!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Audrey wrote:Britty, mi położna mówiła że i octanisept i woda jest ok pod warunkiem że do sucha, patyczkiem naokoło i wierzyć.
Zgadzam się z położną Audrey 😁 moja tak samo mnie uczyła czyścić pępek u dzieci, ważne żeby delikatnie podnieść kikut pępowinowowy do góry i ładnie patyczkiem wyczyścić wszystko do sucha. -
nick nieaktualnyCzy ktoraz z Was bedzie miala do porodu hybrydę na paznokciach? Zwlaszcza przy CC?
Chodzi mi o stopy,bo u rąk niczym nie maluję, ale stopy wolałabym mieć 😉
I jeszcze takie pytanie do mam, które wykańczały pokoik dla dziewczynek, polecacie jakis sklep internetowy z dywanami lub zasłonami? Muszę kupić te dwa dodatki i nic mi się nie podoba. -
Natalii ja na stopach miałam hybrydę jak rodziłam córkę i teraz też zrobię tylko wybiorę coś jasnego, może french 🤔
p.s u mnie w szpitalu niema żadnych przeciwwskazań do hybrydy nawet przy cesarce, choć w sumie każdy poród może się zakończyć cięciem.
Ja, parę miesięcy temu kupowałam dywan do pokoju córki przez allegro 😉Natalii lubi tę wiadomość
-
Natalii ja z zaslonami polecam Eurofirany. Sa fajne wzory, nawet teraz kupowalam dla Adasia.
Ale akurat mam od nich ale kupowany przez allegro z jakiegos sklepu, bo wyszlo minimalnie taniej.
Dywanow nigdzie nie mamy, więc nie doradze.
Tak samo nie wiem jak z hybryda. Ja pytalam wczesniej tu dziewczyn i zdecydowalam nie robic.
Freja nie mialam zamiaru zwyczajnie wchodzic z Toba w dyskusje. I zyczylabym sobie, zebys mi nie psula nerwow na koncu ciazy.
Sorry ale nie chcialo mi sie nawet Ci odpisywac bo bylaby to glupia dyskusja z Twoim targowaniem sie na argumenty tak samo jak bylo kiedys w innym temacie czy ostatnio kotki tesciow.
Szczerze? Szkoda mi na to czasu i nerwów.
A jesli cos robisz dla czyjegos dobra to nie neguj po pierwsze zdania lekarza. Ani nie radz pierworodce rodzic dziecka ulozonego miednicowo, ktore juz wazy prawie 4 kg czyli za 2 tyg(39tc) bedzie wazyl moze nawet 5. Pomysl jak mnie by to rozerwalo i jakie to byloby zagrozenie dla mnie i dziecka. Tylko po to zeby nie miec cesarki??
Kolejna kwestia jesli nie bede miala cesarki to mam czekac na naturalny porod moze do 42 tc, zeby wazyl moze 6 czy więcej kg? Czyli kolejne zagrozenie dla mnie i dla niego. W tym momencie nic nie zapowiada porodu. Skoro masz taka wiedze to wiesz, on tez moze nie rozpoczac sie sam tylko przez wywolanie. A czy to byloby tak zdrowe?
Czasem trzeba przemyslec zanim cos sie napisze. Super, ze opisalas jakas opcje tylko zastanow sie, w ktorym momencie niby to jest dla mnie bezpieczne a tym bardziej dla dziecka?? Bo niby to tylko moj wybor?
No tak przeciez mam pochwe jak z gumy i bede waleczna jak xena. Najwyzej bede porozrywana i zagroze sobie i dziecku. Zagroze temu, ze czekaja mnie inne operacje pozniej jak np moja tesciowa dwie bo urodzila naturalnie mojego meza wazacego 6 kg! Bo taka podjela uparcie decyzje. Tylko czy to dodalo jej zdrowia czy odebralo czas z noworodkiem skoro spedzala sama w szpitalu.
Moj wybor jest taki ze wole urodzic bezpiecznie, miec zdrowa macice i moc miec kolejne dzieci. Moc z nimi biegac a nie robic operacje na wypadajaca macice czy odbyt bo nie trzyma mi stolca!
