X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:39

haneczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sophia, ja też szanuję ludzi, którzy potrafią przyznać, że czegoś nie potrafią ale lekarz nie powinien mówić pacjentce, że jest nieodpowiedzialna bo zaszła w ciążę. Dziewczynie trzeba pomóc, sytuacja już zaistniała i trzeba stawić jej czoła.

Malutka92 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka92 i spokojnie nikt nie może Cię zmusić aby usuneła ciąże! Muszą Cię niestety poinformować o ryzyku.

Malutka92, Ania91 lubią tę wiadomość

• Malutka92 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze,ze mi się wydaje,ze za bardzo wyolbrzymiaja problem. Ja czuje się bardzo dobrze czasem gdzieś przebijaja się objawy ciąży,ale nie są dokuczliwe i bardzo rzadkie. Nie chce gdybac,zobacze co na to neurochirurg powie. Ta gin dala mi skierowania na badania,bardzo dobrze się mną zajęła (ale ja nie poszlam po to aby mnie umoralniala) ogólnie wizyta bez zarzutów (w końcu),bo miałam przeboje z ginekologami. Cytologie miałam dzisiaj ppbrana. Jestem dobrej myśli i mam nadzieje,ze uda mi się ciążę donosić i,ze w ogóle będę mogła kontynuować. Gin trochę się zdziwila,ze z USG wszystko w porządku,wręcz dzieciątko rozwija się ksiazkowo. I ta sama gadka,nie mam się co cieszyć ani martwić tak jeszcze ze 3 m-c

Behemottka lubi tę wiadomość

• kowieczka Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jutro wizytuję z rana, ogólnie osiągnęłam względny spokój i jestem z siebie dumna :) poza tym czy Was też tak może dziwnie muli? niby nie jest mi niedobrze, niby na wymioty mi się nie zbiera ale tak mnie czasem przytyka że o matko :/

relgdf9hrp5i882w.png
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 22:10

Angela89, Blair, Behemottka, haneczka, żabka04, stardust87 lubią tę wiadomość

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z dzisiejszymi wiadomościami. Rano byłam zrobić badania krwi i pobrali mi 5-6 probówek !! No ale ponoć to tylko raz tyle i reszta już będzie kulturalnie ;) wyniki w normie, jakiś mały ślad ketonów mam w moczu, ale jest to małe odchylenie od normy i nie wymaga konsultacji. Wszystko inne w normie, a HIV, kiłę i grupę krwi to osobiście za kilka dni.

Byłam prywatnie na wizycie u specjalistki, zrobiła mi usg i cytologię. Brakło mi kasy, bo nie sądziłam, że za cytologię muszę dopłacić, ale trudno.. to tylko raz ona jest więc dopłacę przy następnej wizycie. Wewnętrzne badanie też mówiła, że jest ok.

Pani doktor założyła mi kartę, jak powiedziałam, że moją ciążę chcę tam prowadzić. Okazała się miła, spokojna, opanowana i pozytywnie patrząca na świat.
    Bliźniaki są jednojajowe owszem, ale mówiła, że każde ma swoją owodnię. Pozostaje mi tylko w to wierzyć, zaufać jej i jej doświadczeniu, a nie sugerować się słowami poprzedniego ginekologa, który jak sam twierdził, mógł tego nie widzieć. Generalnie wszystko jest ok, dzieci są prawie identyczne mają 1,2 mm różnicy, ale mówiła że to naprawdę niewiele. Akcja serduszek 112 i 117 czyli odpowiednia na tym etapie ciąży.
    Wpisane mam termin porodu według miesiączki 22.09, ale według dzieci to jedno 25.09 a drugi 26.09, myślę jednak że przy kolejnej wizycie zapytam cokolwiek o poród.
    Nie kazała mi przychodzić wcześniej jak dopiero na badania prenatalne, wtedy mam zabrać wyniki które mi zleciła ze sobą czyli około 10 marca. Po zwolnienie muszę podjechać, nic nie musiałam tłumaczyć, wystawiać będzie bez problemu i wizyty będziemy też podporządkowywać tym zwolnieniom.

Już jestem spokojniejsza, na więcej wpływu nie mamy. Biorę witaminy i muszę dbać o siebie, ale też mogę robić wszystko bo nie ma żadnych nieprawidłowości.
    Herbaty w umiarze można wszystko z umiarem, ćwiczyć mogę jak najbardziej. Teraz musimy czekać jak rozwiną się maluchy do tego 13 tygodnia, bo nie mamy jakby na to wpływu.

Ja dla spokoju pójdę sobie jeszcze do luxmedu po skierowanie może podglądne maluchy za jakiś czas bo to 10 marca kupa czasu :D
    Muszę podpytać tylko czy te prenatalne z usg to będą genetyczne? Bo wspomniała też o teście pappa.

haneczka, stardust87, martta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratek witamy :) rozgosc się u nas zaglądają jak najczęściej.

Bisacz tak ja miałam tylko jednodniowe to plamienie

Malutka trzymam kciuki za was. Musisz poszukac jakis specjalistów w twojej okolicy. Czy dal ci gin jakieś namiary? Powinien chociaż te namiary dać na kogoś kto się tobą zajmie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 18:54

Bratek, Malutka92 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka dobrze ze poszłaś do innego lekarza. Ciekawi mnie to że masz jednojajowe a różnice masz nawet większą niż u mnie przy dwujajowych.
    Może też się okaże że mam jednojajowe?wedlug mojego gina jest też taka teoria ale raczej obstawiam że dwujajowe że względu na ułożenie pęcherzyków. Chociaż mówi że wymiary i wszystko inne wskazuje że to jednojajowe. Więc w sumie to sama nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 19:21

• madiiiii Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na wymioty nie zbiera, a mam wstręt do jedzenia i okropnie po wszystkim bekam :P W ogóle to strasznie wyostrzył mi się węch i smak. Np ostatnio we wszystkim czuję "posmak lodówki". Bleeeeh...

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • kamciaelcia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka
    tez mam pappa
    i to w sumie badanie genetyczne ale wtedy robia badanie usg prenatalne + krew

pirelka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Behemottka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewniaczka wrote:
    Blair usg 12/13 tc jest genetyczne. A badania prenatalne ze wzgledu na wiek albo z wlasnej checi są inwazyjne z pkynubowodniowego lub nie typu test nifty itp

Badania prenatanle nie musza byc inwazyjne. Od kilku lat jest badanie z krwi matki, w ktorym wylapuje sie DNA bobasa i bada chromosomy, w tym nawet nawet plec. To badanie mozna robic juz w 10 tyg i jest skuteczne w 99 proc. U Jankesow zwie sie NIPT (non-invasive prenatal testing), ale ze wzgledu na nowosc i koszt, rutynowo robi sie u kobiet 35+ i w podejrzeniu wad.

Natomiast rutynowo wykonuje sie USG NT w 11-13 tyg i porownuje z badaniem krwi na beta-hcg i bialko papp-a, takie laczne badanie pozwala na wykrycie 80-90 proc. wad chromosomalnych (zalezy od konkretnego problemu).

Poza tym sa badania genetyczne na nosicielstwo konkretnych genow czyli szukanie ewentualnych chorob dziedzicznych. Najpierw bada sie mame, a jak jest pozytyw, to kolejno ojca. Wsrod polnocnoeuropejczykow mozna badac gen cystic fibrosis (mukowiscydoza?) i kilka innych. Ja dostalam tu u mnie skierowanie wlasnie na cystic fibrosis, fragile X i SMA syndrome (nie wiem co to, cos z sercem). Jeszcze nie zrobilam, bo nie mam przypadkow w rodzinie, ale chyba zrobie, bo dlaczego nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 21:30

