X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dave87 wrote:
    U mnie w Bydgoszczy w jednym szpitalu na razie ale są ograniczenia że mąż może być przy samej akcji porodowej i do 2 h na kangurowanie lub po prostu z dzieckiem

Oby wszystkie szpitale położnicze zaczęły normalnie funkcjonować do momentu naszych porodów a ostatecznie wzięły przykład z Twojego w Bydgoszczy!

Kusisz tym ciachem... ja ostatnio robiłam z dzieciakami ciasteczka maślane, nie przetrwały 24 godzin 🤦‍♀️

• Ptysio Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Nie do końca tak to wygląda, zależy od szpitala. Najczęściej jest tak, że wchodzi rodząca, badają ja i jeśli uznają że poród się rozpoczął to wpuszczają męża. Jeśli stwierdza że to jeszcze nie poród to nie. W wielu szpitalach to odblokowanie to pic na wodę. Żeby tata mógł wejść musi mieć aktualny wynik testu na korona. Test ma mieć ważność różnie, w jednych szpitalach do 3 dni, w innych 72h. Problem polega na tym, że badanie kosztuje 600zl i na wynik czeka się 3 dni. Ale ja na razie nie schizuje. Poczekam do momentu wyborów. I zobaczenia co będzie po

Tak to zależy od szpitala. Pisałam o jednym konkretnym bo każdy szpital ma opisane dokładnie wytyczne. W tym szpitalu testów nie trzeba. Zalecają jedynie z3by około 10 dni przed terminem porodu się odizolowac w domu na wszelki wypadek.

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila właśnie takie podejście że leżąca matka nie jest w stanie zająć się sama dzieckiem. Nawet po pionizacji pierwsze na pierwszą noc bratowej dzidziusia zabrali. Ale przynosili normalnie na karmienie. Wiec skoro w nocy i tak dziecko nie będzie ze mną to bym chciała zeby było ze mną chociaż w dzień. I po prostu chciałabym żeby mąż był ze mną w ten dzień CC chociażby dla takich prozaicznych rzeczy żeby mi coś podał, przyniósł, wyjął z torby. Boje się że pielęgniarek nie będę potrafiła prosić o różne rzeczy bo mi będzie głupio:/ taki jestem dziwny czlowiek

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam pojęcia jak u nas wygląda sprawa z porodami. Ale ogólnie będę dopytywać bliżej terminu. Bo to jak jest teraz może się nijak mieć do tego jak będzie we wrześniu

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda. Może się 10 razy zmienić. Ja poprostu wyczytałam w gazecie.

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdaje sobie sprawę że może się zmienić ale chociaż zapytam jak wygląda na tą chwile ich stanowisko z ciekawości..

Mnie znowu męczą zaparcia, a był chwilę spokój. Szczerze? Wolę zgagę. Zaparcia to mój najgorszy ,,dodatek ciążowy" wszystko inne akceptuje.. pije len i chyba pomagał, ale teraz dwa dni nie piłam no i cierpię 😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 10:38

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Dziewczyny, a jesteście pewne że macie w pakiecie wypłatę świadczenia za urodzenie dziecka? Bo nie każde ubezpieczenie to obejmuje. Np moje tak, ale męża już nie mimo, że mąż ma wyższy pakiet i płaci więcej. Sprawdźcie to sobie zanim podzielicie pieniądze które chcecie wydać.

Na koncie PZU można sobie sprawdzić. Ja właśnie się zarejestrowałam, musiałam chwilę czekać żeby połowa była do wglądu i w szczegółach wypłacania u mnie i męża jest 900 zł/dziecko. Ale fakt że warto sprawdzić bo ja właśnie nie byłam pewna i sprawdzalam.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katwie27 wrote:
    Dzień dobry dziewczyny :) Mój synek też się jakoś mniej rusza przez ostatnie chyba 2-3 dni. Trochę się denerwuje bo z tym rumieniem to ciągle czuje w strachu. Dzisiaj w nocy się wystraszylam mocno. Obudził mnie taki bol party między pochwa a odbytem. Poszłam do taolety, niby się zalatwialm ale bil był i to nie było jakoś tak że tak chciało mi się do toalety. Dziwne to było bardzo.

Miałam przedwczoraj właśnie taki ból. Ale nie uspokoiłam bo dzień wcześniej wieczorem miałam mega gazy a po tym bólu poszłam na dwójkę i już mi się to drugi raz nie zdarzyło.

