X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj wzielam nospe , dwa magnezy , aspargin , spasmoline i hydroksyzyne , dopiero jak o 2 w nocy wzielam druga hydro to zasnelam. Teraz niby poscil , wizyta 13 czerwca , az sie boje.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • verka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra to Ty sie bardziej oszczedzaj, bo to dopiero 24 tygodnie

• baassiia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ad kp tez jestem zdania, ze nie za wszelka cene... naprawde jest milion problemow, ktore nas moze spotkac. Jedna mama je przezwyciezy inna nie i nie ma co z tego robic afery czy powodu do porownywania sie.

Ja mialam mega duzo mleka od poczatku, mala na poczatku piekknie ssala, ale dopadl nas oooookropny refluks... krztuszenie sie, odrywanie, placz, wrzask, dziobanie... do tego nietolerancja laktozy i alergie... naprawde nie bylo to "najlepsze dla dziecka" chwile jeszcze sciagalam i przez bardzo wolno przeplywowy smoczek. W pewnym momencie sukcesem bylo jak w ogole jadla bo polykanie sprawialo jej bol :/

No po.prostu roznie jest i przede wszystkim trzeba myslec o tym aby dziecko jakos przetrwalo ten najgorszy okres.

Jak ktos mowi, ze nie da rady kp to nie da i po co mu na sile wciskac jakie to cuda na kiju.

Mi przyjaciolka powedziala, ze moj biust i organizm stworzonu do kp niestety moje dziecko nie :( i taka prawda :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2017, 10:20

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska ja rowniez sie ciesze ze czuje malego caly czas, ale tak to jest pozniej jak sie za duzo roznych rzeczy czyta w internecie.

Ja rowniez nie mam juz takiego spania jak na poczatku ciazy. Budze sie przynajmniej 2 razy w nocy a z usnieciem tez ciezko.

W ktoryk tygodniu macie 3 usg?
    Odpoczywacie duzo? Ja.nie pracuje ale od rana do wieczora caly czas na nogach jestem, bo jak.gdzies do sklepu trzeba isc, to obiad to sprzatanie, a tu z dzieckiem na dzialke albo plac zabaw i tak w kolko. Strasznie nie do wytrzymania bola mnie nogi juz pod wieczor.

Ja jesli chodzi o urodzenie dziecka we wrzesniu to jestem przerazona, najbardziej pogoda. Bo jak tu z takim malym dzieckiem wyjsc jak bedzie mocno wiac albo padac? A bede musiala bo corka od wrzesnia idzie do 1 klasy i nie zawsze maz bedzie mogl ja zawiesc autem do szkoly albo tesciowa...

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    Powiem ci ze mi lekarz powiedziala ze bardzo duzo maluszkow to ma i ze trzeba kontrolowac. Mysle ze jest to spowodowane tym ,ze maluszek albo sie nie wysiusial porzadnie albo cos jest na przeszkodzie zeby sie wysiusial. Jezeli ilosc wod plodowych jest okej to chyba to oznacza ze sika czyli nerki pracuja. Nie wiem,nie mam pojecia . A wiesz cos wgl na temat leczenoa tego u maluchow ? Leczy sie dopieor pewnie po urodzeniu?

Niestety lecenie możliwe jest po urodzeniu :( Ogónie ilość wód płodowych jest ok. Gin powiedział, że trzeba to sprawdzać i po prostu czekać. Po porodzie może się okazać, że po pierwszym siku wszystko się unormuje ale może tez byc tak, że będzie potzreban operacja żeby to unormować :(

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Princesska ja rowniez sie ciesze ze czuje malego caly czas, ale tak to jest pozniej jak sie za duzo roznych rzeczy czyta w internecie.

Ja rowniez nie mam juz takiego spania jak na poczatku ciazy. Budze sie przynajmniej 2 razy w nocy a z usnieciem tez ciezko.

W ktoryk tygodniu macie 3 usg?
    Odpoczywacie duzo? Ja.nie pracuje ale od rana do wieczora caly czas na nogach jestem, bo jak.gdzies do sklepu trzeba isc, to obiad to sprzatanie, a tu z dzieckiem na dzialke albo plac zabaw i tak w kolko. Strasznie nie do wytrzymania bola mnie nogi juz pod wieczor.

Ja jesli chodzi o urodzenie dziecka we wrzesniu to jestem przerazona, najbardziej pogoda. Bo jak tu z takim malym dzieckiem wyjsc jak bedzie mocno wiac albo padac? A bede musiala bo corka od wrzesnia idzie do 1 klasy i nie zawsze maz bedzie mogl ja zawiesc autem do szkoly albo tesciowa...

