WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
asese wrote:Wielkie gratulacje. Piękny Dzidziuś! Rucola, szacun dla Ciebie, ja bym nie wytrzymała, chciałabym wiedzieć. Wiadomo, że i chłopca i dziewczynkę będzie się kochało tak samo, ale cieszyłabym się, gdybym mogła już spersonalizować myślenie o dzieciątku. Podziwiam Wasz wybór. Zdradzisz nam jak będzie wiadomo czy to Róża czy Lew?
więc zaraz po świętach zamelduje płeć naszego Nio
Ostatnio mój emek mówi do niego Boguś, bo usłyszał że mówię sobie do niego Bobuś i coś sobie przeinaczył
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Av wrote:Trochę postawiła Cię przed faktem dokonanym. A wiesz może, jaki ma sprzęt?
Po pierwszym usg dała mi taką kartkę z opisem, gdzie widniało: "Badanie wykonano aparatem Voluson". Nie znam standardów, więc nie wiem jakiej klasy to sprzęt. Teraz dostaję od niej tylko 1 zdjęcie z usg, bez opisów. -
mitaka wrote:A to nie za pozno na amnio po 19 tyg jezeli na wynik trzeba czekac przynajmniej 3 tyg
W Holandii maja inne widocznie przepisy, położna powiedziała, że się wyrobimy przed 24 tyg. Tutaj amniopunkcję robią dopiero po 16 tc, wtedy jest większe prawdopodobieństwo donoszenia ciąży. Właśnie przeczytałam, że jeśli wyjdą nieprawidłowości w 19 tc na wynik amniopunkcji czeka się tydzień. Nifty u nas można robić do 18 tcWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 20:49
-
asese wrote:Po pierwszym usg dała mi taką kartkę z opisem, gdzie widniało: "Badanie wykonano aparatem Voluson". Nie znam standardów, więc nie wiem jakiej klasy to sprzęt. Teraz dostaję od niej tylko 1 zdjęcie z usg, bez opisów.
Także może warto coś zakręcić, żeby zrobić w tej Donnie Vicie?
Leon
-
Rucola wrote:Jasne, że tak, ale najprawdopodobniej zaczekamy do połówkowych
więc zaraz po świętach zamelduje płeć naszego Nio
Ostatnio mój emek mówi do niego Boguś, bo usłyszał że mówię sobie do niego Bobuś i coś sobie przeinaczył
He, he, przeinaczył, ale uroczo. Mój, kiedy mówiłam "nasz bobulek", "dzidziuś", to przejął to ale zgrubił na "bobul", "dzidziuch" i tak często używał tego określenia, aż się przyjęło i teraz oboje tak mówimy (biedne dziecko;D) Do tego doszło, że i mnie tak przechrzcił i jak całuje brzuch, to mówi "moje bobuly", ani to ładne, ani składne, ale łatka została przypięta i pewnie już tak zostanie;)Rucola, Av, Justyna2212 lubią tę wiadomość
-
Vlinder wrote:W Holandii maja inne widocznie przepisy, położna powiedziała, że się wyrobimy przed 24 tyg. Tutaj amniopunkcję robią dopiero po 16 tc, wtedy jest większe prawdopodobieństwo donoszenia ciąży. Właśnie przeczytałam, że jeśli wyjdą nieprawidłowości w 19 tc na wynik amniopunkcji czeka się tydzień. Nifty u nas można robić do 18 tc
-
nick nieaktualnyMoja gin nie ma certyfikatu ale przyjeżdżają do niej na prenatalne z całego powiatu. Mają najlepszy sprzęt w okolicy, co lepsze w tej przychodni przyjmuje gość co ma ten certyfikat a jak na wątpliwości to odsyła do mojej gin
także ja robię u swojej prowadzącej, ufam jej bezgranicznie, jest świetna w prowadzeniu ciąż powikłanych i większość tych, które prowadzi takie właśnie są. Jak to mówią, zdrową, książkowa ciążę to i internista poprowadzi, o ginekologu świadczy ilość wyprowadzonych na dobry poród ciąż powikłanych
asese lubi tę wiadomość
-
Av wrote:Dobrze by było wiedzieć jaki Voluson. Bo w tej drugiej przychodni, co podałaś, to mają Volusona E8, czyli tip-top premium sprzęt. Ja w Wawie miałam na E6, też dobrym, ale nie aż tak
Także może warto coś zakręcić, żeby zrobić w tej Donnie Vicie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 21:00
-
Justyna2212 wrote:Ja zero objawów, w ogólne nie czuje się jakbym była w ciąży. Prenatalne dopiero 5 marca, nie mogę się doczekać żeby zobaczyć ze wszystko Ok! Czy któraś z Was tez już nie ma mdłości itp?
