Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Ja biorę femibion1 i dodatkowo magnez.
    W poniedziałek chceogo zapytać o dla czy poleca brać czy już nie.

A o tej Wit D to mówiła. Mi ginka z NFZ..ze teraz zima i często są niedobory. Mówiła że w I trymestrze się bierze mała dawkę a w drugim się zwiększa zapotrzebowanie.
    No ale ja się słucham mojego gina

Tak zgodzę się Blair z tobą tylko Wit d w 4 tys j. To dawka kosmiczna i niebezpieczna dla dziecka dlatego trzeba koniecznie odstawić.

Ogólnie Wit dla kobiet w ciąży nie da się przedawkowac oczywiście zużywajac wg zaleceń :-) tam są małe dawki.

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:51

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Widziałam właśnie, że niektóre suplementy mają właśnie kwasy Omega DHA i ponoć warto wybrać te witaminy z nimi.

Endo na wizycie polecala i proponowana z dha że są bardzo dobre że względu na kwasy tam zawarte.
    Ja chciałam brać fembion 1 ale kazała te kupić bo są o wiele lepsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:28

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, szpilka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Endo na wizycie polecala i proponowana z dha że są bardzo dobre że względu na kwasy tam zawarte.
    Ja chciałam brać fembion 1 ale kazała te kupić bo są o wiele lepsze.
    To jakie bierzesz bo chyba nie doczytałam? :)

• Gosia85 Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie :)
    Dziękuję za miłe powitanie, gratuluję rozwijających się dzidziusiów, wizyt, a Tobie Blair - bliźniaków! :D
    Ja biorę folik, wit. D i jod 150.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

f2w343r8i1giz5ja.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    To jakie bierzesz bo chyba nie doczytałam? :)

Feminovit+dha
    Te mają w sobie żelazo elementarne ferronyl tzn wysokiej przyswajalnosci i 200mg dha i reszta to selen, kwas foliowy, Wit z gr.B,D,C,E,jod, cynk,miedź to co brałam w pojedynczych tabletkach.
    To żelazo jest najlepsze ja je brałam jest tylko na receptę a on też ma duży wpływ na zajście i zwalcza anemii w ciąża tzn chroni to są słowa endo.

Jestem za tym żeby każda rozmawiała z lekarzem o suplementach i innych lekach wiecie każda z nas jest inna i ma różne schorzenia.
    Witaminy w/w są bez recepty i kosztują 35zl

nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie ginekolog nic konkretnego nie polecił tylko, żeby jakieś brać na I trymestr i tyle, wspomniał o Falvicie i tyle, reszte kazał odstawić. Koleżanka pielęgniarka za to mówi, że wszystkie są podobne.
    Jutro coś wybiorę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jest to że niektórzy ginekolodzy nie polecają wcale brać witamin. Niektórzy dopiero od 2trymestru a nie którzy każą od samego początku. Co lekarz to inaczej.

• Gosia85 Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się, bo to kwestia indywidualna :) Decyduje lekarz i jemu trzeba zaufać :)
    Do mnie już trochę dotarło, że w ciąży jestem, bo wczoraj, mimo, że ciąża bardzo wyczekana i po przejściach, byłam przerażona..Dziś już dobrze!

f2w343r8i1giz5ja.png
  • Bee85 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś słyszałam, że nie należy brać kwasu foliowego w 3 trymestrze, ale nie wiem dlaczego. Któraś z Was coś takiego też słyszała ?

h4zpdqk39i22byyb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia85 wrote:
    Zgadzam się, bo to kwestia indywidualna :) Decyduje lekarz i jemu trzeba zaufać :)
    Do mnie już trochę dotarło, że w ciąży jestem, bo wczoraj, mimo, że ciąża bardzo wyczekana i po przejściach, byłam przerażona..Dziś już dobrze!
    Do mnie jeszcze nie dotarło choć tak o tym marzyłam, ale przyprawiło Nas to trochę o stres z pracą, rozczarowanie z wizytą, jakoś inaczej miało to wyglądać. Na razie nie czuję tej "magii", może zacznę się cieszyć jak zobacze drugi wynik bety i powiem w pracy :) Na razie to wszystko jest takie nowe i niewiadome.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee85 wrote:
    Ja kiedyś słyszałam, że nie należy brać kwasu foliowego w 3 trymestrze, ale nie wiem dlaczego. Któraś z Was coś takiego też słyszała ?
    Ja wczoraj czytałam, że kwas foliowy bierze się do 12 tygodnia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee85 wrote:

Tak masz rację ale nie powiem dokładnie w którym miesiącu się odstawić bo nie pamiętam z córką jak byłam w ciąży to musiałam odstawić ale to dawno było:-)

• aga2319 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od kilku ginekologow słyszałam że w I trymestrze tylko kwas foliowy bo można przesadzić z witaminami. O wit d natomiast słyszałam, że w dużej dawce (bez podania wit k) może prowadzić do zakrzepicy, ktorej ryzyko wzrasta właśnie w ciąży. Dlatego tez ja miałam brać tylko kwas, a od drugiego trymestru witaminy z DHA i wit d. A jak już wspomniałam o zakrzepicy, to uczulam na nią. Moja koleżanka miała w ciazy i tylko dlatego ze wiedziała co to jest szybko zareagowala, ale i tak przez 3 mies do końca ciąży musiała być w szpitalu. Dlatego dziewczyny: ruch, woda, odpowiednia ilość wit.

A jeszcze wracając do żywienia. Tez rano dawałam mleko ale zamienilam je na kaszke z mlekiem - bardziej pożywne. Jak nie chcecie żeby dziecko (ponad rok) jadło w nocy to jak się obudzi, dajcie mu dużo czułości i wodę do picia. Ja bralam moja mała do łóżka i zasypiala z nami, przytulalam ja, spiewalam itd. Po trzech dniach nie chciała mleka, po tygodniu przesypiala cala noc w swoim lozeczku:)

• agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Robotka1 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie pytanie używacie normalnie kremów do rąk tzn czy pachną?
    Słyszałam że w ciąży nie używa się pachnących kremów, balsamow itd a ja muszę ręce smarować kremami bo wysycham hihi

• Bee85 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może mi się więc pomyliło z 3 miesiącem, że do 3 się bierze ;)
    eh, wkurza mnie to, że jestem w UK i takie tu podejście do ciąży, że muszę się internetową wiedzą posiłkować, dobrze że Wy się dzielicie tym co wiecie :)

h4zpdqk39i22byyb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga a coś więcej o tej zakręcić? Jak się objawia ja zielona w tym temacie

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę nic oprócz kwasu foliowego. Na razie mam nic nie brać.

‹‹ 180 181 182 183 184 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