X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na jesień jaki macie kocyk do wózka? Chodzi mi czy zwykły czy te jakieś muślinowe, bambusowe?
    Nie wiem jak one w dotyku i w ogóle. Przy córce miałam zwykły kocyk bo nie było takiego wyboru i też nie chce płacić za "modę" . Takie coś znalazłam
    https://infantilo.pl/pl/products/komplet-muslinowy-poduszka-teddy-2333.html

1;20716;93
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lżejszy mam taki https://allegro.pl/oferta/kocyk-bambusowy-azurowy-delikatny-lekki-100-bambus-12127505071, a grubszy z merynosa, ale dopiero będzie się robił, bo zamówiłam hand made.

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara, my na jesień/zimę mamy kocyk z wełny merino marki poofi. Akurat była promocja i cena bardziej przystępna.

Mam pytanie czy macie do polecenia jakiś dobry inhalator z końcówkami również dla dzidziusia?
    Czwarty tydzień jestem chora 😭. Cały czas mam ten kaszel. Byłam dwa razy u internisty, jutro idę po raz kolejny. Raz dostałam leki wykrztuśne, przestałam je brać i od tamtego czasu kaszel niby suchy, ale coś się odrywa plus cały czas mam zatkane zatoki 😭. Myślę że nie zaszczepia mnie na ksztusiec w tym tygodniu przez to plus martwię się o bąbelka przy tak długiej infekcji. Lekarze mam wrażenie, że bagatelizują problem i boją się dać jakiekolwiek leki 😩.

Ktoś nam polecił Inhalator nebulizator pneumatyczny FLAEM Nebulair Plus EL37P00, ale opinie ma różne i zastanawiam się czy macie może coś sprawdzonego 🙏🏻?

preg.png
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna może spójrz na ten opis https://pantabletka.pl/nebulizator-inhalator-jak-wybrac-analiza-opinie/ mój syn miał zapalenie oskrzeli w wieku 2.5 miesiąca i poprostu maseczkę dla dzieci, nie smoczek. Ważne żeby maseczka była bez dziur żeby leki nie uciekały

Nowanna lubi tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blador2 wrote:
    Nowanna może spójrz na ten opis https://pantabletka.pl/nebulizator-inhalator-jak-wybrac-analiza-opinie/ mój syn miał zapalenie oskrzeli w wieku 2.5 miesiąca i poprostu maseczkę dla dzieci, nie smoczek. Ważne żeby maseczka była bez dziur żeby leki nie uciekały

O dziękuję, nie pomyślałam o panu tabletce!

preg.png
  • Mami36 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2024, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    Klarara, my na jesień/zimę mamy kocyk z wełny merino marki poofi. Akurat była promocja i cena bardziej przystępna.

Mam pytanie czy macie do polecenia jakiś dobry inhalator z końcówkami również dla dzidziusia?
    Czwarty tydzień jestem chora 😭. Cały czas mam ten kaszel. Byłam dwa razy u internisty, jutro idę po raz kolejny. Raz dostałam leki wykrztuśne, przestałam je brać i od tamtego czasu kaszel niby suchy, ale coś się odrywa plus cały czas mam zatkane zatoki 😭. Myślę że nie zaszczepia mnie na ksztusiec w tym tygodniu przez to plus martwię się o bąbelka przy tak długiej infekcji. Lekarze mam wrażenie, że bagatelizują problem i boją się dać jakiekolwiek leki 😩.

Ktoś nam polecił Inhalator nebulizator pneumatyczny FLAEM Nebulair Plus EL37P00, ale opinie ma różne i zastanawiam się czy macie może coś sprawdzonego 🙏🏻?
    Ja mam Flaem 4Neb, fajne jest w nim to, że można wybrać wielkość cząsteczki. Innego nie miałam więc nie mam porównania. Ogólnie moje dziecko nie akceptuje inhalacji. Sama skorzystałam kilka razy ale tylko z solą. Dużo fajniejszy jest dla mnie inhalator przenośny (mamy z firmy Tech Med - ale on do leków się nie nadaje), stosuje go tylko do soli. Jest poręczny, cichutki, nie budzi śpiącego dziecka.

kleopatr4 lubi tę wiadomość

• blador2 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami mój od początku odlatywał przy inhalacjach, no i dla mnie jednak musi być do leków, bo Młody sporo miał berodualu, mucosolvanu, pulmicordu. My dostaliśmy jak się urodził jakiś dziecięcy, a po kilku latach w trakcie choroby na szybko kupowaliśmy microfile w aptece bez sprawdzania co i jak, ale inhalacje przynosiły poprawę więc chyba ok.

