X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila co prawda Twój wpis nie był do mnie ale też się nie obrażam 😁 w dodatku jak dobre wieści 🤪

Ptysio jak dla mnie to możesz się rozpisywać 😜 super, że u Was wszystko dobrze.
    Audrey koniecznie się pochwal 😁
    Ptysio, Audrey- nasze dzieciaki podobne wagowo, ciekawe jak to będzie po urodzeniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2020, 19:27

Leeila26, Ptysio lubią tę wiadomość

• Leeila26 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey przepraszam, oczywiście, że chodziło o Ciebie 🤦😅

Napisałam mężowi o tych bólach, że to chyba przepowiadające, a on mi na to: ale ze już rodzić będziesz? 😅 Wnioskuję, że zasiadłam w nim ziarenko strachu, może remont posunie się do przodu 😂

Ja też jutro skontroluje wagę, w szpitalu jest taka waga wiecie jaka.. (w domu nie mam żadnej) i ona mówi tak głośno 🙄 zawsze czatuje, żeby ludzi nie było dookoła 😆

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 wrote:
    Dziewczyny, którym twardnieją brzuchy - to raczej górą czy dołem? I to po chwili przechodzi? Na dole mam miękki, u góry trochę twardszy jak zwykle. Nie czuję napinań, po prostu taki się zrobił 🙄 Idę poleżeć bo zwariuje dzisiaj.. 🤦
    U mnie też tak często jest i już wiem, że to pupa małej <3

Leeila26 lubi tę wiadomość

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, macie czasem taki obolały brzuch? Jakby Was dziecko okopało za mocno po całym brzuchu. Nie wiem jak to podać, może być tak, że zaszalał mi Mały w brzuchu i dlatego teraz boli?

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje udanych wizyt:) ale pięknie duże dzieciaczki już!:)
    A ja mam dwa pytania.
    Czy każda ciężarna pod koniec ciąży będzie miała ktg tak często robione czy to tylko jak są jakieś wskazania się robi?
    I drugie pytanie-trzy tygodnie temu kupiłam komodę. Wierzyła się , w sensie prawie cały czas była otwarta, umyłam ja . A dziś chciałam wpakować do niej uprane( jeszcze nie uprasowane ubranka ale ona mi dalej 'smierdzi' nowością w sumie to takim drewnem... Nie wiem .. macie na to jakieś patenty?

Ptysio lubi tę wiadomość

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie robili ktg w ogóle, tylko podczas pobytu w szpitalu, czyli przy drugiej córce dopiero przy porodzie.

A z zapachem nie wiem, w końcu się wywietrzy ale jak to przyspieszyć to nie wiem.

• Ounai Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka wrote:
    Gratulacje udanych wizyt:) ale pięknie duże dzieciaczki już!:)
    A ja mam dwa pytania.
    Czy każda ciężarna pod koniec ciąży będzie miała ktg tak często robione czy to tylko jak są jakieś wskazania się robi?
    I drugie pytanie-trzy tygodnie temu kupiłam komodę. Wierzyła się , w sensie prawie cały czas była otwarta, umyłam ja . A dziś chciałam wpakować do niej uprane( jeszcze nie uprasowane ubranka ale ona mi dalej 'smierdzi' nowością w sumie to takim drewnem... Nie wiem .. macie na to jakieś patenty?
    Ja bym wsadzała ubranka, mi tam nie przeszkadza zapach nowych mebli.

age.png

age.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę miała ktg w piątek u położonej co 2 tyg a potem co tydzień do porodu.

A odnośnie zapachów to nie pomogę, według mnie czasem nowe szafy jeszcze miesiącami pachną nowością. Ja mam z jysk od niedzieli i już wyraźnie czuć że trochę wywietrzalo ale nie do końca.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ktg za każdym razem jak jestem u położnej czyli co 2 tygodnie

• joana Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zapach nie pomoge 😊 moze na necie sa jakies sposoby domowe?

Super, ze takie udane wizyty 😊
    U mnie tez na 28+6 bylo niecale 1,5kg 😅

Co do ktg to nie wiem jak to wyglada a lekarz na razie nie mowil.

