X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Lekarz tylko mówi, żeby się nie martwić. Położna też a ja jestem przerażona. Oni podchodzą do tego lajtowo.
    Lekarz mówił, że najważniejsze że ciąża nie zagnieździła się w bliźnie.
    Położna mówi, że blizna potrafi się rozejść po kilku latach od cc i nie ma reguły...
    Co mi pozostało? Tylko się modlić.
    Jeżeli tak mówią, to wiedzą co robią :) a co do różnicy wieku i wychowaniu to napewno na początku może być trudniej ale później będą w podobnym wieku więc napewno będą się świetnie razem dogadywać :)

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

06.03 - jest serduszko!
    05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
    13.03 - prenatalne

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mischava wrote:
    Myslalam, zeby normalnie byla przy mnie polozna i maz. W razie komplikacji zawijka do szpitala i tyle w temacie.🐵

Czy ktoras z Was ma takie doświadczenie porodu albo zna kogoś?

Będę jeszcze o tym myśleć i wiadomo, moge sobie chcieć a rzeczywistość i tak mnie zweryfikuje. 🫣
    Sierpniówka z rocznika mojej córki rodziła drugie dziecko w domu i była bardzo zadowolona w porównaniu do pierwszego porodu.

Daleko masz do szpitala, bo to jest ważny aspekt przy porodzie domowym, żeby był bezpieczny?

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cortexq, kiedy masz następną wizyte i który to będzie tydzień?

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • cortexq Znajoma

Wysłany: 28 marca, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Cortexq, kiedy masz następną wizyte i który to będzie tydzień?

Ostatnio miałam 20.03 (15+6), kolejna 17.04 (19+6) i kilka dni później połówkowe. Ale cały czas mnie trochę stresują takie długie przerwy, więc jak nie wytrzymam to może pójdę jeszcz w Luxmedzie 😅

Bella93, a jak to wygląda u Was?

• Oliwia88888 Ekspertka

Wysłany: 28 marca, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w rodzinie wszystkie kobiety urodziły dzieci przez cc. Jak byłam dzieckiem i zapytałam mamy skąd się wzięłam na świecie to usłyszałam że Pani Doktor naciela mamie brzuszek i mnie wyciągnęła. Dlatego w moim przeżywaniu cesarskie cięcie jest najnaturalniejszą drogą do przyjścia na świat. Sama zawsze sobie wyobrażałam swój porod jako cesarkę. Dodatkowo pracowalam swego czasu z niepełnosprawnymi dziecmi i napatrzylam sie na mozgowe porazenie dzieciece spowodowane urazami i niedotlenieniami okoloporodowymi. Teraz z moim ogromnym mięśniakiem myślałam że żaden lekarz nie będzie dyskutował z zasadnością cc. Tymczasem na ostatniej wizycie lekarka powiedziała że jeszcze za wcześnie aby o tym decydować ale może ten mięśniak się tak ułoży że nie będzie przeciwwskazań do SN. Jak to usłyszałam to zbladłam z przerażenia. Nie wyobrażam sobie tego kompletnie. Bardzo boję się bólu przy porodzie naturalnym. Zaczęłam więcej czytać w tym temacie i widzę że jednak wiele kobiet nie wspomina tego tak traumatycznie jak to sobie wyobrażałam. Zaszla u mnie taka zmiana ze w ogóle zaczelam rozwazac taką opcję. Zobaczymy jak to u mnie ostatecznie będzie...

preg.png
    👩36 🧔‍♂️40
    05.2024- poronienie zatrzymane w 9tc
    Wigilia 2024-II Kreski na teście. Czekamy na 🩵
  • abrakadabra Autorytet

Wysłany: 28 marca, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym tygodniu ciąży macie wyznaczone połówkowe już?
    Mi lekarz wczoraj kazał zapisać się pomiedzy 21 a maks 23 tc bo mowi, że wtedy najlepszy czas jest i umówili mnie na 21+5.

