Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale przecież Karolka napisała, ze można brac tyle ile zalecana dawka dzienna na opakowaniu, wiec czemu od razu o przedawkowaniach piszecie śmierciach itd. Ja tez jak mnie boli glowa to nie mecze sie tylko lykne i po sprawie; )
Karolka12345, zubii lubią tę wiadomość
-
Hehe, nie chodzi o to, że pacjent leży na podłodze tylko właśnie to ciśnienie.. W sensie, że ciśnienie niskie i podłoga też nisko xD
Nie no, tak na serio to jak mówiłam - te automatyczne zaniżają raczej, więc chyba AŻ TAK niskiego nie masz, no ale 90 a 120 normy to jest różnica za duża, aż tak się raczej nie myli, więc musisz być niskociśnieniowcem, po prostu aparat pokazuje jeszcze bardziej niskie..
Ale te aparaty za to mylą się raczej o podobną wartość, więc jeśli mierzysz ciągle tym samym i widzisz, że tak Ci skacze to te bóle z dużym prawdopodobieństwem są od ciśnienia.. Bo nawet jeśli same wartości są pozaniżane to różnica między nimi jest raczej prawdziwa.
Za to gdybyście kiedykolwiek chciały mierzyć ciśnienie na dwóch różnych automatach to odradzam - jeden będzie zaniżał bardziej, drugi mniej i wyjdą Wam totalne bzdury.
Ja też miałam bóle głowy, ale rano i myślę, że z niewyspania. Bolały mnie mięśnie pleców, karku i czułam, że to wszystko mnie ciągnie aż to głowy. Jak się rozruszałam było ok, tylko ciężko z łóżka się zwlec, dlatego dopóki chodziłam do pracy było spoko, bo musisz wstać, a na L4 masakra.. Ale podusia przyszła i śpi mi się bardzo dobrze i tylko raz mnie pobolewała od tamtej pory. Więc jak lubiłyście spać na brzuchu, a teraz już nie możecie się ułożyć to to też może być przyczyną.
Ja jeszcze nie miałam za bardzo brzucha to już nie dawałam rady spać po staremu, chociaż spałam tak pół na brzuchu pół na boku.. A teraz mam już piłkę i mąż mówi, że z każdym dniem jest większy, a ja czasem czuję jak mnie aż skóra boli od naciągania08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Marcia1989 wrote:Ale przecież Karolka napisała, ze można brac tyle ile zalecana dawka dzienna na opakowaniu, wiec czemu od razu o przedawkowaniach piszecie śmierciach itd. Ja tez jak mnie boli glowa to nie mecze sie tylko lykne i po sprawie; )
Tak, ale znam już ludzi na tyle, że wiem, że widzą to co chcą widzieć i czasem jak ktoś im napisze, że coś jest ZUPEŁNIE bezpieczne, CAŁKOWICIE się wydala itp, to traktują to jak cukierki, chociaż jedno zdanie wcześniej było napisane, że można wziąć tyle co jest napisane na ulotce... Zauważ, że zwróciłaś uwagę, że piszemy o przedawkowaniach i że bierzesz tą jedną tabletkę, a ja też przecież pisałam, że to nic złego
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Moim zdaniem każdy myślący człowiek wie dobrze,że każdy lek zażyty w dużych ilościach szkodzi,a tym bardziej wiedzą o tym kobiety w ciąży a przynajmniej powinny, by chronić nie tylko swoje dziecko ale i siebie
Także na pewno każda z nas wie że przed zażyciem jakiegokolwiek leku trzeba przeczytać ulotkę
A z tymi bólami głowy to i ja mam dość częsty problem niestety, czasami tak silny że bez paracetamolu się nie obejdzie, ale biorę max 2 tabletki dziennie choć na ulotce pisze że można 4-5 zażyćale wydaje mi się że te bóle głowy to przez zmianę pogody, przyszła wiosna, już zaczęły pylić krzewy i zmienna pogoda też robi problemy
zubii, Karolka12345 lubią tę wiadomość
-
To co powiecie na moje ciśnienie wieczorne z wczoraj 93/44/72? W dzień mam ok a przychodzi wieczór i mam zawroty głowy i już wiem że ciśnienie niskie
dolne nie przekracza 60 wieczorami. pytałam się gina, to mówi że może za mało pije. Ja nie wiem co mam z tym robić. Pije ile mi się chce, staram się pamiętać, że trzeba ciut więcej alr nie wiem czy to ma związek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2017, 23:19
-
Co do tych bólów, to ja w ciąży mam cały czas bol głowy ale byl do wytrzymania raczej, bardziej z przodu. Dzis mnie juz inaczej bolała, jakby ktoś mnie uderzal czymś w tyl glowy. Zaraz pomyślałam o ciśnieniu, bo na wizycie w środę internistka mnie postraszyła, ze mam troche zle cisnienie- 130/60. Dzisiaj poszłam wiec do szwagierki sobie zmierzyć. Pierwsze mi wyszło 142/86 puls 98, no ale pomyślałam, ze może to przez to, ze weszłam po schodach wiec odczekałam kilkanaście minut i znowu zmierzyłam i wyszło 149/89 puls 86. Jutro znowu zmierze, ale musze jechać specjalnie do szwagierki, bo nie posiadam ciśnieniomierza. Ciekawe nigdy nie miewałam ciśnienia wyższego niż 120/80, chyba raz w poprzedniej ciąży miałam 130... Teraz mnie zakłuwa troche pod mostkiem i łupie okropnie lewa skron
-
Aswalda to faktycznie troche wysokie cisnienie, u mnie np gin nic nie mowi jak skoczy mi do 130, ponad 140 to troche dużo, jesli znowu takie wysokie bedziesz miala musiala bys na wizycie z ginem o tym pogadac
a szwagierka nie pożyczyls by ci ciśniomierza? Mogla bys sobie mierzyc w ciagu dnia i notowac jakie masz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2017, 07:38
-
Aswalda, ciśnienie powinno się mierzyć po min 15-minutowym odpoczynku. Skoro tego nie zrobiłaś, pierwszy wynik jest bezwartościowy. Jak dla mnie drugi tez może być wątpliwy, bo wystarczy, ze się lekko zestresowałaś pierwszym i ciśnienie już mogło pójść do góry. Dobrze byłoby, żebyś przez kilka dni wykonywała pomiary 4x dziennie - wtedy zobaczysz, jak ciśnienie kształtuje się w ciągu dnia. Może szwagierka mogłaby Ci pożyczyć aparat na tydzień?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2017, 08:30
-
Dzieki dziewczyny za informacje o tych tabletkach. Mi chodzilo o to czy jesli bedzie taki tydzien ze w tygodniu bedzie mnie bolec glowa cztery razy czy moge bez wahania wziasc apap, ta jedna tabletke na dzien. Wczoraj tez mnie bolala glowa ale dalam rade bez tabletki. Wiec ja tez nie twierdze ze ten apap jak tik taki bede lykac:)
-
A jesli chodzi o cisnienie to ja slyszalam ze juz lepiej miec niskie niz wysokie. Oczywiscie za niskie tez nie dobrze, bo mozna oslabnac, w glowie sie zakrecic i krzywde mozna nie tylko sobie zrobic.
Ja ostatnio u gina mialam cisnienie 85/60. A ja bardzo dobrze sie czulam. W dniu porodu corki mialam 60/40 ale to juz mnie zbierali z podlogiWiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2017, 08:53
-
Kinga13 wrote:90/60 to ciśnienie strasznie niskie, w żargonie ratowniczym mówi się, że leży na podłodze
Wiadomo, że są tacy co mają trochę niższe lub trochę wyższe niż norma, ale to jakie podałaś jest już mega niskie, np. przy zawale nie wolno już podawać nitrogliceryny przy takim ciśnieniu... Gdybyś była jakąś mega sportsmenką to byłoby to już trochę wytłumaczalne, ale wtedy spada też puls, a Twój jest w normie.
To ciśnienie 110/86 to bym powiedziała, że normalne ciśnienie kogoś kto jest lekkim niskociśnieniowcem.
Tylko pamiętajcie też przy mierzeniu o tym, że te "automatyczne" ciśnieniomierze.. No mają spore granice błędu niestety. I z reguły zaniżają. Zwłaszcza te nadgarstkowe. Ja ufam tylko ciśnieniu, które wysłucha się na słuchawce.
Ja też niestety jestem niskociśnieniowcem i 90/60 to u mnie norma, a bywa, że mam jeszcze niższe. Teraz w ciąży mam nieco wyższe, i bardzo dobrze, bo od kawy mnie odrzuca... -
Natalka na bóle głowy dobrym rozwiązaniem jest zaserwowanie sobie szczypty dobrej, bogatej w minerały soli (np himalajska lub kłodawska) na język i popicie dwiema szklankami wody. Powinno pomoc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2017, 13:02
-
Ja zawsze miałam wysokie ciśnienie ale teraz mam wyjątkowo niskie, nawet się dziwiliśmy z mężem że za każdym razem kiedy mierzę w domu albo u położnej to mam 110/80 albo 120/85, rzadko kiedy takie miałam ale widać zmiana środowiska, nie przejmowanie się każdą pierdołą tylko po prostu wyluzowanie unormowało mi ciśnienie
i bardzo się z tego cieszę bo bywało z nim groźnie
-
Kinga dobrze, że powiedziałaś to sama, że człowiek widzi to co chce
W mojej wypowiedzi zakonotowałaś tylko bezpieczny - ale, że zgodnie z dawkowaniem już nie
Od razu przeszłaś do niewydolności wątroby a Justa do przedawkowania...
Przecież mówiłyśmy o braniu paracetamolu w ciąży - więc podkreślę jeszcze raz ZGODNIE Z DAWKAMI NA OPAKOWANIU JEST BEZPIECZNY DLA KOBIET W CIĄŻY I MAŁYCH DZIECI.
Tak jak napisała Maja wszystkie jesteśmy tu w ciąży i zwracamy uwagę na to co i w jakich ilościach możemy brać/bierzemy
Jaka u Was dziś pogoda?
W Poznaniu pięknie i słonecznie, zaraz jedziemy do mojej Mamy pod Poznań i będziemy używać
Miłego dnia Mamuśki :*zubii, stay, Marcia1989, Maja83 lubią tę wiadomość
-
Karolka12345 wrote:Kinga dobrze, że powiedziałaś to sama, że człowiek widzi to co chce
W mojej wypowiedzi zakonotowałaś tylko bezpieczny - ale, że zgodnie z dawkowaniem już nie
Od razu przeszłaś do niewydolności wątroby a Justa do przedawkowania...
Przecież mówiłyśmy o braniu paracetamolu w ciąży - więc podkreślę jeszcze raz ZGODNIE Z DAWKAMI NA OPAKOWANIU JEST BEZPIECZNY DLA KOBIET W CIĄŻY I MAŁYCH DZIECI.
Tak jak napisała Maja wszystkie jesteśmy tu w ciąży i zwracamy uwagę na to co i w jakich ilościach możemy brać/bierzemy
Jaka u Was dziś pogoda?
W Poznaniu pięknie i słonecznie, zaraz jedziemy do mojej Mamy pod Poznań i będziemy używać
Miłego dnia Mamuśki :*
No bo z reszta wypowiedzi się zgadzam, dlatego zareagowałam tylko na tamto konkretne zdanie zdanieI nie chodzi tylko o kobiety w ciązy, tylko o samo działanie paracetamolu ;)Nie jest on lekiem, który się nie wchłania,wieć nie jest całkowicie bezpieczny, a w obecnych czasach gdy 90% środków na grypę i przeziębienie zawiera paracetamol to o przedawkowanie nie trudno,a tu już skutki sa naprawdę poważne.
Nie pisałam tego absolutnie w zlej wierzeKarolka12345 lubi tę wiadomość
-
Wiem właśnie to pierwsze może przekłamane ale wcale sie nie stresowałam przed drugim zmierzeniem. Tydzień wcześniej mi endo mierzyła i wtedy czułam stres i byłam zmachana okropnie bo biegłam przez ulewe i weszłam do niej jeszcze zasapana zmierzyła i było 120/70 mnie nigdy tak bez powodu nie skakalo. Wczoraj przed zmierzeniem leżałam tylko to wejście po schodach powoli było to nie wiem czy az by mi do 140 skoczylo.. No nic pozostaje mi mierzyć i to częściej. Nie wiem czy szwagierka mi pozyczy, bo ona tez mierzy, ale cos wykombinuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2017, 11:23
-
Nie chce sie spierać ale wiem że szyjka wydlużyć się nie może. Inny pomiar zalezy od sily nacisku na szyjke , oraz np jesli chodzisz caly dzien i dziecko naciska- szyjka przy mierzeniu wydaje sie być krotsza, jesli lezysz szyjka jest rozluźniona...ja z corka w jeden dzien mialalam w 25 tyg rano 1 cm a po poludniu 2,5
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Czy wam wszystkim lekarze już podają długość szyjki? Ja teraz pytałam i powiedział, że dopiero od 20 tygodnia mierzy, a teraz tylko przy badaniu na fotelu ocenia czy jest w miarę dluga. W poprzedniej ciąży ani razu nie usłyszałam jaką ma dlugosc. Mówił tylko, że ładna, długa i zamknięta i nie skracala się aż to samego dnia porodu, bo miałam wspomagany ostatecznie.