Wiem co czujesz, wyjście ze szpitala nie jest takie złe, w sumie zawsze można nocidelko przykryć na czas dojścia do auta kocyki albo pieluchą.
    Ale sam wrzesien mnie przeraża. Młodsza córka idzie do pierwszej klasy, starsza zacznie spotkania komunijne juz od września.
    Bardzo boje się września ^^

74709jcgjiz14w6b.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym miala prawo jazdy to tez nie ma problwmu, bo pakuje dzieciaki do auta i jade. W sumie szkola nie jest daleko bo gdzies 200- 300 m od domu, ale te 10 minut w jedna strone trzeba liczyc.
    Moja corka do 4 roku zycia duzo chorowala a urodzila sie w kwietniu. A choroby zaczynaly die od wrzesnia.
    Naprawde nie wiem jak na to ogarne, nie boje sie tego porodu jak wlasnie okresu jesienno- zimowego...

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie Małgosia chyba nadrobiła nadal jest młodsza o tydzień ale już mieści się w swoich centylach co jest mega plusem :-) ❤ 561 g szczęścia niby nadal nie jest wielkoludem ale już postep i na tym koniec dobrych wieści ma zastój na prawej nerce na następnej wizycie będziemy do kontrolować.... Czy ja mam jakiegos życiowego pecha czy cos

shelby*, Princesska, Ja86, Zorganizowana:), Lisa85, aswalda, nowamamusia lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe

Wysłany: 3 czerwca 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    My już po wizycie Małgosia chyba nadrobiła nadal jest młodsza o tydzień ale już mieści się w swoich centylach co jest mega plusem :-) ❤ 561 g szczęścia niby nadal nie jest wielkoludem ale już postep i na tym koniec dobrych wieści ma zastój na prawej nerce na następnej wizycie będziemy do kontrolować.... Czy ja mam jakiegos życiowego pecha czy cos

A czy mala ma poszerzone te kanaliki przy nerkach?

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

• 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana tak ma poszerzone z tego co dobrze ginekologa zrozumiałam

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Ja86 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy poczatek 28 tygodnia to 7 miesiąc??

0d1yskjosr8efb7s.png

Wysłany: 3 czerwca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    Kochana tak ma poszerzone z tego co dobrze ginekologa zrozumiałam

To niestety to samo co u mojego Ignasia :( Oliwcia miejmy nadzieje, że po porodzie wszystko wróci do normy... Gin mnie uspokajał, że w większości wypadków tak jest i po pierwszym siku te kanaliki się stabilizują i takiej myśli staram się trzymać choć wiem, że bywają chwile zwątpienia :(

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

• miffy Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Dziewczyny ambitnie stworzyłam sobie swoją listę wyprawką na podstawie kilku innych jakie miałam dostępne. Robię teraz zakupy w geminni ale zastanawiam sie jakie mam wziąć butelki i smoczki- zakładając, że będę karmić piersią. I nie wiem czy kupić po jednej czy po dwie. Położna poleca butelki dr Brownsa lub Tommy Tippe.
    Mam problem bo Brownsa są: antykolkowe, dla wcześniaków, standard, szeroka szyjka...
    Tommy Tippe: antykolkowa ze smoczkiem o wolnym przepływie.
    I naprawdę głupia jestem bo nie wiem co wybrać.
    Ze smoczkami to samo :(
    Zakładam że moje córcie urodzą się w skończonym 35 tc- to wersja bardzo optymistyczna. I nie wiem czy przez to bedą miały wpisane że to wcześniaki...

Monako, a podzieliłabyś się taką swoją listą? Wiem, że u Ciebie to wygląda inaczej przy dwójce, ale na pewno kilka z nas by się chętnie zainspirowało - ja na przykład dopiero będę sobie systematyzować taką listę.

Dziewczyny, trzymam kciuki za nereczki Waszych maluchów! Wiem, że to dla Was na pewno masa stresu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2017, 15:27

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne miffy, podzielę się tym co mam. Do wieczora wrzucę :)

miffy lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Jasne miffy, podzielę się tym co mam. Do wieczora wrzucę :)

Super! Dzięki z góry :)
    Już najwyższy czas się za to wziąć, ja już mam trochę wyprawki skompletowane, ale muszę sobie koniecznie to wszystko spisać i usystematyzować, bo ciągle mam wrażenie, że jestem zupełnie nieogarnięta, a tu za dwa tygodnie trzeci trymestr...

