X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Puszek♡ Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wera Anna tak, jak najbardziej możesz czuć czkawkę dziecka 😁 Kleopatra fajny pomysł z tą latarką. Moje dziecko jak się rusza to ja to czuje głównie na pęcherzu 🤦 a przypomniało mi się jak pod koniec ciąży kiedy dziecko już ma mało miejsca to mi się wydawało, że ono jest już tak nisko, że mi zaraz od dołu rączką pomacha, no takie uczucie dziwne 🤣

kleopatr4 lubi tę wiadomość

preg.png
  • marti Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też ostatnio wkurzają ludzie i ich komentarze, aż mi się nie chce nigdzie wychodzić bo w końcu moja cierpliwość się skończy i zacznę ich tak samo głupio komentować...

My z partnerem jesteśmy 13 lat razem i nawet nie myśleliśmy o ślubie bo jest nam na razie po prostu nie potrzebny ale oczywiście pytania muszą się pojawiać i mimo, że tłumaczymy to już parę ładnych lat to jakby do ludzi to nie dociera, że ktoś ma inne podejście lub czegoś nie chce...
    A wgl to najlepiej brać kościelny bo tak ładniej albo tak trzeba, my nie jesteśmy hipokrytami i nie będziemy zakłamywać rzeczywistości i iść do kościoła po ślub skoro tam nawet nie chodzimy...
    Takie pytania słyszymy oczywiście od ludzi którzy albo się rozwiedli, albo nikogo nie mają, albo wzięli ten kościelny i to był ostatni raz jak w kościele się pojawili... Aż się ciśnie na język żeby im coś dojebać ale sobie odpuszczam, jak to się mówi głupiemu nie wytłumaczysz a mądremu tłumaczyć nie musisz.
    Niech każdy robi co chce.

Co do wieku, w marcu skończyłam 32 lata i uważam że jest to idealny wiek na dziecko. Kiedyś się zamartwiałam, że za stara jestem, że nie dam rady a teraz uważam, że lepiej być nie mogło. Życie już poukładane, swoje się wyszumiało, po świecie pojeździło i teraz wręcz czekamy na ten czas kiedy będziemy mogli w domowym zaciszu spędzać czas z naszym dzieckiem...
    Oczywiście komentarze co do wieku też są od ludzi którzy mieli dzieci młodo, wiadomo szczególnie od kobiet, jakoś faceci nie komentują i nie wbijają szpili w otoczce "tylko pytam z grzeczności"
    Każdy ma swoje życie i swoich wyborów dokonuje i niech da w spokoju da żyć innym.

Oela91, kleopatr4, Aaga, Puszek♡, bonassola, nutella_ lubią tę wiadomość

25.12.2023 ⏸️ 🥰
    10.01.2024 6+1, 0,47 cm i serduszko
    07.02.2024 10+1, 3,24 cm 👶🏻
    27.02.2024 prenatalne 13+0, 6,80 cm 👶🏻, zdrowe, chyba💙
    06.03.2024 14+1, płeć niepotwierdzona
    03.04.2024 18+1 potwierdzone - chłopiec 💙🥰
    23.04 - 21+0 połówkowe, zdrowy, 340g 👶🏻

preg.png
  • marti Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wgl mam 2 materace do wyboru z polecenia i nie wiem który będzie lepszy

https://materacyk.pl/produkt/materac-sensitive-dla-dzieci/

https://hilding.pl/produkt/materace-dzieciece/hilding-dobranocka/

Możecie coś o nich powiedzieć? Może któraś z Was używała?

25.12.2023 ⏸️ 🥰
    10.01.2024 6+1, 0,47 cm i serduszko
    07.02.2024 10+1, 3,24 cm 👶🏻
    27.02.2024 prenatalne 13+0, 6,80 cm 👶🏻, zdrowe, chyba💙
    06.03.2024 14+1, płeć niepotwierdzona
    03.04.2024 18+1 potwierdzone - chłopiec 💙🥰
    23.04 - 21+0 połówkowe, zdrowy, 340g 👶🏻

preg.png
  • Mami36 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2024, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszek♡ wrote:
    Mari super to napisałaś, mnie kom dotyczące wieku również nie ruszają bo po prostu uważam, że 40 lat to nadal ok work na dziecko, ja teraz mam 37 i kompletnie nie czuje się za stara na to nasze 3 dziecko. Ale wku****** mnie teksty typu po co Wam to 3 dziecko skoro macie już parkę, ja sama nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć i wiem też że ludzie uważają, że jeśli nie mamy jakiejś super sytuacji finansowej to bez sensu się w to pchać ale czy można odpowiedzieć na to pytanie po co dziecko? Z potrzeby serca po prostu, z miłości i jakiejś niezaspokojnej tęsknoty. Sama nie wiem jak sobie poradzimy, 3 dzieci i budowa domu ale wierzę że damy radę.

