!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Audrey i tak jest najlepiej, bo jak ktoś coś da to często oczekuje czegoś w zamian, albo wypomni przy pierwszej lepszej okazji lub będzie ingerować w to co kupić...
-
Pogoda, dokładnie tak ☺ za wesele, za budowe placilismy za swoje i przynajmniej nikt mi nie powie nic. Pamiętam jak burzylusmy dom,bylytam białe okna plastikowe, ale je wywaliliśmy i powiekszylismy wszystkie otwory. Teściowa wtedy powiedziała "No z tymi oknami to przesadzacie". Może byłam wtedy chamska ale powiedziałam że przesadzam za moje a nie za jej. Od tej pory nie wtrąca się nic.
Pogoda lubi tę wiadomość
-
Ja to nie wiem ile wydam pewnie wszystkie oszczędności 🤦♀️ wczoraj wydalam 600zl na ciuszki a i tak już dużo mam 🤣 A jeszcze czekają u mamy 3 torby ikea po szwagierce muszę się wybrać zobaczyc co tam jest:)Mikołaj❤
3× aid nieudane abovo Lublin
Rok 2019 0% morfologia
InvimedWarszawa/1ivf.krotki/27lat
18.09-14pobranych-10dojrzalych/4oocyty
6 zapłodnionych-5 blastek
23.09 transfer ✊4AB 7tydz [*] 💔
Czekają ❄❄❄
10.01 transfer 4AB
5dpt kreska na teście
10dpt-472.5mIU/ml 12dpt-994mIU/ml 14dpt-1984mIU/ml17dpt6129mIU/ml 19dpt-10700mIU/ml
21dpt 0.25mm dzidzi i ❤
7.02-28dpt 0.62mm ❤
13.02- 7t4d 1.3cm😍
26.02- 9t3d 2.61cm😍 FHR 184❤
10.03-11t2d 4.13cm🥰 chłopak? 💙
MTHFR 6777C-T hetero
PAI- 1 4G homo -
Orientujecie się jak to jest z wypłapami z zus? Pracodawca płacił za mnie do 11.04 (33 dni), od 09.04 mam już l4 do dnia porodu. Kiedy mogę się spodziewać wyrównania za kwiecień? Mogę to gdzieś sprawdzić? Bo zalogowałam się przez bank na swoje konto ZUS ale tam chyba nie ma takiej informacji. I czy teraz już za maj, za pełny miesiąc będę dostawać na koniec/poczatek miesiąca? 🤔
Aha, i jak można przeliczyć ile się dostanie z ZUS, jest jakiś wzór jak mogę swoją "pensje" policzyć? Wiem że 100% swojej zasadniczej pensji ale podobno to i tak nieco więcej wychodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2020, 11:38
-
Audrey ja nie mam określonej kwoty przeznaczonej na wyprawkę... ale staram się kupować rozsądnie, musi mi się podobać dana rzecz i być w przystępnej cenie.
Przykładowo kokon kupiłam w jukki, według mnie fajne wzory i przystępne cenowo ale 150 zł. bym nie dała, bo wziąć trzeba pod uwagę, że dzieciątko poleży w nim krótko; co innego np. z fotelikiem do auta, ten musi być bezpieczny i dobry i tu będzie trzeba zapłacić!
Ja kąpałam dzieci przez pierwszy miesiąc w Oillan Baby Płyn do Mycia i Kąpieli (on jest od urodzenia) a po miesiącu w Oillan EMULSJA MED DO KĄPIELI z emolientami (64% parafiny ciekłej, on jest po pierwszym miesiącu życia). Co drugi dzień kremowałam malucha ponieważ sam ten płyn fajnie nawilża skórę dziecka, też oillan. Na pupkę ale tylko w razie potrzeby maść linomag (nie krem, dostępny w aptece). Na słońce pediatra powiedział, żeby nic nie stosować ponieważ malutkiego dziecka nie wystawia się na słońce więc szkoda zaburzać mu wchłanianie witaminy D, a już filtr 15 to powoduje. Za to na wietrzne dni dermatolog poleciła mi krem F18 (do kupienia w aptece).
-
Audrey ja czekam od 2.03 na kase i nic... W zakładce świadczenia jest po lewej stronie lista i tam masz pozycje "zasiłki" i tam powinno być info jeśli wniosek został rozpatrzony i kiedy jest wypłata. Ja nie mam takiej informacji, bo księgowa zawaliła i wysłała wniosek dopiero 2 tyg temu... Od złożenia wniosku ZUS ma 30 dni na wypłatę.
