🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też w poniedziałek mam prenatalne ale dopiero na g.19. Mąż jedzie ze mną bo nie chce żebym sama prowadziła (100km od domu mamy badania) więc pewnie też poproszę żeby mógł ze mną wejść do gabinetu.
Zastanawiam się tylko czy nie za późno bo to będzie 13w0d🤔
Ja się tylko pocieszam w sprawie Bladora tym że napisała że się wyłącza na jakiś czas. Pewnie odezwie się jak wyjdzie ze szpitalaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2024, 10:59
Oela91 lubi tę wiadomość
-
Macie wybraną listę wyprawkową, którą będziecie się sugerowały? Chciałabym kupić niezbędne minimum, listy w internecie widzę różne i zastanawiam się czy to wszystko jest potrzebne, np: czy rożek jest potrzebny? 😆 czy w tym się nosi dziecko tak na co dzień? 🤔 a może ma inne zastosowanie np. zawinąć do snu? (Forma takiego utulenia=uspokojenie)? Tylko czy tego nie załatwi po prostu kocyk? 🤔
-
domi88 wrote:Macie wybraną listę wyprawkową, którą będziecie się sugerowały? Chciałabym kupić niezbędne minimum, listy w internecie widzę różne i zastanawiam się czy to wszystko jest potrzebne, np: czy rożek jest potrzebny? 😆 czy w tym się nosi dziecko tak na co dzień? 🤔 a może ma inne zastosowanie np. zawinąć do snu? (Forma takiego utulenia=uspokojenie)? Tylko czy tego nie załatwi po prostu kocyk? 🤔
Ja mam całe szczęście doświadczenie z dwójką małych braci, więc trochę się już napatrzyłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2024, 12:58
domi88, Oela91, marti lubią tę wiadomość
-
Oela91 wrote:Ja na cwaniaka, dzisiaj ide na prenatalne I trymestru z enel med a jutro z invicty na PAPPa, dodatkowe usg+ badanie krwi. (Wymagają całość badania u siebie)
O ile babeczka z enelmed ma mieszane opinie, to ta na jutro, z invicty wg opinii to jakiś anioł.
Jutro zabieram męża, liczę na taki właśnie wykład jaku mimi_m 😅.
Odkrycie płci albo chociaż zdradzenie co wg usg jest bardziej prawdopodobne, to tez moje wielkie marzenie 🥺 Chcrmy rodzicom powiedziec w weekend, o ile fajniej byłoby informując ze to wnuk lub wnuczka.
Mam nadzieje ze dzisiaj wszystko będzie Ok. Od wczoraj mam jakieś lęki 🫣
Oela do której Invicty chodzisz? Ja do Wawy i tam Pani dr SM, która robiła prenatalne to naprawdę cudowna kobieta ❤️🥹
Oela91 lubi tę wiadomość
👩🏼’89
AMH 9,2
Drożność jajowodów 👍
Kariotypy 👍
👱🏻♂️’84
Nasienie 👍
Kariotypy 👍
Niepłodność idiopatyczna
☀️05.2023 - 1 procedura IVF
2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌
☀️09.2023 - 2 procedura IVF
17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy
05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔
27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
2.01 - 20,2 beta hcg
5.01 - 105,6 beta hcg
15.01 - 5541 beta hcg 🤩
23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
23.02 - 4,2cm ❤️
4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
22.03 - 145g szczęścia 🫶
19.04 - 315g 🩷
6.05 - połówkowe - 450g
07.06 - 1.15kg
12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖
Ja ogólnie każde badanie usg mam razem z partnerem i jeszcze nie spotkałam się z dziwnym odbiorem przez to. Partner chce uczestniczyć od początku w czym może i ja wyrażam na to zgodę. Dla mnie to zawsze większy komfort, bo swoje przeżyłam z ginekologami.
Ogólnie prawem pacjenta jest to, że przy badaniu może być obecna osoba towarzysząca. Lekarz może tego prawa odmówić tylko w przypadku gdy osoba ta jest zagrożeniem dla pacjenta lub lekarza, a odmowa taka musi być odnotowana w dokumentach taka ciekawostka, jakbym kiedyś lekarz nie pozwolił Waszym mężom lub partnerom uczestniczyć w wizycie.Oela91, mirabellka, mm02, lady_in_black, Nowanna, Kil, kleopatr4, marti lubią tę wiadomość
-
domi88 wrote:Macie wybraną listę wyprawkową, którą będziecie się sugerowały? Chciałabym kupić niezbędne minimum, listy w internecie widzę różne i zastanawiam się czy to wszystko jest potrzebne, np: czy rożek jest potrzebny? 😆 czy w tym się nosi dziecko tak na co dzień? 🤔 a może ma inne zastosowanie np. zawinąć do snu? (Forma takiego utulenia=uspokojenie)? Tylko czy tego nie załatwi po prostu kocyk? 🤔
Jeśli chodzi o rożek to ja lubiłam i mi się przydał, taki mięciutki minky. Łatwo, szybko owijasz bobasa i zapinasz na rzep. Z kocem już tak łatwo Ci nie będzie i rożek jest sztywniejszy.
Otulacz też kupuję z ciekawości co maluch będzie wolał. 10 lat temu nie miałam otulacza 😀domi88 lubi tę wiadomość
-
WeraAnna wrote:Ja też w poniedziałek mam prenatalne ale dopiero na g.19. Mąż jedzie ze mną bo nie chce żebym sama prowadziła (100km od domu mamy badania) więc pewnie też poproszę żeby mógł ze mną wejść do gabinetu.
Zastanawiam się tylko czy nie za późno bo to będzie 13w0d🤔
Ja się tylko pocieszam w sprawie Bladora tym że napisała że się wyłącza na jakiś czas. Pewnie odezwie się jak wyjdzie ze szpitala
WeraAnna, ja byłam w 13+2 i było ok . Mały miał 7cm.
Oela91, jesteś z Gdańska ?
Oela91 lubi tę wiadomość
-
Ja rozek też musowo kupuje, na początek super się sprawdza, kocyk go nie zastąpi bo rożek zawsze zapinasz dość ciasno a kocyk od razu sie rozwinie. A jaki otulacz macie na myśli? Ja po moich dzieciach nie mam nic , więc będę kupować na bieżąco, najpierw body kopertowe , pajacyki, tak jak piszecie,żeby nie były zakładane przez głowę. Spodnie bez tych "sakrpetek " bo z tego dziecko szybko wyrośnie. Kupuje tylko kilka szt w rozm 56 a reszta już w wiekszym bo wiem jak szybko dziecko z tego wyrośnie. Sama już nie pamiętam co mi będzie potrzebne;) Ja nie karmiłam dlugo piersia więc nawet laktatora nie kupuję, bo teraz się też nie nastawiam na karmienie. Zastanawiam się nad ochraniaczem do łóżeczka bo tyle mitów na ten temat krąży,że szok, ja akurat bardzo lubiłam mieć dookoła łóżeczka coś co zasłaniało dziecko i chroniło, żeby sobie główki nie poobijało. Na początek jedna butelka bo już wiem,że czasem dzieci nie tolerują niektórych butelek więc bez sensu kupować kilka, dopiero jak będę wiedzieć, że pasuje to kupię większą ilość, tak samo ze smoczkiem. Na pewno kupie monitor oddechu, z nianią elektroniczną.
domi88, marti lubią tę wiadomość
-
Z ubranek to ja jestem fanem pajaca sa ślicznie maja wbudowane niedrapki i kupuje kilka na 56, a z racji urodzenia koniec sierpnia pewnie kilka rampersów. Rożek sa ok można jako otulacz ale tez jako kocyk czy mate wykorzystać. Z to nie szaleje z pampersami bo na rozmiar 3 bardzo szybko wskoczyliśmy, więc 1 paczka 1, ze 2 dwójek
domi88, Puszek♡, marti lubią tę wiadomość
-
mimi_m wrote:Z ubranek to ja jestem fanem pajaca sa ślicznie maja wbudowane niedrapki i kupuje kilka na 56, a z racji urodzenia koniec sierpnia pewnie kilka rampersów. Rożek sa ok można jako otulacz ale tez jako kocyk czy mate wykorzystać. Z to nie szaleje z pampersami bo na rozmiar 3 bardzo szybko wskoczyliśmy, więc 1 paczka 1, ze 2 dwójek
Ograniczają bodźce dotykowe, rozwój. Dziecko musi "czuć".domi88 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, ja sie malo udzielam, ale podczytuje regularnie Oela91, Ty masz jakos niedlugo amnio wz z toxoplazmoza prawda? Niezmiennie trzymam kciuki 🤞
Wczoraj byłam na pierwszych prenatalnych w Medicover, wraz z mężem, nie było problemu. Maluszek z wielkości 12+4, USG idealne, przeziernosc 1,4, najprawdopodobniej dziewczynka 🥹
Natomiast biochemia wyszła mi do dupy. Podwyższony wolna beta (3,8 MoM€, obniżona PAPPA (0,97 MoM), skorygowane ryzyko trisomii 21 wyszło 1:513 (mam 33 lata).
Czynnik łożyskowy wyszedł mi 35, co oznacza, ze jest w 5 percentylu (wynik poniżej 100 to ryzyko preeklampsji). Ale tego pani doktor nie skomentowała, bo ponoć nie ma certyfikatu do badań związanych z przepływami.
Tak więc jeszcze chwila stresu nas czeka…. W poniedziałek mam badanie u prowadzącego, prywatnie, który całe szczęście jest specem od tematów łożyskowych. Sprawdzimy przepływy i wyliczymy ryzyko preeklampsji. Lekarka z medicoveru mówiła, ze zakrzepica/trombofilia ponoć mogą zaburzać wyniki biochemii w teście PAPPA. Czy wiecie coś o tym dziewczyny?