mhsvi09kgjfp1f6i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luliczek wrote:
    cześć, moje pytanie takie trochę w temacie pytania Blair.
    Dziś byłam ulekarza. Ja jakoś często mam wizyty w porównaniu do Was dziewczyny- chyba zaczynam się tym niepokoić.
    Dostałam od położnej skierowania - do poradni genetycznej i do poradni badań prenatalnych. Powiedziała, że będą badania genetyczne dla Malucha ze względu na to, że w rodzinie większośc osób ma poważne wady wzroku a ja dodatkowo urodziłam sie z taką wada genetyczną, która powoduje brak barwnika w skórze.
    W każdym razie moje pytanie czy za te badania się płaci? Myślicie żedługo czeka się w kolejce?
    Powiedziała też położna, że między 12 a 14 tc robi się badanie przezierności karkowej. I napisała karteczkę z nazwiskiem lekarza do którego najlepiej się zgłosić. Powiedziała, że badanie i tak jest odpłatne więc bez różnicy czy idę do przychodni co ma kontrakt z NFZ czy do prywatnej.
    Jak to jest dokładnie... Mozecie mi powiedziec?
    Co muszę zrobić a czego nie muszę? Za co muszę zapłacic a co mi sie nalezy?:)
    Ja już się gubię.

Złożyłam deklarację do położnej , dobrze zrobiłam czy za wczesnie?

a... i termin porodu lekarz ustalił na 18 września. Ja jak policzyłąm to też wychodzi 18 września. Nie wiem skąd BBF wzięło 12 września...:) Blair- zmień proszę :):)
    A to będziesz robiła test pappa czy na razie samo usg? Płaci się. Z tego co wiem to kobiety powyżej 35r życia maja za darmo i chyba jeszcze te które są chyba wysoko obciążone wadami?

• Bratek Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 22:11

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka super wiadomości, tylko jak ty wytrzymasz do 10 marca :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behemottka u nas nie ma czegoś takiego jak Nipt. Jest chyba na tej samej zasadzie NIFTY :)

zazdroszczę Ci tego oceanu. Ahhhh w zeszłym roku byliśmy w CA i chce tam kiedyś znowu polecieć

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Pirelka dobrze ze poszłaś do innego lekarza. Ciekawi mnie to że masz jednorazowe a różnice masz nawet większą niż u mnie przy dwujajowych.
    Może też się okaże że mam jednojajowe?wedlug mojego gina jest też taka teoria ale raczej obstawiam że dwujajowe że względu na ułożenie pęcherzyków. Chociaż mówi że wymiary i wszystko inne wskazuje że to jednojajowe. Więc w sumie to sama nie wiem
    A jakie Ty masz Kochana? Bo ja nie wiem co mam większe? U mnie jest zdecydowanie 1 pęcherzyk i w nim dwa zarodki. To widać od razu. Tylko tę owodnie chyba mają osobną, każdy swoją. Mam taką nadzieję..
    Zapomniałam zapytać o ciałko żółte, łożysko i żeby pokazała mi te owodnie bo tak się boję.. ale ten stres.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M@lutka

Nie stresuj się. Ja w pierwszej ciąży poczułam lekkie mdłości na przełomie 6/7 tydzień. Piersi mnie nie bolały, zresztą teraz też mnie nie bolą. Od kilku dni czuję małe mdłości, ale nic więcej :)
    Trzymam kciuki i nie położę się dopóki nie napiszesz jak po wizycie :)
    Powodzenia

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bisacz wrote:
    Pirelka super wiadomości, tylko jak ty wytrzymasz do 10 marca :)
    Wytrzymam, teraz jestem spokojniejsza bo wiem co kryje się w środku, ale pójdę na luxmed jeszcze po skierowanie to poproszę o usg czy możemy je podglądnąć.

bisacz lubi tę wiadomość

‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