!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Audrey,leeila biala wydzielina to nie czop
czop to naprawde galareta. Czy przezroczysta czy z zabarwieniem ale galareta a nie wydzielina.
Chmurka ja taki zjazd emocjinalny mialam w weekend.poki co jest lepiej, mysle ze to hormony.Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Zbieram sie do tego postu juz jakis czas bo mi sie na telefonie pisac nie chce. Pozatym mam problemy z netem na kempingu i czasem mi bledy wywala.
Od jakiegos czasu studiuje troche tematyke wplywu bakterii na sprawy porodowe i chcialam sie tym z wami podzielic.
To jest dosyc swieza tematyka ale wyniki badan sa bardzo interesujace.
Chodzi generalnie o wplyw bakterii jelitowych na nasze zycie i zdrowie.
Okazuje sie na przyklad, ze kluczowe sa juz pierwsze minuty zycia a potem nastepne dni i miesiace. Jesli dziecko w tym czasie nie zostanie zasiedlone przez odpowiednia flore bakteryjna to bedzie o wiele bardziej narazone na przyklad na otylosc, cukrzyce, alergie, astme, choroby jelit.
Wiele badan wykazuje tutaj bezposredni zwiazek.
Dlatego najlepsze co dziecko moze spotkac to porod naturalny i dlugie karmienie piersia.
Porod naturalny bo wtedy dziecko jest od stop do glow wysmarowane bakteriami z waginy (rozne ale glownie lactobacillusy) i odbytu (bifidobakterie odpowiedzialne za trawienie cukrow z mleka ktorych organizm dziecka nie trawi a przeksztalcaja je miedzy innymi np w kwas sialowy potrzebny do rozwoju mozgu).
Karmienie piersia bo dostarcza tym dobrym bakteriom pozywienie plus troche bakterii. Mleko modyfikowane nie zawiera wielu substancji ktore ma mleko matki miedzy innymi o wiele mniej cukrow i w dodatku pochodzenia krowiego.
A co wplywa niekorzystnie?
*Oczywiscie cesarskie ciecie. Dziecko nie ma wtedy kontaktu z odpowiednimi bakteriami mamy. Ta mikroflore jelitowa u maluszka mozna wtedy poprawic przez kp ale badania wykazuja ze nie bedzie ona juz taka jak dziecka urodzonego sn. Do tego podczas cc podawane sa matce antybiotyki.
*Zla flora bakteryjna u mamy spowodowana na przyklad antybiotykami, smieciowym odzywianiem albo duzym stresem.
*Antybiotyk przeciw streptokokom B (gbs) podany podczas porodu. Niestety ale on wybija tez wiekszosc tych dobrych bakterii.
Dla tych ktorym wyszedl dodatni wynik nie ma juz za bardzo szansy ale jesli zostalo wam jeszcze troche czasu do testu to jest szansa zmienic jego wynik - Badania pokazuja, ze przyjmowanie probiotykow moze wyeliminowsc streptokoki bo poprostu te dobre bakterie (laktobacillusy) wygonia streptokoki.
* Antybiotyki w pierwszych miesiacach zycia - wybijaja te dobre bakterie a potem mikroflora jelitowa juz nigdy nie wraca do tego samego stanu. I tutaj badania pokazuja bardzo mocna zaleznosc tego wczesnego przyjmowania antybiotykow i otylosci a tekze alergii.
Nie pisze wam tego, zeby was sumienie gryzlo bo bedziecie miec na przyklad cc ale wydaje mi sie, ze to istotne informacje i jesli tfu tfu wasze dzieci mialyby w pozniejszym zyciu potem wyzej wymienione problemy to mozna ich genezy szukac wlasnie we florze bakteryjnej jelit.
Ps. Ja sama decyduje sie na cc. Z ciezkim sercem ale kazdy lekarz i polozne nawet mi to doradzaja. Sprobuje natomiast wywalczyc w szpitalu ten "vaginal seeding" (doslownie przed cc wklada sie do waginy wacik a potem nim smaruje dziecko). Ale to pod warunkiem ze nie bede miala gbsa - dlatego od jutra lykam probiotyki plus wcinam jogurty (niestety ostatni potod mialam z antybiotykiem nad czym bardzo ubolewam bo moze moj caly wysilek dania dziecku tego co najlepsze poszedl na marne😩) . Do tego chce poprosic zeby antybiotyki ktore podaje sie podczas cc podano mi dopiero jak wyjma juz dziecko - to sa minuty i dla mnie nie beda milay wplywu ale na dziecko juz tak.91aga lubi tę wiadomość
-
pap86 wrote:Pogoda sliczne obrazki!!! Zaraz sie do Ciebie forumowa kolejka zrobi!
Hahaha przed chwilą o tym pomyślałam 🤪🤣
Szkoda że Pogoda wcześniej nie zaprezentowała swojego talentu bo teraz na końcówce nie będziemy miały sumienia jej męczyć 😂
-
Pap właśnie dlatego pisałam, że nie dam sobie ręki uciąć.. 😅 nie no, to galareta nie jest na pewno. Cholera, to gdzie ten czop? 😅
Chmurka ja miałam ,,fazę" w weekend. Przeplakalam pół dnia, ale miałam konkretny powód. Moja mama znowu odwaliła akcje, ale dużo by pisać.. z tym, że ,,nie w ciąży" pewnie bym się tym nie przejęła aż tak, ale hormony wzięły górę.. no i taką miałam niedzielę. Co do gbsu, nie wiem jak jest w przypadku luteiny, ale po braniu globulek musiałam odczekać 3 dni zanim poszłam na gbs. Ogólnie leki mogą zaburzać wynik, ja bym się wstrzymała.
Pogoda piękne! Bardzo oryginalne i takie ,,Twoje" 😊
Kotka pomyliłaś wątki 😅 my to już wiemy.. 😉 -
Oj nastawiłam się że dziś pojedziemy z małą do domu a tu wyszła bilirubina 14 i czekam na wyniki😕 jak wyjdzie żółtaczka to wypis w piątek pewnie. Powiem wam że przez 3lata w moim szpitalu dużo się zmieniło. Wcześniej były podkłady na łóżko, podpaski te ciążowe, herbatki na laktację i wszystko można było brać. Teraz wszystko prócz tych wielkich podpasek musisz mieć samej.
-
Audrey wrote:Chmurka, o ile się nie mylę to gbs miałaś chyba pobrany w piątek? W weekend laboratoria nie pracują, a paciorkowca trzeba wyhodować i trwa to do 4 dni więc dlatego pewnie nie masz na wypasie wyniku. Nie wiem czy luteina może wpłynąć na wynik ale dla świętego spokoju poczekalabym z nią i pobrała drugi raz gbs.
Audrey to w takim razie to nie był wymaz na gbs. Bo ja wynik mam tylko nie pisze ma nim nic o gbs tylko jest napisane że wynik ujemny i komentarz- wuchodowano fizjologiczna florę bakteryjną.
Ja myślałam że to gbs bo przy przyjęciu mnie pytali czy miałam pobierany wymaz. Powiedziałam że nie no to mi zrobiły. Myślałam że to o to chodzi;P
Nasze szpitalne laboratorium pracuje 7 dni w tygodniu i 24h na dobę dla pacjentów szpitala. A wymaz miałam pobierany w czwartek. No nic. Zobaczymy o 13 co to za wymaz byłWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2020, 10:31
-
Chmurka, bo ja chodzę prywatnie do labo więc skoro w weekendy u Ciebie pracują to może faktycznie to gbs?
A idź najlepiej z tym wynikiem na wizytę i zapytaj lekarza czy to gbs. Jeśli nie to Ci pobierze, a jeśli tak to już masz z głowy 😊Chmurka lubi tę wiadomość
-
Chmurka a może to gbs, ale ujemny? 😁 Albo po prostu zwykła biocenoza pod kątem zakażenia bakteryjnego, albo grzybicy 🤷 przy wyniku gbs jest napisane łaciną 😅 nazwa tego paciorkowca (nie wiem czy wszędzie, ale ja tak mialam)
Aina serio? Ja zawsze myślałam, że jest na odwrót - omijać takich pediatrów i położne szerokim łukiem. U mnie w szpitalu jest bardzo duży nacisk na kp, były nawet przypadki, że dziewczyny dawały swoje mm z domu, bo położne nie chciały dać i mówiły ,,proszę przystawiać, a nie iść na łatwiznę" 🤷 No i jak ktoś nie chce karmić ,,bo nie" to się drą i z góry jest się złą matką 😅 -
Ale jestwm bez siły. Wstalam niby pelna energii, z nastawieniem ze to będzie dobry dzień. Syn od rana ma pieszczocha włączonego. Mowi ze jest małą dzidzią, kazal sie karmic i wyjac na spacer wózek, ktory juz zarosl kurzem. Poszlam z nim wiec do teaciowej z tym wózkiem, mamy doslownie maksylanie 5 minut drogi do niej. Takie mnie poty oblaly, ze cieszyłam sie ze jestesny na miejscu i mialam ochote nawet sie polozyc u niej czego nigdy niw robie. Dochodziny do drzwi a tu jak na zlosc jej nie ma. Pojechała do mezq babci. Posiedzialam troche na dworze, alw moaie do syna ze wracamy bo kie dam rady, tak mi sie w glowie zaczelo krecic ze sie wystraszylam zeby nie bylo tak ze zaslabne...
-
Wstydzilam się wcześniej wstawiać
Metryczki i tak dopiero się robi po porodzie, więc wstępny zarys mogę zrobić, ale nie obiecuje, że go dokończę 😂
Nie jestem aż tak kretywna, żeby sama to wymyślec, więc zgapialam ze strony rulonik i abudzi
Chcialam wcześniej zacząć malować, ale nie przez głupi ZUS nie miałam za co kupić materiałów, bo to raczej nie był niezbędny wydatek -
Audrey wrote:Kotka, wstawiałaś ten post 2 strony temu. Chyba chciałaś gdzieś jeszcze to wstawić i Ci się pomyliło 🤭
Pap, tak myślałam tym czopem 😅
Pogoda, powinnam być zła, kupiłam obrazki do pokoju Agaty a Ty masz taki talent🥰
Kto jeszcze dziś wizytuje? 🤔 -
Pogoda wrote:Wstydzilam się wcześniej wstawiać
Metryczki i tak dopiero się robi po porodzie, więc wstępny zarys mogę zrobić, ale nie obiecuje, że go dokończę 😂
Nie jestem aż tak kretywna, żeby sama to wymyślec, więc zgapialam ze strony rulonik i abudzi
Chcialam wcześniej zacząć malować, ale nie przez głupi ZUS nie miałam za co kupić materiałów, bo to raczej nie był niezbędny wydatek
Wstydziłaś 😱 no co Ty, naprawdę bardzo ładnie wyszły Ci te obrazeczki. Ja planuje dla synka pokój w aranżacji leśnej więc jeżyk mnie rozczulił 😊
Znajomi dostali na chrzciny dla córki taką metryczke, może której z Was się spodoba albo Ciebie zainspiruje Pogoda 😉
http://laboratorium-miniatur.pl/category/lampiony/lampiony-metryczki/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2020, 11:32
-
Normalnie jaja sobie ze mnie robią.. przed chwilą znowu dzwoni położna ze szpitala i pyta jak się czuję itp. No to mówię jej, że wszystko ok - że już dzwoniła do mnie
I mówi, że pan doktor powiedział, że chciałby mnie jednak jeszcze zobaczyć przed porodem, poza tym muszę dostarczyć wynik moczu (mam go w torbie do szpitala) żeby był w karcie i jaj nie było. W tym tygodniu nie bardzo mam z kim jechać, więc powiedziałam jej, że jeśli nie urodzę to umówię się po niedzieli
Ludzie.. pasuje się za coś wziąć. Musze umyć meble i poukładać w nich rzeczy, a jak siedzę to tak mi dobrze..
-
ancys85 wrote:Wstydziłaś 😱 no co Ty, naprawdę bardzo ładnie wyszły Ci te obrazeczki. Ja planuje dla synka pokój w aranżacji leśnej więc jeżyk mnie rozczulił 😊
Znajomi dostali na chrzciny dla córki taką metryczke, może której z Was się spodoba albo Ciebie zainspiruje Pogoda 😉
http://laboratorium-miniatur.pl/category/lampiony/lampiony-metryczki/
Jakie to piękne 😍 ja wolę malować niż tworzyć kompozycje -
Ancys ciężko mi powiedzieć kiedy będziemy chrzcić, zobaczymy jak to się poukłada.
Planować to sobie możemy a co z tego będzie.Swoją drogą ciekawa ciotka, dziecko się jeszcze nie urodziło a ona się chrztu domaga.
U mnie noc tragedia.
Jeszcze młodsza córka znowu się na łóżko zsikała. Przychodzi do mnie w nocy a ja śpię w "lodówce", ona się rozkopuje no i tak to się kończy.ancys85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChmurka jak miałam pobierany gbs to miałam luteinę już zaaplikowaną i ginekolog powiedziała, że to nic nie przeszkadza, nie zakłóca wyniku. Swoją drogą dzisiaj byłam na wizycie i gbs ujemny więc odetchnęłam
Młody wazy już 3400 i dzisiaj ciąża donoszona! Więc przestaję brać luteinę i nospe, zostaje tylko magnez. Mam wizytę ustaloną na za tydzień, ale moja ginekolog powiedziała, że łożysko jest już dojrzałe dość i że możemy się już za tydzień nie spotkać 🤷🏻♀️ I że w moim przypadku to porodu mogę się właściwie spodziewać w każdej chwili
A co do chrzcin to my chcemy dopiero na wiosnę, jak będzie ładniejsza pogodaancys85, edka85, Pogoda, Leeila26, Chmurka, Asia000, Natalii, DarlAa lubią tę wiadomość
-
U mnie np w szpitalu to jest dziwna sprawa z karmieniem, bo tak. Jesli masz sn to cisna, zebys karmila.
A wlasnie jak zapytalam jest z karmieniem po cc to oni nie bardzo chca i nie pomagaja matkom. Tylko daja same mm. Nawet kolezanki potwierdzily, ze one nawrt nie pytaja czy chcesz tylko dowiadujesz sie po fakcie. Kiedy pytasz o dziecko i karmienie to pada informacja, ze juz nakarmione.
Pozniej idziesz juz na normalna sale i tam jestes z dzieckiem. I wogole nikt nie przychodzi Ci cos pomoc ani sprawdzic jak sobie radzisz. Tylko jesli cos zglaszasz to wolaja, że moga zabrac na karmienie mm 🤦♀️
Wiem, ze ja od razu beda walczyla, zeby samemu karmic malego i zaznacze, ze nie zgadzam sie na mm dopoki rzeczywiscie to nie bedzie konieczne ze wzg na zdrowie malego.
Co do chrzcin jeszcze, to juz mowicie chrzestnym ze ich np wybieracie?? Tzn przed porodem??
Pogoda ale masz talent 🤩❤
Chmurka ja oddawalam posiew gbs pobrany przez ginekologa w czwartek popoludniu. Ten wynik gdzies wioza u mnie. Wczoraj dzwonilam do labolatorium szpitala czy jest juz wynik to mieli go od poniedziałku. Wiec moze u Ciebie to tez gbs.
Ale ja wersji papierowej jeszcze nie odebralam, wiec nie podam jak to opisuja.Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
nick nieaktualny