Realnie ryzyko ZD 1:513 jest pośrednie i nie jakieś zatrważające, ale stresik jest. Czy robić nifty czy od razu amnio… sama nie wiem 😔
Pozdrawiam i trzymam kciuki za nudne ciąże, żebyśmy wszystkie doczekały terminu 🤞🤞🤞Oela91 lubi tę wiadomość
33 lata, 4 lata starań po stracie
2019 -19tc ciąża obumarła 💔
2020 CB 💔
04.23 CB 💔
14.01 niespodziewane II 🥹
SANCO - niskie ryzyka, dziewczynka 💖
Termin na 24 września 2024 -
Dziewczyny, a ja mam dość krępujące pytanie... ale czy któraś z Was zaczęła może mieć problem z nietrzymaniem moczu?
Nigdy nie miałam tego problemu, a od wczoraj zauważyłam, że za każdym razem jak idę do toalety to mam mokrą plamę na bieliźnie.. najgorzej, że ja nawet tego nie czułam...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2024, 15:24
-
Adek2 wrote:Hej dziewczyny, ja sie malo udzielam, ale podczytuje regularnie Oela91, Ty masz jakos niedlugo amnio wz z toxoplazmoza prawda? Niezmiennie trzymam kciuki 🤞
Wczoraj byłam na pierwszych prenatalnych w Medicover, wraz z mężem, nie było problemu. Maluszek z wielkości 12+4, USG idealne, przeziernosc 1,4, najprawdopodobniej dziewczynka 🥹
Natomiast biochemia wyszła mi do dupy. Podwyższony wolna beta (3,8 MoM€, obniżona PAPPA (0,97 MoM), skorygowane ryzyko trisomii 21 wyszło 1:513 (mam 33 lata).
Czynnik łożyskowy wyszedł mi 35, co oznacza, ze jest w 5 percentylu (wynik poniżej 100 to ryzyko preeklampsji). Ale tego pani doktor nie skomentowała, bo ponoć nie ma certyfikatu do badań związanych z przepływami.
Tak więc jeszcze chwila stresu nas czeka…. W poniedziałek mam badanie u prowadzącego, prywatnie, który całe szczęście jest specem od tematów łożyskowych. Sprawdzimy przepływy i wyliczymy ryzyko preeklampsji. Lekarka z medicoveru mówiła, ze zakrzepica/trombofilia ponoć mogą zaburzać wyniki biochemii w teście PAPPA. Czy wiecie coś o tym dziewczyny?
Realnie ryzyko ZD 1:513 jest pośrednie i nie jakieś zatrważające, ale stresik jest. Czy robić nifty czy od razu amnio… sama nie wiem 😔
Pozdrawiam i trzymam kciuki za nudne ciąże, żebyśmy wszystkie doczekały terminu 🤞🤞🤞Adek2 lubi tę wiadomość
-
Ojejku wrote:Dziewczyny, a ja mam dość krępujące pytanie... ale czy któraś z Was zaczęła może mieć problem z nietrzymaniem moczu?
Nigdy nie miałam tego problemu, a od wczoraj zauważyłam, że za każdym razem jak idę do toalety to mam mokrą plamę na bieliźnie.. najgorzej, że ja nawet tego nie czułam...Ojejku, Ruda Maruda, kleopatr4 lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66 /09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Adek2 wrote:Hej dziewczyny, ja sie malo udzielam, ale podczytuje regularnie Oela91, Ty masz jakos niedlugo amnio wz z toxoplazmoza prawda? Niezmiennie trzymam kciuki 🤞
Dziekuje kochana! Przykro mi, ze teraz i ty potrzebujesz wsparcia 🥺
Znajoma, która urodziła synka rok temu miała słabe wyniki PAPPA i wybrała Nifty zamiast amnio,
Po jej ruchu, sama pewnie wybrałabym nifty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2024, 23:18
Adek2, Layla205, Berry123, domi88 lubią tę wiadomość
-
Ojejku wrote:Dziewczyny, a ja mam dość krępujące pytanie... ale czy któraś z Was zaczęła może mieć problem z nietrzymaniem moczu?
Nigdy nie miałam tego problemu, a od wczoraj zauważyłam, że za każdym razem jak idę do toalety to mam mokrą plamę na bieliźnie.. najgorzej, że ja nawet tego nie czułam...
Jeśli to faktycznie nietrzymanie moczu to z tego co wiem fizjoterapeuta uroginekologiczny może pomóc. Poza tym polecam skorzystać z jego usług tak czy siak, ja chodzę regularnie co parę tygodni od początku ciąży i planuję do samego końca. Naprawdę gorąco polecam.lady_in_black, Ojejku lubią tę wiadomość
-
Też ciągle poszukuje info od Bladorka, ale faktycznie pisała, że może się nie udzielać.
Ja mam prenatalne dopiero 21.03 to bedzie 13+1 więc dość późno. Zaczyna się stresik bo dawno byłam na wizycie
U nas rożek się super sprawdził. Ja mam mnóstwo rzeczy po córce ale przeraża mnie szukanie po tych worach 😱 niby starałam się to jakoś segregować, ale już wiem, że to będzie hardcore...