WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas moja mama zrobiła mi tą „przyjemność” i jak usłyszała, jakie wybraliśmy imię to przeżywała, że okropne, fatalne i czy nie możemy dać Izabela. Utwierdziła mnie tym w przekonaniu, że wydaje jej się, że tylko ona podejmuje słuszne decyzje, bo ja mam na imię Izabela
——————————
Piotruś [*] 08.2017, 9tc -
nick nieaktualnyfrezyjciada wrote:veritaserum musisz mieć potwierdzenie tożsamości-ja robiłam to przez bank, z tym,że nie każdy bank to może zrobić. Męża banku np. nie było na liście i gdyby chciał on sobie profil założyć to musiałby potwierdzić tożsamość w którymś z punktów z listy-a jest ich sporo. Wtedy jest 14 dni na potwierdzenie tożsamości. A jak przez bank to automatycznie po zalogowaniu do banku się to autoryzuje i od razu można korzystać z tego zaufanego profilu. Tylko dupa jestem, bo zamiast sobie wziąć możliwość pobrania dokumentów ze skrzynki na epuap i wydrukować, to zaznaczyłam, że chcę pocztą, no i teraz ni cholery nie wiem ile będziemy czekać na papiery...a z drugiej strony jakoś nie bardzo mi pasi takie ważne dokumenty mieć ot tak zwyczajnie wydrukowane-chociażby akt urodzenia czy coś... no i w sumie dlatego wzięłam,że pocztą.
susełek ja chodziłam do klasy w podstawówce z jednym Erykiem! fajny chłopak z niego wyrósł
To daj znać po ilu dniach papierki przyszły. Ja mysle ze poczta nie głupi pomysł bo będą w kolorze i wogole. A jak wydrukujesz sama to ktoś by się jeszcze przyczepił ze to tylko kopie. A ile tych aktów dostaniesz tzn akt urodżenia i ile odpisów ? Coś wiadomo?tym_janek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysusełek wrote:Podobno Eryki to wesołe chłopaki
To daj znać po ilu dniach papierki przyszły. Ja mysle ze poczta nie głupi pomysł bo będą w kolorze i wogole. A jak wydrukujesz sama to ktoś by się jeszcze przyczepił ze to tylko kopie. A ile tych aktów dostaniesz tzn akt urodżenia i ile odpisów ? Coś wiadomo? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Wczoraj o tym czytałam i podobno jak dostaje się dokumenty na ePUAP to są one tylko i wyłącznie do użytku elektronicznego, tzn. wydruki są nieprzydatne. Tak wynikało z tego, co było napisane na stronie. A w przypadku wysyłki pocztą dostaje się 1 egzemplarz aktu urodzenia.
Podczas rejestracji wyskakuje taki komunikat: "UWAGA: Dokumenty przesłane na skrzynkę ePUAP możesz wykorzystać tylko do użytku elektronicznego, nie możesz ich wydrukować i okazać w urzędzie czy banku".
A ja mam inne pytanie - jeśli chodzi o kartę porodu to podobno szpital dostarcza do Urzędu Stanu Cywilnego? Tylko, czy jeśli mieszkam w jednym mieście, a w drugim rodzę to muszę dokonywać rejestracji w mieście, w którym urodziłam, w którym jest złożona karta porodu? Potrafi mi to któraś wytłumaczyć?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 14:46
-
Natalia regularne masz te bóle czy tak trwają dość długo? Może już czas
.
U nas na imię niektórzy robili dziwne miny, ale nikt nie powiedział, że brzydkie, w miarę kulturalnie okazywali to, że im się nie podoba. A są też tacy którym się bardzo podoba. Mojej mamie na początku nie bardzo, a teraz już sama mówi Brunio.
wrzesień 2018 - synek -
ola_g89 wrote:Wczoraj o tym czytałam i podobno jak dostaje się dokumenty na ePUAP to są one tylko i wyłącznie do użytku elektronicznego, tzn. wydruki są nieprzydatne. Tak wynikało z tego, co było napisane na stronie. A w przypadku wysyłki pocztą dostaje się 1 egzemplarz aktu urodzenia.
A ja mam inne pytanie - jeśli chodzi o kartę porodu to podobno szpital dostarcza do Urzędu Stanu Cywilnego? Tylko, czy jeśli mieszkam w jednym mieście, a w drugim rodzę to muszę dokonywać rejestracji w mieście, w którym urodziłam? Potrafi mi to któraś wytłumaczyć?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 14:46
-
Vlinder wrote:Syna 7 lat temu rejestrowałam w Urzędzie Stanu Cywilnego w mieście w którym rodziłam.
dzięki za odpowiedź!
