X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Ja biorę femibion1 i dodatkowo magnez.
    W poniedziałek chceogo zapytać o dla czy poleca brać czy już nie.

A o tej Wit D to mówiła. Mi ginka z NFZ..ze teraz zima i często są niedobory. Mówiła że w I trymestrze się bierze mała dawkę a w drugim się zwiększa zapotrzebowanie.
    No ale ja się słucham mojego gina

Tak zgodzę się Blair z tobą tylko Wit d w 4 tys j. To dawka kosmiczna i niebezpieczna dla dziecka dlatego trzeba koniecznie odstawić.

Ogólnie Wit dla kobiet w ciąży nie da się przedawkowac oczywiście zużywajac wg zaleceń :-) tam są małe dawki.

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:51

pirelka, Kourtney lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    Widziałam właśnie, że niektóre suplementy mają właśnie kwasy Omega DHA i ponoć warto wybrać te witaminy z nimi.

Endo na wizycie polecala i proponowana z dha że są bardzo dobre że względu na kwasy tam zawarte.
    Ja chciałam brać fembion 1 ale kazała te kupić bo są o wiele lepsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:28

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

żabka04, Blair, Angela89, Kourtney, szpilka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Endo na wizycie polecala i proponowana z dha że są bardzo dobre że względu na kwasy tam zawarte.
    Ja chciałam brać fembion 1 ale kazała te kupić bo są o wiele lepsze.
    To jakie bierzesz bo chyba nie doczytałam? :)

• Gosia85 Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie :)
    Dziękuję za miłe powitanie, gratuluję rozwijających się dzidziusiów, wizyt, a Tobie Blair - bliźniaków! :D
    Ja biorę folik, wit. D i jod 150.

Blair lubi tę wiadomość

f2w343r8i1giz5ja.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    To jakie bierzesz bo chyba nie doczytałam? :)

Feminovit+dha
    Te mają w sobie żelazo elementarne ferronyl tzn wysokiej przyswajalnosci i 200mg dha i reszta to selen, kwas foliowy, Wit z gr.B,D,C,E,jod, cynk,miedź to co brałam w pojedynczych tabletkach.
    To żelazo jest najlepsze ja je brałam jest tylko na receptę a on też ma duży wpływ na zajście i zwalcza anemii w ciąża tzn chroni to są słowa endo.

Jestem za tym żeby każda rozmawiała z lekarzem o suplementach i innych lekach wiecie każda z nas jest inna i ma różne schorzenia.
    Witaminy w/w są bez recepty i kosztują 35zl

pirelka, Blair, Kourtney lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie ginekolog nic konkretnego nie polecił tylko, żeby jakieś brać na I trymestr i tyle, wspomniał o Falvicie i tyle, reszte kazał odstawić. Koleżanka pielęgniarka za to mówi, że wszystkie są podobne.
    Jutro coś wybiorę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jest to że niektórzy ginekolodzy nie polecają wcale brać witamin. Niektórzy dopiero od 2trymestru a nie którzy każą od samego początku. Co lekarz to inaczej.

Flakonik lubi tę wiadomość

• Gosia85 Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się, bo to kwestia indywidualna :) Decyduje lekarz i jemu trzeba zaufać :)
    Do mnie już trochę dotarło, że w ciąży jestem, bo wczoraj, mimo, że ciąża bardzo wyczekana i po przejściach, byłam przerażona..Dziś już dobrze!

żabka04 lubi tę wiadomość

f2w343r8i1giz5ja.png
  • Bee85 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś słyszałam, że nie należy brać kwasu foliowego w 3 trymestrze, ale nie wiem dlaczego. Któraś z Was coś takiego też słyszała ?

h4zpdqk39i22byyb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia85 wrote:
    Zgadzam się, bo to kwestia indywidualna :) Decyduje lekarz i jemu trzeba zaufać :)
    Do mnie już trochę dotarło, że w ciąży jestem, bo wczoraj, mimo, że ciąża bardzo wyczekana i po przejściach, byłam przerażona..Dziś już dobrze!
    Do mnie jeszcze nie dotarło choć tak o tym marzyłam, ale przyprawiło Nas to trochę o stres z pracą, rozczarowanie z wizytą, jakoś inaczej miało to wyglądać. Na razie nie czuję tej "magii", może zacznę się cieszyć jak zobacze drugi wynik bety i powiem w pracy :) Na razie to wszystko jest takie nowe i niewiadome.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee85 wrote:
    Ja kiedyś słyszałam, że nie należy brać kwasu foliowego w 3 trymestrze, ale nie wiem dlaczego. Któraś z Was coś takiego też słyszała ?
    Ja wczoraj czytałam, że kwas foliowy bierze się do 12 tygodnia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bee85 wrote:

Tak masz rację ale nie powiem dokładnie w którym miesiącu się odstawić bo nie pamiętam z córką jak byłam w ciąży to musiałam odstawić ale to dawno było:-)

• aga2319 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od kilku ginekologow słyszałam że w I trymestrze tylko kwas foliowy bo można przesadzić z witaminami. O wit d natomiast słyszałam, że w dużej dawce (bez podania wit k) może prowadzić do zakrzepicy, ktorej ryzyko wzrasta właśnie w ciąży. Dlatego tez ja miałam brać tylko kwas, a od drugiego trymestru witaminy z DHA i wit d. A jak już wspomniałam o zakrzepicy, to uczulam na nią. Moja koleżanka miała w ciazy i tylko dlatego ze wiedziała co to jest szybko zareagowala, ale i tak przez 3 mies do końca ciąży musiała być w szpitalu. Dlatego dziewczyny: ruch, woda, odpowiednia ilość wit.

A jeszcze wracając do żywienia. Tez rano dawałam mleko ale zamienilam je na kaszke z mlekiem - bardziej pożywne. Jak nie chcecie żeby dziecko (ponad rok) jadło w nocy to jak się obudzi, dajcie mu dużo czułości i wodę do picia. Ja bralam moja mała do łóżka i zasypiala z nami, przytulalam ja, spiewalam itd. Po trzech dniach nie chciała mleka, po tygodniu przesypiala cala noc w swoim lozeczku:)

• agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Robotka1 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie pytanie używacie normalnie kremów do rąk tzn czy pachną?
    Słyszałam że w ciąży nie używa się pachnących kremów, balsamow itd a ja muszę ręce smarować kremami bo wysycham hihi

pirelka lubi tę wiadomość

• Bee85 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może mi się więc pomyliło z 3 miesiącem, że do 3 się bierze ;)
    eh, wkurza mnie to, że jestem w UK i takie tu podejście do ciąży, że muszę się internetową wiedzą posiłkować, dobrze że Wy się dzielicie tym co wiecie :)

h4zpdqk39i22byyb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga a coś więcej o tej zakręcić? Jak się objawia ja zielona w tym temacie

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę nic oprócz kwasu foliowego. Na razie mam nic nie brać.

‹‹ 180 181 182 183 184 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