X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Vlinder a co to ta punkcja?
    Amniopunkcja, będą pobierać płyn owodniowy do diagnozy

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asese wrote:
    Wielkie gratulacje. Piękny Dzidziuś! Rucola, szacun dla Ciebie, ja bym nie wytrzymała, chciałabym wiedzieć. Wiadomo, że i chłopca i dziewczynkę będzie się kochało tak samo, ale cieszyłabym się, gdybym mogła już spersonalizować myślenie o dzieciątku. Podziwiam Wasz wybór. Zdradzisz nam jak będzie wiadomo czy to Róża czy Lew?:)
    Jasne, że tak, ale najprawdopodobniej zaczekamy do połówkowych :) więc zaraz po świętach zamelduje płeć naszego Nio :) Ostatnio mój emek mówi do niego Boguś, bo usłyszał że mówię sobie do niego Bobuś i coś sobie przeinaczył :P

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • asese Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Trochę postawiła Cię przed faktem dokonanym. A wiesz może, jaki ma sprzęt?

Po pierwszym usg dała mi taką kartkę z opisem, gdzie widniało: "Badanie wykonano aparatem Voluson". Nie znam standardów, więc nie wiem jakiej klasy to sprzęt. Teraz dostaję od niej tylko 1 zdjęcie z usg, bez opisów.

rg50flw1ig1o65jx.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Amniopunkcja, będą pobierać płyn owodniowy do diagnozy
    A to nie za pozno na amnio po 19 tyg jezeli na wynik trzeba czekac przynajmniej 3 tyg

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    A to nie za pozno na amnio po 19 tyg jezeli na wynik trzeba czekac przynajmniej 3 tyg

W Holandii maja inne widocznie przepisy, położna powiedziała, że się wyrobimy przed 24 tyg. Tutaj amniopunkcję robią dopiero po 16 tc, wtedy jest większe prawdopodobieństwo donoszenia ciąży. Właśnie przeczytałam, że jeśli wyjdą nieprawidłowości w 19 tc na wynik amniopunkcji czeka się tydzień. Nifty u nas można robić do 18 tc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 20:49

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asese wrote:
    Po pierwszym usg dała mi taką kartkę z opisem, gdzie widniało: "Badanie wykonano aparatem Voluson". Nie znam standardów, więc nie wiem jakiej klasy to sprzęt. Teraz dostaję od niej tylko 1 zdjęcie z usg, bez opisów.
    Dobrze by było wiedzieć jaki Voluson. Bo w tej drugiej przychodni, co podałaś, to mają Volusona E8, czyli tip-top premium sprzęt. Ja w Wawie miałam na E6, też dobrym, ale nie aż tak :) Także może warto coś zakręcić, żeby zrobić w tej Donnie Vicie?

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola świetne wiadomości i przepiękne zdjęcie.

My poszliśmy do gin z bardzo dobrym sprzętem a takie kiepskie zdjęcie nam dał :(

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • asese Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Jasne, że tak, ale najprawdopodobniej zaczekamy do połówkowych :) więc zaraz po świętach zamelduje płeć naszego Nio :) Ostatnio mój emek mówi do niego Boguś, bo usłyszał że mówię sobie do niego Bobuś i coś sobie przeinaczył :P

He, he, przeinaczył, ale uroczo. Mój, kiedy mówiłam "nasz bobulek", "dzidziuś", to przejął to ale zgrubił na "bobul", "dzidziuch" i tak często używał tego określenia, aż się przyjęło i teraz oboje tak mówimy (biedne dziecko;D) Do tego doszło, że i mnie tak przechrzcił i jak całuje brzuch, to mówi "moje bobuly", ani to ładne, ani składne, ale łatka została przypięta i pewnie już tak zostanie;)

Rucola, Av, Justyna2212 lubią tę wiadomość

rg50flw1ig1o65jx.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    W Holandii maja inne widocznie przepisy, położna powiedziała, że się wyrobimy przed 24 tyg. Tutaj amniopunkcję robią dopiero po 16 tc, wtedy jest większe prawdopodobieństwo donoszenia ciąży. Właśnie przeczytałam, że jeśli wyjdą nieprawidłowości w 19 tc na wynik amniopunkcji czeka się tydzień. Nifty u nas można robić do 18 tc
    O to szybko wynik, to tylko w polszcze mozna wyjsc z siebie czekajac tyle czasu

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Justyna2212 Przyjaciółka

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zero objawów, w ogólne nie czuje się jakbym była w ciąży. Prenatalne dopiero 5 marca, nie mogę się doczekać żeby zobaczyć ze wszystko Ok! Czy któraś z Was tez już nie ma mdłości itp?

