X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina, według mnie bez sensu zabierać od razu fotelik, szkoda miejsca, zachodu, no i ciuszki wtedy przez tyle dni będą w szpitalnych bateriach. Tym bardziej jak mąż i tak po was przyjedzie.

Ogólnie bez kwitu od położnej nie dostanie się becikowego. Przynajmniej u nas 😊 a położna to fajna sprawa, jak nie nam nic pilnego do mojego lekarza to pytam położnej 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2020, 22:43

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina ja też nie mam położnej. Ubranie dla siebie i dla małej na wyjście też zabieram, ale fotelik odpuszczam. Z prostego powodu, że raz nie za wygodnie z nim będzie raczej przy przyjęciu i przez cały pobyt, a dwa przecież to chwila jak tatuś poda położnej fotelik a wy z dzidzią będziecie już ubrane :). Poza tym obawiam się, że z fotelik mogą i tak ,,odprawić" przy przyjęciu z pytaniem po co mi on do rodzenia :D

ancys85 lubi tę wiadomość

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Leeila26 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:

Ogólnie bez kwitu od położnej nie dostanie się becikowego. Przynajmniej u nas 😊 a położna to fajna sprawa, jak nie nam nic pilnego do mojego lekarza to pytam położnej 😊

Audrey, no to u Was :D ogólnie zasada jest taka, że trzeba być pod opieką lekarską od 10 tc. I najczęściej takie zaświadczenie wypisuje lekarz na podstawie karty ciąży.

DtJnp2.png

30.10.2014r. (6tc) [*]
    10.08.2015r. (8tc.) [*]

30.12.2019r - 2 kreseczki po raz trzeci <3
    07.09.2020r. - Nasze Największe Szczęście - Amelka <3
    26.07.2022r. - 8 Rocznica Ślubu i... 2 kreseczki 😍😍😍
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2020, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, to nie o becikowe chodzi. Bez położnej nie dostaniecie wypisu ze szpitala. Lekarz ginekolog powinien Was o tym poinformować ok 20 tyg ciąży. I to nie chodzi o dziecko, bo ono wypis dostanie. Ewentualnie każą Wam wybrać jedną z Pań pracujących w szpitalu. Choć ja tam wolę sama sobie wybrać na spokojnie a nie zdeklarować kogokolwiek żeby móc wyjść do domu.

age.png

age.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znacie sie na fotoksiazkach? Jaki format si najlepiej sprawdza? A4 pion, A4 poziom czy kwadrat 30x30?

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podobnie jak Leeila, ubranko na wyjście dla synusia spakowałam do torby (zajmuje maleńko miejsca); wcześniej przywoził je mąż wraz z fotelikiem i teraz też tak na początku planowałam ale z powodu obecnej sytuacji nie chce przedłużać wyjścia, więc weźmie ze sobą tylko fotelik i kocyk 😁
    Fotelik przez cały pobyt w szpital może być utrapieniem i kolejnym bagażem do noszenia.

Audrey od 2017 roku osobami uprawnionymi do prowadzenia ciąży w Polsce są ginekolodzy i położne; prowadzenie ciąży przez położne jest refundowane przez NFZ, a ich opieka jest pełnoprawną usługą dedykowaną dla kobiet, stąd może informacja, że to położne dają zaświadczenie na potrzeby becikowego 😉
    Korzystanie z wizyt położnej środowiskowej nie jest obligatoryjne. Można z nich skorzystać lub nie. Obecnie prawo daje możliwość zaproszenia położnej do domu, ale równie dobrze można odmówić przyjęcia wizyty.
    Ja nigdy nie podawałam w szpitalu wybranej przeze mnie położnej i wypis ze szpitala dostawałam bez problemu.

Krokodylica lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Znacie sie na fotoksiazkach? Jaki format si najlepiej sprawdza? A4 pion, A4 poziom czy kwadrat 30x30?

Kotka każdy format jest fajny 😁
    Jako podziękowanie dla rodziców- na ślubie, dawaliśmy fotoksiążki w formacie A4 pion z naszymi zdjęciami 😉 teraz wybrałabym kwadrat, prostokąty wydają mi się po prostu bardziej pospolite 😛😜

Audrey lubi tę wiadomość

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt, kwadraty sa ladniejsze. Tylko, ze chce wydrukowac trzy takie ksiazki a kwadraty sa sporo drozsze.
    Mam nadzieje, ze zrobie to przed porodem bo mam zaleglosci z paru lat 😱 ( teraz pojdzie do druku 2017-2019)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co lubie w ciazowym brzuchu? Ze mozna postawic talerz albo miske z orzeszkami 😂

Ale teraz juz jest tak opadniety ze jak wchodze po schodach to obija sie o uda. I nie moge wygodnie zjesc nigdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2020, 00:51

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka ja też mam duże zaległości w zdjęciach; może Twoje wpisy mnie zmobilizują do działania 😁 w tym tygodniu chciałam ogarnąć wywołanie zdjęć z wakacji i pozmieniać w ramkach na bardziej aktualne ale jeszcze się za to nie zabrałam a tu już środa 🤦‍♀️

• Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 03:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jako że już jesteście na końcówce to chciałam się doradzić.
    Czy oprócz witamin prenatalnych brałyście od początku ciążku dodatkowo kwas foliowy czy wystarczyły tylko te witaminy i dawka kwasu w nich zawarta? A drugie badanie co bierzecie na wspomaganie flory bakteryjnej, Lacibios Femina, czy coś innego? Z góry dziękuję za pomoc :)

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• Zabka_89 Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedzial ze wystarcza kwasu foliowego tyle co jest w witaminach i ze nie trzeba wiecej. Ale to wszystko indywidualnie sie ustala z lekarzem bo jak sa jakies obciazenia to sugerowana dawka kwasu foliowego sie zwieksza.

Desperatka_87 lubi tę wiadomość

• Audrey Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, to moje pierwsze dziecko więc tylko powtarzam co dziewczyny u mnie mówią 😅 u nas jeszcze dodatkowo jakiś czas po porodzie przychodzi pracownik socjalny zobaczyć w jakich warunkach jest dziecko.

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Dave87 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Ja z wesela mam a4 pion .. tak jak blok rysunkowy do szkoły się kupowało

iv09mg7yx1wzcbqx.png

Starania od 2013 r
    Za wysokie amh 13 i Pcos .

1 ciąża 💔 2017 r stymulacja(luteina, clostibegyt, ovitrelle) - ciąża martwa w 10 tyg z nieznanych przyczyn

2 ciąża pozamaciczna 2018r 💔 stymulacja clostibegyt, ovitrelle

Rok 2019- 2 nieudane inseminacje (IUI)
    08. 2019 transfer in vitro świeżego zarodka 3 dniowego nieudany , 2 pozostałych nie udało się zamrozić

10.2019 punkcja 2zamrożone zarodki
    12.2019 został zrobiony transfer z mrozaka ♥️ 4AA

10dpt beta 234 / 12 dpt beta 401😍

21/22.01 krwawienie :(
    06.03 USG ♥️ krwiaka nie ma 😍
    27.04 ❤️🧒
    5.05 Połówkowe 👍
    24.07 USG 3trymestru👍2300g 32tc
    Walczymy dalej 💪
  • ancys85 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey wrote:
    Wiecie, to moje pierwsze dziecko więc tylko powtarzam co dziewczyny u mnie mówią 😅 u nas jeszcze dodatkowo jakiś czas po porodzie przychodzi pracownik socjalny zobaczyć w jakich warunkach jest dziecko.

Audrey moje trzecie ale wcale nie jestem mądrzejsza z tego powodu 🤣😜 tak sie wszystko zmienia, że ciężko nadążyć.
    A ten pracownik socjalny (choć to też dla mnie nowość), to powinien wszystkich odwiedzać, może byłoby mniej tragedii z udziałem dzieci, co dzień się słyszy jakieś przykrości- masakra 🤦‍♀️

• Audrey Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancys, no moja szwagierka też wielkie oczy zrobiła jak pracownica socjalna zapukała😅 pierwsze o co zapytała to czy ktoś był uprzejmy i naskarżył że dziecko ma złe warunki czy jest bite 🤣 w odpowiedzi dostała że taka u nas w gminie jest procedura że zawsze patrzą jakie nowonarodzone dziecko ma warunki 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2020, 07:57

Krokodylica lubi tę wiadomość

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey, a to w całej Polsce tak działa?

Ancys, zgadzam się, że takie wizyty powinny być, ale żeby to jeszcze były kompetentne osoby, bo często te wizyty są "na odwal" robione 😔

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka ja właśnie jedna fotoksiążkę zaprojektowałam i brałam się wczoraj za drugą, ale to tyle czasu zajmuje, że szok! Zaległości w zdjęciach mam ogromne! Ja wybrałam format 24x24 40 stron. Jest teraz promocja na stronie uwolnijkolory i kosztuje 32 zł. Nie wiem jak z jakością, ale zaryzykuje. Przynajmniej 2/3 sztuki chce zamówić plus jakieś zdjęcia luzem

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny.
    Wczoraj miałam wizytę. Gbs pobrany, uzyskałam kilka odpowiedzi na interesujące mnie kwestie. Zostałam zakwalifikowana do porodu sn. Lekarz zapytał mnie wprost.czy chce spróbować sn po cc.
    Mąż nie jest zadowolony z tej decyzji. Wolałby, żeby było cc, a ja zaczynam mieć mętlik w głowie...
    Zapytałam, czy po cc, w szpitalu podawana jest oxy, znieczulenie. Stwierdził, że tak, że jest duża różnica pomiędzy porodami (3,5 roku), że to nie ma większego znaczenia. A mnie przeraża znów wizja ewentualnej oxy...
    Mam się zgłosić na usg za tydzień, wtedy juz będzie bliżej TP i będzie można oszacować wagę dziecka.
    Mam już nie brać luteiny i magnezu, choć się boje odstawić.
    I witamin tez mam już nie brać. Ale sama nie wiem. Któraś z Was pisała, że też ma już odstawic witaminy? Mnie się właśnie skończyły i się bije z myślami czy kupować.

Pogoda, KotkaPsotka3 lubią tę wiadomość

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • Freja000 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2020, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2020, 12:16

dqprp07wzt9w07bj.png
‹‹ 835 836 837 838 839 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