Wrześniowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBlair wrote:Ja biorę femibion1 i dodatkowo magnez.
W poniedziałek chceogo zapytać o dla czy poleca brać czy już nie.
A o tej Wit D to mówiła. Mi ginka z NFZ..ze teraz zima i często są niedobory. Mówiła że w I trymestrze się bierze mała dawkę a w drugim się zwiększa zapotrzebowanie.
No ale ja się słucham mojego gina
Tak zgodzę się Blair z tobą tylko Wit d w 4 tys j. To dawka kosmiczna i niebezpieczna dla dziecka dlatego trzeba koniecznie odstawić.
Ogólnie Wit dla kobiet w ciąży nie da się przedawkowac oczywiście zużywajac wg zaleceń tam są małe dawki. -
nick nieaktualnypirelka wrote:Widziałam właśnie, że niektóre suplementy mają właśnie kwasy Omega DHA i ponoć warto wybrać te witaminy z nimi.
Endo na wizycie polecala i proponowana z dha że są bardzo dobre że względu na kwasy tam zawarte.
Ja chciałam brać fembion 1 ale kazała te kupić bo są o wiele lepsze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:28
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypirelka wrote:To jakie bierzesz bo chyba nie doczytałam?
Feminovit+dha
Te mają w sobie żelazo elementarne ferronyl tzn wysokiej przyswajalnosci i 200mg dha i reszta to selen, kwas foliowy, Wit z gr.B,D,C,E,jod, cynk,miedź to co brałam w pojedynczych tabletkach.
To żelazo jest najlepsze ja je brałam jest tylko na receptę a on też ma duży wpływ na zajście i zwalcza anemii w ciąża tzn chroni to są słowa endo.
Jestem za tym żeby każda rozmawiała z lekarzem o suplementach i innych lekach wiecie każda z nas jest inna i ma różne schorzenia.
Witaminy w/w są bez recepty i kosztują 35zlpirelka, Blair, Kourtney lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMi właśnie ginekolog nic konkretnego nie polecił tylko, żeby jakieś brać na I trymestr i tyle, wspomniał o Falvicie i tyle, reszte kazał odstawić. Koleżanka pielęgniarka za to mówi, że wszystkie są podobne.
Jutro coś wybioręWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:42
-
nick nieaktualny
-
Zgadzam się, bo to kwestia indywidualna Decyduje lekarz i jemu trzeba zaufać
Do mnie już trochę dotarło, że w ciąży jestem, bo wczoraj, mimo, że ciąża bardzo wyczekana i po przejściach, byłam przerażona..Dziś już dobrze!żabka04 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGosia85 wrote:Zgadzam się, bo to kwestia indywidualna Decyduje lekarz i jemu trzeba zaufać
Do mnie już trochę dotarło, że w ciąży jestem, bo wczoraj, mimo, że ciąża bardzo wyczekana i po przejściach, byłam przerażona..Dziś już dobrze!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2016, 20:47
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyBee85 wrote:Ja kiedyś słyszałam, że nie należy brać kwasu foliowego w 3 trymestrze, ale nie wiem dlaczego. Któraś z Was coś takiego też słyszała ?
Tak masz rację ale nie powiem dokładnie w którym miesiącu się odstawić bo nie pamiętam z córką jak byłam w ciąży to musiałam odstawić ale to dawno było:-) -
Ja od kilku ginekologow słyszałam że w I trymestrze tylko kwas foliowy bo można przesadzić z witaminami. O wit d natomiast słyszałam, że w dużej dawce (bez podania wit k) może prowadzić do zakrzepicy, ktorej ryzyko wzrasta właśnie w ciąży. Dlatego tez ja miałam brać tylko kwas, a od drugiego trymestru witaminy z DHA i wit d. A jak już wspomniałam o zakrzepicy, to uczulam na nią. Moja koleżanka miała w ciazy i tylko dlatego ze wiedziała co to jest szybko zareagowala, ale i tak przez 3 mies do końca ciąży musiała być w szpitalu. Dlatego dziewczyny: ruch, woda, odpowiednia ilość wit.
A jeszcze wracając do żywienia. Tez rano dawałam mleko ale zamienilam je na kaszke z mlekiem - bardziej pożywne. Jak nie chcecie żeby dziecko (ponad rok) jadło w nocy to jak się obudzi, dajcie mu dużo czułości i wodę do picia. Ja bralam moja mała do łóżka i zasypiala z nami, przytulalam ja, spiewalam itd. Po trzech dniach nie chciała mleka, po tygodniu przesypiala cala noc w swoim lozeczku:) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny