!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi gratulacje.
Ja za to dzis mam rowno polowe ciązy bo dzis 20tc to tez okazja do swietowania!
Co do materacykow po dziecku to ja kupie nowy bo tez mam po synku ale lozeczko stalo w kotkowni anw nim duzo pierdół wiec na bank materac sie wygniotl. Jak kupie uzywany kosz czy kolyske to porzadnie wypiore to co bedzie mozna i kupie nowe przescieradelka. Co do reczniczkow to spokojnie po pierwszym bym wyprala w tempwraturze i uzywala(ale ja wdzystko powywalam bo sie wkurzylam,ze 2lata w ciaze nie zachodzilam).
Co do tego urządzonka za 30zl co wczoraj pokazywalam to naprawde jest super sprawa.wiadomo ze to w warunkach domowych bo wywalasz drugiego cycka ale tam wlasnie sie tyle mleczka marnuje,ze az szkodaChmurka, Domi1995, Leeila26, Pogoda lubią tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Odnośnie dbania o klejnoty. I dziewczynki wiedziałam że trzeba rozchylać wargi i tam nic. Natomiast niedawno szwagierka mówiła że u chłopca trzeba od początku odciągać napletek i tam myć (ona właśnie na dniach rodzi chłopca). I tak mnie to zastanawia 🤔 oczywiście nic jej nie powiem bo to taki typ wszystko wiedzący i puści to mimo uszu No ale małym się przejmuje 🤔
Dziewczyny, bo to tak w skrócie, po przewijaniu smarujemy dupkę powiedzmy bephantenem, a na odparzenia np mąką ziemniaczana? Bo teściowa mówi że jak już będzie odparzenie to trzeba sudocremem, a myślałam że sudocrem to dawno przereklamowany i nie smaruje się nim dzieci 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2020, 10:04
-
ancys85, pap86, Leeila26, Krokodylica, Chmurka, joana, Ptysio, Pogoda lubią tę wiadomość
Starania od 2013 r
Za wysokie amh 13 i Pcos .
1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn
2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle
Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić
10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA
10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍
21/22.01 krwawienie
06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
27.04 ❤️🧒
5.05 Połówkowe 👍
24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
Walczymy dalej 💪 -
Krokodylica Ty jak czasem coś napiszesz to brzuch mi ze śmiechu podskakuje 😂
Mój mąż połowicznie uczestniczy w kupnie wyprawki 😜 ja kupuję wizualnie a on praktycznie, czyli ja wybieram to co mi się podoba a on sprawdza czy się nadaje...
O wszystkich zakupach naraz mu nie mówię bo by na zawał mógł zejść 😂
Kotka jak ja urodziłam córkę, to nie zalecano usuwania tej mazi ochronnej między wargami sromowymi w wieku noworodkowym tylko kontrolowanie stanu higieny, po miesiącu już normalna higiena.
Ja dla syna miałam materac kokos-gryka ze zdejmowanym pokrowcem, co jakiś czas kontrolowałam stan w środku i nic podejrzanego nie zauważyłam więc jeszcze córka skorzystała. Teraz kupię nowy.
Używanego bym nie używała, no chyba że kupisz ze sprawdzonego źródła (kuzynki, czy zaufanej koleżanki), tylko kupiła nowy.
Chmurka taki materac nie ma szans się ubić ponieważ dziecko jest małe i lekkie, jak ja kupowałam synowi materac do łóżka (nie łóżeczka) to pani mnie uczuliła właśnie na to, że rodzice przesadzają kupując materac bo biorą siebie i swoją wagę pod uwagę.
W smyku obecnie są poprzeceniane materac i myślę, że całkiem przyzwoity można kupić koło 100 zł.Krokodylica, Chmurka lubią tę wiadomość
-
Ja z synkiem najpierw mialam materac gryka-kokos, ale wyczytalam ktoregos dnia ze moga sie zalegac robale, zaczelam czytac jakie moga byc objawy u dziecka i o zgrozo przerazilam sie ze rzeczywiscie zaczal niespokojnie spac budzic sie z placzem 😱 czasami jakies jakbu mini kropki. Zmienilam na materac lateksowy i jak reka odjal!
02.16 jest z nami nasze szczescie
wrzesień 2019 powrót po rodzeństwo beta 2,3
11.12.2019 punkcja 10 oocytów, zapłodniło się 7, 4 doszły do blastki. 16.12.2019 transfer 2AA, mamy 3 mrozaczki
5dpt beta 17,39,
8dpt beta 72,89
14dpt beta 1067, prog 73,9
19dpt mamy pęcherzyk 10mm i pęcherzyk żółtkowy 2,5m
27dpt jest ❤ -
Audrey wrote:Odnośnie dbania o klejnoty. I dziewczynki wiedziałam że trzeba rozchylać wargi i tam nic. Natomiast niedawno szwagierka mówiła że u chłopca trzeba od początku odciągać napletek i tam myć (ona właśnie na dniach rodzi chłopca). I tak mnie to zastanawia 🤔 oczywiście nic jej nie powiem bo to taki typ wszystko wiedzący i puści to mimo uszu No ale małym się przejmuje 🤔
Dziewczyny, bo to tak w skrócie, po przewijaniu smarujemy dupkę powiedzmy bephantenem, a na odparzenia np mąką ziemniaczana? Bo teściowa mówi że jak już będzie odparzenie to trzeba sudocremem, a myślałam że sudocrem to dawno przereklamowany i nie smaruje się nim dzieci 🤔
O matko, też bym się bała o to dzieciątko!!
Przez pierwsze miesiące napletek u niemowląt jest szczelnie sklejony z żołędzią i nieruchomy, dlatego nie należy nic robić.
Jak urodziłam syna to zalecono po skończeniu przez dziecko 6 miesiąca w kąpieli starać się delikatnie naciągać napletek, a jak syn ukończył rok to zmieniły się wytyczne i powiedziano, że odklejanie ma nastąpić samoistnie, tylko trzeba kontrolować czy nie zbiera się mastka.
Oczywiście jak zacznie się odklejać to przy każdej kąpieli delikatnie odsłaniać i myć.
Chłopaka w ogóle niczym bym nie smarowała.
Pieluchę przebiera się często takiemu dzidziusiowi więc jak zobaczysz, że się coś dzieje w okolicach odbytu (np. zaczerwienie) to wtedy linomag w maści.
Sudockrem ma kiepski skład z tego co czytałam bo bardzo dużo cynku, który wysusza...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2020, 10:35
-
Audrey wrote:Dziewczyny, bo to tak w skrócie, po przewijaniu smarujemy dupkę powiedzmy bephantenem, a na odparzenia np mąką ziemniaczana? Bo teściowa mówi że jak już będzie odparzenie to trzeba sudocremem, a myślałam że sudocrem to dawno przereklamowany i nie smaruje się nim dzieci 🤔
Ja po przewijaniu nie smarowałam niczym. Jedynie jak coś się zaczynało odparzać to dopiero wtedy Linomag zielony. U nas nie było większych problemów w tym temacie. Miałam sudocrem z próbek z niebieskiego pudełka, ale nawet go nie rozpakowałam.ancys85 lubi tę wiadomość
-
Audrey lepiej podrzuc kolezance link do mamyginekolog o tych siusiakach bo skrzywdzi swoje dziecko
nic sie nie odciaga!! Skorka fizjologicznie jest w stanie sie odsunac kolo 3rz. Zrobi dziecku krzywde
Co do pupci Audrey to po kupce i myciu pupki zielony linomag i tyle. Jesli pupcia sie czerwieni to mozna sudokremem(ja uzywalam) albo nivea do pupci. Mąke ziemniqczaną dobrze dosypac troszke do kapieli jesli sie pupcia czerwieni.Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Jeśli chodzi o kosmetyki to ja używam przy córci głównie Babydream i Derma Eco Baby i bardzo sobie chwalę
Na początku oczywiście ograniczone do minimum. Przed spacerami używamy na twarz zazwyczaj kremu spacerowego z Momme i też się super sprawdza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2020, 10:39
-
Domi, Dave - gratki !