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin nie ma certyfikatu ale przyjeżdżają do niej na prenatalne z całego powiatu. Mają najlepszy sprzęt w okolicy, co lepsze w tej przychodni przyjmuje gość co ma ten certyfikat a jak na wątpliwości to odsyła do mojej gin :D także ja robię u swojej prowadzącej, ufam jej bezgranicznie, jest świetna w prowadzeniu ciąż powikłanych i większość tych, które prowadzi takie właśnie są. Jak to mówią, zdrową, książkowa ciążę to i internista poprowadzi, o ginekologu świadczy ilość wyprowadzonych na dobry poród ciąż powikłanych ;)

asese lubi tę wiadomość

• asese Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Dobrze by było wiedzieć jaki Voluson. Bo w tej drugiej przychodni, co podałaś, to mają Volusona E8, czyli tip-top premium sprzęt. Ja w Wawie miałam na E6, też dobrym, ale nie aż tak :) Także może warto coś zakręcić, żeby zrobić w tej Donnie Vicie?
    Kurka, tego mi już nie napsała;/ Nie chcę jej urazić, więc zrobię u niej, a gdyby coś ,nie daj Boże, wyglądało źle, to powtórzę usg w Donnie dla pewności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 21:00

rg50flw1ig1o65jx.png
  • asese Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna2212 wrote:
    Ja zero objawów, w ogólne nie czuje się jakbym była w ciąży. Prenatalne dopiero 5 marca, nie mogę się doczekać żeby zobaczyć ze wszystko Ok! Czy któraś z Was tez już nie ma mdłości itp?

Ja w ogóle nie mam i nie miałam mdłości, a o ile mi wiadomo z ciążą wszystko ok.

Justyna2212 lubi tę wiadomość

rg50flw1ig1o65jx.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna2212 wrote:
    Zazdroszcze, ja doslownie wegetuje, zwlaszcza po poludniami. Siedze z tel w rece albo cos ogladam, bo nic innego nie jestem w stanie robic. Muli mnie niemilosiernie, a zwolnienie mam tylko do srody. Pociesza mnie mysl, ze w poprzednich ciazach jak jechalam w 12 tyg na usg to chyba juz mi lepiej bylo :)

Justyna2212 lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Justyna2212 Przyjaciółka

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asese wrote:
    Ja w ogóle nie mam i nie miałam mdłości, a o ile mi wiadomo z ciążą wszystko ok.
    No to fajnie! Mój mąż dzisiaj powiedział ze mnie do psychiatry zapisze hehe:) ogólnie mam bardzo pozytywne myśli, ale chyba jakbym miała mdłości to bym się lepiej psychicznie czuła ;/ (jak miałam mdłości to myślałam zupełnie innaczej...)