Vlinder lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyola_g89 wrote:To najlepszy powód żeby zrobić to elektronicznie. Jak mam jechać 40km żeby złożyć papiery to mam to w nosku
dzięki za odpowiedź!
To prawda. Tylko czekasz ileś tam na pocztę. Jak jesteś osobiście dostajesz od ręki.ola_g89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
U nas też się Pola nie wszystkim podoba, było już parę komentarzy, nawet jedna ciocia za każdym razem pyta czy wymyslilismy lepsze imię czy dalej to samo...
Z obu stron jest to pierwsza wnuczka i obie babcie maja tak samo ba imię, więc dla większości było oczywiste, że dany imię po babci. Teście nawet się obrazili jak powiedziałam, że moje dziecko będzie miało na imię jak sama wybiorę.Vlinder lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyola_g89 wrote:To najlepszy powód żeby zrobić to elektronicznie. Jak mam jechać 40km żeby złożyć papiery to mam to w nosku
dzięki za odpowiedź!
Ja tylko tak rozkminiam jak to potem jest z odpisami w razie co, czy trzeba jechać tam po odpis, czy można u siebie w usc wziąć, czy jak to wygląda w praktyceola_g89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU nas jest Anna i każdy jest zdziwiony ale bardziej na zasadzie że takie " zwykle " imię wybraliśmy. Nikt nie skomentował negatywnie.
Był to nasz wspólny wybór bo trudno w to uwierzyć ale ani w mojej ani w męża rodzinie nie ma żadnej Anny. Żadnej. A mamy rodzinę spora bo rodzice mają po minimum 3 rodzeństwa i każdy już po też średnio 3 dzieci. Więc jest nas naprawdę dużo. A Ani brakAsiaf, Vlinder lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJak przebiega rejestracja urodzenia dziecka w USC
Kierownik USC:
na podstawie twojego zgłoszenia oraz karty urodzenia sporządzi akt urodzenia;
przekaże ci dokumenty:
jeden bezpłatny odpis skrócony aktu urodzenia,
powiadomienie o nadaniu numeru PESEL (jeśli dziecko otrzymało numer PESEL),
zaświadczenie o zameldowaniu dziecka (jeśli dziecko zostało zameldowane).
No to już wiadomo co tam wysyłają -
Natalia1984 wrote:Moja mama nie chciała Hani, nie podobało się jej imię, ani mojej babci, bo mam ciotkę alkoholiczkę Anię i z nią im się to imię kojarzyło
A moja Hania miała być Hanią, zanim jeszcze w ogóle była w planach
od rana boli mnie brzuch jakbym miała dostać okresu.
Nasza Zosia też otrzymała imię zanim w ogóle poznałam jej tatę, zawsze mówiłam że jak będę miała córkę to będzie Zofiąimię bez brawury dlatego raczej pozytywnie przyjęte przez wszytkich, tylko babcia męża zareagowała smętnym "no niby tak chrzczą..."
No nie da rady wszystkim dogodzić.Vlinder, Natalia1984 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymitaka wrote:U mnie nikt nie dyskutuje, bo kto sie odwazy z 4 latkiem klocic
ma byc Kacper i tyle
chciałabym mieć kolejnego szkraba zanim tych dwóch będzie na tyle dużych, że podadzą imię do zaakceptowania:D hahahhahaa
bo boje się, że gust odziedziczą po tacie i będzie problem
-
wracając do rejestracji w Urzędzie to wtedy musieliśmy być z we dwoje w Urzędzie, bo nie byliśmy małżeństwem i ojciec dziecka musiał potwierdzić, ze to jest jego dziecko. Śmialiśmy się po wyjściu, że przepisy mają takie lipne, jakby mężowie byli pewni, że to ich dzieci
W Holandii na zgłoszenie dziecka do Urzędu jest 3 dni robocze. Z reguły idą tatusiowie. Pani w Urzędzie tylko zapytała się czy nadal jesteśmy małżeństwem i to wszystkoKATARZYNACarm lubi tę wiadomość
-
My mielismy mieć ( w zasadzie chcielismy mieć) Florianka, jak sie okazało ze bedzie dziewczynka, to moi rodzice , i bliscy od razu ze bedzie Florentynka, nikt nie rozbił głupich uwag ani komentarzy, imie pierwszej córki tez jest bardzo oryginalne , i jakby ktos mi powiedzial ze brzydkie imie albo cos, to chyba bym go zbeształa tak ze w pięty by mu poszło, i nastepnym razem najpierw by pomyslał zanim cos powie. To przykre ze w dzisiejszych czasach są jeszcze tak dość mocno ograniczeni ludzie... ehhh
Vlinder lubi tę wiadomość
Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:)