Leila my w domu mamy taka gadajaca wage. Niby po angielsku ale zawsze tak szybko zerkam na wage, zeby nie zdazylo zatwierdzic i powiedziec. To wtedy mowi tylko goodbay 🤣🤣🤣 jak duzo mi wchodzilo na poczatku to mowilam do niej wtedy spadaj i maz sie smial ze mnie 🤣🤣🤣
    Ja niby mam niecale 5kg na plusie. 2 miesiace utrzymuje soe ta sama waga, a dzidzia rosnie. Wiec nietylko na mnie to wchodzi, ale np wczoraj jak cisnelam meza o szczerosc to powiedział, ze widac ze ciut poszlo mi w uda i pupe 🤪

Ptysio rozpisuj sie codziennie 😊 co do malowania to maja racje, zostaw walek mezowi 😁 choc wiem bo ja tez sama sie juz do niego rwalam byleby juz cos poszlo do przodu.

ancys85, Ptysio, Leeila26 lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila widzę, że testujesz męża 😉🤪😂panowie w tym temacie chyba nie mają poczucia humoru 😂😜😅

U mnie z ktg jak u Krokodylicy czyli dopiero w szpitalu.

Chmurka
    Jeśli chodzi o zapach nowych nebli, to chyba po prostu muszą się wywietrzyć ale możesz spróbować przemyć komodę sokiem z cytryny rozcienczonym z wodą albo rozsypać ziarenka kawy bo one pochłaniają zapachy.

Leeila26 lubi tę wiadomość

• Chmurka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi co do ktg. Czyli widze ze zalezy chyba w sumie od lekarza.
    Co do komody to jak ja kupiłam i umyłam to rozsypalam w środku sodę i tak sobie dwa dni ta woda wchłaniała a potem ją odkurzyłem, umyłam ponownie i rozsypalam ziarenka kawy . Po dobie wyjęłam. I miałam wrażenie że jest ok. Ale zostawiłam otwarta w razie czego. a dziś wacham no i klops. Śmierdzi dalej;/

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Kasiulka03 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dziewczyny czy orientowalyscie się w sprawie wysokości waszego macierzyńskiego gdy wasz pracodawca skorzystał z tarczy. Niestety dla kobiet które pracują na wysokich premiach
    Sytuacja jest nie kolorowa Wraz z znajoma założyłyśmy grupę o nazwie Matki pokrzywdzone przez ZUS-tarcza antykryzysowa Podejmujemy różne działania Chcemy nagłośnić sprawę

w57vtqywo5hbv0t6.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizytach co miesiąc A pod koniec co 2 tygodnie mam sprawdzany puls dzidziusia ale typowe ktg to dopiero miałam może że 2 razy na koniec ciąży (odnoszę się do pierwszej ciazy).
    No nie powojuje sobie wałkiem choć szczerze to nawet lubię.
    Jeśli chodzi o wietrzenie szaf to w sumie trików nie znam ale wiem że moja mama do szaf nawet już nie tych nowych wkladala razem z ciuchami jakieś mydełko zapachowe. Wtedy te ciuchy może nie przechodziły tym zapachem ale jakieś takie swiezsze się wydają. takie tylko lekko rozpakowane ale nadal w papierku.

Tak z innej beczki mam pytanie.
    Na wrzesień muszę też przygotować (Choć nie wiem jak to będzie przy tym wirusie) mojego 3 latka na przedszkole czyli taka sobie powiedzmy wyprawka. Czy któraś z Was może mi doradzić co się przydaje? Jakie papcie się sprawdzają (Jaka firma, wycięte czy pelne)? W jaki sposób podpisujecie ciuszki i ogólnie rzeczy dzieci( na necie widziałam takie specjalne naprasowanki, warto?) Jak dużo ciuszkow w praktyce potrzeba? Itd.
    Byłabym bardzo wdzięczna za rady i opinie.

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • erre Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Ktg od 32tc, w pierwszej ciąży od 31tc. Powodem było głównie moje nadciśnienie.

Ptysio, papcie wycięte i ze skórzaną wkładką, np. Befado. W pełnych może się nóżka pocić. Ciuszki podpisywalam niezmywalnyn pisakiem na metkach, potem spasowałam z ubraniami i teraz mlody ma podpisane kapcie, czapki, szalik, pościel i bidon. Nam kazali dać do worka jeden komplet ciuchów na zmianę, ale jeszcze ani razu nie został wykorzystany.