asese lubi tę wiadomość

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    O to szybko wynik, to tylko w polszcze mozna wyjsc z siebie czekajac tyle czasu
    Jeśli chodzi o tego typu diagnostykę to jest naprawdę dobra, w końcu dużo kobiet decyduje się i rodzi dzieci w okolicy 40, czesto jest to ich pierwsze dziecko. W razie nieprawidłowości ciążę można usunąć do 24 tc. Nie wiem jak wygladają te badania w Polsce i jakie sa statystyki niepowodzenia, u nas jest 0,3% ryzyka, że amniopunkcja zakonczy się poronieniem. W każdym kraju jest inaczej. Tutaj troszke inaczej wyglada sprawa sluzby zdrowia i jest niejednokrotnie zle komentowana, zwlaszcza przez Polaków, bo np lekarz rodzinny na grypę i przeziębienie nie przepisuje antybiotyku tylko słynny paracetamol. Kolejek do lekarzy w zasadzie nie ma, do specjalisty można dostać się bez problemu w ciągu tygodnia, jeśli cos pilnego to w ciągu kilku godzin. Mąż od czasu do czasu chodzi na rehabilitację reki, miał wypadek 1,5 roku temu. Wystarczy ze zadzwoni i wizytę ma na drugi dzień. Fakt za czesc wizyt trzeba zaplacic i za niektore leki dostaje sie fakture do domu, a tak idac do apteki z recepta dostaje sie leki bez zaplaty i czeka na decyzje z firmy ubezpieczeniowej czy oni placa czy pacjent. Dzieci do 18 roku zycia maja leczenie i leki za darmo w tym stomatologa i ortodonte.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po. Wszystko dobrze z maluchem. CRL 5,45, NT 1,34. Termin porodu wg. usg 5 września. Jestem bardzo szczęśliwa. Jutro spróbuję dodać zdjęcie. Dziś tak na szybko z telefonu. Kamień z serca. Tylko pozostało czekać na wynik testu pappa. Moja fasolka to bardziej dziewczynka, tak jak czułam. Ale to jeszcze nie na 100%.

Vlinder, Av, Bianka*, Justyna2212, asese, Rucola, 100krotka30, Herbata, Paulla89, natalinka, Marzena782, monika_86, Mum2b, Amy333, Deseo, aLunia, matkapatka, Ithildin, promyczek 39, Antonina38, zuza88 lubią tę wiadomość

• Av Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asese wrote:
    Kurka, tego mi już nie napsała;/ Nie chcę jej urazić, więc zrobię u niej, a gdyby coś ,nie daj Boże, wyglądało źle, to powtórzę usg w Donnie dla pewności.
    Możesz sprawdzić na zdjęciu z USG, powinno być maleńkimi literami napisane gdzieś, jaki to był sprzęt :)

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    Jeśli chodzi o tego typu diagnostykę to jest naprawdę dobra, w końcu dużo kobiet decyduje się i rodzi dzieci w okolicy 40, czesto jest to ich pierwsze dziecko. W razie nieprawidłowości ciążę można usunąć do 24 tc. Nie wiem jak wygladają te badania w Polsce i jakie sa statystyki niepowodzenia, u nas jest 0,3% ryzyka, że amniopunkcja zakonczy się poronieniem. W każdym kraju jest inaczej. Tutaj troszke inaczej wyglada sprawa sluzby zdrowia i jest niejednokrotnie zle komentowana, zwlaszcza przez Polaków, bo np lekarz rodzinny na grypę i przeziębienie nie przepisuje antybiotyku tylko słynny paracetamol. Kolejek do lekarzy w zasadzie nie ma, do specjalisty można dostać się bez problemu w ciągu tygodnia, jeśli cos pilnego to w ciągu kilku godzin. Mąż od czasu do czasu chodzi na rehabilitację reki, miał wypadek 1,5 roku temu. Wystarczy ze zadzwoni i wizytę ma na drugi dzień. Fakt za czesc wizyt trzeba zaplacic i za niektore leki dostaje sie fakture do domu, a tak idac do apteki z recepta dostaje sie leki bez zaplaty i czeka na decyzje z firmy ubezpieczeniowej czy oni placa czy pacjent. Dzieci do 18 roku zycia maja leczenie i leki za darmo w tym stomatologa i ortodonte.
    No to rzeczywiście jest na co narzekać... ;) Tymczasem w Polsce w enelmedzie mój mąż 2 miesiące czekał na USG...

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • asese Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 wrote:
    Ja już po. Wszystko dobrze z maluchem. CRL 5,45, NT 1,34. Termin porodu wg. usg 5 września. Jestem bardzo szczęśliwa. Jutro spróbuję dodać zdjęcie. Dziś tak na szybko z telefonu. Kamień z serca. Tylko pozostało czekać na wynik testu pappa. Moja fasolka to bardziej dziewczynka, tak jak czułam. Ale to jeszcze nie na 100%.

Gratuluję! Wspaniale, że dzidziusia zdrowa;) Musisz mieć dobrą intuicję:)

paulka86 lubi tę wiadomość

rg50flw1ig1o65jx.png
‹‹ 331 332 333 334 335 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