🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
A my dzisiaj mieliśmy standardową wizytę u prowadzącej i maluch waży już ok 630g 😲🫣
Kawał dzidziola!
Nowanna współczuję, to są takie sytuacje, że czasami nie wiadomo co powiedzieć, bo z jednej strony najchętniej by się to rzuciło pod nogi z tekstem "co wy mi tu wgl przynieśliście!" a z drugiej nie chce się nikomu robić przykrości i lepiej siedzieć cicho. Ja tak mam, że czasami ciężko odmówić, zależy od kogo co dostaje
Ze śmiesznych propozycji to nas się spytali czy chcemy żeby odkładali ciuchy po dziecku które ma teraz 6 lat 😆
Grzecznie odmówiłam, powiedziałam że nie będę trzymać ciuchów w szafie przez 6 lat aż dziecko do nich dorośnie.
Jak powiedziałam jednej osobie, że ciuszki wolę w stonowanych kolorach, nie żadne kolorowe i jaskrawe więc jak chce kupować to właśnie takie to usłyszałam, że ta osoba uważa że lepiej jak ktoś przychodzi do dziecka i dziecko jest kolorowe... no dla mnie nie, jak kupi coś takiego to specjalnie tego nie wezmę. Poza tym dziecko to nie obiekt wystawowy że mam je odstawiać bo ktoś przyjdzie oglądać 😳
Mieli swoje dzieci to trzeba było ubierać a nie na cudzym swoje fantazje spełniać.
Blador takie podejście rozumiem. Przynajmniej ma się wszystko po swojemu.
WeraAnna że ludzie wstydu nie mają...Oela91, kleopatr4, Nowanna lubią tę wiadomość
-
Ciekawe, że ludzie tak świrują jak pojawia się w otoczeniu dziecko... ja wprost pytam czy mam coś odkładać/dać czy wystawić na sprzedaż bo zostało mi po Julce. Nigdy w życiu nie wyobrażam sobie kogoś zaszczycić takimi podarkami. Wiadomo jak się idzie gdzieś do maluszka to zawsze jakiś prezent mam, ale zawsze są to nowe i neutralne rzeczy bo nie znam dokładnie gustu tej osoby. Ale żeby komuś zrobić wyprawke bez jego zgody to dla mnie poniżej krytyki... meble czy zakupy spożywcze też robią?
Ale już duże te maluszki w brzuszkach zaraz będzieny rozmawiać o wadze maluchów do porodu 😱Oela91, kleopatr4, marti lubią tę wiadomość
-
Dostałam skierowanie od ginki do poradni patologii ciąży ( nadczynność tarczycy, Graves Basedow, pośrednie ryzyka z pappy, starszy wiek ) . Zadzwoniłam dzisiaj do szpitala tam gdzie chce rodzić . Kazali mi dzwonić we środę, po termin na lipiec😬😬
Oela91 lubi tę wiadomość
-
Ludzie naprawdę mają fajtazję 🤣 byłam niedawno u bliskiej koleżanki, która urodziła dziecko i mówiła mi że jak będę w SH coś ciekawego mi w ręce w padnie to żebym kupiła, no więc ok dla mnie oczywiste że idąc do nich pierwszy raz do nowo narodzonego dziecka kupuje w prezencie nowe rzeczy a te które kupiłam używane też podarowałam ale to już nie jako forma prezentu tylko ot po prostu.
Moja kuzynka się mnie pytała ostatnio czy chce ciuszki po jej synku dla mojej córki 😁🤣 -
Jeszcze jeśli chodzi o wtrącanie się i wkładanie swoich 5 groszy tam, gdzie nie trzeba. To zaczynaja mnie już bawić komentarze, jak na pytanie jakie imię wybraliśmy słyszę :"o boże, ładniejszych nie ma?" A imię Adrian😜 na początku bardzo przykro mi się z tego powodu robiło..dziś mnie to po prostu bawi. Bo o gustach się nie dyskutuje. I dla mnie takie komentarze są od ludzi bardzo ograniczonych. Imię jeszcze nie na 100% ale skłaniam się ku niemu coraz bardziej. Córka bardzo chce brata Adriana. Mąż rozważa jeszcze Piotra a ja Przemka. Ale ten Adrian coraz bardziej za mną chodzi. Na chwilę obecną tylko 1 osoba powiedziała mi, że ładne. Nie zależy mi na miłych słowach, ale jak się komuś nie podoba to uważam, że takie komentarze powinien zachować dla siebie.
Oela91, marti, lady_in_black lubią tę wiadomość
-
Zmieniając temat, byliśmy dzisiaj na zakupach i wzięłam warkę 0,0%, obok był mój 9 latek. Jak on zobaczył, że ja to "piwo" biorę to zrobił oczy jak 5 zł i zbulwersowany mówi, mama ale Ty nie możesz, no co Ty przecież masz bejbiczkę. Wytłumaczyłam mu, pokazałam znaczki z przekreśloną kobietą w ciąży i bez, ale mimo że stwierdził, że to lemoniada to nie był szczęśliwy🫣
Zazuzi ja po tym jak dzisiaj spotkałam znajomą i podałam jej naszą top 3 to stwierdziłam, że chyba już nikomu nie mówię. A imiona mamy normalne Iga, Pola, Blanka a reakcja jakbym powiedziała, że Stefania, Florentyna albo Nadzieja🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2024, 19:52
Nowanna, marti, lady_in_black lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Marta36 wrote:Dostałam skierowanie od ginki do poradni patologii ciąży ( nadczynność tarczycy, Graves Basedow, pośrednie ryzyka z pappy, starszy wiek ) . Zadzwoniłam dzisiaj do szpitala tam gdzie chce rodzić . Kazali mi dzwonić we środę, po termin na lipiec😬😬
Tez mam takie skierowanie, 19 kwietnia się umowilam na pierwszy wolny termin 27 maja i myślałam ze to późno 😅
Masakra, przecież to zaraz można zdazyc urodzić zanim się tam dostaniemy -
blador2 wrote:Zmieniając temat, byliśmy dzisiaj na zakupach i wzięłam warkę 0,0%, obok był mój 9 latek. Jak on zobaczył, że ja to "piwo" biorę to zrobił oczy jak 5 zł i zbulwersowany mówi, mama ale Ty nie możesz, no co Ty przecież masz bejbiczkę. Wytłumaczyłam mu, pokazałam znaczki z przekreśloną kobietą w ciąży i bez, ale mimo że stwierdził, że to lemoniada to nie był szczęśliwy🫣
Ja ostatnio też taka padnięta po zakupach otworzyłam sobie Lecha arbuz z miętą. Jak mnie córka zmierzyła to nie pytaj.. i od razu bulwers : a co Ty pijesz?! Musiałam się tłumaczyć.lady_in_black lubi tę wiadomość
-
Blador mi się podobają wszystkie imiona, które wymieniłaś 😁
Z tym piwkiem 0% to u nas to samo, syn stwierdził, że jeśli on nie może a ma 11 lat to ja chyba też nie powinnam... I już zgłupiałam. Nie kupuje, pije wodę gazowaną z lodem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Fajnie orzezwia i nie muszę nikomu się tłumaczyć 🤣Oela91, blador2, kleopatr4, Nowanna, marti lubią tę wiadomość
-
mm02 wrote:Gratuluje zdrowych bobasów
A jak wasza morfologia, ma ktoś tak, że hemoglobina w normie, powiedzmy w środku zakresu a erytrocyty nisko? Dziwne to dla mnie
W czerwcu konsultacja z hematologiem. Teraz intensywnie dzielnie suplementuje żelazo.
Nowanna, ja w Piątek na pilates😍Oela91, mm02, Nowanna lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
Jeśli chodzi o niechciane prezenty to u nas na razie obdarowała nas teściowa nówkami kupionymi z naszej listy - ręcznik do kąpieli i pleciony kocyś z alpaki🥹
Mimo że szwagierka ma córę roczną to ona już powiedziała kiedyś że nie mamy co liczyć na rzeczy po niej bo dogadała się z koleżanką że jak tamta będzie mieć córkę to się zamienią rzeczami w razie syna u szwagierki. No i ok mi to wsio i ważne że szczerze powiedziała. Dała mi jedne legginsy i bardzo się cieszę bo uratowały mnie na początku jak spodnie się nie dopinały a nie zdarzyłam kupić nic nowego.
My wprowadziliśmy otwarcie listę dostępna online z linkami i jak ktoś będzie chciał to dla każdego z nas tam zawsze znajdzie jakieś pomysły, w różnych budżetach. Nie mamy problemu z niewypałami. Polecam strone giftster.Oela91, Puszek♡, Nowanna, marti lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
kleopatr4 wrote:To ja😏 do tego ferrytyna 21, anemia
W czerwcu konsultacja z hematologiem. Teraz intensywnie dzielnie suplementuje żelazo.
Nowanna, ja w Piątek na pilates😍
A te erytrocyty macie w normie? Czy w dolnej granicy normy?
Bo ja mam w dolnej granicy normy i tez ferrytyna 21, żelazo 49, to tez raczej nisko, a moja prowadząca powiedziała, ze to dobre wyniki są. Mnie nie zaalarmowały, bo ze przez te moje krwawe miesiączki mam teraz lepsze wyniki żelaza i ferrytyny niż przed ciąża
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2024, 23:34
-
Puszek, Klarara wychodzi na to, że rośnie bardzo świadome pokolenie na temat alkoholu w ciąży😉 w przeciwieństwie do naszych dziadków, że kieliszek wina można.
Puszek nikt nie musi się zachwycać, ale bez przesady. Wydają mi się normalne, zwyczajne. Tak jak Zuzanna czyli tak jak na imię ma córka tej znajomej.Oela91, kleopatr4 lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Zazuzi wrote:Jeszcze jeśli chodzi o wtrącanie się i wkładanie swoich 5 groszy tam, gdzie nie trzeba. To zaczynaja mnie już bawić komentarze, jak na pytanie jakie imię wybraliśmy słyszę :"o boże, ładniejszych nie ma?" A imię Adrian😜 na początku bardzo przykro mi się z tego powodu robiło..dziś mnie to po prostu bawi. Bo o gustach się nie dyskutuje. I dla mnie takie komentarze są od ludzi bardzo ograniczonych. Imię jeszcze nie na 100% ale skłaniam się ku niemu coraz bardziej. Córka bardzo chce brata Adriana. Mąż rozważa jeszcze Piotra a ja Przemka. Ale ten Adrian coraz bardziej za mną chodzi. Na chwilę obecną tylko 1 osoba powiedziała mi, że ładne. Nie zależy mi na miłych słowach, ale jak się komuś nie podoba to uważam, że takie komentarze powinien zachować dla siebie.
Oela91, Królowa_Śniegu, Nowanna, marti lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
Marta36 wrote:Dostałam skierowanie od ginki do poradni patologii ciąży ( nadczynność tarczycy, Graves Basedow, pośrednie ryzyka z pappy, starszy wiek ) . Zadzwoniłam dzisiaj do szpitala tam gdzie chce rodzić . Kazali mi dzwonić we środę, po termin na lipiec😬😬
Oela91 lubi tę wiadomość
-
Kleopatra, Oela no wlasnie w granicy normy dolnej, zerknełam na poprzednie badania i tak spada, było 4.44, pozniej 4.04, dzis 3.94 a norma dolna 3.93. Mowie o erytrocytach, hemoglobina jeszcze sie trzyma niezle. Zrobie jeszcze zatem badanie żelaza i ferrytyne.
kleopatr4, Oela91, Akczi lubią tę wiadomość
-
Oela91 wrote:A te erytrocyty macie w normie? Czy w dolnej granicy normy?
Bo ja mam w dolnej granicy normy i tez ferrytyna 21, żelazo 49, to tez raczej nisko, a moja prowadząca powiedziała, ze to dobre wyniki są. Mnie nie zaalarmowały, bo ze przez te moje krwawe miesiączki mam teraz lepsze wyniki żelaza i ferrytyny niż przed ciąża
+ kleopatr4 / Nowanna / inne dziewczyny z Trojmiasta czy macie już może za sobą szkole rodzenia i czy jesteście noże jakimś cudem już coś w stanie polecić?
My wybraliśmy szkołę rodzenia Majka, bo prowadzi ją położna która przyjmie nasz poród domowy, ale na czas Wiosna-lato jesteśmy już pełną grupą i nie ma miejsc (tylko 4 pary, kameralnie). Wiem że Karolina ma opcję zajęć indywidualnych, zaocznych. Ale to odpłatna szkoła.
Gdybym nie wybrała tej to rozważałam Supermama z finansowaniem nfz, ale widzieliśmy na własne oczy jak uczą tam pierwszej pomocy i absolutnie odpada - podkładają pieluszki pod głowę przy rko… dają super gadżety i dużo zniżek się dostaje, tylko jak ktoś nie wie co zignorować z ich złych praktyk to nauczy się źle i w ważnym momencie nie udzieli pomocy odpowiednio albo zrobi krzywdę.
Może coś od zaufaj położnej? Oni chyba są z Trójmiasta ale na pewno mają kursy online. Jedna babeczka nagrywała w zeszłym roku na instagramie stories ze szpitala na zaspie i dość dobrze tam ze soba współpracują.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2024, 20:48
Oela91 lubi tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
kleopatr4 wrote:Supermama z finansowaniem nfz, ale widzieliśmy na własne oczy jak uczą tam pierwszej pomocy i absolutnie odpada - podkładają pieluszki pod głowę przy rko… dają super gadżety i dużo zniżek się dostaje, tylko jak ktoś nie wie co zignorować z ich złych praktyk to nauczy się źle i w ważnym momencie nie udzieli pomocy odpowiednio albo zrobi krzywdę.
Może coś od zaufaj położnej? Oni chyba są z Trójmiasta ale na pewno mają kursy online. Jedna babeczka nagrywała w zeszłym roku na instagramie stories ze szpitala na zaspie i dość dobrze tam ze soba współpracują.
Dziekuje ci kochana! Jesteś skarbnica wiedzy i naprawdę prowadzisz dzisiaj ślepego przez las 😅
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
blador2 wrote:Puszek, Klarara wychodzi na to, że rośnie bardzo świadome pokolenie na temat alkoholu w ciąży😉 w przeciwieństwie do naszych dziadków, że kieliszek wina można.
Puszek nikt nie musi się zachwycać, ale bez przesady. Wydają mi się normalne, zwyczajne. Tak jak Zuzanna czyli tak jak na imię ma córka tej znajomej.
Czyli tak jak ja mam na imię 🤣