przy wyborze laktatora;)
    Może dopiero w sierpniu, najlepiej samym końcem sierpnia, bo coś się może stać? :P

Jeszcze co do snu dzieci - ja uważam, że to decyzja rodziców, i ich wygody. Ja bym wolała, żeby moje dziecko chodziło spać o 23 i wstawało o 10, niż jakby miało kłaść się spać o 19 i wstawało o 6 rano, bo sama wolę wieczorem posiedzieć, a rano pospać. Więc jak będę miała możliwość to tak będzie spało - później się oduczy, bo ja też chodząc do pracy musiałam się oduczyć.

Widzę dziewczyny, że szalejecie z przygotowaniami <3 ja nie robię kompletnie NIC :D spędzamy święta tylko we dwójkę, więc tylko zjemy razem śniadanko wielkanocne - u nas się je w sumie tylko jajka z chrzanem, szyneczkę, warzywka, sałatkę jarzynową. Sałatkę obiecała mi kochana mamusia <3 Obiad mamy mieć od teściów <3 a wieczorem zrobimy jakieś gofry i będziemy oglądać Netflixa. Bardzo leniwie i mało świątecznie, ale to ostatnie takie święta na luzie :D

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • Lola. Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fd887e674219.jpg
    f2b959f69512.jpg
    0b0e05cd835a.jpg

b36df730e50e.jpg

Ja mam coś takiego Ale nie wiem o ile to się rzeczywiscie zgadza.

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

Mikołaj❤
    lprk20mmo9qhkrvb.png
    3× aid nieudane abovo Lublin
    Rok 2019 0% morfologia
    InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
    18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
    6 zapłodnionych-5 blastek
    23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
    Czekają ❄❄❄
    10.01 transfer 4AB
    5dpt kreska na teście
    10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
    21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
    7.02-28dpt 0.62mm ❤
    13.02- 7t4d 1.3cm😍
    26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
    10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙

MTHFR 6777C-T hetero
    PAI- 1 4G homo
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2021, 14:04

Krokodylica lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z wychowaniem dzieci jest jak z wiarą i polityką - każdy ma na ten temat inne zdanie i lepiej o tym nie dyskutować bo i tak di swoich racji nikt nikogo nie przekona.

Lola, co do wyprawki a konkretniej lista do szpitala to u nas w szpitalu dla dziecka wszystko ma szpital, nie trzeba kompletnie nic brać więc to trzeba indywidualnie sprawdzić.

Ja np myślę że pościel i wszelkie pościele na razie są kompletnie niepotrzebne, ba, nawet nie zalecane.
    Zresztą każda mama potrzebuje czego innego bo każde dziecko jest inne. A mamy po raz pierwszy, dopiero się przekonają co kupiły a było zbędne a czego nie kupiły a może by się przydało 😉 ja od przyszłego tygodnia bedecrobic swoją listę ☺

aha, dziewczyny, zaopatrujecie się też w ciuszki rozm 68 czy na bieżąco?

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie przeglądam strony i zapisuję linki, gdzie można kupić mniejsze rozmiary, a jak się urodzi to szybciutko kupię to, czego będzie brakować :D Musiałabym otworzyć worki próżniowe i posprawdzać co już mam, ale mi się nie chce :D

Ancys, dzięki za przepis! :)

Ounai, mówiłaś, że zbierzesz propozycje do listy wyprawkowej, potem to wrzucisz do posta czy np. do arkusza?

Asia, nasz syn na roczek dostał m.in. klocki, rowerek biegowy 3-kołowy i samochód do jeżdżenia.

https://www.smyk.com/p/lena-rowerek-biegowy-i5935023
    https://www.empik.com/babymaxi-jezdzik-pchacz-3w1-babymaxi,p1220469763,zabawki-p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2020, 12:45

Asia000 lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Evva Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Dziewczyny, z wychowaniem dzieci jest jak z wiarą i polityką - każdy ma na ten temat inne zdanie i lepiej o tym nie dyskutować bo i tak di swoich racji nikt nikogo nie przekona.

Lola, co do wyprawki a konkretniej lista do szpitala to u nas w szpitalu dla dziecka wszystko ma szpital, nie trzeba kompletnie nic brać więc to trzeba indywidualnie sprawdzić.

