!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Kotka, ja mam tak samo jak dziewczyny. Mamy wspólne konto. Mąż zarabia więcej. U nas większość dużych wydatków przegadujemy razem i decyzja jest wspólna. Co do moich przyjemności typu ciuchy,kosmetyczka, fryzjer to się nie spowiadam ale też nie chodzę jakoś mega często do kosmetyczki czy fryzjera.
Co do wakacji to trudny temat. My np jeździmy na dwa różne typy wakacji. Wyjeżdżamy często na mazury pod namiot. I wtedy wiadomo gotujemy itd ( ale najczęściej gotuje głównie mąż bo na kolacje to zazwyczaj mamy wtedy grilla. Ja sprzątam wtedy . Tylko my na taki wyjazd to jedziemy do tygodnia maks. Zwariowalabym w takich warunkach 5 tygodni;P mamy też drugi typ wyjazdu. Jak jedziemy za granice. Nie jeździmy do hoteli all inclusive, ale szukamy noclegów na booking np. szukamy takiego w miarę taniego , ale zazwyczaj udaje się wybrać fajny, taki gdzie jest czysto, schludnie i przyjemnie. Latamy tam gdzie są tanie bilety. I uwaga dotychczas latając we dwoje lataliśmy tylko z torbami podręcznymi( plecakami takimi zwykłymi) , nawet jak lataliśmy na dwa tygodnie;P na miejscu chodziliśmy po knajpach i korzystaliśmy z atrakcji turystycznych ale obydwoje zdawaliśmy sobie sprawę jaki jest nasz budżet i nie chodziliśmy do najdroższych restauracji ani nie wybieraliśmy najdroższych dan. Poza tym latamy dwa fazy do roku ale poza sezonem( kwiecień i wrzesień/październik). Szczególnie ten wyjazd jesienny jest super bo jeszcze gorąco, woda ciepła a wszystko taniej no i mniej ludzi;)
Aż boje się jak będzie wyglądać pierwsza podróż z maluchem. Zweryfikuje nasze podróżnicze przyzwyczajenia na pewno;P
Ale był taki rok w którym nie pracowałam ( i nie zajmowałam się dziećmi bo nie mieliśmy). Wiec mimo że zajmowałam się domem itd to czasem było mi głupio brać kasę na swoje przyjemności. I choć mąż nie miał nic przeciwko bo nie raz o tym gadaliśmy to ja złe się czułam wydając 'jego' pieniadze.
P.s. mój mąż to straszny dusigrosz ale raczej pod tą kwestią że lubi wiedziec na co pieniądze się wydaje( prowadzimy w komputerze w celu taki nasz domowy budżet cgdzie wszystko zapisujemy i podliczamy). I jak już wydajemy to chce żeby to była najwyższa jakość w najniższej cenie.
Także my się chyba po prostu dotarliśmy. Ale ja też nie lubię wydawać kasy więc nie ma problemu;P -
Audrey mialam pytac o piersi. Mnie same piersi juz nie bola i nie sa takie."naprogowane" pelne jak przed okresem ale...mam dalej strasznie wrazliwe sutki! Do trgo wielkie jak smoczki i otoczka mi sciemniala. To,ze piersi nie sa juz takie bardzo bolace to dlatego,ze lozysko samo sobie ladnie pracuje i nie potrzebujemy juz wytwarzac tyle hormonow podtrzymujacych ciaze. Ale mnie te sutko wykonczą.. nie moge chodzic bez biustonosza bo jak ocierana sie o bluzke to az mnie szczypie.Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
My w tym roku będziemy mieli 8 lat po ślubie a z racji, że zaobrączkowaliśmy się w dniu urodzin mojego męża, nie ma szans żeby zapomniał 😁🤣
Osiem- kiedy to zleciało...
Krokodylica no 100% chłop 😁 musi posprawdzać czy wszystko jest na swoim miejscu 😂
Najważniejsze, że szyjka ładniutka/długa no i wykryta infekcja.
Aniołek według mnie na obserwacji się nie skończy i kilka dni co najmniej będziesz w szpitalu ale trzymam mocno kciuki, żeby wszystko pomyślnie się zakończyło a mała siedziała jak najdłużej w brzuszku. Daj znać co u Was.
Majówka zapowiada się deszczowo...a już mi się marzyła kiełbaska z rusztu...😋
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
Leeila26 gratulację córeczki!
Teraz kurierzy będą do Ciebie kursować z wyprawką, haha
Co do szpitalnej wyprawki to jedzenie i picie ogólnie powala ale faktycznie paczkę biszkoptów warto mieć ze sobą i dopisać ją do listy "torba do szpitala".
Nie wiem jak jest po porodzie sn ale w skrócie w przypadku cc.
Dzień przed zabiegiem ostatni posiłek to obiad, rano lewatywa, potem cięcie, kroplówki, zjeść można coś dopiero dnia następnego na śniadanie...
Jak urodziłam syna to anestezjolog źle wpisała wszystkie cięcia i uwaga dzień po cięciu nie dostałyśmy żadnego posiłku! Babeczka obok z łóżka poratowała nas biszkoptami i były to najsmaczniejsze jakie kiedykolwiek jadłam w życiu!😂Leeila26 lubi tę wiadomość
-
U nas wczoraj juz grilowalismy 🥰 dzis pewnie nie udaloby sie.
Chmurka super, ze tylko infekcja i oby szybko zniknela po lekach ✊
Aniolek kciuki, zeby bylo dobrze ❤❤❤ dawaj znac..
Mi wczoraj maly pierwszy raz tak zaczal kopac, ze az brzuch sie unosil miejscami ciut 🥰 az sie poplakalam ze szczęścia 😍Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
A ja się spytam w czwartek lekarza czy to normalne że zamiast kopnięć czuję wiercenie bardziej, o ile to w ogóle Mała.
We wtorek idę na krew i już nawet nie robią zapisów bo kolejek nie ma. Mam nadzieję że jak rano pojadę to faktycznie nikogo nie będzie 🤔
Pytanie, macie jakaś określoną kwotę która przeznaczycie na wyprawkę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2020, 10:18
-
Kotka odnośnie Twojego zapytania...
Myślę, że musisz porozmawiać i wypracować z mężem kwestie zarobków i obowiązków w domu.
Ja "siedzę" w domu kilka lat, bo najpierw ciąża, potem macierzyński i urlop wychowawczy, potem druga ciąża i powtórka...ale to była nasza wspólna decyzja, tym bardziej, że nie mamy takiej instytucji jak dziadki do pomocy, więc powrót do pracy na pełny etat byłby praktycznie nie możliwy a z racji, że mój mąż prowadzi firmę, więc jak to bywa na swojej działalności nie ma normowanego czasu pracy.
Ja pracuję z domu i w domu, tj. księguję jego firmę, "dziargam" różne cuda na maszynie, zajmuję się dziećmi i domem...ale to nie jest tak że jak On przychodzi z pracy to nic nie robi. Skoro razem mieszkamy to też musi poodkurzać, czy umyć podłogi (których ja nie znoszę pucować🤣😋).
Jak jedziemy na wakacje to po to, żeby odpoczywać, zwiedzać i spędzać czas z dziećmi. Ja muszę mieć pokój z balkonem i swoją łazienką. Od dwóch lat to nawet wynajmujemy apartament z dwoma pokojami, w jednym śpią dzieci a w drugim my. Na co mamy ochotę to zamawiamy, co mi się podoba kupuję.
Wolałabym jechać na tydzień ale faktycznie poznać uroki wakacji i sobie poużywać niż na 5 tygodni i siedzieć w namiocie przy garach.
-
My nie mieliśmy górnego limitu, ale wszystko skrupulatnie wpisywaliśmy do arkusza, żeby wiedzieć jaki nas wydatek czeka. Do tego przy każdej rzeczy oznaczaliśmy w jakim miesiącu kupić, żeby nie wszystko na raz
Mnie piersi w ogóle nie bolą, za to wróciło coś co miałam przed pierwszą ciążą i w trakcie, czyli swędzenie jednej brodawkiDrapię się przez stanik, już mi skóra złazi...
-
Mnie nie bolą, ale czasami mam wrazenie, że są takie ciężkie.. no i faktycznie zmieniły się brodawki i sutki. Zawsze miałam takie dziewicze, malutkie 😂 teraz to już nie to 👍
Audrey określonej kwoty jako tako nie mamy, ale z ciekawości policzyliśmy mniej więcej koszta, wydaje mi się, że z łóżeczkiem, komoda i wszystkimi mniejszymi i większymi wydatkami 5 tys pęknie. I na taką kwotę jesteśmy nastawieni -
No ja się nastawiam na 6 tys. Bo wiadomo, łóżeczko, przewijak, jakaś komoda, potem wózek i wiadomo to są najdroższe rzeczy. A że nie mam po dzieciach z rodziny to wszystko kupujemy nowe 😕 na razie na ciuszki wydaje z normalnego konta z którego wszystko płacimy, te 6tys z drugiego jeszcze trzymam bo może akurat wszystko drobne uda się bieżących pieniędzy kupować. Dlatego meble do pokoju będziemy kupować w czerwcu, wózek w lipcu, i w międzyczasie wszystko inne. Wiecie co, wcale nie zostało nam dużo czasu żeby wszystko z kompletować a ja dopiero ubranka zaczęłam kupować 😱 No można w 1 miesiąc ale całą kasę wydać to mi się nie uśmiecha.
U nas nie dość że trzeba kompletować wyprawkę powoli to jeszcze niedługo się przeprowadzamy do sobie, urządzamy, dobrze chociaż że do domu musimy kupić tylko stół i rogówkę. -
Czyli mamy bardzo podobnie
ja wózka w to nie wliczałam, bo wózek kupuje babcia 😉👍 ja też bardzo nie spieszę się z wyprawką, z tych 5 tys póki co wydałam 350zł 😁 a też musimy kupić wszystko, bo to pierwsze dziecko. My też robimy remont i to taki generalny. Jak już pisałam, mieszkamy u tesciow, mamy tu swoją część domu, ale musimy od podstaw remontować. Nie mieliśmy tu wody - lazienki i kuchni. Teraz już wszystko będzie, tylko worek pieniędzy na to wszystko niestety.. 🙈
-
A teraz do mam. Czy napiszecie po kolei jakie kosmetyki dla dzieci? W sensie do kąpieli, pielęgnacji, jakie kremy na buźkę, na pupę w trakcie przewijania, na odparzenia, tak w zasadzie wszystko. Najlepiej z nazwami.
Wiem tylko, że Johnson Baby to dno. Nie wiem co z emolium, czy Nivea, dove, Ziaja 🤦😱 tyle tego jest a chciałabym naprawdę sprawdzone bezpieczne kosmetyki. -
Mnie wczoraj babcia mojego męża, która jest w domu opieki rozwaliła tekstem "żebyś nic nie kupowała przed porodem, po porodzie weźmiesz obie babcie i pojedziecie do sklepu wszystko kupić a dziadek ma kupić wózek, jak ja bym mogła to też bym poszła" nie ważne że leży od pół roku i nie ma zamiaru wstać 🤦🏼 ale to starsze pokolenie wierzące w zabobony i jakieś dziwne tradycje. O dziwo teściowa skwitowała, że jak dziadek nie kupi wózka to ona kupi. Obawiam się że moich rodziców raczej nie stać na to żeby nam dać 2000 zł na wózek 🤷
Jakieś oszczędności na szczęście mamy, więc myślę że jakoś damy radę -
Ja z tej 6 wydane nie mam nic, na razie wydałam jakieś 600zl, a wszystko z bieżącej kasy która zostaje na koniec miesiąca. Wszyscy sie nam dziwią że pilnujemy budżetu, bo większość znajomych to żyje od 1-1 z wypłaty, a my po wypłacie wpłacamy kilka tys na oszczedosciowe - budowa i wyprawka, a za resztę żyjemy.
No my mieliśmy dom po dziadkach męża, ogólnie ruina, architekt kazał burzyć wszystko oprócz ścian zewnętrznych na parterze, nawet strop. Wszystko nowe, woda, kanalizacja, tynki, podłogi, ściany - wszystko 🤦 -
Audrey wrote:Pytanie, macie jakaś określoną kwotę która przeznaczycie na wyprawkę?
My nieile wyjdzie, tyle wyjdzie, chociaż staram się być rozsądna i nie nakupić za dużo
W każdym razie liczę wszystko, więc będę później wiedzieć, ile wyszło. Teraz strzelam, że pewnie z 10 tysięcy wyjdzie, a jak będzie to się okaże - w tym wózek, fotelik, baza, łóżeczko, wyposażenie pokoju dziecięcego, ciuchy, sprzęty typu laktator, niania z kamerką, monitor oddechu oraz artykuły higieniczne, kosmetyki, pampersy itd. Pierwsze dziecko, więc nie mamy nic a nic.08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g