X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    polecam :) ja już chodzę do Szkoły Rodzenia, bo u nas to trwa jakoś 10 tygodni - więc lepiej wcześniej niż później. Wczoraj było np. o porodzie, jakie są fazy, jakie mity i fakty na temat porodu. I film z porodu oglądaliśmy. I na każdych zajęciach jest też fizjoterapeutka-rehabilitantka i prowadzi nam przez jakieś 40 minut ćwiczenia dla ciężarnych na wzmocnienie mięśni i rozciąganie.

a chodzisz sama czy z meżem?
    u mnie zajecia zaczynaja sie od czerwca takze zaczne chodzic od poczatku III trym.

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    a gdzie będziesz robiła? u Pasiecznego?
    Moja noga u Niego już nigdy nie stanie przez Niego poroniłam pierwszą ciążę... Ja będę robić u swojego lekarza Zaryjewskiego :-)
    a co do sklepów to święta racja ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 14:02

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    Ja 8 maja 4d z nagraniem :) szybko zleci ani się obejrzymy i będzie maj. Ja nawet nie wiem kiedy mi tak zleciało. tyle co robiłam test a tu już prawie połowa :)
    Mam nadzieję bo się już doczekać nie mogę ;-) noooo ja już połowę od jutra zaczynam :-D

• Patu Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Moja noga u Niego już nigdy nie stanie przez Niego poroniłam pierwszą ciążę... Ja będę robić u swojego lekarza Zaryjewskiego :-)
    a co do sklepów to święta racja ;-)

a napiszesz mi na priw cos więcej jak mozesz? bo ja chodze do niego + właśnie do prywatnego.

myslałam, że tylko on robi 3d4d w Elblągu, bo jakis czas temu tak było :)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=Patu}

myslałam, że tylko on robi 3d4d w Elblągu, bo jakis czas temu tak było :)[/QUOTE]
    teraz już większość lekarzy robi ;)

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    A jak Wasze dziewczynki będą miały na imie? Moja najprawdopodobniej Lenka. Wiem, że to bardzo popularne imie, ale strasznie mi się podoba. Poza tym jakoś czuję, że noszę właśnie Lenkę ;)

u mnie jeśli bedzie dziewczynka to będzie miała na imię Gabriela Sabina :)

Io, verynice lubią tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Ja byłam dziś u endokrynologa i jestem padnięta. Dosłownie! Niby nic nie robiłam, bo tylko siedziałam sobie w aucie, a mam wrażenie, że każda część ciała mnie boli, taka jestem zmęczona :P

Mam pytanie do dziewczyn, które są w temacie tarczycy i ewentualnych leków ;) Niestety jak na złość, zapomniałam zadać najważniejszego pytania doktorowi. Wiecie coś na temat wpływu Euthyroxu na dziecko? Tzn. wiem, że jeśli tarczycy się nie leczy, to jest groźne dla dziecka, ale chodzi mi o sam lek, czy wpływa on jakoś na rozwój dziecka ?

Jeśli chodzi o głaskanie brzuszka, to ja słyszałam, że owszem szkodzi, ale jego masowanie a nie głaskanie, w ciąży zagrożonej albo na końcu, jak już jest blisko porodu, a samo delikatne głaskanie brzuszka to ponoć same korzyści dla mamy i dzidziusia ;)

Jutro mam wizytę u ginekologa i jak zwykle - najpierw nie mogę się jej doczekać, a jak co do czego przychodzi, to tak mi się nie chce tam iść :P Jeszcze muszę znowu sobie pytania pospisywać, żebym niczego nie zapomniała.

ja biore euthyrox 75 juz jakieś 7 lat i dalej biorę go w ciąży i mój endokrynolog powiedział że w żadnym wypadku nie wolno go odstawiać w ciąży bo to nam pomaga i naszym maleństwom

qb3c82c3gptozz8t.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betina89 wrote:
    Tzn. znajomy mi powiedział , że w ZUSIE mam się opytać jak to wygląda hmmm.. mam im powiedzieć ,że jestem w ciąży i że mam okazję założyć działalność.
    Niby jego znajoma tak zrobiła i dostaje 3 tyś. macierzyńskiego. Tylko nie mogłabym dać im l-4. Skorzystać po porodzie z samego macierzyńskiego.[/QU

Nie radze na zwolnieniu zakładać działalności gospodarczej. Moja koleżanka tak zrobiła i teraz ma takie problemy z ZUSem, że ho ho. Nie chcą jej kasy wypłacić i chyba sprawę do sądu mogą skierować przeciw niej, z tego co wiem. JAk już chcesz załozyc działalność to musisz przerwać zwolnienie, założyć działalność i wtedy znowu na L4, o ile w ogóle na nim jesteś :)

betina89 lubi tę wiadomość

relg4z17djzzyjqt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z dzialalnoscią w ciazy trzeba ostroznie i z glową :)
    Podstawą jest to aby nie otwierac firm fikcyjnych bo to szybko ZUS udowodni. A ciąża nie jest przeciwskazaniem do otwarcia dzialanosci takze easy :)

madiiiii, betina89 lubią tę wiadomość

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa ja też najwięcej pozytywnych opinii słyszałam o św. Zofii. Przed remontem był tam większy problem z dostaniem się na oddział i odsyłali pacjentki do innych placówek. Teraz podobno jest o wiele lepiej. Mnie się marzy poród w przyszpitalnym domu narodzin. Mam nadzieję, że bobas będzie grzeczny do końca ciąży i uda się nam zakwalifikować :)

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betina89 wrote:
    Tzn. znajomy mi powiedział , że w ZUSIE mam się opytać jak to wygląda hmmm.. mam im powiedzieć ,że jestem w ciąży i że mam okazję założyć działalność.
    Niby jego znajoma tak zrobiła i dostaje 3 tyś. macierzyńskiego. Tylko nie mogłabym dać im l-4. Skorzystać po porodzie z samego macierzyńskiego.

wyslalam ci zaproszenie to przyjmij to ci napisze na prv :) ja wlasnie dalam pierwsze zwolnienie zobaczymy jak to bedzie, mysle ze nie stracisz na zalozeniu firmy skoro i tak faktycznie pracujesz, a zawsze to macierzynski :) kontrole robia ale musisz na prawde fikcje niezla miec zeby cos mogli podwazyc :) wiekszosc spraw w sadzie przegrywaja takze spokojnie :)

aleksa.wawa, betina89 lubią tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Z dzialalnoscią w ciazy trzeba ostroznie i z glową :)
    Podstawą jest to aby nie otwierac firm fikcyjnych bo to szybko ZUS udowodni. A ciąża nie jest przeciwskazaniem do otwarcia dzialanosci takze easy :)

Ciąża nie jest żadną przeszkoda ale niezdolnośc do pracy jak najbardziej i o to chodzi. Poza tym jest dużo wyłudzeń więc ZUS jest "nadwrażliwy" na syt. gdy cięzarna otwiera dziaqłalnopść

madiiiii, betina89 lubią tę wiadomość

relg4z17djzzyjqt.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ciężko im się czasami dziwić, bo często mają powody do tej nadwarażliwości :)
    iwo_na wrote:
    Ciąża nie jest żadną przeszkoda ale niezdolnośc do pracy jak najbardziej i o to chodzi. Poza tym jest dużo wyłudzeń więc ZUS jest "nadwrażliwy" na syt. gdy cięzarna otwiera dziaqłalnopść

• hela Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale skoro zus daje taka mozliwosc i prawo zezwala to nie nazwalabym tego wyludzeniem ;) nie ma rowniez nigdzie zapisu swiadczacego o tym ze kobieta w ciazy nie moze zalozyc DG :) tym bardziej jesli miala to w planach, nie musi isc na L4 ale z macierzynskiego morze skorzystac skoro prawo jej na to pozwala, w koncu bedzie przez kilka miesiecy jeszcze oplacac skladki podatki itp :)

kark, aleksa.wawa, Io, betina89 lubią tę wiadomość

64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Mnie się marzy poród w przyszpitalnym domu narodzin. Mam nadzieję, że bobas będzie grzeczny do końca ciąży i uda się nam zakwalifikować :)
    Mi też, nawet w Krakowie otwarli w zeszłym roku, ale jak czytałam jakie są wyżyłowane wymagania (nie te na papierze, tylko w rzeczywistości), to wiem, że raczej się nie zakwalifikuję :(

Ale znalazłam czadowe czapeczki i buciczki na szydełku dla bobasków :D
    Po świętach lecę do sklepu i kupuję włóczki, od razu zrobię dla malucha + dziecka od szwagierki, która ma termin 23 lipiec + kuzynki męża, która ma termin 30 września :P

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli faktycznie zamierza prowadzić działalność, to wszystko w porządku :) Ale jeśli zakłada ją tylko po to, żeby pobierać potem macierzyński, to jest to już nadużycie według mnie. Nie ma co się potem dziwić, że składki są tak wysokie. ZUS nie bierze pieniędzy z powietrza.

betina89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie byłam odwiedzić szpital w której będzie prowadzona szkoła rodzenia, położna bardzo milutka pokazała salę, przedstawiła program kursu, ceny i inne ważne informacje, a także kazała dopiero zapisać się w następny poniedziałek :) Za kurs z tego co mi wiadomo płaci się 80zł (para rodziców), czas trwania kursu to sześć spotkań po 2 godziny lekcyjne w godz. 18:00 – 19:30 (każdy czwartek). Program jest bardzo rozszerzony m. in rozwój dziecka w wewnątrzmacicznej fazie życia, omówienie poszczególnych okresów porodu, połóg, noworodek, dieta kobiety ciężarnej i karmiącej, karmienie naturalne i program usprawniający (ćwiczenia). No cóż... na początku nie byłam pewna tego czy rzeczywiście zdecyduję się na szkołę rodzenia, ale skoro szpital mam blisko to może jednak warto spróbować, a nóż widelec uda się urodzić sprawnie i szybko :P taaaa, marzenia ściętej głowy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 15:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    (...)
    Heh, nie będę cytować tego całego blabla, bo bym zaraz zrobiła 500 stronę, ale dla mnie ten post to bzdury :)
    Zresztą co kraj to obyczaj, a co poród to inna opinia :)

Kobietki, zaraz nam stuknie 500 strona! Kurcze, ciekawe ile będzie pod koniec sierpnia ;)

Kiara lubi tę wiadomość

• Io Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli jesteś w stanie udowodnić, że Twoja działalność nie jest zakładana tylko po to, żeby dostać zasiłek to nie ma problemu. Trzeba się po prostu liczyć z tym, że zrobią kontrolę. Na szczęście jeśli nie udowodnią Ci, że ściemniasz to mogą spadać :) To samo dotyczy zatrudnienia się w firmie męża czy kogoś z rodziny lub znajomych. Jeśli faktycznie będziesz tam pracować to możesz iść nawet na L4. ZUS oczywiście będzie się czepiać, ale prawda jest taka, że nie ma przepisu, ktory mówi, że ciężarna nie może rozpoczynać pracy. Ogólnie uważam, że to skandal, że ZUS tak się czepia ciężarnych. Niech sobie zrobią przepis, który będzie stanowił, że przed zajściem w ciąże trzeba odprowadzać składki minimum przez rok, a skoro nie ma takiego przepisu to nawet pójscie na L4 po miesiącu odprowadzania składek jest zgodne z prawem!
    W końcu okres wyczekiwania to tylko miesiąc.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie zus wprowadza cos w stylu oplacania skladek prze 12m-cy ale jeszcze to nie weszlo, wiec moim zdaniem jesli praca jest, wykazane przychody, oplacone skladki to jak najbardziej :) a kontroluja wszystkie babeczki co dadza L4 z ciaza ktore maja podstawe skladkowa wyzsza niz minimalna ja tez czekam na kontrole :) pewnie beda chcieli wyciag z ksiegi przychodow i rozchodow :) dodam ze na zwolnieniu zus nie widzi w jakim miesiacu jestes :)
    ja nie nazwalabym tego naduzyciem ani wyludzeniem (ale to oczywiscie moje zdanie) tylko znajomoscia prawa i sprytnym podejsciem do tematu :) jak to moja ksiegowa tlumaczyla "moja klientka jest myslaca osoba podwyzszyla podstawe skladek do maximum bo ma do tego prawo, bo na to pozwalacie i musialaby byc glupia zeby z tego nie skorzystac" :)

co do L4 to skladki trzeba odprowadzac min przez 90dni, a nie po miesiacu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2014, 15:38

Io, aleksa.wawa lubią tę wiadomość

64xp62y.png
‹‹ 495 496 497 498 499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