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lista ubranek:
    Tu nie będę opisywać ile czego bo sama mam z tym jeszcze problem. Nie wiem ile 50 a ile 56 więc będę kupować no oko :)

-4 ręczniki kąpielowe( ja zamawiam z firmy AKUKU za 20 zł- ktoś tu bardzo polecał i są w Gemini
    -Wanienka ze stelażem
    -Przewijak
    -Nożyczki ( położna polecała firmy Canpol)
    -Szczotka do włosów miękka
    -Płyn do kąpieli Oilatum lub Emolium ( wziełam mniejszą buteleczkę Oilatum bo nie wiadomo jak skóra dzieci zareaguje)
    - Sterylne gaziki 5x5 ok 2 op ( wg mojej położnej- ja wzięłam jedno gdzie jest 50 szt)
    -10 ampułek NaCl po 5 ml
    -Patyczki higieniczne cieńsze i grubsze po 1 op.- firmy Kindii
    -chusteczki nawilżane- polecane przez Srokao Bobini bayby sensitive 2 op i Bobini bayby z witaminą e też 2 op
    -Krem do pupy na odparzenia- Sudocrem
    -Krem do pupy na codzień- Linomag
    -Pieluchy jednorazowe- wziełam po 1 opakowaniu różnych firm najmniejsze do 2 kg.
    -Pieluchy tetrowe 20 sztuk- z Geminii
    -Pieluchy flanelowe 6 sztuk- z Geminii
    -Pieluchy bambusowe 4 sztuki- wziełam te
    https://www.aptekagemini.pl/texpol-pielusz-bambus-75x75-class-nie-1szt.html też z Geminii
    ( zobaczymy jak się sprawdzą, jak będą w porządku to domówię większe)
    -Kocyki cienkie 2 sztuki
    -kocyki grube 2 sztuki
    z kocyków to te mi się podobają
    http://kocykowo.pl/products/show/kocyk-bawelniany-072-zosia-rozyczki,365,1825.html
    -aspirator do noska FRIDA lub HAXE ( wzięłam fridę )
    -Termometr bezdotykowy Microlife NC 150- polecany chyba też tutaj
    -Proszek Lovela do koloru i do białego
    -rożki- nad tym ciągle się zastanawiam, nie chciałabym grubych a cieńkie jeszcze mi się w necie nie rzuciły...
    -kosz na zużyte pieluchy ( będę go wystawiać na ogród i pod koniec dnia opróżniać)
    -woeczki na zużyte pieluchy
    -Octenisept
    -4 butelki- jeszcze nie mogę się zdecydować ale chyba jednak wezmę Tommy Tippe
    -szczoteczka do mycia butelek
    -wkładki laktacyjne
    -maść na brodawki Maltan
    -2 smoczki silikonowe i pudełko na smoczki
    -Płatki kosmetyczne małe do mycia buźki- tak mam w wyprawce od położnej
    -Płatki duże do mycia pupy- też w wyprawce od położnej ( mam Kindii)
    -organizer do przewijaka lub jakieś pojemniki w zależności jaki kupię
    -Biustonosze do karmienia 2 sztuki ( 1 już mam, póżniej dokupię wiecej w razie potrzeby)
    -lekki szlafrok do szpitala
    jednorazowe podkłady do przewijania
    -podnóżek z Ikei- fajny do karmienia
    -laktator- ja będę mieć ten polecany przez Srokao tylko na dwa cyce http://www.srokao.pl/2017/05/swietny-laktator-oby-nie-by-ci-potrzebny.html

Nie pisałam o tym co już mam:
    -koszule do karmienia ( mam 4 sztuki)
    -wózek
    -foteliki samochodowe
    -dwa kosze mojżesza

Lista nie jest poukładana bo spisywałam ją z kilku różnych, bardzo dużo rzeczy zamawiam przez Geminii.
    Chętnie coś dopiszę do swojej listy- jeśli o czymś zapomniałam proszę o sugestie :)

U nas do szpitala nic nie trzeba mieć- żadnych podkładów ani podpasek poporodowych i nic z wyprawki dla dzieci ale co szpital to inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2017, 16:17

Princesska, nowamamusia lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Hagne Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z aspiratorkow polecam te podłączane do odkurzacza. W Gemini kupowałam za niecałe 40 zł. Zwał się bodajże "Katarek" ;)

zem36iyeidfqcl88.png
    ex2btgf6n08qf43o.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako, widzę że jesteś bardzo dobrze przygotowana :)

Na brodawki polecam purelan 100, a na odparzenia alantan zielony.

Widzę,że na Twojej liście nie ma wit k ani d.

Jeżeli urodzisz latem, to warto kupić też jakiś krem z filtrem UV od pierwszego dnia życia.

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hagne ja to nawet nie wiem jak się tych aspiratorków używa :) ale właśnie zobaczyłam filmik i chyba na początek kupię zwykły.
    A dla dwójki dzieci mogę mieć jeden czy powinnam kupić dwa aspiratory?

justa. no właśnie na te odparzenia to miałam dylemat i zastanawiałam się właśnie nad alatanem.

Co do witamin to zapytam swojego znajomego pediatrę które konkretnie ale fakt- muszę dopisać do listy :)

A krem z filtrem to polecasz jakiś konkretny??

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I biorę ten purelan :)

I jeszcze wpadły mi do głowy pojemniki na przechowywanie mleka- czy to jest potrzebne? Ja naprawdę nie wiedziałam że są wogóle takie cuda!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2017, 18:21

ijpbej28ig9k1ha0.png
‹‹ 785 786 787 788 789 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