Wrześniowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyŻabka czekamy na listę, ją jestem nią mocno zainteresowana, bo nie mam pojęcia, jak się przygotować, co trzeba kupić, a co niepotrzebne
Co prawda zakupy planuje bardziej na 6-7 miesiąc, ale już jestem ciekawa
A tak w ogóle to zaczynam 11 tydzień do wizyty 2 tygodnie, zleciiiPauka, mmargol lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tu znalazłam taką listę wyprawkową :-)http://m.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/porod/przed-porodem/wyprawka-dla-noworodka-lista,241_7518.html
violett lubi tę wiadomość
14.10.2015 - 1 IUI
Naturalny cud Córeczka w drodze!
Sierpień 2016 - Nasze 60 cm szczęścia już z nami! Boże, dzięki za ten dar!
Drugie bobo w drodze
-
Angela89 wrote:Ja miałam łożysko nisko ujścia dopiero W 20 tyg się okazało no ale ginekologa mnie uspokajala że może jeszcze się podnieść jeżeli się nie podniesie to jest to wskazanie do cc w moim przypadku się nie podniosło
A czy to było powodem wcześniejszego porodu?
Mi lekarz powiedział że na tym etapie mam się jeszcze nie przejmować bo bardzo możliwe, że się podniesie, no zobaczymy, oby tak było:)
Dziewczyny mam jeszcze do Was pytanie - w którym tygodniu idziecie na prenatalne? Bo muszę się umówić, mój lekarz niby mi napisał żebym umówiła się pomiędzy 2 a 7 marca, ale wtedy nie ma Pani doktor do której chciałam iść, jest albo 29.02 albo 9 marca. I się waham... -
nick nieaktualnybasiunia wrote:Żabko to zależy jakim budżetem dysponujecie i jak sobie wyobrażasz remont, czy wykończenie
ja bym brała w stanie surowym, wykończysz sobie po swojemu
jeśli chodzi o remmont starego ten dom zawsze będzie stary (zalezyw jakim stanie upatrzycie) i remont takiego pokryje się pewnie z wykończeniem nowego
a jeśli nie jesteś wymagająca, na prawdę w niezłych pieniążkach można sie urzadzić
W tym sęk że bedziemy brać kredy mieszkaniowy.
A już mamy na obecne mieszkanie więc zdolność spadła.
Musze iść do banku albo do kupeli jak to rozegraćz tym mieszkaniem i kredytem.
Można sprzedać a z nowymi właścicielami sie dogadać że wprowadzą się za jakiś tam ustalony czas a kasę wpłać ana kredyt.
Co do domu ani ja ani mój mąż nie znamy sie na budowlanece.
Jego szwagier sie zna ale nie wiem czy mąż chce go prosic o pomoc.
Więc nie wiem któ bedzie to remontował.
Budżet słaby tyle co dadza kredyu.
Kupić w stanie surowym zanim sie to zrobi to nie mamy gdzie mieszkać.
Kupić do remontu też trzeba kase ładować mój twierdziże można znależć taki do mieszkania
Taaaaaaaaaa
Po drugie pzeraża mnie wożenie dzieci z wiochy do wiochy albo miasta do przedszkola albo szkoły.
Nie wiadomo jaką prace tzn w jakich godzinach znajde nie mamy z kim dzieci zostawić albo kto je odbierze . Niby tu w mieście też bo mieszkamy sami nie mamy tu żadnej rodziny. Więc to to chyba wymówka.
Na męża nie mam co liczyć bo on róznie pracuje.
A jednak w mieście lepiej wszystko na miejscu itp. a na wsi spokój.
Dziewczyny co mieszkaja na wsi albo koleżanki macie.jak sobie radzicie z dojazdami do przedszkola szkoły pracy itp.???????
I nie wiem co tu robić......
-
nick nieaktualnyA oto lista:
DLA MAMUSIEK:
do szpitala:
* koszula do karmienia nocna 2szt
* szlafrok
* kosmetyki/przybory toaletowe
* kapcie
* klapki pod prysznic
* ręcznik duży i mały
* kubek + sztućce
*majtki bawełniane 4pary lub poporodowe z siatki (lekarze pozwalają juz bawełniane więc uważam że nie potrzebne)
* podpaski Bella długie 2p. w szpitalu dają wkłady higieniczne. Uważam że lepiej i wygodniej jest w podpaskach i nie każda mocno krwawi po porodzie
* podkłady na łóżko 1paczka (reszta dla dziecka się przyda)
* woda nie gazowana ( poproście żeby ktoś wam dowiózł herbatniki bo będziecie głodne w nocy karmiąc piersią)
dodatkowo:
* poduszka rogal
* Bepanthen ( do smarowania sutków jak dziecko pogryzie reszte można zużyc do pupci dziecka)
* wkładki do biustonosza (żeby nie było mokro) 4paczki
* biustonosz do karmienia 2-4szt
* laktator ( ja osobiście nie używałam)
* zioła laktacyjne
* nakładki silikonowe na brodawki ( skuteczne jak dziecko sobie upodoba jednego cycucha a z drugiego nie chce jeść)
* niania elektroniczna - nie używałam
* monitor oddechu - nie używałam
* nosidełko/chusta - nie używałam
DLA DZIECKA:
* rożek 2 szt
* smoczek 2szt. + łańcuszek + pudełko na smoczek
* szczoteczka lub grzebyk
* termometr ( tu wasza wola czy do odbytu czy do wszystkiego tzn. do wody, jedzenia na podczerwień)
* cążki lub nożyczki
* ręcznik duży 2 szt. (najlepiej bo z tych dziecinnych szybko wyrośnie)
* szlafrok tzn. ręcznik z kapturem ja nie używałam takiego bo dziecko prawie zimowe było nagrzane w pokoju wiec zwykły duży wystarczył)
* czopki glicerynowe na zatwardzenia 1op.
* czopki na gorączkę paracetamol 1 op.
* coś na kolki np. Sab Simplex
* mleko sztuczne ( w razie gdy była awaria i nie musiały biegać w nocy jak ja w pierwszej ciąży)
* gaziki 5 op.
* płatki bawełniane do przemywania buzi
* sól fizjologiczna ( w plastikowych buteleczkach jednorazowe) ok 20 buteleczek patrzcie na datę ważności
* patyczki z ograniczeniem
* butelki 2x250ml, 2x150ml (ja kupiłam w zestawie Avent i stykło)
* szczotka do czyszczenia butelek
* termos (na spacer żeby włożyć butelkę z mlekiem czy wodą)
* oliwka do ciemieniuchy bądź po kąpieli
* płyn do kąpieli np. Oliatum wtedy nie trzeba używać oliwki
od kosmetyków do kąpieli dzieci również są uczulone więc uważam żeby wprowadzać później jakieś inne wasza wola
* do pępka wasza wola.Ja używa lam spirytus czysty zakupiony w sklepie (mała butelka) rozrabiamy w kieliszku 1 łyżeczka spirytusu z 1 łyżeczka wody przegotowanej wymieniamy co 2 dni i przecieramy patyczkiem do uszy pępek kikut odpada bardzo szybko .Są gotowe gaziki lub płyny .
* kem na mroźne dni np. Nivea
* podkłady na łóżko o których wspomniałam
* chusteczki mokre np. 5paczek (systematycznie uzupełniamy ) problem w tym że dziecko może mieć również od chusteczek uczulenie więc trzeba wypróbować
* pampersy 1op. rozmiaru 1, 1 op. rozmiaru 2. Proponuję w/w rozmiary kupić papmersa a np. w szpitalu wymienić się 5 sztk. z koleżanką jak będzie miała inne.
Czasami w sklepach można spotkać pampersy różnych producentów pakowane po 5sztk.
Wybór jest ogromny i wasza wola jakie kupicie dziecko mogą również pampersy uczulać.
* gruszka lub aspirator do noska
* roztwór wody morskiej do nawilżania
* wanienka/stelaż
* pieluchy tetrowe ok. 15-20szt oraz bawełniane ok 5szt (nie kupowałam osobiście uważam że tetrowe starczą można kupić we wzroki i też są ładne i przydatne)
* krem na odparzenia polecam Linomag z wit. D+E różowa zakrętka .
Sudokrem stosujemy w poważnych odparzeniach jeśli używamy od początku do pupci niestety przy odparzeniu konkretnym nie pomaga.
* łóżeczko /materac/ochraniacze
* komplet pościeli + prześcieradło 2kompl.
* kołdra + poduszka
*kocyk cienki i gruby
* ceratka - potem sie przyda
* karuzela/ projektor
* myjka do kąpieli odradzam ja myłam pieluchami tetrowymi z wanienki które kładłam na spodzie wanienki
CIUSZKI:
* pajacyk - 6szt.
* body długi rękaw - 5 szt.
* body krótki rękaw - 5szt.
* pół śpiochy (spodnie ze skarpetkami) - 3szt.
* bluza (bez kaptura bo po włożeniu w śpiwór dziecko leży nie powiem jak . Ja nie używałam) - 2szt
* kaftaniki - 4-6 szt.
* rękawiczki niedrapki bawełniane - 2pary
* czapeczki bawełniane - 2szt.
1 szt. do ciemieniuchy którą możecie potem nie doprać od oliwki
1szt. gruba na zimę
* śpiwór/ kombinezon
* śliniaczki 4szt na potem
* skarpetki ok 5 par , 2 pary grube
RESZTA:
* wózek
* fotelik samochodowy
* przewijak ( ja nie kupowałam przebierałam dziecko na łóżku i używałam podkładów)
* oświetlenie przy przewijaku)
* pogrzewacz
* dozownik do mleka w proszku
* herbatki z kopru/rumianku
* mata/leżaczek/krzesełko do karmienia na potem
* pościel do wózka (uważam że nie potrzeba będziemy miały śpiwór lub gruby koc)
oczywiście lista jest wykonana wg mnie
Wasza wola co czego ile kupicie itd.
Mam nadzieje że się przyda i będzie bardzo pomocna
Zapiszcie sobie ją proszę na swoim kompie
violett, mmargol lubią tę wiadomość
-
cześć dziewczyny:)
trochę mam zaległości bo byliśmy na weekend u rodziców. Wczoraj wieczorem jeszcze wybraliśmy się na pizze była pyszna, ale jak wróciłam do domu to wylądowała wiecie gdzie. Ale to anwet nie jedzenie mnie mdli tylko picie, nie moge pić absolutnie podczas posiłku albo w jego okolicach bo od razu zaczyna mnie mdlić, odbija mi się no katastrofa, herbata nie wchodzi w grę, rano pije tearz sok malinowy, o pracy kupiłam pomaranczowy, ale nie za bardzo mi wchodzi, poprostu nie mogę pić bo od razu wszystko mi się w środku bełta i podnosi do góry;/ do tego mam jakiś dzwiny zapach w mieszakniu, nie mogę zlokalziwać co to na weekend zarządziłam wielkie sprzątanie musze odsunać szafki w kuchni bo jedynie tam coś może się zaległo bo tak to nie mam jakiś zakamraków. Nie wiem co z tymi płynami, boję się, że się odwodnie;/
-
nick nieaktualny
-
żabka04 wrote:A oto lista:
DLA MAMUSIEK:
do szpitala:
* koszula do karmienia nocna 2szt
* szlafrok
* kosmetyki/przybory toaletowe
* kapcie
* klapki pod prysznic
* ręcznik duży i mały
* kubek + sztućce
*majtki bawełniane 4pary lub poporodowe z siatki (lekarze pozwalają juz bawełniane więc uważam że nie potrzebne)
* podpaski Bella długie 2p. w szpitalu dają wkłady higieniczne. Uważam że lepiej i wygodniej jest w podpaskach i nie każda mocno krwawi po porodzie
* podkłady na łóżko 1paczka (reszta dla dziecka się przyda)
* woda nie gazowana ( poproście żeby ktoś wam dowiózł herbatniki bo będziecie głodne w nocy karmiąc piersią)
dodatkowo:
* poduszka rogal
* Bepanthen ( do smarowania sutków jak dziecko pogryzie reszte można zużyc do pupci dziecka)
* wkładki do biustonosza (żeby nie było mokro) 4paczki
* biustonosz do karmienia 2-4szt
* laktator ( ja osobiście nie używałam)
* zioła laktacyjne
* nakładki silikonowe na brodawki ( skuteczne jak dziecko sobie upodoba jednego cycucha a z drugiego nie chce jeść)
* niania elektroniczna - nie używałam
* monitor oddechu - nie używałam
* nosidełko/chusta - nie używałam
DLA DZIECKA:
* rożek 2 szt
* smoczek 2szt. + łańcuszek + pudełko na smoczek
* szczoteczka lub grzebyk
* termometr ( tu wasza wola czy do odbytu czy do wszystkiego tzn. do wody, jedzenia na podczerwień)
* cążki lub nożyczki
* ręcznik duży 2 szt. (najlepiej bo z tych dziecinnych szybko wyrośnie)
* szlafrok tzn. ręcznik z kapturem ja nie używałam takiego bo dziecko prawie zimowe było nagrzane w pokoju wiec zwykły duży wystarczył)
* czopki glicerynowe na zatwardzenia 1op.
* czopki na gorączkę paracetamol 1 op.
* coś na kolki np. Sab Simplex
* mleko sztuczne ( w razie gdy była awaria i nie musiały biegać w nocy jak ja w pierwszej ciąży)
* gaziki 5 op.
* płatki bawełniane do przemywania buzi
* sól fizjologiczna ( w plastikowych buteleczkach jednorazowe) ok 20 buteleczek patrzcie na datę ważności
* patyczki z ograniczeniem
* butelki 2x250ml, 2x150ml (ja kupiłam w zestawie Avent i stykło)
* szczotka do czyszczenia butelek
* termos (na spacer żeby włożyć butelkę z mlekiem czy wodą)
* oliwka do ciemieniuchy bądź po kąpieli
* płyn do kąpieli np. Oliatum wtedy nie trzeba używać oliwki
od kosmetyków do kąpieli dzieci również są uczulone więc uważam żeby wprowadzać później jakieś inne wasza wola
* do pępka wasza wola.Ja używa lam spirytus czysty zakupiony w sklepie (mała butelka) rozrabiamy w kieliszku 1 łyżeczka spirytusu z 1 łyżeczka wody przegotowanej wymieniamy co 2 dni i przecieramy patyczkiem do uszy pępek kikut odpada bardzo szybko .Są gotowe gaziki lub płyny .
* kem na mroźne dni np. Nivea
* podkłady na łóżko o których wspomniałam
* chusteczki mokre np. 5paczek (systematycznie uzupełniamy ) problem w tym że dziecko może mieć również od chusteczek uczulenie więc trzeba wypróbować
* pampersy 1op. rozmiaru 1, 1 op. rozmiaru 2. Proponuję w/w rozmiary kupić papmersa a np. w szpitalu wymienić się 5 sztk. z koleżanką jak będzie miała inne.
Czasami w sklepach można spotkać pampersy różnych producentów pakowane po 5sztk.
Wybór jest ogromny i wasza wola jakie kupicie dziecko mogą również pampersy uczulać.
* gruszka lub aspirator do noska
* roztwór wody morskiej do nawilżania
* wanienka/stelaż
* pieluchy tetrowe ok. 15-20szt oraz bawełniane ok 5szt (nie kupowałam osobiście uważam że tetrowe starczą można kupić we wzroki i też są ładne i przydatne)
* krem na odparzenia polecam Linomag z wit. D+E różowa zakrętka .
Sudokrem stosujemy w poważnych odparzeniach jeśli używamy od początku do pupci niestety przy odparzeniu konkretnym nie pomaga.
* łóżeczko /materac/ochraniacze
* komplet pościeli + prześcieradło 2kompl.
* kołdra + poduszka
*kocyk cienki i gruby
* ceratka - potem sie przyda
* karuzela/ projektor
* myjka do kąpieli odradzam ja myłam pieluchami tetrowymi z wanienki które kładłam na spodzie wanienki
CIUSZKI:
* pajacyk - 6szt.
* body długi rękaw - 5 szt.
* body krótki rękaw - 5szt.
* pół śpiochy (spodnie ze skarpetkami) - 3szt.
* bluza (bez kaptura bo po włożeniu w śpiwór dziecko leży nie powiem jak . Ja nie używałam) - 2szt
* kaftaniki - 4-6 szt.
* rękawiczki niedrapki bawełniane - 2pary
* czapeczki bawełniane - 2szt.
1 szt. do ciemieniuchy którą możecie potem nie doprać od oliwki
1szt. gruba na zimę
* śpiwór/ kombinezon
* śliniaczki 4szt na potem
* skarpetki ok 5 par , 2 pary grube
RESZTA:
* wózek
* fotelik samochodowy
* przewijak ( ja nie kupowałam przebierałam dziecko na łóżku i używałam podkładów)
* oświetlenie przy przewijaku)
* pogrzewacz
* dozownik do mleka w proszku
* herbatki z kopru/rumianku
* mata/leżaczek/krzesełko do karmienia na potem
* pościel do wózka (uważam że nie potrzeba będziemy miały śpiwór lub gruby koc)
oczywiście lista jest wykonana wg mnie
Wasza wola co czego ile kupicie itd.
Mam nadzieje że się przyda i będzie bardzo pomocna
Zapiszcie sobie ją proszę na swoim kompie -
nick nieaktualnyJestem po wizycie!!!
Moje Malenstwo wydaje sie byc juz takieee duze! Odwracal sie i nie chcial pokazac czy ma siusiaka ale serducho wali 168! I ma juz 5cm:)
Zakochalam sieAngela89, KasicaLisica, Pysiaczek89, claudiuszek, żabka04, martta, violett, Gumcia, Bee85, Broszka, Olisia, blablabla, mmargol, szpilka, Sabina, maluutka90, Bratek, Cordy, slodka100 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny