WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nat129 - u mnie był obrócony głową w dół już w jakoś 32 tygodniu. Są przypadki, że dzień przed porodem się obracają, nie zawsze musi być to kilka tygodni wcześniej.
Asiaf - ciąża donoszona to skończony 37 tydzień.
Co do mówienia czy się "wygląda" na chłopca czy dziewczynkę to irytuje mnie to strasznie. Z tego co czytam nie ma reguły (kształt brzucha, zachcianki itp.). A sam fakt, że ktoś powie kobiecie, że będzie miała dziewczynkę bo "zbrzydła" to jest dla mnie po prostu bezczelne.Paulinda, Asiaf, Camilla13, JustynaG lubią tę wiadomość
wrzesień 2018 - synek -
nick nieaktualnyRucola wrote:Od stycznia 2019 nie będzie obowiazku przyjmowania ciężarnej 7 dni po terminie porodu, bo to tak naprawdę nie jest po terminie. Ciżąa moze trwać 42 tygodnie. jesli są prawidłowe przepływy, ktg bez zaburzeń to o wywoływaniu porodu będzie decydował lekarz a nie 7 dni po terminie. Według mnie bardzo dobrze, ze to się zmienia.
Patrząc na siebie kompletnie nie jestem gotowa do porodu, brzuch wysoko, zero skurczy, szyjka zamknięta a wiele dziewczyn w moim wieku ciążowym już ma bobaski przy sobie. Nie ma reguły, jedno dziecko jest gotowe szybciej, drugie później
A z tym 42 to chodzi o 41+6 czy 42+6 ? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa bym chciała urodzić w przyszłym tygodniu a tylko dlatego że we wtorek idę do szpitala do porodu i nie uśmiecha mi się tam siedzieć długo. I tak max do 39 tygodnia będą ciążę trzymać a wolałabym żeby naturalnie wyszło. Tym bardziej że bylam jedna dobę w szpitalu zrobili mi wymaz z pochwy wyszło wszystko super. Kilka dni później zrobił mi ginek pod kątem gbs i wyszła mi bakteria poszpitalna nadajaca sie do leczenia antybiotykami. Więc gin mi powtórzył. Ale zła jestem bo prawdopodobnie zakazono mnie w szpitalu.
Co do wyglądu to mi sie wymiotować chce tymi zabobonami. Moja ciotka (wcale nie stara 43 lata) uznała że jakim cudem mam chłopca jak niby pieknie wygladam ale nie mam pępka wystajacego haha. Powiedziałam jej że w 86 roku ładnie wiazali haha. Dodała że mam plamy watrobowe i przebarwienia choć jestem rasowa pieguska w lecie więc w sumie po lecie wyjdzie co i jak. -
Nat129 wrote:Cześć dziewczyny
Pisałam tu na samym początku, później w miarę rosnącej ciąży jakoś przestałam, ale regularnie wpadałam zobaczyć co tam u Was
Jako że jestem też na końcówce, mam pytanie do Was- do ktorego tygodnia się maluchy obrócily głową w dol?
W teorii mam termin na 30.09, a dziecko się 3 tyg temu obrocilo glowa do gory i ani drgnie, w zwiazku z tym mam na 38 tydzień już wyznaczoną cesarkę a ciągle mam nadzieję na obrót...
U mnie w 38 tyg mała się odwróciła. -
jatoszka wrote:Nie wykorzystal i te 2 dni ma zamiar wziac ale moge byc dluzej w szpitalu a juz mu poeiedzieli ze urlopu we wrzesniu nie dostanie
A kto np nie podlega kodeksowi pracy ?no i Kas_ia ma racje – są jeszcze 2 dni okolicznościowego. Później może wziąć opiekę na Ciebie. Ogólnie jest coś takiego, że można wziąć opiekę na ZDROWE dziecko, ale do ukończenia przez nie 8 roku zycia, a doczytałam, ze Twoja ma więcej. Ale jeśli w szpitalu nie wystawia zwolnienia to pediatra na pewno
nic się nie martw.
Frez – widzę, że maleństwo w końcu ma imię! pięknie i oryginalnie
aLunia trzymam kciuki i myślę o Tobie cały czas!
Mycha321 bez stresu! Niedługo się zacznie najwyżej! Przecież o to chodzi żebyśmy miały już przy sobie maleństwa, prawda?ciaza donoszona, jest bezpiecznie
Nat129 nasza kluska fiknęła 36+1, w dniu wizyty, która miała przesądzać o cc.a lekarz zakładał, że jest za duża i nie będzie już miała miejsca żeby się obrócić. Także dzieciaczki potrafią zaskoczyć
Coraz ciężej Was nadrabiać po nocytyle wątków, że człowiek będzie musiał sobie robić konspekt niedługo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 12:45
aLunia, jatoszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCieszę się Ola że imię się podoba! Moja rodzina całkiem zbzikowała jak się dowiedzieli jakie imiona daliśmy juniorowi. Do tego stopnia, że dzwonili d męża zapytać czy aby nie da się złożyć jakiegoś wniosku, że ja w połogu jestem niezrównoważona emocjonalnie, niepoczytalna itd-bo to ja rejestrowałam dziecko przez epuap, i jakoś odwrócić to zgłoszenie i zmienić małemu imiona
Bo już wiadomości typu "zniszczyłaś temu dziecku życie/skrzywdziłaś własne dziecko co z Ciebie za matka/ chyba sobie jaja robicie, zmieńcie to natychmiast" to były takie nooo mniejszego kalibru....
O dziwo u męża w rodzinie jakoś nie było sensacji, albo po prostu nie daja po sobie poznać
Bądź co bądź, nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy mają problem, że ktoś nazwał dziecko tak czy tak. To przecież rodziców decyzja i to im ma się podobać a nie społeczeństwu.
Nat129 dlaczego tak wcześnie chcą robić cc? Tylko dlatego, że dziecko głową do góry? W szpitalu gdzie mialam rodzić gdyby nie udała się akcja z DN jest zasada, że cc z powodu ułożenia dziecka jest najwcześniej po skończonym 39tc, a ogólnie dopiero jak akcja się zacznie żeby dziecko aż takiego szoku nie przeżyło.
Znam nie jeden przypadek, że dziewczyny jechały na cc a wracały do domu, bo dzieciaczek fiknął
aLunia dawaj nam znać jak sytuacja na froncie! Baaaaardzo trzymam za Was kciuki! Jak masz jakieś tam rozwarcie to może warto spróbować z masażem sutków? Przy skurczach działa to może i tu zadziała. Chyba jedna z extesterek tak sobie wywołała poród... Zresztą same położne to polecają jak już coś tam zaczyna się dziać, bo to naturalną oxytocyne wytwarza. Kciukam za Was!ola_g89 lubi tę wiadomość
-
susełek wrote:Mój gin to samo, tzn tez miałam te skurcze regularne. I jak coś mnie zaniepokoi od razu mam jechać do szpitala. Ale on odwrotnie powiedział ze ciąża donoszona i mam sprzątać, chodzić po schodach i uprawiać dziki sex;) Ja mam termin następnego ktg na piątek. A wogole to te skurcze nawet pod 100 nie były bolesne tylko czułam taki mały dyskomfort jak przed okresem.
A miałaś badane rozwarcie ? Bo ja jeszcze mam 0 mimo tych skurczy. Ale powiem Ci ze mam takie uczucie jakby to już było niedługo.Mała bryka jak nigdy, co chwilę brzuch mi twardnieje a dzisiaj już myslałam że zaczęły mi się wody sączyć ale okazało się że to jakiś taki bardzo wodnisty śluz się zrobił. Odganiam mysli o wcześniejszym porodzie ale co mnie coś zakłuje to zaraz jestem blada
-
Kas_ia wrote:Ale jak mam wykorzystac urlop bedac na wychowawczym? Dla mnie to straszne zdzierstwo
bo ani ekwiwalentu za urlop ani urlopu. A to ze jestem na L4 to nie moja wina... a ja bardzo chetnie wykorzystalabym urlop. A tak... przepadnie mi 26dni albo ekwiwalent rowny kilka tysiecy zl
no super ta dobra zmiana...
Amy, Alunia trzymam kciukisporo mamy tych sierpniowych Maluszkow
)
Wytlumaczycie mi jak to z tym KTG? Bo chyba wszystkie chodzicie a mi lekarz nic nie mowil... jezeli do terminu nie urodze to mam przyjsc na wizyte do niego. -
nick nieaktualnyWłaśnie czytam co znaczy imię Florian. Kwitnący, błyszczący, wyróżniający się, wspaniały.
Same superlatywy
My jak powiedzieliśmy ze będzie Eryk to tez było lekkie zdziwienie, ale czy wszyscy chłopcy musza nazywać się tak samo
Vlinder, ola_g89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasia nie denerwuj się. Tak jak pisałam generalnie KTG w prawidłowo przebiegającej ciąży robi się od 40 tyg. Wiele kobiet nie ma ktg dopiero jak na porodówkę jada. Ja miałam mieć dopiero w 38+5. Miałam w zeszłym tygodniu tylko dlatego że byłam u innego gina bo mój na urlopie.
Frez jak rejestrowalas urodzenie dziecka przez neta to czy trzeba mieć podpis elektroniczny ? Czy nie jest to konieczne ? -
Frez my tez uslyszelismy od 1 osoby ze chyba oszalelismy i Łucja to paskudne imie i krzywdzimy dziecko. W dodatku powiedziala to siostra meza, ktora ma byc chrzestna... ja jej powiedzialam ze to nasza decyzja i musi sie jakos przyzwyczaic a jak bedzie miala swoje dzieci niech je nazywa jak chce.
Ogolem to bardzo przykre slyszec takie teksty a u Ciebie to juz polecieli po bandzie
Co do KTG to po prostu sie zastanawiam od czego to zalezneaaaaaa i pytalam wczoraj gina jak to z tym liczeniem ruchow i powiedzial ze to przestarzala metoda, ktora tylko stresuje kobiety i podnosi cisnienie. Mowil ze jak juz to w ciagu doby powinno sie naliczyc min 10 ruchow ale liczymy je z 15minutowym odstepem. Czyli jak dziecko ruszy sie 10 razy w ciagu 15 minut liczymy to jako 1 ruch. Jak sie stresuje to mam kupic albo pozyczyc detektor tetna i tym sprawdzac, bo dziecko spi 18h i ma juz malo miejsca a te 6h aktywnosci moze np przypadac jak ja spie i bach - nerwy gotowe
Minns lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysusełek wrote:Mój gin to samo, tzn tez miałam te skurcze regularne. I jak coś mnie zaniepokoi od razu mam jechać do szpitala. Ale on odwrotnie powiedział ze ciąża donoszona i mam sprzątać, chodzić po schodach i uprawiać dziki sex;) Ja mam termin następnego ktg na piątek. A wogole to te skurcze nawet pod 100 nie były bolesne tylko czułam taki mały dyskomfort jak przed okresem.
A miałaś badane rozwarcie ? Bo ja jeszcze mam 0 mimo tych skurczy. Ale powiem Ci ze mam takie uczucie jakby to już było niedługo. -
nick nieaktualnyveritaserum musisz mieć potwierdzenie tożsamości-ja robiłam to przez bank, z tym,że nie każdy bank to może zrobić. Męża banku np. nie było na liście i gdyby chciał on sobie profil założyć to musiałby potwierdzić tożsamość w którymś z punktów z listy-a jest ich sporo. Wtedy jest 14 dni na potwierdzenie tożsamości. A jak przez bank to automatycznie po zalogowaniu do banku się to autoryzuje i od razu można korzystać z tego zaufanego profilu. Tylko dupa jestem, bo zamiast sobie wziąć możliwość pobrania dokumentów ze skrzynki na epuap i wydrukować, to zaznaczyłam, że chcę pocztą, no i teraz ni cholery nie wiem ile będziemy czekać na papiery...a z drugiej strony jakoś nie bardzo mi pasi takie ważne dokumenty mieć ot tak zwyczajnie wydrukowane-chociażby akt urodzenia czy coś... no i w sumie dlatego wzięłam,że pocztą.
susełek ja chodziłam do klasy w podstawówce z jednym Erykiem! fajny chłopak z niego wyrósłsusełek, veritaserum lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyveritaserum wrote:Kasia nie denerwuj się. Tak jak pisałam generalnie KTG w prawidłowo przebiegającej ciąży robi się od 40 tyg. Wiele kobiet nie ma ktg dopiero jak na porodówkę jada. Ja miałam mieć dopiero w 38+5. Miałam w zeszłym tygodniu tylko dlatego że byłam u innego gina bo mój na urlopie.
Frez jak rejestrowalas urodzenie dziecka przez neta to czy trzeba mieć podpis elektroniczny ? Czy nie jest to konieczne ?
Ja zrobiłam że tak ujme podpis elektroniczny przez bankveritaserum lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Moja mama nie chciała Hani, nie podobało się jej imię, ani mojej babci, bo mam ciotkę alkoholiczkę Anię i z nią im się to imię kojarzyło
A moja Hania miała być Hanią, zanim jeszcze w ogóle była w planach
od rana boli mnie brzuch jakbym miała dostać okresu.