Serio jestes na tyle odwazna, zeby swoja rada ryzykować ze jakiemus dziecku tutaj cos stanie sie podczas porodu? Bo ktos Cie poslucha i oleje wykwalifikowego lekarza?
Kolejna rzecz jaka napisze kto mi zagwarantuje ze nie zgodze sie na cc a porod sn tak bedzie szedl ze pomimo meczarni nie skonczy sie to i tak cc? Ty??
Sorry wole sluchac mojego lekarza..
A co do wchodzenia tutaj to rob co uwazasz. Twoja decyzja jak i moja jest bezpiecznie urodzic moje dziecko przez cc. Chocby to bylo niepotrzebne to wole nie ryzykowac. A decyzji nie podejmuje, bo ktos mnie straszy tylko umiem rozwazyc czego jest więcej plusow czy minusow.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2020, 15:58
Krokodylica, Leeila26, erre, Ptysio lubią tę wiadomość
Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
nick nieaktualny
-
Jeśli chodzi o kikut, nie podjęłam jeszcze decyzji czy będę uzywac octaniseptu (który sie albo kocha, albo nienawidzi
), ale wiem, że najważniejsze jest osuszanie i wietrzenie i tak też zamierzam robić. W szpitalu na pewno będą o tym mówić, więc poczekam na zalecenia i zastosuje się do nich, albo nie (jak np. każą mi polewać nierozcienczonym spirytusem
)
Jeśli chodzi o zasłony/firany uwielbiam sklep alena-firany.pl. Zawsze tam zamawiam i jestem mega zadowolona, w kwestii dywanu nie pomogę, bo nie mam ani jednego
Freja nie ma co rzucać fochami, bo nikt Ci nie ubliżył ani nic z tych rzeczy.. po prostu to już nie pierwsza sytuacja, gdzie swoje teorie popierasz danymi i faktami, o których większość z nas nawet nie słyszała. Nie wiem skąd to bierzesz i czy wdrażasz to w swoje życie ale pewnie pierworódki, których jest tu kilka (w tym ja) wolą jednak odnosić się do tych medycznych faktów i ufać swoim lekarzom. Akupunktura na obrót dziecka w brzuchu? Serio? No może jeszcze jakaś szeptucha albo zielarka.. No mądrze to nie brzmi na pewno. Skoro jesteś zdania, że ani ułożenie miednicowe, ani waga dziecka nie jest wskazaniem do cc (pomimo, że lekarze twierdzą inaczej) - równie dobrze możesz iść rodzić do lasu, pod jakimś drzewem i być zdana sama na siebie. Ciekawe, który lekarz podejmie się ryzyka jeśli faktycznie takie występuje, ale rodząca ma kaprys.. ehh..Krokodylica, joana, erre lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Oki dzięki dziewczyny za pomoc z tym kikutem, mnie położna nic nie mówiła jak to pielęgnować, ale u nas położna jest jedną na całą gminę i tak trochę jej się nie chce robic, po prostu zadzwoni że trzy razy, raz przyjedzie zobaczyć dzidziucha i to wszystko, o pomoc w laktacji to nie wspomnę 🙈
Joana nie chce się wtrącać w wasze dialogi ale ja miałam CC nagle ponieważ mała również była źle ułożona ale próbowaliśmy sn u nas akurat było położonie główkowe ale potylica do moich pleców i naprawdę nie polecam tych nerwów, stresu. Skończyło się problemami z tętnem i po prostu biegli że mną na salę operacyjną.Leżałam dwa tyg w szpitalu bo mała miała problemy z oddychaniem i myślałam że depresji się tam nabawie. A teraz jeszcze są problemy z odwiedzinami i mama zostaje całkiem sama z dzieckiem. Zresztą lekarz wie co jest najlepsze dla matki i dzieckajoana lubi tę wiadomość
02.09.2020 Gabryś
22.07.2018 Zuzanka
-
Domi ja to w toalecie jestem od tego ucisku co 30 min w dzien a w nocy to maks 2 h snu... 😩
Britty dziekuje za te slowa ❤
Zreszta i Leila.
