X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • martusia86 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    O rety wy tu teraz o jakimś AFI piszecie a ja nigdy nie mialam czegos takiego robionego :/
    Patrzylam teraz w swoje ostatnie USG z 31 tc i nic takiego tam nie ma :(
    Czy to jest jakies wazne i obowiązkowe badanie?
    AFI to ilość płynu owodniowego na 100 % lekarz to spr. jak było ok to po prostu tego nie wpisał więc spokojnie

aleksa.wawa lubi tę wiadomość

relgh3715xtq0i4d.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    No czlowiekowi sie udalo jeszczd usnac i zjesc sniadanko, a tu produkcja na maksa!

Paula, trzymam kciuki za glowke w dol :)

Karola, a byl juz dzisiaj obchod?!

Kama, tesciowa mistrz :D

Jovi, co do strachu - u mnie tez cos kolo 20 dni zostalo (dzis sie dowiem ile) i sie nie boje :) Nie znam kobiety po cc, ktora by to wspominala jak koszmar, wrecz przeciwnie - dwie moje kolezanki ostatnio mialy cc i wrecz mnie uspokajaly. A ja jeszcze sie skusze na ten magiczny zel, ktory wlewaja przed zamknieciem brzucha, a po nim nieporownywalnie lepiej sie znosi czas po. No i jak rozmawialam z babeczkami, ktore rodzily i sn i cc, to mowily ze tez jak y mialy 3ci raz rodzic, to na pewno cc. Wiec nosek do gory kochana, damy rade!!! Jedyny strach, to strach przed nieznanym ;)

I dziekuje za rady w sprawie uczulenia! Na palcach stop tez mam juz dzisiaj takie, ze jakchodze w klapkach to.swirozy dostaje. Chyba to nie detergenty jednak, bo nogami naczyn nie zmywam ;)

Betinka o jakim żelu mówisz? Trzeba go kupić samemu? Bardzo mnie to zainteresowało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 11:28

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Lo ja od jutra mam miesiąc.Dla mnie to jakaś odległa data,daleko w galaktyce:)
    Jeszcze nie urodziłam,a najbardziej się boję,że go upuszczę albo,że się zachłyśnie jedzeniem,a ja nie pomogę:(normalnie spędza mi to sen z powiek.

Ty się boisz, że upuścisz a ja sie zastanawiam jak go w ogole podniosę. Nigdy nie bralam sama takiego malenstwa na rece bo sie balam. A przeciez nikt mi go nie bedzie za kazdym razem podawal.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla85 wrote:
    Dzień dobry Brzucholki :)

Nelus super wypad! Też bym chętnie gdzieś pojechała ale w weekendy ciągle ktoś do nas przyjeżdża a w tygodniu mąż pracuje. Urlop bierze dopiero w okolicach terminu porodu.

Jak na pierworódkę to stara jestem. Może Wy jesteście starsze ale macie już dzieciaki a ja pierwsza ciąża, ale cóż planowo powinnam być w tej ciąży 2 lata temu ;) Dlatego następne od razu będziemy chcieli robić, a jak wyjdzie zobaczymy :)
    Diabla to tak samo jak ja :) Rocznik ten sam i liczba dzieciątek też się zgadza :) No i również chciałabym od razu kolejne w sumie nie ma na co czekać :P

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze wy tak piszecie o tych wodach i szyjce...a mi nic lekarka na ten temat nie mówiła powiedziałam jej w piątek na wizycie (chyba przed ostatniej bo na następna jakoś tak śmiesznie mnie nie zapisała tylko dała L4 do 29.08 i stwierdziła ze jakby nic się nie działo to dzwonić 25 wtedy mnie umówi :/ a termin z om jak pisałam mam na 15.09..) ze od tygodnia mam skurcze jeżeli to przepowiadające to dziady szaleją na maxa wczoraj byłam jeszcze odebrać L4 i mowie ze po piątkowej wizycie cały weekend mnie trzymały dopiero dzisiaj trochę odpuściło ale cały dzień leżę i zasadniczo od was się dowiedziałam ze na skurcze pijecie magnez o nospie nawet nie wspomniała że mam brać czy coś...tez bym chciała wiedzieć co i jak się u mnie dzieje..:( a jak pytam to zawsze wszystko dobrze jest :/

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    ja mimo paru pobudek ,wstałam prawie o 11!!! cud jakiś...

Śliczne mamy wrześniowe mamusie :) i proszę się nie dołować już!

Szonka, ja byłam w F&F w sobotę :) i były promocje :) sama wychaczylam kilka ciuszków dla Małej ,za śmieszne pieniążki ;) a te śpiworki też były za 26 zł Disneya, ale od rozm. 6-18mc.
    Klapki-japonki zgarnęłam za 6 zł :)

• JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to dzień dobry :D
    Ja jestem ogółem dziś po niezbyt przespanej nocy. Zdrzemnęłam się tak na 3 godzinki to mi się śniło że rodzę i że nie mam nic spakowanego i pakowałam się wraz ze skurczami :D A jak pojechałam na IP to skurcze się skończyły. Masakra...chyba spakuję tą cholerną torbę bo już mnie te koszmary z z niespakowaną torbą wkurzają.
    Poza tym byłam dziś na badaniach - badanie ogólne moczu, posiew i krew. Zapewne wyjdą do dupy i będę musiała brać antybiotyk. Ehhh...pozostaje mi na razie czekać na wyniki. Mam nadzieję że u Was to lepiej dziś wygląda niż u mnie...

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustyśkaG wrote:
    Taaaa skąd ja to znam... Tyle że ja się nie powstrzymałam :D Wiesz burza hormonów, rodzinny obiad na który w ogóle nie miałam ochoty i te zjebane komentarze na temat imienia Liliana. Lilka? Eeee jakoś dziwnie. Więc nie chcą dusić w sobie negatywnych emocji postanowiłam wyrzucić z siebie całą złość a co! Jedyną osobą która w pełni mnie rozumiała był mój ukochany hahaha ubaw miał po pachy jak widział wszystkich miny po moim wybuchu :D W każdym razie od tamtej pory więcej nie poruszamy tematu imienia dla mojej córeczki :D

Ja nie mam jeszcze imienia i myślę,że po porodzie wybiorę:)Ale ja nawet jak daje jakąś propozycję,że podoba mi się takie czy takie to od teściów złego słowa nie usłyszę,natomiast od moich rodziców owszem.Albo ojciec znajdzie jakiś rym typu:co zrobili z Pauliną?zalepili jej dupę gliną,Weronika w majtki sika,na moje propozycje co do imienia synka też znalazł rym(do każdej praktycznie)O mamie to się nie wypowiadam,bo cały czas żyję nadzieję,że mojemu synowi jajka i siusiak znikną w niewyjaśnionych okolicznościach i pojawi się cipka......nie ma to jak wsparcie ze strony rodziny:)

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusia86 wrote:
    AFI to ilość płynu owodniowego na 100 % lekarz to spr. jak było ok to po prostu tego nie wpisał więc spokojnie
    Też mam taką nadzieję, że to sprawdzili bo to chyba standard..

Pisałyście o kosmetykach w ciąży i po ciąży.
    Obecnie używam olejku Hipp lub Babydream dla kobiet w ciąży.
    Na przemian z masełkiem dla kobiet w ciąży z Alverde (pachnie obłędnie).
    Wcześniej używałam BioOil, krem na rozstępy z Pharmaceris i Ziajka dla mam.

Staram się smarować codziennie po wieczornym prysznicu...Chociaż wiem że dziewczyny smarują się też częściej, ale wychodzę z założenia że jak rozstęp ma się pojawić to smarowanie 3razy dziennie tez temu nie zapobiegnie. Chyba troszkę genetyka tutaj działa..Bo znam kobiety co się w ogóle nie smarowały i zero rozstępów np. Moja Mama, nic zero kremów czy balsamów do tej pory i nie wie co to rozstęp.
    Natomiast jest też i odwrotnie można się smarować a skubaniec się pojawi...
    Ja bardziej stosuje te kosmetyki dla ujędrnienia i nawilżenia ciała, bo w cudowną moc 'zero rozstępów' nie wierzę...
    Po ciąży będę używać tych samych kosmetyków plus jakieś typowo antycellulitowe i fajnie by było znaleźć czas aby wyskoczyć do jacuzzi lub na bicze wodne:)<-marzenia co:)

• Tysia87 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Ty się boisz, że upuścisz a ja sie zastanawiam jak go w ogole podniosę. Nigdy nie bralam sama takiego malenstwa na rece bo sie balam. A przeciez nikt mi go nie bedzie za kazdym razem podawal.

No a jak ja mam wykąpać takiego małego człowieka.Mąż pracuje w systemie trzyzmianowym,więc siłą rzeczy gdyby nawet chciał go kąpać sam albo mi pomóc to nie da rady codziennie.Myślicie,że mogę hodować małego brudaska;)

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Dziękuję Ci za te słowa :*

nie ma za co :) jeśli mogę to odpowiem i choć w ten sposób pomogę pozbyć się obaw jeśli coś nie jest dla mnie znane nie wypowiadam się bo i po co kogoś w błąd wprowadzać :) główka do góry jeszcze troszkę i będziemy trzymać swoje skarby na rekach już teraz wszystkie mamy z górki kochana :)

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Ja nie mam jeszcze imienia i myślę,że po porodzie wybiorę:)Ale ja nawet jak daje jakąś propozycję,że podoba mi się takie czy takie to od teściów złego słowa nie usłyszę,natomiast od moich rodziców owszem.Albo ojciec znajdzie jakiś rym typu:co zrobili z Pauliną?zalepili jej dupę gliną,Weronika w majtki sika,na moje propozycje co do imienia synka też znalazł rym(do każdej praktycznie)O mamie to się nie wypowiadam,bo cały czas żyję nadzieję,że mojemu synowi jajka i siusiak znikną w niewyjaśnionych okolicznościach i pojawi się cipka......nie ma to jak wsparcie ze strony rodziny:)
    Hahaha :D chyba każdy ma podobnie. Moja babcia np. nie chce żeby prawnusia miała na imię Lilka. Argument? Jak była młodsza :D to była taka Lilka i ona była taka wysoka i wszyscy wołali do niej Lila, Lila a ona tak szła, taka wysokoa :D:D:D koniec opowieści :D No ludzie....trzymajcie mnie.

aleksa.wawa, K_A_M_A, kark, Io, stardust87 lubią tę wiadomość

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez na poczatku sapali o imie... TIAGO...co to wogole za imie... :/
    Albo bezczenie po 10 razy pytali...JAK???? A srak :P
    Teraz juz nie ma wyjscia i musieli sie przyzwyczaic :) generalnie wali mnie kto co o tym mysli :)

JustyśkaG, kark lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważam że w kwestii imienia to każdy powinien uszanować wolę rodziców. A nie rzucać jakieś debilne komentarze czy rymy do wybranego imienia.

kark, Io lubią tę wiadomość

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martusia86 wrote:

Ufff
    Fakt za każdym razem podczas USG mialam info ze plyn w normie.
    Zwariować idzie z tym wszystkim :)

• JagoodkaK Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie jest Ta co się tak zdjęć dopominala?
    35ddimd.jpg

Tysia87, K_A_M_A, kark, Io, Karolaaa91, stardust87, Paula55, anulka81, magdzia26, Diabla85, ofcooo, Ewi25, Kaarolina, nenka lubią tę wiadomość

h84fkrhm4lz65cww.png
  • pralinka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustyśkaG wrote:
    Diabla to tak samo jak ja :) Rocznik ten sam i liczba dzieciątek też się zgadza :) No i również chciałabym od razu kolejne w sumie nie ma na co czekać :P
    To tak jak Ja, najmłodsza nie jestem i chyba ten rocznik co Wy..Mój mąż też czekać nie chce z drugim dzieckiem, Ja natomiast na razie się nie wypowiadam :) Czas pokaże jak wygląda macierzyństwo itd. itp.

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    O rety wy tu teraz o jakimś AFI piszecie a ja nigdy nie mialam czegos takiego robionego :/
    Patrzylam teraz w swoje ostatnie USG z 31 tc i nic takiego tam nie ma :(
    Czy to jest jakies wazne i obowiązkowe badanie?
    u mnie na wydruku z usg też AFI nigdy nie jest podane, ale w opisie do badania moja gin zawsze pisze "poziom wód płodowych w normie" chociaż nie wiem ile ta norma ma. Bo AFI to poziom wód płodowych.

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • K_A_M_A Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam lachony :D
    Aleksa mi wyszedł gbs dodatni i gin dał mi opcję-albo leczymy od razu antybiotykiem i znowu na wymaz albo przy porodzie podadzą antybiotyk-stwierdził, że bezpieczniejsza opcja to ta 1 (w sumie bałabym się, że nie zdążą mi podać tego przed porodem) i dlatego brałam przez tydzień antybiotyk, wczoraj mi pobrał 2 raz wymaz i za tydzień będę miała wynik.

Jakie Wy macie chude brzuchy!!! Mój przed ciążą to była opona :P hehe

No jesteśmy z synkiem padnięci... Połaziłam po rynku, kupiłam sobie bieliznę, kombinezon taki misiowy dla bąbla, zaszłam do pepco i zakupiłam 2 pary rajstopek i 2 pary półśpiochów-swoją drogą półśpiochy były po 3,99 :P Uwielbiam promocje :P No i jak szłam przez miasto to mój brzuch odmawiał posłuszeństwa więc odpuściłam dalsze zakupy i stwierdziłam, że praktycznie wszystko mam-zostały mi tylko pieluchy najmniejsze ale to przy okazji bo już nie miałam rąk :P majty siateczkowe, i dla bąbla ciepła czapka i rękawiczki-może już dorwę gdzieś będąc z małżem bo potem nie będzie mi się chciało gdziekolwiek latać.

Aaa i ktoś pytał o gemini-chyba Migotka?? Ja też zamówiłam za pobraniem i jak złożyłam zamówienie w niedzielę to w środę był kurier, przesyłka płatna i tam gdzieś w zakładkach można o tym poczytać co i jak

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • JagoodkaK Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma zawinąć na ścianie ale jeszcze nie wiem jak rozmieszcze :)
    Może chcecie pobawic sie w designerki ;)

h84fkrhm4lz65cww.png
‹‹ 1511 1512 1513 1514 1515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