Chyba że Twój pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób to od pracodawcy powinnaś dostac kasę. A gdzieś wyczytałam że od podstawy odejmuja 17% tylko -
Audrey z kosmetykow to generalnie dla noworodzie polecam bardzo do pupci po kazdej zmianie pieluszki zielony linomag, jesli pozniej bedzie sie czerwienic to bephanten albo sudokrem(jesli bedzie sie cos dzialo bo jak pupcia zdrowa to tylko linomag). Do pępuszka ja uzywalam octenisept ale teraz sie podobno pozmienialo. Do kapieli na poczatku nic.tylko woda.potem jak bedzie starsze to co tam bedziesz chciala w sumie
ja nigdy nie uzywalam pudru zadnego do pupci(tylko maka ziemniaczana jak byl starszy i sie czerwienilo). Oliwki nie uzywalam po kapieli(chyba balsam do ciala babydream bo te kosmetyki maja dobra opinie u sroki).duze waciki do pupci i woda w domu do przewijania. Chusteczki babydream na wyjscie. I tyle jeski chodzi o noworodka.
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Audrey wrote:Ja z tej 6 wydane nie mam nic, na razie wydałam jakieś 600zl, a wszystko z bieżącej kasy która zostaje na koniec miesiąca. Wszyscy sie nam dziwią że pilnujemy budżetu, bo większość znajomych to żyje od 1-1 z wypłaty, a my po wypłacie wpłacamy kilka tys na oszczedosciowe - budowa i wyprawka, a za resztę żyjemy.
No my mieliśmy dom po dziadkach męża, ogólnie ruina, architekt kazał burzyć wszystko oprócz ścian zewnętrznych na parterze, nawet strop. Wszystko nowe, woda, kanalizacja, tynki, podłogi, ściany - wszystko 🤦
My nie mamy jakiejś odłożonej kwoty na ten cel. Mamy jedną pulę oszczędności, z tego idzie na remont głównie. Na dziecko raczej będziemy wydawać z bieżących przychodów.
Emolian ma bardzo kiepski skład. Wogole używanie emolientow przy zdrowej skórze trochę mija się z celem.. ja postawie na HiPP 👍 -
o pępuszku zapomniałam 😁 tak jak pap Octenisept, psikasz, podnosisz pępuszek za kikut pępowinowy i czyścisz pałeczką do ucha, aż odpadnie.
Jak już dzieciaki urosły to jeszcze doszedł szampon do włosów, ja używam hipp, ogólnie ta firma też cieszy się fajnymi opiniami i dobrym składem.
Inaczej pielęgnuje się dziewczynkę a inaczej chłopca, warto zapytać położnej czy się to nie zmieniło.
Chłopak jako tako nie wymaga pielęgnacji, ponieważ jąderek ani siusiaka się nie kremuje, jak coś to okolice odbytu, jakby był zaczerwieniony. Jak dziecko starsze, to wtedy zaczyna się pielęgnacja napletka.
Dziewczynki bardziej wymagające w tej kwestii, na początku nie czyści się warg sromowych, tzn. nie rozchyla się żeby je wyczyścić bo tam tworzy się maź ochronna, która powinna zostać, no chyba że 2 w pieluszce, to wtedy musale już za dobrze nie pamiętam szczegółów, może Krokodylica pomoże bo ma dwie dziewczynki 😁
-
Leeila26 wrote:
Emolian ma bardzo kiepski skład. Wogole używanie emolientow przy zdrowej skórze trochę mija się z celem.. ja postawie na HiPP 👍
Jeśli chodzi o mój wpis to ja pisałam o Oillan 😁
https://www.srokao.pl/2016/05/analiza-oilan-baby.html
Leeila26 lubi tę wiadomość
-
Audrey wrote:A teraz do mam. Czy napiszecie po kolei jakie kosmetyki dla dzieci? W sensie do kąpieli, pielęgnacji, jakie kremy na buźkę, na pupę w trakcie przewijania, na odparzenia, tak w zasadzie wszystko. Najlepiej z nazwami.
Wiem tylko, że Johnson Baby to dno. Nie wiem co z emolium, czy Nivea, dove, Ziaja 🤦😱 tyle tego jest a chciałabym naprawdę sprawdzone bezpieczne kosmetyki.
Ja osobiście polecam nivea. Są dwa rodzaje, w niebieskich opakowaniach zwykle i białych emolienty. Jak dziecku się nic nie dzieje ze skórą to wystarczą zwykłe.
Emolienty (te z firmy emolium) używam teraz, one są drogie, ale młodsza córka jest alergikiem i jak wychodzi jej wysypka to wtedy używam tych kosmetyków. Jak nic się nie dzieje to nie ma potrzeby.
A do pupci na co dzień polecam babydream z Rossmanna, w ogóle kosmetyki z tej serii są tanie a dobre.
Na co dzień nie używamy sudocremu, tylko kiedy pupcia jest odparzona. -
ancys85 wrote:Jeśli chodzi o mój wpis to ja pisałam o Oillan 😁
https://www.srokao.pl/2016/05/analiza-oilan-baby.html
Ancys wiem, ale Audrey pytała o Emolium a ja ostatnio analizowałam składy kosmetyków dla dzieci, więc się dziele 😁 Właśnie na tej samej stronie 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2020, 12:22
ancys85 lubi tę wiadomość
-
My budżetu nie mamy określonego, ale mysle ze 10 tys wydamy minimum.
Mamy dzis usiasc i wszystko policzyc z wydatkow na kolejne miesiące, bo jak pisałam jeszcze jest remont czyli ekipa plis meble rowniez, materialy itp.
Nam tez nikt nie pomagal nigdy finansowo. Sama oplacalam nawet studia zaoczne, dwa kierunki. Do wyprawki tez nikt nam nie dorzuci, nawet tego nie oczekuje. Kokosow nie zarabiam, maz srednio, wiec skoro radzimy sobie to nigdy nie zrozumiem ludzi zakupy wszystko na kredyt lub od 1 do 1.
Nawet gdybysmy zostali tylko z jego wyplata to jestesmy na tyle rozsądni, ze damy sobie zawsze rade.
Kochane i najwazniejsze: na 51015 jest -70%. Ja juz zrobilam zakupy 😄 troszke jest ale malo.. wybrac cos sie da 😄😍Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Dziewczyny, a robicie od razu pokój dla maleństwa? Wiadomo - to też wiąże się z większymi kosztami
U nas dzidziuś póki co będzie miał kącik w naszej sypialni, a dopiero później swój pokój - jak dojdziemy do remontu poddasza
. Także z mebelków czeka nas zakup tylko łóżeczka i komody z przewijakiem, no i jakieś pierdoły lampki, naklejki na ściane itp.
-
Aaaa i zapomniałam się pochwalić, że dzisiaj zaczynam 23 tydzień ciąży i wchodzę w 6 miesiąc
Ależ to zleciało.. masakra
joana, Pogoda, ancys85, Ounai, Krokodylica, Chmurka, Jaśmina, Asia000, Freja000, pap86, Dave87 lubią tę wiadomość
-
Leila gratki 😄🥰
My robimy odrazu pokoik. Teraz remont jest gory domu, czyli tam gdzie jest nasza sypialnia i pokoj dziecka zaplanowany.
Jak zrobimy sypialnie to narazie planujemy tam postawic lozeczko, ale reszta rzeczy bedzie w pomieszczeniu obok czyli juz w pokoju dziecka.Leeila26 lubi tę wiadomość
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
Pogoda wrote:Audrey ja czekam od 2.03 na kase i nic... W zakładce świadczenia jest po lewej stronie lista i tam masz pozycje "zasiłki" i tam powinno być info jeśli wniosek został rozpatrzony i kiedy jest wypłata. Ja nie mam takiej informacji, bo księgowa zawaliła i wysłała wniosek dopiero 2 tyg temu... Od złożenia wniosku ZUS ma 30 dni na wypłatę.
Chyba że Twój pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób to od pracodawcy powinnaś dostac kasę. A gdzieś wyczytałam że od podstawy odejmuja 17% tylko -
Audrey wrote:Nie mam ani zakładki świadczenia, ani zasiłki 🤔
Źle napisałam. W prawym górnym rogu karta (zakładka) świadczeniobiorca i jak to klikniesz to po prawej stronie powinno być coś takiego jak panel świadczeniobiorcy i tam masz zasilki