Deyansu, Suzie lubią tę wiadomość

2022 r. - córeczka ♥️

2025.r
    11 dpo beta 21.91
    13 dpo beta 83.55 przyrost 283%
    22 dpo beta 3344.30 przyrost 127%
    12.02 - zarodek 0.78 cm z bijącym serduszkiem ♥️
    20.02 - crl 1.55 cm ♥️
    20.03 - 5.66 cm bobasa ♥️
    27.03 - ryzyka niskie, chłopiec 🩵
    17.04 - usg
    24.05 - połówkowe

preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Mi lekarz wczoraj kazał zapisać się pomiedzy 21 a maks 23 tc bo mowi, że wtedy najlepszy czas jest i umówili mnie na 21+5.

U mnie lekarz też sam wskazał termin, będę dokładnie 21+2 ☺️ więc podobnie jak Ty.

abrakadabra, Deyansu lubią tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04
    🩺 06.05 II USG prenatalne
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:

U mnie dziś na wizycie lekarz zasugerował datę na 21tc+3

abrakadabra, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh-1.6 (07.2024); hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ ; MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ trombofilia❌ ; CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901; 27 dpt-33512; 28 dpt-CRL 5mm i  ❤️ 8tc+3-CRL 1,9cm; 9tc+3 CRL 2,7 cm; 12tc+3 prenatalne ok CRL 5,8 cm 🩵

preg.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twilight wrote:

No i połogiem też nie ma co się na zapas martwić, każda przechodzi inaczej, ja też się naczytalam złego a nic się u mnie nie działo i dobrze wspominam, krwawienie mocniejsze jedynie mi przeszkadzało ale tak to było ok :)

U mnie okres połogu też był łaskawy, czułam się dobrze, mało krwawiłam. Psychicznie bardzo fajnie, bylam wręcz w jakiejś takiej euforii, przeszczęśliwa :)

Jedyna taka śmieszna dość rzecz, to jak wyszliśmy ze szpitala to po drodze zahaczyliśmy o sklep, mąż miał iść zrobić zakupy, a ja mówię ze ja chce isc. Chłopaki czekali w aucie. A mi się płakać chciało że to pewnie ostatnie takie zakupy w najbliższym czasie bo nie zostawię przecież mojego maluszka samego, że będę uziemiona. Ale na szczęście tak nie było i funkcjonowalam normalnie, bo synek był na piersi i na butelce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca, 17:08

Deyansu, Twilight lubią tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

Czekamy na drugiego Synusia ❤️
    preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    13.01 6+0 jest ❤️ CRL 3mm
    27.02 12+3 USG I Trymestr 🩺 ryzyka niskie
    13.03 14+3 będzie synuś 👶🏻❤️
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:

Ja idę w 20+3

abrakadabra lubi tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wszystkie macie już brzuszki? Ja zaczynam się martwić bo u mnie tyle co nic. Jakby ktoś nie wiedział to w życiu by nie zauważył. Na wieczór dopiero się coś tam zaokrągla. Waga dopiero 0,5kg na plusie ale to się tak waha, że zależy od dnia. Nadal się mieszcze w jeansy ale staram się luzować guzik żeby nie cisnąć brzucha. Jestem w 16+4 już i wydaje mi się że z synkiem to więcej było widać, chociaż patrząc na wagę to ważyłam praktycznie tyle samo i podobnie przybierałam.

Miałam wizytę 2 tyg i wszystko było ok. Kolejna dopiero za 2 tygodnie 😏

Deyansu lubi tę wiadomość

01.2023 Synuś ❤️ 1cs
    age.png

preg.png

10.2024 💔 cb 6tc (2cs)

26.12 ⏸️ (2cs)
    TP 8.09.2025
  • abrakadabra Autorytet

Wysłany: 28 marca, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Dziewczyny, wszystkie macie już brzuszki? Ja zaczynam się martwić bo u mnie tyle co nic. Jakby ktoś nie wiedział to w życiu by nie zauważył. Na wieczór dopiero się coś tam zaokrągla. Waga dopiero 0,5kg na plusie ale to się tak waha, że zależy od dnia. Nadal się mieszcze w jeansy ale staram się luzować guzik żeby nie cisnąć brzucha. Jestem w 16+4 już i wydaje mi się że z synkiem to więcej było widać, chociaż patrząc na wagę to ważyłam praktycznie tyle samo i podobnie przybierałam.