Oela chyba coś w tym jest, że ludzie wokół bardziej nas, denerwują niż ' normalnie'
    Nie rozumiem jak można wogóle komuś powiedzieć po co to drugie/trzecie/piąte dziecko. To już jest chamstwo.

Puszek♡ lubi tę wiadomość

• Oela91 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2024, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti wrote:
    Oczywiście komentarze co do wieku też są od ludzi którzy mieli dzieci młodo, wiadomo szczególnie od kobiet, jakoś faceci nie komentują i nie wbijają szpili w otoczce "tylko pytam z grzeczności"
    Każdy ma swoje życie i swoich wyborów dokonuje i niech da w spokoju da żyć innym.

Pięknie powiedziane!

marti lubi tę wiadomość

• Królowa_Śniegu Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnie, że czujecie swoje dzieci tak mocno. Ja to czasami czuję jakieś przewracanie w środku, ale nie jakoś bardzo. Może to przez tyło-zgięcie, sadło i łożysko na przedniej ścianie? Kilka dni temu słuchałam detektorem serduszko i było super słuchać, partner nagrał filmik.

Co do wieku i zachodzenia w ciążę, to każdego indywidualna sprawa. I nikt nie powinien wściubiać swojego nosa. Sama czasem czuję się już staro, bo w styczniu skończyłam 35 lat, ale to tylko dlatego, że miałam już „ułożone” życie a teraz czekają mnie duże zmiany i budowanie wszystkiego od nowa. Nigdy nie oceniam po co komuś dziecko albo ile ma lat. Sama doświadczyłam niepłodności przez 4 lata, więc wiem, że to bardzo delikatny temat.

Właśnie sobie zamówiłam kilka luźnych t-shirtów na shein, bo ciągle podkradam staremu i biedny nie ma w czym chodzić. A moje ciuchy już mnie zaczynają denerwować i opinać, a wolę luz.

Jutro mam połówkowe i już sram w gacie czy wszystko ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2024, 16:36

kleopatr4, marti, Oela91, Puszek♡, Nowanna lubią tę wiadomość

age.png

👩🏼’89
    AMH 9,2
    Drożność jajowodów 👍
    Kariotypy 👍

👱🏻‍♂️’84
    Nasienie 👍
    Kariotypy 👍

Niepłodność idiopatyczna

☀️05.2023 - 1 procedura IVF
    2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌

☀️09.2023 - 2 procedura IVF
    17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy

05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔

27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
    1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
    2.01 - 20,2 beta hcg
    5.01 - 105,6 beta hcg
    15.01 - 5541 beta hcg 🤩
    23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
    6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
    23.02 - 4,2cm ❤️
    4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
    22.03 - 145g szczęścia 🫶
    19.04 - 315g 🩷
    6.05 - połówkowe - 450g
    07.06 - 1.15kg
    12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królowa_Śniegu wrote:
    Ale fajnie, że czujecie swoje dzieci tak mocno. Ja to czasami czuję jakieś przewracanie w środku, ale nie jakoś bardzo. Może to przez tyło-zgięcie, sadło i łożysko na przedniej ścianie? Kilka dni temu słuchałam detektorem serduszko i było super słuchać, partner nagrał filmik.

Co do wieku i zachodzenia w ciążę, to każdego indywidualna sprawa. I nikt nie powinien wściubiać swojego nosa. Sama czasem czuję się już staro, bo w styczniu skończyłam 35 lat, ale to tylko dlatego, że miałam już „ułożone” życie a teraz czekają mnie duże zmiany i budowanie wszystkiego od nowa. Nigdy nie oceniam po co komuś dziecko albo ile ma lat. Sama doświadczyłam niepłodności przez 4 lata, więc wiem, że to bardzo delikatny temat.

Właśnie sobie zamówiłam kilka luźnych t-shirtów na shein, bo ciągle podkradam staremu i biedny nie ma w czym chodzić. A moje ciuchy już mnie zaczynają denerwować i opinać, a wolę luz.

Jutro mam połówkowe i już sram w gacie czy wszystko ok.