Jeśli chodzi o te robaki w materacach gryka-kokos, chyba coś w tym jestBujda czy nie bujda - ja nie będę ryzykować
. Pamiętam jak oglądałam filmik jakiejs youtuberki, która szykując się do przyjścia na świat swojej drugiej córki, ściągnęła ze strychu materac a tam pełno robali.. masakra. U nas też zagości lateksowy.
Jeśli chodzi o kasę z ZUSu, też jeszcze nie dostałam nic. Mam do wypłacenia kilka dni z marca i cały kwiecień. Ale cały czas jestem w kontakcie telefonicznym - wydzwaniam, dopytuję.. do dwóch tyg powinnam dostać.
Mała kopie coraz mocniej, zauważyłam to na końcu 22 tygodniawydaje mi się, że można to już nazwać wyraźnymi kopnięciami, a nie tylko ruchami i przesuwaniem
Wczoraj ułożyłam się na prawym boku i wyraźnie dawała znać, że jej to nie odpowiada - aż się przestraszyłam, że tak mocno i czy to aby nie jakiś skurcz
Dave87, Domi1995 lubią tę wiadomość
-
Leeila26 wrote:Domi, Dave - gratki !
Jeśli chodzi o te robaki w materacach gryka-kokos, chyba coś w tym jestBujda czy nie bujda - ja nie będę ryzykować
. Pamiętam jak oglądałam filmik jakiejs youtuberki, która szykując się do przyjścia na świat swojej drugiej córki, ściągnęła ze strychu materac a tam pełno robali.. masakra. U nas też zagości lateksowy.
Ja nie trzymam rzeczy dla dzieci ani na strychu ani w piwnicy właśnie z racji wilgoci, ponieważ ona jest idealną pożywką dla robali i pleśni.
Lateks cieszy się dobrą opinią 😁Leeila26, erre lubią tę wiadomość
-
Freja000 wrote:Faktycznie kiedyś hitem był kokos gryka
Zmartwiłyście mnie z tymi termometrami, bo ja właśnie nie lubię tych do ucha... głupoty pokazuje. Myslałam o bezdotykowym... na jakimś blogu jedna z mam się zachwyca, ale może sponsorowane
Do czego ten rożek się przydaje? W sensie, że dziecko w nim spi? Ale do karmienia trzeba wyjmować?
W sensie, że nie odciąga, tylko zbiera to co kapie, tak? To trzeba by najpierw sprawdzić czy jest sens. Karmiłam prawie 2 lata, utuczyłam małego Buddę, a laktatorem z obu piersi ściągałam maks 30 ml... nic by mi nie nakapało
A jeśli ściaga to nie rozumiem... mój jadł z obu...
Ja mam termometr bezdotykowy Microlife i nim sprawdzam temperaturę wyrywkowo albo jak coś mnie nie pokoi; jak wyjdzie temperatura pow. 38st. to wtedy rtęciowy pod pachę. Według lekarzy i pielęgniarek ten pokazuje najbardziej realny pomiar, parę lat temu wycofany a teraz znów wraca do łask.
U mnie do kupienia rtęciowy jest normalnie w aptece.
Ponoć dla niemowlaków dobre są odbytnicze, one mają taką mięciutką końcówkę.
Dla mnie niezrozumiały i zbędny jest gadżet do zbierania mleka...
Po pierwsze mleko kapie z piersi do momentu aż ilość mleka nie dostosuje się do potrzeb małego ssaka a po drugie karmi się z dwóch piersi.
Freja ja syna karmiłam 20 miesięcy a córkę 21 i pili z obu piersi, Laktatorem też nie umiałam odciągać mleka więc też nie mroziłam (ale pojemniki mam 😜😂).Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2020, 11:29
Freja000 lubi tę wiadomość
-
Materacyk mam po synku lateks pianka kokos. Bardzo polecam. Drugi synkowi kupiłam taki sam tylko większy. Dla drugiego wykorzystam po pierwszym bo jest w świetnym stanie.
Jeśli chodzi o pielęgnację pupy to ja używałam chusteczek pampers bo u nas się sprawdziły. Chwilę wietrzenie i pampers. Żadnych kremów ani maści. Mi położne odradzaly. Mówiły że to podobnie jak z emolientami. Jeśli nic się nie dzieje to po co? Zaczerwienienia pojawiały się wyjątkowo rzadko ale to było lato więc często przy przemijaniu sobie chwilkę leżał bez pampersa i był czas na przytulasyjeśli jednak jakieś się zdarzyły to używałam kremu Hipp do tego celu. I na następny dzień nie było śladu.
Tak było u nas. Ale wiadomo co dziecko to inny przypadek.Maluch - 14.09.2020
Starszak- 04.06.2017 -
Znalazłam taką stronę - dziele się
http://www.jestemdzieckiem.pl/produkt,54094,body-bawelniane-dwupak-z-krotkim-rekawem-rozowe-i-biale-bert-i-ernie-ulica-sezamkowa.html
Mają jakieś wyprzedaże np. bodziaki krótki rękaw 2pak za 6,90. Pajace ok. 10zł. W większości duże rozmiary, ale jak ktoś kupuje ,,na później" to się opłaca. -
Chmurka wrote:Rozumiem. No wiadomo że jak ma plesn czy coś to napewno trzeba wymienić, bardziej mi chodziło nie wiem... O ubicie takiego materaca po kimś czy higiene..przede wszystkim zastanawiam się nad kupnem dostawki do łóżeczka z olx ... I czy muszę dokupować nowy materacyk czy po prostu kupić lepiej nowa dostawke... Łóżeczko( na później) mam po bratanku, mały mało w nim spał więc jak nie będzie na nim żadnej pleśni czy czegoś takiego to chyba je zostawię... Ale ta dostawka z olx mi spędza sen z powiek;P
Natalii, Chmurka lubią tę wiadomość
08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
nick nieaktualnyPierwszy materac u synka był właśnie gryka-kokos i też mały spał niespokojnie, jak go otworzyłam i zaczęłam dokładnie oglądać to niestety znalazłam białe kulki przypominające robaki...zawolalam męża i cóż... od razu materac na śmietnik. Kupiliśmy lateksowy i jest świetny. Polecam havea, mają też z aloesem, który działa bakteriobójczo.
Ja też planuję dokupić dostawkę next to me od sąsiadki. Jej dzieci bardzo mało w niej spały i zastanawiam się nam tym materacykiem, nie wiem, czy to w ogóle można wymienić? Na pewno sobie w ogrodzie porządnie o łóżeczko przepiorę jakimś płynem dziecięcym i będę wietrzyć to trochę. Mam nadzieję, ze będzie ok. -
nick nieaktualnyTermometeow bezdotykowych też nie polecam, bo pokazują różne pomiary i są uzależnione od wielu czynników, np. Temperatura pokoju, spocone czółko, włosy na głowie, minimalny ruch, itp. Przy gorączce u takiego maluszka to nie na moje nerwy. Mieliśmy microlife i był beznadziejny, a to jeden z droższych, teraz mamy inny, ale i tak w razie wątpliwości mierzę tradycyjnym.
-
nick nieaktualnyTak czytam wasze posty wyprawkowe i nie mogę się doczekać swoich połówkowych 11 maja, bo jak już będzie wszystko ok i potwierdzi się, ze nadal dziewczynka, to też ruszam z zakupami 😍
Wczoraj dostałam kilka rzeczy od znajomej i karton ciuszków, jeju jakie to piękne 😀
A przede mną segregowane ciuszków po synku, później zakup wyprawki i rzeczy do szpitala, bo jesli faktycznie pod koniec lipca mój lekarz mnie polozy to chciałabym, żeby już wszystko w domu było, bo mój mąz nie ogarnie przy synku 😉
Wyprawką właściwie zajmuję się ja, z mężem ustalamy tylko, co planuję kupić z droższych rzeczy. Dla spokoju podsyłam mu linki, wspólnie decydujemy o rzeczach większych, a kwestie ciuchowo-kosmetyczne to już moja działka i tak nam najwygodniejprzy synku bardziej się angażował, bo wspólnie wybieralismy fotelik czy wózek i jeździlismy oglądać, a teraz wszystko zamawiam przez Internet.