Ja np myślę że pościel i wszelkie pościele na razie są kompletnie niepotrzebne, ba, nawet nie zalecane.
    Zresztą każda mama potrzebuje czego innego bo każde dziecko jest inne. A mamy po raz pierwszy, dopiero się przekonają co kupiły a było zbędne a czego nie kupiły a może by się przydało 😉 ja od przyszłego tygodnia bedecrobic swoją listę ☺

aha, dziewczyny, zaopatrujecie się też w ciuszki rozm 68 czy na bieżąco?
    Ja mam już kupione 50,56,62 I 68 pojedyncze 🙈
    Przy czym wsumie dlatego bo kupilam sporo używanych newbie i byla ostatnio wyprzedaz to tez nowe. Poza tym czekam teraz na letnią wyprzedaz w newbie zeby sie oblowic dalej 😆 mam sukieneczka, tuniki, spodnie, body, rampersy, skatpetki. Nie kupuje tym razem pajacy, mialam problem z synkiem ze mial zawsze duza stopę i najnormalniej w świecie podkulal paluszki. Poza tym nosząc w chuscie nie powinno sie nosic w pałacach ani w spodenkach ze stopkami. A że czeka juz na Jagodke 12 chust to trzeba dobrze w ubranka ja wyposażyć 😆
    Ida mi już meble do pokoju do małej, bo zamowilam tydzien temu. Chce już tez rzeczy tam układać a nie pakować w pudła i na ostatnia chwilę wszystko.

Butelki kupie sobie z dwie, bo mój mały np. Na początku nie potrafił jeść z cycka bo był wczesniakiem. Dopiero po miesiącu zaczal. Także butelki mi sie przydały, w szczytowym momencie mialam 5 bo odkazanie co chwile bylo męczące.

nzjd9n73iyv5tlqm.png

02.16 jest z nami nasze szczescie <3
    wrzesień 2019 powrót po rodzeństwo beta 2,3 :(
    11.12.2019 punkcja 10 oocytów, zapłodniło się 7, 4 doszły do blastki. 16.12.2019 transfer 2AA, mamy 3 mrozaczki :)
    5dpt beta 17,39,
    8dpt beta 72,89
    14dpt beta 1067, prog 73,9
    19dpt mamy pęcherzyk 10mm i pęcherzyk żółtkowy 2,5m :)
    27dpt jest ❤
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie z tym spaniem to tak jest że wczoraj drzemki nie było A dziś o 12 ledwie żywy i śpi już pół godzinki:) Więc obserwować i nic na siłę jednak :) A ja mam problem z wysypka na brzuchu... Wysłałam nawet mms do lekrza i kazał wziąć wapno, jadę zaraz do apteki. Syn z kolei ma coś na policzku.. Myślałam że to od słońca ale nie mam pewności.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• Jaśmina Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka to, że ktoś pisze to ładne zdanie " Wychowuj dzieci tak jak Ci instynkt podpowiada, bo ty jesteś matką, ty znasz swoje dziecko i ty wiesz co dla niego najlepsze" to właśnie kogoś zdanie i też należy je uszanować. Bo takie jest właśnie moje zdanie w tematach o których tu dyskutujcie.

Ja zamierzam wychowywać swoje dziecko tak jak ja byłam wychowywana bo w mojej ocenie tak jest dobrze:
    ~ nie oblizywać smoczka, bo to niehigieczne ( u mnie w rodzinie kazdy miał nawet swój kubek i sztućce)
    ~ nie zmuszać dziecka do spania, bo sama bym się źle czuła jakby mnie ktoś zmuszał do spania gdy spać mi się nie chcę
    ~ traktować swoje dziecko jak człowieka, który ma swoje prawa i potrzeby, które przecież mają prawo się różnić od potrzeb na przykład waszych dzieci
    ~ jakby był dziewczynką, kupić mu sukieneczkę, którą można ubrać na uroczystą okazję.

Ale to tylko moje zdanie i nikomu go nie narzucam. Wyrażam tylko swoją opinię, do której mam prawo. Często pytam się się Was o różne rzeczy, bo czegoś na przykład nie wiem, czytając Was wyrabiam swoją opinię. I za to lubię to forum.

Pozdrawiam, koleżanki z przedszkola. Też jako nauczycielką przepracowałam tam 10 lat.

Annia, joana, erre, Ptysio, Krokodylica, Domi1995 lubią tę wiadomość

‹‹ 386 387 388 389 390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