Ja w ogóle nie mam i nie miałam mdłości, a o ile mi wiadomo z ciążą wszystko ok.Justyna2212 lubi tę wiadomość
-
Justyna2212 wrote:Ja zero objawów, w ogólne nie czuje się jakbym była w ciąży. Prenatalne dopiero 5 marca, nie mogę się doczekać żeby zobaczyć ze wszystko Ok! Czy któraś z Was tez już nie ma mdłości itp?
Justyna2212 lubi tę wiadomość
-
asese wrote:Ja w ogóle nie mam i nie miałam mdłości, a o ile mi wiadomo z ciążą wszystko ok.
asese lubi tę wiadomość
Justyna
-
mitaka wrote:O to szybko wynik, to tylko w polszcze mozna wyjsc z siebie czekajac tyle czasu
-
Ja już po. Wszystko dobrze z maluchem. CRL 5,45, NT 1,34. Termin porodu wg. usg 5 września. Jestem bardzo szczęśliwa. Jutro spróbuję dodać zdjęcie. Dziś tak na szybko z telefonu. Kamień z serca. Tylko pozostało czekać na wynik testu pappa. Moja fasolka to bardziej dziewczynka, tak jak czułam. Ale to jeszcze nie na 100%.
Vlinder, Av, Bianka*, Justyna2212, asese, Rucola, 100krotka30, Herbata, Paulla89, natalinka, Marzena782, monika_86, Mum2b, Amy333, Deseo, aLunia, matkapatka, Ithildin, promyczek 39, Antonina38, zuza88 lubią tę wiadomość
-
asese wrote:Kurka, tego mi już nie napsała;/ Nie chcę jej urazić, więc zrobię u niej, a gdyby coś ,nie daj Boże, wyglądało źle, to powtórzę usg w Donnie dla pewności.
Leon
-
Vlinder wrote:Jeśli chodzi o tego typu diagnostykę to jest naprawdę dobra, w końcu dużo kobiet decyduje się i rodzi dzieci w okolicy 40, czesto jest to ich pierwsze dziecko. W razie nieprawidłowości ciążę można usunąć do 24 tc. Nie wiem jak wygladają te badania w Polsce i jakie sa statystyki niepowodzenia, u nas jest 0,3% ryzyka, że amniopunkcja zakonczy się poronieniem. W każdym kraju jest inaczej. Tutaj troszke inaczej wyglada sprawa sluzby zdrowia i jest niejednokrotnie zle komentowana, zwlaszcza przez Polaków, bo np lekarz rodzinny na grypę i przeziębienie nie przepisuje antybiotyku tylko słynny paracetamol. Kolejek do lekarzy w zasadzie nie ma, do specjalisty można dostać się bez problemu w ciągu tygodnia, jeśli cos pilnego to w ciągu kilku godzin. Mąż od czasu do czasu chodzi na rehabilitację reki, miał wypadek 1,5 roku temu. Wystarczy ze zadzwoni i wizytę ma na drugi dzień. Fakt za czesc wizyt trzeba zaplacic i za niektore leki dostaje sie fakture do domu, a tak idac do apteki z recepta dostaje sie leki bez zaplaty i czeka na decyzje z firmy ubezpieczeniowej czy oni placa czy pacjent. Dzieci do 18 roku zycia maja leczenie i leki za darmo w tym stomatologa i ortodonte.
Tymczasem w Polsce w enelmedzie mój mąż 2 miesiące czekał na USG...
Leon
-
paulka86 wrote:Ja już po. Wszystko dobrze z maluchem. CRL 5,45, NT 1,34. Termin porodu wg. usg 5 września. Jestem bardzo szczęśliwa. Jutro spróbuję dodać zdjęcie. Dziś tak na szybko z telefonu. Kamień z serca. Tylko pozostało czekać na wynik testu pappa. Moja fasolka to bardziej dziewczynka, tak jak czułam. Ale to jeszcze nie na 100%.
Gratuluję! Wspaniale, że dzidziusia zdrowa;) Musisz mieć dobrą intuicję
paulka86 lubi tę wiadomość