Ja zwyczajnie nie mam juz co dyskutowac tu na ten temat. Mysle, ze kazdy jest tu dorosly. Ma wiedzę i jakas swiadomosc, ze niezawsze trzeba zgadzac sie na to co mowi lekarz. Sa rozne opcje. Ja swiadomie wybieram cc. I wcale nie bede czula sie gorsza mam z tego powodu czy ze podjelam jakas decyzje bo ktos mnie straszyl.Adaś
-
nick nieaktualny
-
Freja, nie ma co strzelać Focha tylko dlatego że mamy tutaj odmienne zdania.
Moja położna jest super. W zasadzie mam do dyspozycji dwie- matkę i córkę które wykonują swoją pracę z powołania i można z nimi gadać o przysłowiowym gównie.
Domi, mi Mała naciska tak boleśnie od ponad tygodnia. Dlatego czuje że jest w marnym stanie.
Dziewczyny, skąd wy wiecie że dziecko wypina np stópkę? Ja za cholerę nie mogę ogarnąć jej części ciała 🤣 tzn jak czuje dużą kulkę to tylko podejrzewam że to tyłek 🙈🤭 -
Domi u mnie jest tak samo, już od dłuższego czasu..
Takie dziwne uczucie, niby na pecherz cisnie, ale nie do konca..
Tak sobie teraz analizuje, że juz za 2 tygodnie NASZ miesiącciekawe ile jeszcze będzie tu sierpniówek
jak już przyjdzie 1 września to poleeeci
Krokodylica, joana lubią tę wiadomość
-
Później będę Was nadrabiać o ile się uda bo dziś mam przypływ energii i sprzątam, prasuję, piorę gotuję, szał!
Ale jeśli chodzi o porody to urodziłam SN dziecko 4,64kg i nikomu nie będę polecać. Bo to że mi się udało było cudem. Mała ma już prawie 4kg i cieszę się że będę mieć indukcję za kilka dni. Moja mama rodziła pośladkowo i tylko dzięki temu że kilka godzin wstrzymywała parte i parła dokładnie na komendę położnej i lekarza, miała swojego lekarza przy porodzie który skakał nad nią jak nad jajkiem nie uszkodzono siostrze bioderek. Lekarze powiedzieli, że to był cud i fakt, że to była już 3-cia ciąża. I choć chcę rodzic naturalnie to nawet gdyby moje dziecko miało mieć 2500g gdyby było ułożone pośladkowo poszłabym na cesarkę. Tak że joana, popieram Twoja decyzję.
Freja, Twoje teorie nie pierwszy raz są skrajne więc co się dziwisz, jeśli wiecznie podważasz zdanie lekarzy?joana, Krokodylica lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ja tak wtrącę się w dyskusje. Myślę, że Freja nie miała nic złego na myśli, przecież nie napisała tego żeby komus dokuczyc, ma swoje zdanie, swoją opinię, każdy jest inny i szanujmy się. Zwłaszcza że wiele przed nami, zaraz się zacznie że jedna karmi piersią druga mm, jedna rozszerza dietę słoiczkami a druga blw, oj będzie dużo się działo, wtedy dopiero zobaczycie. Już nie wspomnę o pisaniu że "a mój synek to już raczkuje a twoj jeszcze nie? ".
Od siebie dodam, że moja opinia jest taka że tam gdzie nie trzeba ryzykować ja bym nie ryzykowala i mimo z e nie jestem za cc, to uważam że w takim przypadku mniej bym się bała ciecia niż porodu. Gdyby cokolwiek się działo to plulabym sobie w brodę całe życie. Ale opinie Freji szanuje.
Jak was czytam to mysle ze ja chyba w porównaniu do was trochę poczekam na poród. Mnie poza incydentem w niedzielę i ogólnie takim słabym samopoczuciem w kratkę, nic nie dolega... żadnych skurczy, bolow jakiś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2020, 17:33
-
Joanna
Uwazam ze nie powinnas w żaden sposób czuc sie winna ze bedzie cc
Ja pierwszy porod planowalam z mezem sn po 2 tyg w szpitalu wyszlo cisnienie ponad 200 i szybkie ciecie z zagrozenia rzucawka zwiazane z choleostaza
Drugie bylo planowe
Obecnie mam 7 lat przerwy wiem ze sa takie dziewczyny ktore podejda do sn w mojej sytuacji
Ale powiem wam ze dostalam skierowanie na cc i nie bede z nim dyskutowac bo jesli jednak cos sie stanie macica peknie ? Lub cos innego bede sobie wypominac ze proponowali bezpieczne cc.
Nikogo nie oceniam i nie doradzam formy porodu ...ogromnie z serca podziwiam wszytkie ktore rodzily .byc moze gdyby udal mi sie pierwszzy porod rodzila bym pewnie wszystkie sn bo dlaczego nie .
To nie jest łatwiejsza droga wierzcie mi otarlam sie o śmierć przy 2cc i boje okropnie kolejnego .byc moze moja decyzja byla by inna gdyby byly odwiedziny i porody rodzinne.ze bylibysmy razem.
Kusi mnie 4 ciąża ale czyta sie wiele historii ze wykonuje sie wiecej cc u kobiet. To mam cicha nadzije ze gdyby Bog obdarzył nas jeszcze jedym cudem to moze przezyje 4 cc.ale ale raczej to juz sie nie uda .....tyle lat zeszlo na ta ciążę a maz juz ma 42 lata to czas ucieka.
-
Kochane. Nie denerwujmy się. Nie jest to nam do niczego potrzebne. Mamy różne zdania i rozne opinie. Ale Jesteśmy tu, żeby się wspierać, doradzać, pośmiać i wypłakać w razie potrzeby.
Dziś urodziła moja koleżanka z pracy. Termin miała na 20.09 czyli 5 tygodni przed terminem. Ale wszystko w porządku.
Poród ekspresowy. O 8 byli w szpitalu, 8.15 Mała się urodziła. W samochodzie miała parte. Historia jak z filmów!
I zaczęłam się stresować chyba jeszcze bardziej. Ze teraz to u mnie moze zacząć się w każdej chwili. Ze będzie tak jak z pierwszym porodem. Ze nie będzie postępu i będzie wywoływanie. I znów zakończy się cc... juz chyba za dużo myślę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2020, 17:50
-
Domi obys dotrwala, a jesli nie to i tak juz piękny tc ❤
Wogole to ciekawe co u naszych mamus ❤?
Audrey super, ze trafilas na tak fajne polozne, bo to duzo pomaga 😊 tez tak chce 😄
Katwie rozumiem, ze Freja ma odmienne zdanie i ja to szanuje. Zwyczajnie czasem trzeba pomyslec jak podważa sie zdanie lekarzy, bo serio ktos kiedys jej poslucha a pozniej moze plus sobie w brode. Bo moim zdaniem tekst, ze to Tylko moj wybor to jakby ktos mi zarzucil pojscie na latwizne a mam inna opcje. To samo pisanie, ze gdzies kobiety tak rodza, bo nikt ich nie straszy.
A moja decyzja jest taka podjeta bo przemyslalam plusy i minusy a nie zla babajaga mnie straszy i nie znam sprawy z medycznego punktu.
Po kolejne tak jak napisalam ja wogole nie mialam zamiaru reagować na te slowa bo wiedzialam, ze wtedy wybuchnie wielka dyskusja z nia.
Dlatego przyjelam do wiadomosci i odpuscilam sobie komentowanie.
A teraz jak to napisalam to wyszlo, ze wielce ja ja obrazilam i odchodzi. Bo napisalam, ze nie skomentowalam bo nie chce toczyc mi sie dyskusji?
To moze wlasnie to miala na celu jednak a nie uświadomienie mnie? Rozpoczecie gownoburzy, ktora jednak sie kontunuuje bo jest wielce urazona o odchodzi, bo komus tu przeszkadza.
Domi1995, erre lubią tę wiadomość
Adaś