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2024, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    (…)
    Flaem są świetne. Moja mama ma wiele lat 4NEB 0.53 ml/min i spisuje się jak na początku, bezawaryjny. My też mamy pneumatyczny, ale inny model - NUOVA Respir Air 0.23 ml/min
    Zwróć uwagę na rozmiar cząsteczek i szybkość nebulizacji - ja w naszym ampułkę leku 5ml podaje w trybie wolnym około 25 minut. Wolę wolniej bo oddycham spokojniej i uważniej, ale jest też opcja max i wychodziłoby 10 min sesji.
    On ma maskę dziecięcą, dla dorosłych i końcówki do nosa i ustnik standardowy.
    Ja gdzie mogę to polecam nebulizację chociażby nawilżającą solą fizjologiczną na pierwsze objawy zapalenia dróg oddechowych. Zawsze nas ratuje i skraca czas infekcji czy jej rozwój.

Baby #1 Wrzesień 2024
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy Microlife NEB 400. Totalnie nie sprawdzałam parametrów, dostaliśmy od teściowej farmaceutki. Dla mnie must have przy dziecku :)
    Na Media expert jakaś promka na laktator Neno Camino jak coś .

Od wczoraj zaczèłam III trymestr... z jednej strony nie mogę się doczekać jak mały bèdzie z nami, z drugiej panicznie się tego boje, a z trzeciej jakoś szybko to wszystko mija i teraz jest taki fajny czas... hormony chyba mną zawładnęły 😅

• bonassola Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    My mamy Microlife NEB 400. Totalnie nie sprawdzałam parametrów, dostaliśmy od teściowej farmaceutki. Dla mnie must have przy dziecku :)
    Na Media expert jakaś promka na laktator Neno Camino jak coś .

Od wczoraj zaczèłam III trymestr... z jednej strony nie mogę się doczekać jak mały bèdzie z nami, z drugiej panicznie się tego boje, a z trzeciej jakoś szybko to wszystko mija i teraz jest taki fajny czas... hormony chyba mną zawładnęły 😅

O jeny mam to samo 🙈 w piątek zaczęłam III trymestr, wystraszyłam się że dwie trzecie już za mną, a nie wiem kiedy to zleciało 🙈 z jednej strony próbuję sobie wyobrazić, jak to będzie z dzieckiem, porodem itp, z drugiej się tego boję, miałam myśli "a po co mi to było, mogłam dać sobie spokój i teraz lecieć do Turcji na wakacje" 😅🤣 wczoraj mała zaczęła tak mocno kopać, jak nigdy. Raz się tak przekręciła, że było widać główkę przez brzuch 😳 bolało jak nie wiem co 😅 i wtedy pomyślałam, że już za późno na gdybanie, dziecko będzie z nami już we wrześniu, a teraz kopie i daje znać, że u niej wszystko ok :)

Aaga, kleopatr4 lubią tę wiadomość

♀️32
    PCOS
    Endometrioza I stopnia + podejrzenie adenomiozy
    Zespół androgenny
    Stan przedcukrzycowy
    Metformax 2x500
    Letrox 25mg

Start: 06.22

Ovitrelle:
    09.09.23❌
    09.10.23❌
    06.11.23❌
    IUI 30.11.23 ❌...

⏸ 11.01.2024 beta-HCG 37,81 - naturalny cud ❤
    13.01.2024 beta-HCG 120.13
    17.01.2024 beta-HCG 803.38 🙏 dwa pęcherzyki 🥺
    29.01 👩‍⚕ jeden zarodek z bijącym serduszkiem ❤
    18.03 pappa niskie ryzyka - dziewczynka 💓
    10.06 połówkowe - wszystko ok, echo serduszka w normie ❤
    preg.png

🤰02.09 indukcja
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Bonassolla dokładnie też myślałam o wakacjach 😅 ale za rok sobie odbijeny tylko już w innym składzie :) dla mnie największa zmiana w podróżowaniu z dzieckiem to ilość bagażu jaki biorę. Jak jechaliśmy sami teraz na wesele mieliśmy jedną małą walizkę, jak jedziemy z córą to połowa bagażnika zawalona... to samo w samolocie, kiedyś mały bagaż wystarczał, teraz muszę zawsze dokupić walizkę 😅
    Pocieszam się, że z dwójką część sprzętów się pokrywa :)

Mnie naszła jeszcze refleksja, że bardzo chciałabym się przebranżowić. Wiem czego nie chce robić, wiem w czym się odnajduję, ale nie wiem jak to poskładać w całość. Przechodziła któraś z Was taki etap zmiany w karierze zawodowej??

bonassola lubi tę wiadomość

• Zazuzi Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga wrote:
    Hahaha Bonassolla dokładnie też myślałam o wakacjach 😅 ale za rok sobie odbijeny tylko już w innym składzie :) dla mnie największa zmiana w podróżowaniu z dzieckiem to ilość bagażu jaki biorę. Jak jechaliśmy sami teraz na wesele mieliśmy jedną małą walizkę, jak jedziemy z córą to połowa bagażnika zawalona... to samo w samolocie, kiedyś mały bagaż wystarczał, teraz muszę zawsze dokupić walizkę 😅
    Pocieszam się, że z dwójką część sprzętów się pokrywa :)

Mnie naszła jeszcze refleksja, że bardzo chciałabym się przebranżowić. Wiem czego nie chce robić, wiem w czym się odnajduję, ale nie wiem jak to poskładać w całość. Przechodziła któraś z Was taki etap zmiany w karierze zawodowej??

Ja rozważam, ale chyba za tchórzliwa jestem.. jestem z zawodu pedagogiem i ekonomista.. liznęłam też krawiectwa.. A cały czas rozważam zrobienie sobie kierownika budowy.. Mega by się to nam przydało. Oboje z mężem siedzimy też w tej branży. I w sumie jakby zacząć w październiku z tokiem indywidualnym.. nie był by to glupi pomysł.. tylko czy ja sama to w domu ogarnę. Będąc na wykładać, ćwiczeniach dużo zostaje w głowie.. A tak... dziecka nie będę miała z kim zostawić by iść na zajęcia na cały dzień... Także chyba jeszcze nie w tym roku

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga, powiedzmy że ja się przebranżawaiłam, chociaż ciężko tak mówić mając zaledwie kilka lat doświadczenia w jednym zawodzie w wieku 22 lat. Rok uczyłam się programowania i analizy danych. Trafiłam na bardzo ciężki czas dla IT i jako że chcieliśmy już założyć rodzinę, a ja przechodziłam z działalności freelancerskiej (projektowałam wnętrza) na coś stabilnego na etacie to wprowadziłam w życie plan B, czyli zarządzanie projektami.

Trzeba mieć przestrzeń żeby porządnie to zrobić, u nas mąż musiał przez spory czas się poświęcić, abym zdobyła wiedzę i cisnęła podczas rekrutacji.
    Ostatecznie IT to mój plan C na życie.
    Plan A uruchomię w 2026, kiedy będę chciała skupić się na dzieciach, domu, kurkach i alpace.

Baby #1 Wrzesień 2024
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2024, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleopatra ja mam 38 lat i nadal nie wiem co chce w życiu robić. Z zawodu jestem fryzjerką ale porzuciłam to jak zaszłam w pierwszą ciąże 12 lat temu i nawet przez sekundę nie chciałam wracać. Lubię tworzyć na włosach ale nie lubię oracy z ludźmi, nie nadaję się do tego. Ja mam duszę artystyczną i chciałabym w życiu robić coś co będzie mi sprawiało przyjemność ale naprawdę nie wiem co.... Cały czas szukam. Zrobiłabym studia gdybym wiedziała co chce robić. 🤦 Pracuję przy produkcji kosmetyków, tylko i wyłącznie dla pieniędzy ale praca ani fajna ani dobrze płatna.... Nie chce tam wracać, ale jeśli nie wymyślę czegoś to będę zmuszona.

U mnie też rozpoczął się trzeci trymestr i to takie fajne uczucie. Fizycznie czuje się sto razy lepiej niż w pierwszym a psychicznie też tak mam, że myślę po co mi to było a za chwilę nie mogę się doczekać, boje się i cieszę się. Ja bardzo lubię maleńkie dzieci, zajmowanie się nimi mnie dosłownie uszczęśliwia. A jak zaczynają się buntować to najchętniej oddałabym je komuś pod opiekę bo nie mam cierpliwości 😁

kleopatr4, Aaga lubią tę wiadomość

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie dziewczyny nie wiem czy u was też to widać ale chyba ktoś się włamał na forum, okropny spam jest na wątku w ciąży - ogólnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2024, 10:26

Baby #1 Wrzesień 2024
  • marti Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy obracanie dziecka boli? Czy któraś z was może się wypowiedzieć na ten temat?

Ja mam kocyk bambusowy całoroczny z lullalove i chce dokupić jeszcze jeden ale nie wiem jaki.

Klarara ten śpiworek jest przepiękny 🥺

Aaga ja też myślę o zmianie, bardzo bym chciała ale wiadomo na etacie dobrze się siedzi, zmiany jednak wymagają wkładu i dlatego ciężko się za to zabrać ale jestem coraz bliżej podjęcia decyzji.

Aaga lubi tę wiadomość

25.12.2023 ⏸️ 🥰
    10.01.2024 6+1, 0,47 cm i serduszko
    07.02.2024 10+1, 3,24 cm 👶🏻
    27.02.2024 prenatalne 13+0, 6,80 cm 👶🏻, zdrowe, chyba💙
    06.03.2024 14+1, płeć niepotwierdzona
    03.04.2024 18+1 potwierdzone - chłopiec 💙🥰
    23.04 - 21+0 połówkowe, zdrowy, 340g 👶🏻

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2024, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakieś chińskie napisy pojawiają się, tak jakby ktoś się włamał

• Aaga Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 12 lat pracuje w logistyce/zakupach/produkcji. Już się wypaliłam, zmieniałam kilka razy firmę myślàc, że o to chodzi, ale ja już nie chcę uprawiać "biurówki". Nie narzekam na finanse i to trochę utrudnia bo jestem typem społeczniary, mam ogromną potrzebę udzielania się dla innych, ale tutaj finansowo szału nie będzie. I tak już od roku myślę co chcę w życiu dokładnie robić...

Marti mowa o obrocie zewnętrznym do porodu czy jak maluch sam zmienia pozycję? Ja czuję kiedy mały się obraca i jest to nieprzyjemne uczucie. Potem w zależności jaką przybrał pozycję to albo ruchy są przyjemne, albo bolesne.

• marti Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2024, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga jak się sam obraca.
    Wydaje mi się że w nocy zaczął się obracać główką w dół. Lekarz mi mówił, że mały będzie to robić na kilka razy, trochę się przekręci, posiedzi I za kilka dni znowu trochę. Pokazał jak to będzie wyglądać i mówił że będę to czuć, to nie będzie przyjemne, może boleć.
    W nocy chyba zaczął bo tak mnie wszystko bolało że szok, do tej pory mam wrażenie że czuje swoje wnętrzności 😅

25.12.2023 ⏸️ 🥰
    10.01.2024 6+1, 0,47 cm i serduszko
    07.02.2024 10+1, 3,24 cm 👶🏻
    27.02.2024 prenatalne 13+0, 6,80 cm 👶🏻, zdrowe, chyba💙
    06.03.2024 14+1, płeć niepotwierdzona
    03.04.2024 18+1 potwierdzone - chłopiec 💙🥰
    23.04 - 21+0 połówkowe, zdrowy, 340g 👶🏻

preg.png
  • Mami36 Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2024, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti wrote:
    Aaga jak się sam obraca.
    Wydaje mi się że w nocy zaczął się obracać główką w dół. Lekarz mi mówił, że mały będzie to robić na kilka razy, trochę się przekręci, posiedzi I za kilka dni znowu trochę. Pokazał jak to będzie wyglądać i mówił że będę to czuć, to nie będzie przyjemne, może boleć.
    W nocy chyba zaczął bo tak mnie wszystko bolało że szok, do tej pory mam wrażenie że czuje swoje wnętrzności 😅
    Moje pierwsze dziecko obracało się niedługo przed porodem i wogóle tego nie czułam, a miała już ze 3 kg.

‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