Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nescafe ja czytałam o co chodzi z tym RH+ i RH-, i właśnie jak matka ma (-) to jest konflikt, chyba że tatuś ma też (-)... mi wyszła grupa krwi AB RH+ i jak pytałam lekarza o to, to mówił że jest ok i że mąż nie musi badać... tylko hmmm co jeśli on ma (-)?
nescafe lubi tę wiadomość
-
b-c wrote:migotka- pytam z ciekawosci, bo sa rozne badania i wyniki mogą byc różne, a my w tym samym okresie ciąży jesteśmy i sobie chciałam porównać :)Mimo, ze wiem, ze nie powinnam :p
A wiek ciąży liczysz od dnia ostatniej miesiączki, czy z owulacji? Bo ja z owulacji i myśle,ze akurat u mnie to jest dosc pewny termin. W tym cyklu owulacje mialam dopiero w 22dc, wiec liczac z miesiaczki, to moja ciąża byłaby starsza o 1t1d
A ja liczę z ostatniej miesiączki...czyli jesteś "starsza"
A jaką miałaś bete? i kiedy robiłaśnescafe lubi tę wiadomość
-
hela wrote:nescafe ja czytałam o co chodzi z tym RH+ i RH-, i właśnie jak matka ma (-) to jest konflikt, chyba że tatuś ma też (-)... mi wyszła grupa krwi AB RH+ i jak pytałam lekarza o to, to mówił że jest ok i że mąż nie musi badać... tylko hmmm co jeśli on ma (-)?
-
b-c wrote:Okti- w sumie obojętnie.Najlepiej gdzie bliżej Ci, taniej, szybciej Każda pokaże ciąże, chociaż ja nigdzie nie znalazłam informacji, która beta powinna przyrastać o te 66%, bo nikt sie nie zaglębiał w ten temat, aż tak. Ja założyłam, ze każda tak powinna :p
-
nescafe wrote:On moze miec minusa . Jak ty masz + to obojetne co ma tatus Podobno
to dobrze 30lat temu mi nawet nie wpisali grupy krwi, tylko wiem ze moja mama ba B RH+ kiedyś to mieli zlewkę na wszystko ale w końcu się dowiedziałam jaką mamnescafe lubi tę wiadomość
-
te grupy krwi wpisane do ksiazeczek zdrowia to w ogole nie jest miarodajne. U tak małych dzieci antygeny odpowiadajace za grupe krwi są tak słabe, ze mogą nie zostać wykryte. Mój kolega ma wpisana 0+, a jak oddał krew w wieku dorosłym to sie okazało,że jednak ma B+.
Hela- oznaczałaś sobie kiedykolwiek grupę krwi? Bo to, że Twoja mama ma + nie znaczy, że Ty musisz miec
Jeżeli kobieta ma Rh+, to nie ważne co ma mężczyzna jeżeli chodzi o ten typowy konflikt serologiczny. Ale mogą być problemy z innymi antygenami. Dlatego, jak oznaczają grupę krwi, to od razu sprawdzają, czy mamy we krwi przeciwciała p/ciw innym antygenom, które np. może mieć dziecko po tatusiu. Jak u kobiety nie stwierdzono p/ciał to nie trzeba badać krwi ojca.
Okti- oba badania sa związane z HCG, ale są inne. HCG ogólnie mówiąc zbudowane jest z dwóch podjednostek; alfa i beta. One mogą się łączyć/ rozłączać i jeszcze inne cuda tworzyć. Badanie HCG total wykrywa te podjednostki wszystkie, w różnych konfiguracjach ( stad zwykle poziom jest wyższy), a badanie samego beta HCG- pokazuje tylko tą podjednostkęnescafe lubi tę wiadomość
3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
hela wrote:to dobrze 30lat temu mi nawet nie wpisali grupy krwi, tylko wiem ze moja mama ba B RH+ kiedyś to mieli zlewkę na wszystko ale w końcu się dowiedziałam jaką mam
hehe no ja tez nie wiedzialam jaka mam. Tez mi nie wpsali, znaczy mailam wpisana tylko grupe krwi mamy. Ale jak mama Orh+ i tata tez 0rh+ to wiadomo, ze wyscia innego nie mialam i tez tak mam. To teraz sie dowiedzialas jaka masz grupe? haha;) Ja sie dowiedzialam w pierwszej ciazy
Dziewczyny a z ta beta . To aby zobaczyc cyz dobrze przarasta, to nie trzeba chodzic na badania co 48 h i ona wtedy ma sie podwoic. Tak co piec dni chodzic, to chyba nie ma sensu nawet do tego samego labolatorium? Albo jakos same liczycie czy przez te kilka dni sie dwoi czy tam przyrasta te 66 % prawidlowo? A i podomno w ktoryms tygodniu beta juz tak nie rosnie tyle i nie ma co panikowac ze nie przyrosla tyle co ma. -
nick nieaktualny
-
nescafe- małe ryzyko miałaś, ale jednak mogłabyś mieć 0 Rh- z takich rodziców
Są kalkulatory w necie, które podobno fajnie liczą, czy prawidłowo przyrasta.3 letnia córeczka- naturalnie
3 x
02.2018
25.07.2019 FET.... -
nick nieaktualny
-
QUOTE=b-c]nescafe- małe ryzyko miałaś, ale jednak mogłabyś mieć 0 Rh- z takich rodziców
Są kalkulatory w necie, które podobno fajnie liczą, czy prawidłowo przyrasta.[/QUOTE]
Nom podobno moze i tak byc, ze ktos ma minus mimo rodzicow plusowych. Ale to chyba bardzo rzadko??
A kalkulatory sa fakt. I to masa stron. Ale jakos na innym forum, to wszystkie lataly co 2 dni na bete.
-
wszystko zależy od tego, jak dokładnie Twoi rodzice mają w genach ( czyli w sumie od dziadków) od 0 do 25% szans.3 letnia córeczka- naturalnie
3 x
02.2018
25.07.2019 FET.... -
Migotko jestem w 5 tyg i 4 dniu ciazy a jutro moja pierwsza wizyta.. Mam tez niby dobre przeczucia ale jak o tym wiecej myśle to juz sama nie wiem.. A do tego maz ma takie podejście ze bedzie co bedzie i powtarza żebym sie nie nastawiala i wtedy mne te wątpliwości dopadaja..
-
b-c wrote:wszystko zależy od tego, jak dokładnie Twoi rodzice mają w genach ( czyli w sumie od dziadków) od 0 do 25% szans.
noooo to male szanse Widze ze masz wiedze ;)Fajnie przyda sie na forum osoba ktora sie zna
Chcialam jeszcze napisac, ze jak ktoras z nas ma rh ujemny i grozi konflikt. To tez nie ma sie co zbytnio martiwc. Podobno w 1 ciazy dziecko jest bezpieczne. Z reszta lekarze, w dzisiejszych czasach tez wiedza co i jak. Pewnie taka ciaza jest bardziej pod kontrola. A potem sie dostaje zastrzyk i tez jest gucio. Nie ma sie co martwic samym rh -.
B-c, a w suwaku to masz liczone, od owulacji czy Om? Skad wiesz, ze dokladnie w 22 dc mialas owulacje? Robilas monitoring. Ja licze od ostatniej miesiaczki. Ale z usg i z om w 6 tyodniu wychodzil taki sam termin porodu. -
Tusinka wrote:Migotko jestem w 5 tyg i 4 dniu ciazy a jutro moja pierwsza wizyta.. Mam tez niby dobre przeczucia ale jak o tym wiecej myśle to juz sama nie wiem.. A do tego maz ma takie podejście ze bedzie co bedzie i powtarza żebym sie nie nastawiala i wtedy mne te wątpliwości dopadaja..
to dokłądnie jak mój... jeszcze nie wiadomo, na usg jeszcze nie byłas, zobaczymy co sie wydarzy. a teraz czekam na wyniki badan i odświeżam strone co chwile z nadzieją, ze już będą żeby zobaczyc przyrost bety. A tak sie denerwuje i tak mi sie dzien dłuzy przez to...
-
Tusinka wrote:Migotko jestem w 5 tyg i 4 dniu ciazy a jutro moja pierwsza wizyta.. Mam tez niby dobre przeczucia ale jak o tym wiecej myśle to juz sama nie wiem.. A do tego maz ma takie podejście ze bedzie co bedzie i powtarza żebym sie nie nastawiala i wtedy mne te wątpliwości dopadaja..
Kochana to nie myśl o tym za dużo Chyba że pozytywnie
Bo niby po co masz stresować siebie i maleństwo skoro na razie jest wszystko dobrze(i na pewno będzie dobrze do końca)
Głowa do góry i tylko pozytywne myślenie:*Tusinka lubi tę wiadomość