Ja też. 🫣 9:30 godzina "0".
    W ogóle to dzisiaj pierwszy raz poczułam tak mocno Małego i coś dziwnego mi się robi. Czuję takie napieranie na dół macicy i na brzuch też jakby się Mały prężył i wypychał. Takie coś to czułam w pierwszej ciąży, ale wysokiej ciąży a nie tak wcześnie.
    Teraz nie wiem czy to dziecko się tak pręży i napiera na brzuch czy brzuch twardnieje i się stawia 🤷

preg.png
  • lady_in_black Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga, nie każdy starzeje się tak samo 😅 skoro bratowa w tym wieku jest mentalnie na innym poziomie niż Ty pozostaje jej tylko współczuć 🙂 ja mam 37 lat i wcale nie czuje się staro 🤷

Aaga, mm02, Oela91, domi88, bonassola, nutella_, marti, Nowanna lubią tę wiadomość

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariMari ja właśnie kompletnie nie mam problemu z wiekiem. Moim kompleksem też są szerokie biodra czy mały biust, a wiek totalnie akceptuje. Bardziej mnie ruszyło to, że ja sobie nie wyobrażam w taki albo jakikolwiek inny sposób skomentować kogoś innego tylko po to żeby mu dopiec, i chyba ruszyło mnie to, że to miało być uszczypliwe i tyle, a mimo wszystko jesteśmy rodziną. No ale nie ma co się nakręcać :)

Klarara to zdecydowanie maluch może się tak nisko kręcić, też tak miałam killa dni, a potem przemieścił się wyżej i to uczucie zniknęło.

Królowa Śniegu też chce zamówić luźne t-shirty :)

Oela91, Klarara lubią tę wiadomość

• Oela91 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2024, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jutro połówkowe z10:40 🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2024, 23:33

Aaga lubi tę wiadomość

• mm02 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2024, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w rodzinie to dużo starych rodzi wiec moje 37lat to zaden szok ;-) jedna kuzynka chyba 36miała, jedna 38, jakaś 40tka sie znalazła. Jakaś ciotka też. Ja sie czuje młodo, pierwsze też urodziłam po 30tce, jedyne co mnie czasem "boli" to, że krocej bede na swiecie. No ale inaczej byc nie mogło, 10lat temu to bylismy w kwiecie wieku imprezowo wyjazdowego. Ciesze sie tym co jest.

Aaga, Oela91 lubią tę wiadomość

• Zazuzi Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Ja też. 🫣 9:30 godzina "0".
    W ogóle to dzisiaj pierwszy raz poczułam tak mocno Małego i coś dziwnego mi się robi. Czuję takie napieranie na dół macicy i na brzuch też jakby się Mały prężył i wypychał. Takie coś to czułam w pierwszej ciąży, ale wysokiej ciąży a nie tak wcześnie.
    Teraz nie wiem czy to dziecko się tak pręży i napiera na brzuch czy brzuch twardnieje i się stawia 🤷

Też tak ostatnio czuje. Wogle dziecko się przesunęło. Siedzi na samym środku brzucha. Głowa nad pępkiem, ręce mniej więcej na wysokości pępka a nóżki na samym dole. Tak bynajmniej było na USG i faktycznie tak je czuje. A brzuch mi się taki śmieszny zrobił. Jak z góry na niego patrze to taki trójkątny. Ale kopie przeokrutnie. Właśnie też mi się wydaje, że takie ruchy i to rozpieranie to dużo później. Ale widocznie jadą ciąża jest inna. I to jest piękne🥰

Oela91 lubi tę wiadomość

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wszystkie badania jutro✊️

Moja dzidzia delikatna w tych ruchach, no i amortyzację tłuszczową mam, ale w porównaniu z synem i tak się sporo rusza. Czasami czuję nie od strony brzucha, a kręgosłupa i na samym dole.

Królowa_Śniegu, Oela91 lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wieku,to ja 36. Jeszcze niedawno uważałam, że to nie jest wiek na dziecko. W sumie może i dalej tak myślę. Oczywiście mam tu na myśli tylko i wyłącznie siebie. Absolutnie nie oceniam. Córkę urodziłam w wieku 25 i fakt, wszystkie moje koleżanki korzystały z życia, kiedy ja siedziałam w pieluchach.Imprezy, wyjazdy itp. zazdrościlam im. Nie będę tego ukrywała. My wiązaliśmy
    ledwo koniec z koncem. Postawiliśmy wszystko na jedną karte, zaryzykowalismy. Mąż rzucił etat i otworzyliśmy firme.Ciężko bylo, Ale miałam więcej cierpliwości. Dziś kiedy córka ma już te 11 lat, my z mężem zaczęliśmy zupełnie inny etap życia. Firmę rozkręciliśmy, ja dodatkowo na etacie. Dziecko samodzielne. Budowa w toku. Kupiliśmy przyczepę kempingowa i korzystaliśmy z życia. Do tego nasza wspólna pasja -motocykl. Więc jakieś wypady na rajdy. Kiedy już od kilku lat zaakceptowalismy, że będziemy tylko we 3, nagle niespodziewanie II kreski. Kiedy już minął szok i pierwsza radość pojawiło się przerażenie. Że znowu będę uwiązana, że już sobie nie wyskoczę we dwoje na weekend w góry, że rajd czerwcowy mnie ominie (będę jako obserwator jak dam radę, ale nie pojadę, bo by mnie eskortą na porodówkę wieźli🥴 ) dziś już się mega ciesze i doczekać nie mogę. To najlepszy czas. Mąż ma motywację by wykańczać szybko dom, ja w lipcu straciłbym pracę na etacie (w skali kraju olbrzymie zwolnienia grupowe). Boje się tylko tych nieprzespanych nocy, tego braku cierpliwości. Zrobiłam się wygodna. Nie wyobrażam sobie chodzenia non stop za dzieckiem. Ciągłego obserwowania go czy sobie krzywdy nie zrobi. MMA nadzieję, że po porodzie to wszystko się zmieni. Szkoda mi strasznie, że nie dane nam było te 9lat temu przeżywać tego, co dziś przeżywamy. Ale, żeby nie było. Myślę o 3cim tak mniej więcej jak synek 1-2 latka będzie miał. Jeśli dane nam będzie.

mm02, Aaga, kleopatr4, Oela91, Puszek♡, nutella_, marti lubią tę wiadomość

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi ale wszyscy powtarzają, że te dojrzałe macierzyństwo jest inne, dużo spokojniejsze, z większą cierpliwością, tego się trzymam😉 to moje ostatnie, planowane dziecko i zamierzam łapać każdą chwilę bo więcej się nie powtórzy. Trochę mi przykro, że ta ciąża ma tyle "atrakcji" i nie mogę być w pełni spokojna, ale moje podejście związane jest z tym, że tak bardzo mi zależy.

Oela91 lubi tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że jest tak samo dużo za i przeciw zarówno na dziecko w wieku 19 lat, 25 lat, 35 lat czy 45 :)

Każdy wiek będzie miał swoje ogromne plusy np. w młodym wieku ma się więcej energii, cierpliwości, po 10 latach ma się odchowane samodzielne dziecko i można sobie spokojnie planować dalsze etapy. Natomiast w wieku późniejszym jest się już "wyszumianym", ma się zazwyczaj większą stabilizację czy to życiową czy finansową :)

A II krechy na teście chyba zawsze w pewnym momemcie budzą przerażenie😅 my się staraliśmy pare miesięcy, testy robiłam z rumieńcem na buzi, a i tak był w pewnym momencie płacz ,że się udało😅

Kciuki za wszystkie wizyty jutro!! Ja wyczekuje czwartku...

Oela91, Layla205, kleopatr4, marti, Fomyart lubią tę wiadomość

• Królowa_Śniegu Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazuzi mam dokładnie takie same odczucia co do wieku ale do samej siebie. Że wygodnie było robić co się chce i jak się chce. A teraz będzie jednak wszystko podporządkowane dziecku. Od kilku dni mam jakieś lęki, że sobie nie poradzę, że mam za mało cierpliwości. Nie gadam do brzucha, przez to się czuję złą matką… a chcę być dobrą. Ogólnie dużo znaków zapytania się pojawia, choćby do takiej codziennej opieki.. ja nawet nie wiem ile butelek kupić i jakich, jaki smoczek, jakie pieluchy. Czuję się trochę zagubiona.😞
    Gdzieś czytałam, że można na gov.pl zapisać się na lekcje do położnej? Czy któraś z Was wie coś o tym i jak się zapisać? Nie ukrywam trochę by mi to pomogło.

marti lubi tę wiadomość

age.png

👩🏼’89
    AMH 9,2
    Drożność jajowodów 👍
    Kariotypy 👍

👱🏻‍♂️’84
    Nasienie 👍
    Kariotypy 👍

Niepłodność idiopatyczna

☀️05.2023 - 1 procedura IVF
    2x🥚 - 2 zarodki, które przestały się rozwijać w 3 dobie❌

☀️09.2023 - 2 procedura IVF
    17x🥚 - 6 zarodków wysokiej klasy

05.09 - 1 transfer - 9tc 👼💔

27.12 - 2 transfer blastki 4.1.2.
    1.01 - dwie kreski 🙏 trzymaj się okruszku
    2.01 - 20,2 beta hcg
    5.01 - 105,6 beta hcg
    15.01 - 5541 beta hcg 🤩
    23.01 - bijące serduszko💓 28178 beta hcg
    6.02 - CRL 1,9cm ❤️ FHR 150
    23.02 - 4,2cm ❤️
    4.03 - prenatalne - 6,3cm ❤️☺️
    22.03 - 145g szczęścia 🫶
    19.04 - 315g 🩷
    6.05 - połówkowe - 450g
    07.06 - 1.15kg
    12.07 - prenatalne - 1.8kg Maja💖

Mamy jeszcze ❄️❄️❄️❄️
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Królowa_Śniegu wrote:
    Zazuzi mam dokładnie takie same odczucia co do wieku ale do samej siebie. Że wygodnie było robić co się chce i jak się chce. A teraz będzie jednak wszystko podporządkowane dziecku. Od kilku dni mam jakieś lęki, że sobie nie poradzę, że mam za mało cierpliwości. Nie gadam do brzucha, przez to się czuję złą matką… a chcę być dobrą. Ogólnie dużo znaków zapytania się pojawia, choćby do takiej codziennej opieki.. ja nawet nie wiem ile butelek kupić i jakich, jaki smoczek, jakie pieluchy. Czuję się trochę zagubiona.😞
    Gdzieś czytałam, że można na gov.pl zapisać się na lekcje do położnej? Czy któraś z Was wie coś o tym i jak się zapisać? Nie ukrywam trochę by mi to pomogło.

Znajdź miejscówkę gdzie mają siedzibę położne środowiskowe w Twoim mieście.
    U mnie są przy jednej z przychodni zdrowia. Prowadzą darmowe zajęcia ze szkoły rodzenia raz w tygodniu.
    Super wspominam ten czas. Mnóstwo poznanych fajnych dziewczyn i trochę przydatnych informacji.
    Właśnie zaczynam te zajęcia w ten czwartek i mega się cieszę, że jakaś rozrywka będzie ☺️

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolowa mi u gina na nfz kazali koło 20 tygodnia iść do rodzinnego, żeby zgłosić się do położnej. Może spróbuj, a wybierasz się do szkoły rodzenia? Spokojnie wszystko ogarniesz! Mi przynieśli Młodego i od razu mówią mama przebierz, jak ja nigdy nie zmieniałam pieluchy😁 co do butelek to ja kupuję 2 szt., zobaczę czy będę kp czy mm to raz, a dwa mój syn był wybredny i przerobiliśmy lovi, dr brown, nuk, tt i w końcu załapał aventa, darmową ze szkoły rodzenia. W ogóle w celach humorystycznych to w szpitalu jadł większość mm, trochę odciągniętego. Wypisali nas w niedzielę, zajechaliśmy do domu, za chwilę przypadła pora karmienia a ja mm nie miałam w domu🤦‍♀️ dobrze, że niedziele były wtedy handlowe.

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 5 maja 2024, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Wydaje mi się, że jest tak samo dużo za i przeciw zarówno na dziecko w wieku 19 lat, 25 lat, 35 lat czy 45 :)

Każdy wiek będzie miał swoje ogromne plusy np. w młodym wieku ma się więcej energii, cierpliwości, po 10 latach ma się odchowane samodzielne dziecko i można sobie spokojnie planować dalsze etapy. Natomiast w wieku późniejszym jest się już "wyszumianym", ma się zazwyczaj większą stabilizację czy to życiową czy finansową :)

A II krechy na teście chyba zawsze w pewnym momemcie budzą przerażenie😅 my się staraliśmy pare miesięcy, testy robiłam z rumieńcem na buzi, a i tak był w pewnym momencie płacz ,że się udało😅

Kciuki za wszystkie wizyty jutro!! Ja wyczekuje czwartku...
    Ale to pięknie ujelas🥰

Aaga lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 296 297 298 299 300 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