X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nescafe ja czytałam o co chodzi z tym RH+ i RH-, i właśnie jak matka ma (-) to jest konflikt, chyba że tatuś ma też (-)... mi wyszła grupa krwi AB RH+ i jak pytałam lekarza o to, to mówił że jest ok i że mąż nie musi badać... tylko hmmm co jeśli on ma (-)?

nescafe lubi tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b-c wrote:
    migotka- pytam z ciekawosci, bo sa rozne badania i wyniki mogą byc różne, a my w tym samym okresie ciąży jesteśmy i sobie chciałam porównać :)Mimo, ze wiem, ze nie powinnam :p

A wiek ciąży liczysz od dnia ostatniej miesiączki, czy z owulacji? Bo ja z owulacji i myśle,ze akurat u mnie to jest dosc pewny termin. W tym cyklu owulacje mialam dopiero w 22dc, wiec liczac z miesiaczki, to moja ciąża byłaby starsza o 1t1d

A ja liczę z ostatniej miesiączki...czyli jesteś "starsza":)
    A jaką miałaś bete? i kiedy robiłaś:)

relganlikx65a1ud.png
  • nescafe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    nescafe ja czytałam o co chodzi z tym RH+ i RH-, i właśnie jak matka ma (-) to jest konflikt, chyba że tatuś ma też (-)... mi wyszła grupa krwi AB RH+ i jak pytałam lekarza o to, to mówił że jest ok i że mąż nie musi badać... tylko hmmm co jeśli on ma (-)?
    On moze miec minusa . Jak ty masz + to obojetne co ma tatus ;);) Podobno ;)

• hela Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okti teraz juz bez roznicy w ktorym bo masz juz w dwoch robione :) ja juz tez nigdy nie zrobie badan ktore trzeba porownywac wlasnie jak beta w roznych labach ;)

64xp62y.png
  • okti89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b-c wrote:
    Okti- w sumie obojętnie.Najlepiej gdzie bliżej Ci, taniej, szybciej :P Każda pokaże ciąże, chociaż ja nigdzie nie znalazłam informacji, która beta powinna przyrastać o te 66%, bo nikt sie nie zaglębiał w ten temat, aż tak. Ja założyłam, ze każda tak powinna :p
    hmm ja właśnie nie wiem dlaczego była taka rozbierzność w wynikach ale jak wcześniej mówilaś to sa inne oznaczenia tego samego badania czyli HCG tak ?

razem z Lilianką czekamy na Miłoszka <3
    f2w3s65g4x4ggahf.png
    km5sio4ppvqv6byq.png
    Aniołek [*] 7tc 22.01.2014 r.
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nescafe wrote:
    On moze miec minusa . Jak ty masz + to obojetne co ma tatus ;);) Podobno ;)

to dobrze :) 30lat temu mi nawet nie wpisali grupy krwi, tylko wiem ze moja mama ba B RH+ ;) kiedyś to mieli zlewkę na wszystko ale w końcu się dowiedziałam jaką mam :)

64xp62y.png
  • b-c Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    te grupy krwi wpisane do ksiazeczek zdrowia to w ogole nie jest miarodajne. U tak małych dzieci antygeny odpowiadajace za grupe krwi są tak słabe, ze mogą nie zostać wykryte. Mój kolega ma wpisana 0+, a jak oddał krew w wieku dorosłym to sie okazało,że jednak ma B+.

Hela- oznaczałaś sobie kiedykolwiek grupę krwi? Bo to, że Twoja mama ma + nie znaczy, że Ty musisz miec :)

Jeżeli kobieta ma Rh+, to nie ważne co ma mężczyzna jeżeli chodzi o ten typowy konflikt serologiczny. Ale mogą być problemy z innymi antygenami. Dlatego, jak oznaczają grupę krwi, to od razu sprawdzają, czy mamy we krwi przeciwciała p/ciw innym antygenom, które np. może mieć dziecko po tatusiu. Jak u kobiety nie stwierdzono p/ciał to nie trzeba badać krwi ojca.

Okti- oba badania sa związane z HCG, ale są inne. HCG ogólnie mówiąc zbudowane jest z dwóch podjednostek; alfa i beta. One mogą się łączyć/ rozłączać i jeszcze inne cuda tworzyć. Badanie HCG total wykrywa te podjednostki wszystkie, w różnych konfiguracjach ( stad zwykle poziom jest wyższy), a badanie samego beta HCG- pokazuje tylko tą podjednostkę

3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • nescafe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    to dobrze :) 30lat temu mi nawet nie wpisali grupy krwi, tylko wiem ze moja mama ba B RH+ ;) kiedyś to mieli zlewkę na wszystko ale w końcu się dowiedziałam jaką mam :)

hehe no ja tez nie wiedzialam jaka mam. Tez mi nie wpsali, znaczy mailam wpisana tylko grupe krwi mamy. Ale jak mama Orh+ i tata tez 0rh+ to wiadomo, ze wyscia innego nie mialam i tez tak mam. To teraz sie dowiedzialas jaka masz grupe? haha;) Ja sie dowiedzialam w pierwszej ciazy :)

Dziewczyny a z ta beta . To aby zobaczyc cyz dobrze przarasta, to nie trzeba chodzic na badania co 48 h i ona wtedy ma sie podwoic. Tak co piec dni chodzic, to chyba nie ma sensu nawet do tego samego labolatorium? Albo jakos same liczycie czy przez te kilka dni sie dwoi czy tam przyrasta te 66 % prawidlowo? A i podomno w ktoryms tygodniu beta juz tak nie rosnie tyle i nie ma co panikowac ze nie przyrosla tyle co ma.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :)
    jak tam się czujecie? My w miarę dobrze, chociaż nie powiem ale siedzenie na tyłku w pracy sprawia mi problem, no cóż... kręgosłup robi swoje :D

• b-c Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nescafe- małe ryzyko miałaś, ale jednak mogłabyś mieć 0 Rh- z takich rodziców :)

Są kalkulatory w necie, które podobno fajnie liczą, czy prawidłowo przyrasta.

25.07.2019 FET....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG na kolejnej wizycie 27,ale we wtorek idę do innego gina,może coś zobaczę :)
    nescafe wrote:
    Przynajmniej odpoczniesz, bo pewnie jest wsyztko oki ;)
    A mialas tez tera usg ?

• nescafe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    QUOTE=b-c]nescafe- małe ryzyko miałaś, ale jednak mogłabyś mieć 0 Rh- z takich rodziców :)

Są kalkulatory w necie, które podobno fajnie liczą, czy prawidłowo przyrasta.[/QUOTE]

Nom podobno moze i tak byc, ze ktos ma minus mimo rodzicow plusowych. Ale to chyba bardzo rzadko??

A kalkulatory sa fakt. I to masa stron. Ale jakos na innym forum, to wszystkie lataly co 2 dni na bete.

• b-c Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystko zależy od tego, jak dokładnie Twoi rodzice mają w genach ( czyli w sumie od dziadków) od 0 do 25% szans.

25.07.2019 FET....
  • nescafe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia90 wrote:
    USG na kolejnej wizycie 27,ale we wtorek idę do innego gina,może coś zobaczę :)

Nom pewnie juz bedzie maly okruszek na usg ;)

justysia90 lubi tę wiadomość

• Tusinka Koleżanka

Wysłany: 16 stycznia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotko jestem w 5 tyg i 4 dniu ciazy a jutro moja pierwsza wizyta.. Mam tez niby dobre przeczucia ale jak o tym wiecej myśle to juz sama nie wiem.. A do tego maz ma takie podejście ze bedzie co bedzie i powtarza żebym sie nie nastawiala i wtedy mne te wątpliwości dopadaja..

uwo9dqk31moonnq6.png
  • nescafe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b-c wrote:
    wszystko zależy od tego, jak dokładnie Twoi rodzice mają w genach ( czyli w sumie od dziadków) od 0 do 25% szans.

noooo to male szanse ;) Widze ze masz wiedze ;)Fajnie przyda sie na forum osoba ktora sie zna :)

Chcialam jeszcze napisac, ze jak ktoras z nas ma rh ujemny i grozi konflikt. To tez nie ma sie co zbytnio martiwc. Podobno w 1 ciazy dziecko jest bezpieczne. Z reszta lekarze, w dzisiejszych czasach tez wiedza co i jak. Pewnie taka ciaza jest bardziej pod kontrola. A potem sie dostaje zastrzyk i tez jest gucio. Nie ma sie co martwic samym rh -.

B-c, a w suwaku to masz liczone, od owulacji czy Om? Skad wiesz, ze dokladnie w 22 dc mialas owulacje? Robilas monitoring. Ja licze od ostatniej miesiaczki. Ale z usg i z om w 6 tyodniu wychodzil taki sam termin porodu.

• Patu Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusinka wrote:
    Migotko jestem w 5 tyg i 4 dniu ciazy a jutro moja pierwsza wizyta.. Mam tez niby dobre przeczucia ale jak o tym wiecej myśle to juz sama nie wiem.. A do tego maz ma takie podejście ze bedzie co bedzie i powtarza żebym sie nie nastawiala i wtedy mne te wątpliwości dopadaja..

to dokłądnie jak mój... jeszcze nie wiadomo, na usg jeszcze nie byłas, zobaczymy co sie wydarzy. a teraz czekam na wyniki badan i odświeżam strone co chwile z nadzieją, ze już będą żeby zobaczyc przyrost bety. A tak sie denerwuje i tak mi sie dzien dłuzy przez to...

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusinka wrote:

Kochana to nie myśl o tym za dużo :P Chyba że pozytywnie :)
    Bo niby po co masz stresować siebie i maleństwo skoro na razie jest wszystko dobrze(i na pewno będzie dobrze do końca)
    Głowa do góry i tylko pozytywne myślenie:*

Tusinka lubi tę wiadomość

relganlikx65a1ud.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tym minusem w grupie krwi jak rodzice oboje maja plusik to mi nawet lekarz mowil ze może wyjść minus wiec możliwe :) dlatego kazał zbadać :)

B-c tak zbadałam i juz teraz wiem :)

64xp62y.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2014, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puk puk? ja z zapytaniem czy mozna sie dolaczyc do wrzesniowych mamusiek...
    Bo chyba raczej jestem w ciazy niby okresu nie ma po 2 kreski na 2 testach ale jeszcze w to nie wierze ze bede mama...
    to jak?Mogem?;)

Patu lubi tę wiadomość

uanndqk36vjen8uu.png
‹‹ 50 51 52 53 54 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