Ptysio lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptysio jako przedszkolanka powiem zebys najpiej sprawdzila czego w waszym przedszkolu wymagają. Kapcie kup latwo zakladane zeby dziecko samo sobie z nimi radzilo(moze na rzepy, kapcie befado bardzo dobre). Worek podpisany a do niego duzo par majteczek,pare par spodni,skarpetki i jakas koszulka jesli sie wybrudzi zeby panie mialy w co przebrac. Worek podpisz czytelnie. Naprasowanki sa modne i sa ok ale zwykle ubran rodzice nie podpisują i zdarzają sie jakies problemy bo dzieci nie rozpznaja swoich ubran :) w niektorych przedszkolach trzeba miec swoje kolderki, w innych wystarczy sama poszwa(lezaki sa wygodne,profilowane). Czasem dzieciaki ubierajac sie same po lezakowaniu zakladaja nie swpje skarpetki czy kapcie :) ale to takie są male problemiki bo rpdzice piora i oddają :) na poczatku nawet jak rodzice chcą to dzieci nie myja zebow (przynajmniej u mnie) bo trzeba je wszystkiego nauczyc a mycie zebow dopiero od drugiego semetru. Do tego pewnie jakas wyprawka plastyczna ale nie zawsze wymagaja juz we wrzesniu. To roznie. Najwazniejsze to podpisany worek, duzo majteczek i spodenek i mozna dorzucic jakies siatki foliowe na mokre ubrania. Wypadki zdarzaja sie nawet dzieciom kgarnietym juz z treningiem czystosci.

Ptysio lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki bardzo! U nas już czytałam co będzie potrzebne z takich artykułów bardziej papierniczych plus jakieś chusteczki nawilzane itp. Spania u nas nie ma. Mi właśnie też polecają Befado i wycięte bo dzieci na kolanach dużo czasu spędzają i wtedy paluszki się nie cisną. Jakby Wam jeszcze jakieś rady wpaddly do glowy to chetnie poczytam.

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys ja o tych skurczach przepowiadających to zupełnie poważnie, żadnego testowania :D Ale mój mąż najwyraźniej myślał, że przepowiadające = porodowe/przedporodowe :D Bardzo dobrze, niech się chłop boi, bo już bym chciała wyjść z tego syfu dookoła..

Ja nie miałam jeszcze ktg i nic mi o tym nie wiadomo. Ale myślę, że na nfz nikt się nie będzie nad tym zastanawiał i dopiero jak pojadę do porodu to mnie podepną :D

Z meblami to trochę jak z zapachem księżek :/ nie lubię ani tego zapachu, ani tego :D Ale nie mam pojęcia jak się tego pozbyć i po jakim czasie przestaje walić :/

Zauważyłam u siebie ostatnio więcej wydzieliny, zawsze było raczej względnie sucho, teraz ciągle mam wrażenie, że coś mi leci :/ niby fizjologiczna - przezroczysta, albo biała - ma ktoś tak jeszcze? Któraś z Was chyba pisała ostatnio..

Domi a w którym miejscu Cię boli ten brzuch? Jak na dole, to ja tak mam i to chyba wiązadła i działanie relaksyny. To jest takie uczucie obolałego brzucha, coś trochę jak zakwasy i nasila się przy chodzeniu, jak leżę to jest ok.

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leeila26 u mnie też dużo więcej wydzieliny, wczoraj musiałam się trochę nakucać przy córce, bo się dziewczę od sandałów odzwyczailo i co dwa kroki musiałam wytrzepywać z nich kamyczki i piasek i co chwilę czułam mokro, już miałam schizy, że mi się wody sączą🙈

Za mną dziś 2 pralki ubranek, jutro mam zamiar umyć komodę i zacząć prasować. O rany, leci ten czas straszliwie. Z jednej strony się cieszę, z drugiej troszkę zaczyna mnie to przerazac😬

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Ptysio Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą wydzielina u mnie to samo. Moja doktorka kiedyś mówiła że im ciąża starsza tym więcej może być wydzieliny.

Po to jestem w ciąży żeby tego dzidziulka mieć ale mimo tego jakoś myśli o porodzie staram się odsuwac ... kurczę stres, ból, zmęczenie ehhh no ale nagroda boska! I tego musimy się trzymać

Maluch - 14.09.2020
    Starszak- 04.06.2017
‹‹ 696 697 698 699 700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