Co do porodów to nie wiem ale wczoraj zapytałam lekarza czy mogę na następna wizytę z mężem przyjść. Mówił że zadzwonić do rejestracji bliżej terminu wizyty bo może to się jeszcze 10 razy zmienić. W ogóle takie to śmieszne, dlaczego mąż nie może być przy ciężarbej żonie, przecież to jasne że skoro on jest zarażony to ja też i na odwrót, toć chba nikt nie myśli że sypiam w różnych łóżkach? 🤦

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 10:45

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leila mi lekarz polecil jesc suszone owoce codziennie kilka sztuk. Mialam zaparcia po 6 dni, jak reka odjal teraz po tym sposobie.
    Jesli mi mialy nie pomoc to w krytycznych sytuacjach przepisal mi Syrop Lactulosum. Ilosci Ci juz nie podam, ale chyba 3 lyzki na noc. Ale on jest dostepny i bez recepty. A podanie mi dal jak na ulotce.
    Syropu nie uzywam, pomagaja same owoce. Cudow nie ma ale co 2-3 dni wyprozniam sie bez problemu.

A jak sytuacja w szpitalach podczas porodow to jestem umowiona z polozna z tego szpitala kolo 30tc. ma mi wszystko wytlumaczyc, pokzac oddzial i dac materialy ze szkoly rodzenia.
    Takze dzieki temu tak sie nie stresuje.

Dlatego ja juz mam dosc zgagi, bo na zaparcia mam metode 😁

Leeila26 lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • joana Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey tez tego nie rozumiem
    Ostatnio mialam wizyte w 16 tc i byla kobietka kolo 30. Meza wpuszczono, bo ze duze usg. I bylo tak, ze na te 3 wazniejsze tata moze wejsc.
    Pozniej mialam wizyte w 22tc polowkowe i juz pytam czy maz moze wejsc to sie zmienilo. I nie mogl 🤷‍♀️🤦‍♀️
    Maz byl mocno zawiedziony...

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje że z tym mężem na badaniach to wcale nie jest tak że jak on jest chory to my też to raz. Bo zdarzają się sytuacje że w rodzinie jedna osoba jest chora a reszta nie. A druga sprawa to że jak ja coś złapie w gabinecie to niekoniecznie mąż to ode mną też zlapie. Więc tak w dwie strony to dziala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 11:00

Ounai lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dla rozluźnienia, dane według pierwszej strony i podanej płci dziecka:
    20 chłopców
    17 dziewczynek
    szykuje nam się wojna 😜🤣😛

Któraś jeszcze nie zna płci dziecka, oprócz Kotki która chce mieć niespodziankę?!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 11:28

Ounai, Leeila26, Domi1995 lubią tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Ptysio faktycznie, zapomniałam o tych tprach drewnianych o których pisze Ancys, u nas to też hit, dziewczynki też lubią się tym bawić. :)

ancys85 lubi tę wiadomość

• Ptysio Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Tak Ptysio faktycznie, zapomniałam o tych tprach drewnianych o których pisze Ancys, u nas to też hit, dziewczynki też lubią się tym bawić. :)
    My mamy takie drewniane z Ikei również polecam. Choć jak rozstawi wszystko to jest sprzątania że ho ho 😂

Krokodylica lubi tę wiadomość

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 21:31

Chmurka lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Asia000 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu, w którym chce rodzić póki co nic się nie zmieniło. Dyrektor wydał oświadczenie, ze w trosce o bezpieczeństwo podtrzymuja dotychczasowe zakazy. Mam nadzieje, ze to się jeszcze zmieni.

A jeśli chodzi o statystyki z pierwszej strony to widzę, ze u mnie nie jest zaznaczona płeć dziecka. Będzie chłopiec :) a dziś zdecydowaliśmy o imieniu i wybraliśmy Staś :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 11:55

ancys85, Ptysio, edka85, Krokodylica lubią tę wiadomość

f2wl3e5ea81pmlq9.png
    f2wldf9hkvs7szme.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 21:31

ancys85 lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Agnieszka91 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z zaparciami męczyłam się w pierwszej ciąży. Chyba przez żelazo które brałam i była to ciąża bliźniacza więc może bardziej wszystko uciskalo. Był moment że 2.5tyg nic! Brałam wszystko i suszone owoce, i woda przegotowaną rano, i moczone śliwki i jabłka kilka szt dziennie. Błonnik to wyszukiwalam wszędzie i nic. Nawet syropy nic nie dawały. Dopiero czopki eva-q coś dały i potem jakoś poszło. Ale w pełni dopiero problem minął po porodzie. :-/ najgorsze te silne bóle brzucha były

• erre Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja porodówka znalazła się na liście MZ szpitali przekształcanych w zakaźne, ale okazało się to błędną informacją i szpital wydzielił jeden oddział dla zakażonych noworodków, ewentualnie chorych rodzących, ale jak na razie takiego przypadku jeszcze nie było. Na razie się tym nie stresuję, do września dużo czasu :)

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim otoczeniu same dziewczynki.. 😉 nasza ciąża jest trzecią w najbliższej rodzinie i wszystkie będziemy miały córki 👍 wśród znajomych, też rodzą się dziewczyny 😁 będą musiały sobie jakoś poradzić, ja za mężem jechałam 130km 😂
    Mnie przy zaparciach nie boli brzuch, tylko boli podczas no i jest ciężko 🙁.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 13:24

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
‹‹ 520 521 522 523 524 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