WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Vlinder wrote:Nie zrozumcie mnie żle, ale jeśli okaże sie ze dziecko jest powaznie chore zdecyduje sie na terminację, ciężko chore dziecko w rodzinie to poswiecenie calej rodziny.
Nie zdecydowałabym się świadomie na urodzenie dziecka upośledzonego umysłowo. Mam taką osobę w rodzinie, choć nie jesteśmy spokrewnieni. Już upośledzenie w stopniu lekkim (takie ma ta osoba) praktycznie wyłącza z życia. Chłopak i tak dużo potrafi (ma około 25 lat) - mówi, komunikuje się, ubiera, sam jeździ komunikacją miejską itp. Ale pracy dla niego żadnej nie ma, nigdy nie będzie mieszkał sam, nie będzie miał dziewczyny choć bardzo by chciał. Nie chcę takiego życia dla swojego dziecka. A w porównaniu np. z ZD jego przypadek to bułka z masłem...
Leon
-
Justyna2212 wrote:Hej dziewczyny. Jak u Was z apetytem. Ja generalnie co dziwne w ogóle nie bywam glodna. Ogólnie zawsze jadłam często ale mało, a teraz nie mam w zasadzie ochoty na nic! Jedyne co mi smakuje - jedyna moja ciążowa zachcianka to nabiał! Mogłabym ciagle jeść jogurt naturalny, albo fantazje z tymi kuleczkami.
-
Malgonia wrote:No właśnie też zastanawiałam się nad Nifty. U mnie w rodzinie jest obciązenie trisomią hromosomu 13, ale jak wyczytałam, że robi się je w zasadzie w tym samym czasie co usg prenatalne to doszłam do wniosku, że zrobię jeśli lekarz będzie miał jakiekolwiek wątpliwości. Póki co bratowa roniła chore dzieci przed 9 tygodniem więc mam nadzieję, ze jak pójdę na usg na 10 tygodnia i dzidziuś będzie żywy to już i tak na 99% będzie zdrowy. Myślę, że są to na tyle poważne zmiany ze lekarz powinien zobaczyć że coś nie gra.
Wiarygodność USG BARDZO zalezy od doświadczenia lekarza i jakości sprzętu. BARDZO. Dlatego warto poszukac dobrej kliniki i lekarza, które zna się na rzeczy. Na pewno słyszałyście, że były przypadki, że dzieci rodziy się bez rąk i nóg, a lekarze w czasie ciąży tego "nie zauważyli". Musi być odpowiedzialny lekarz, który przykłada się do swojej pracy.
Leon
-
Vlinder wrote:U mnie z jedzeniem kiepsko, żadnych zachcianek, nawet jak już coś zjem to w 90% trafia do toalety. Kiedyś to minie, ale póki co tragedia.
Vlinder lubi tę wiadomość
Justyna
-
Justyna2212 wrote:Hej dziewczyny. Jak u Was z apetytem. Ja generalnie co dziwne w ogóle nie bywam glodna. Ogólnie zawsze jadłam często ale mało, a teraz nie mam w zasadzie ochoty na nic! Jedyne co mi smakuje - jedyna moja ciążowa zachcianka to nabiał! Mogłabym ciagle jeść jogurt naturalny, albo fantazje z tymi kuleczkami.
Ja suplementuję Pregnę Plus oraz magnez. Teraz dodatkowo dorzuciłam jeszcze witaminę D, bo mam niedobór, więc wygląda na to że 2000 jednostek z Pregny mi na zimę nie wystarcza. No i mam luteinę 2 raz dziennie
Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień -
Natalia1984 wrote:Dziewczyny, czym się i czy w ogóle suplementujecie się na początku ciąży?
Ja przez kilka miesięcy przed zajściem przyjmowałam Femibion 1, miesiąc Falvit Mama i zwykły kwas foliowy, ale ostatnio moja pani dr zaleciła mi zmienić na suplement Pregna Plus i Acidum folicum Hasco 5mg . Nie wiem, czy faktycznie są lepsze, czy po prostu ma coś z tego, że je poleca, ale grzecznie stosuję się do zaleceń. Środków na utrzymanie ciąży tu nie uwzględniam, bo to odrębna historia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 12:31
-
nick nieaktualnyA ja dziś zaobserwowalam u siebie plamienir, na razie jednorazowe. Wieczorem ide do mojego gin. Zobaczymy co powie. Mam nadzieję że to nic zlego
A jestem w 7 tyg 4dniu. Suwaczek zle pokazujeWiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 12:41
-
MK.mk wrote:A ja dziś zaobserwowalam u siebie plamienir, na razie jednorazowe. Wieczorem ide do mojego gin. Zobaczymy co powie. Mam nadzieję że to nic zlego
-
U mnie apetyt dopisuje, funkcjonuję normalnie. Zachcianek jakichś szczególnych nie miałam, może poza dwoma przypadkami- kiedy to na widok ogórków kiszonych, wypiłam pół słoika tego płynu i tak mi smakowało, że wypiłabym więcej, ale powstrzymałam się, a innym razem miałam fazę na mandarynki, których zjadłam niebotyczną ilość. -
My nie będziemy robić żadnych badań genetycznych. Z synkiem ich też nie robilismy. Oczywiście marzymy o zdrowym dzidziusiu i się o to gorąco modlimy ale kochamy tego malego szkraba niezależnie od tego czy będzie chore czy zdrowe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 12:46
Marrgoo, linka220, Raga Tulip lubią tę wiadomość
-
A ja byłam dziś na wizycie, pecherzyk 19mm, w środku jest dzidzia ale serduszka jeszcze nie było słychać.za tydzień idę go posłuchać
Umiejscowiony prawidłowo, wielkość ok,krwiakow brakIthildin, Vlinder, Tasia86, asese, aLunia, Izabelle, Antonina38, promyczek 39, Paulla89, MiSia :), Marzena782, Raga Tulip lubią tę wiadomość
-
Mie na szczęście w pierwszej ciąży z córką nie wysypało na twarzy teraz też mie nie wysypało .
Marlena gratulacje a w którym tyg jesteś ?
Ale za to w tej ciąży mam mdłości.
Co do płuci to chciała bym mieć drugą dziewczynkę żeby córeczka miała siostrę.
Ja mam brata z którym nie mam wspólnych tematów i nie możemy sie dogadać .A wiadomo siostra z siostrą bardziej sie dogada niż z bratem tak samo na odwrót brat z bratem też się lepiej dogada .Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 12:53
-
MK.mk wrote:A ja dziś zaobserwowalam u siebie plamienir, na razie jednorazowe. Wieczorem ide do mojego gin. Zobaczymy co powie. Mam nadzieję że to nic zlego
A jestem w 7 tyg 4dniu. Suwaczek zle pokazuje -
Marlena wrote:A ja byłam dziś na wizycie, pecherzyk 19mm, w środku jest dzidzia ale serduszka jeszcze nie było słychać.za tydzień idę go posłuchać
Umiejscowiony prawidłowo, wielkość ok,krwiakow brak
Narazie mam straszną awersję do zapachu prania, mango i awokado, a miałam taką ochotę na nie, więc kupiłam. Wystarczy, że spojrzę na nie i od razu odruch wymiotny...Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 12:58
Raga Tulip lubi tę wiadomość
-
A jestem w 7 tyg 4dniu. Suwaczek zle pokazuje
Ja też miałam lekkie plamienie 3 dni temu. Od tego czasu spokój (odpukać). Mam nadzieję, że u Ciebie też wszystko będzie ok.
Leon
-
Natalia 1984 ja biore femibjon zamiast ovarinu bo zostało mi jeszcze całe opakowanie z czasów starań.
Co do suplementów to ja biore femibjon i wit D .Dopiero w 2 trymestrze bede brać witaminy dla kobiet w ciąży .
Fakt opieka prywatna w ciąży u nas w Polsce jest bardzo droga .
Ja chodziłam w pierwszej ciąży do ginekologa na NFZ i w tej ciąży też będe chodzić na NFZ najzwyczajniej w świecie nie stać nas z jednej pęsji na prywatne prowadzenie ciąży .U mie prywatnie gin bierze 250 zł 100 za wizyte i 150 za usg . -
nick nieaktualny