Miałam wizytę 2 tyg i wszystko było ok. Kolejna dopiero za 2 tygodnie 😏

U mnie już widać ale ja też nie miałam płaskiego brzucha przed ciążą bo miałam na dole fałdkę no ale teraz mam okrągły i taki twardszy więc to ewidentnie ciążowy. I to też zauważyłam, że jakby urósł z dnia na dzień. Też od początku przytyłam już 4 kg, no ale jakoś od miesiąca ta waga stoi w miejscu i powoli teraz widzę, że spada ale na początku podeszłam wodą bardzo wiec teraz ta woda ze mnie schodzi też.

Pokaż ten swój brzuszek to ocenimy czy widać czy nie 😋 ale myślę, że to chyba lepiej dla Ciebie bo przynajmniej nie łapiesz nadprogramowych kilogramów. A może będzie tak, że nagle wstaniesz i ten brzuszek będzie 2x taki 🤪

Deyansu, Filcek lubią tę wiadomość

2022 r. - córeczka ♥️

2025.r
    11 dpo beta 21.91
    13 dpo beta 83.55 przyrost 283%
    22 dpo beta 3344.30 przyrost 127%
    12.02 - zarodek 0.78 cm z bijącym serduszkiem ♥️
    20.02 - crl 1.55 cm ♥️
    20.03 - 5.66 cm bobasa ♥️
    27.03 - ryzyka niskie, chłopiec 🩵
    17.04 - usg
    24.05 - połówkowe

preg.png
  • PaulinaLexi Przyjaciółka

Wysłany: 28 marca, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja połówkowe umówiłam w 20+1, potwierdzę z prowadzącym czy tak może być czy przesuwać. Na ostatnich prenatalnych bobo było 4 dni do przodu.

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
    2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
    15.04 - 20+1 II prenatalne, rośniemy 355 g
    30.04 - 22+2, wizyta kontrolna

Progesteron - do 15tyg
    Acard - od 12stego
    preg.png
  • Nova37 Koleżanka

Wysłany: 28 marca, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:

20+6

• Agusia246 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Lekarz tylko mówi, żeby się nie martwić. Położna też a ja jestem przerażona. Oni podchodzą do tego lajtowo.
    Lekarz mówił, że najważniejsze że ciąża nie zagnieździła się w bliźnie.
    Położna mówi, że blizna potrafi się rozejść po kilku latach od cc i nie ma reguły...
    Co mi pozostało? Tylko się modlić.

Absolutnie nie masz się czym martwić, będą Cię mocniej monitorować i tyle. Koleżance zrobiła się dziura w macicy właśnie na bliźnie po cesarce po 6 latach po. Zaszyli ją, dali leki, na których teoretycznie nie mogła zajść w ciążę i co, po 2 miesiącach zaszła. I to z bliźniakami. I donosiła ich do 35tc i nic się nie rozeszło. Ale wyciągnęli ich wcześniej bo już wyglądało marnie. I ostatni miesiąc leżała w szpitalu żeby monitorować. U Ciebie jeden osobnik, będzie łatwiej :)

Klarara lubi tę wiadomość

3i4920mm0jlmd1e9.png

• Agusia246 Autorytet

Wysłany: 28 marca, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mischava wrote:
    Myslalam, zeby normalnie byla przy mnie polozna i maz. W razie komplikacji zawijka do szpitala i tyle w temacie.🐵

Czy ktoras z Was ma takie doświadczenie porodu albo zna kogoś?

Będę jeszcze o tym myśleć i wiadomo, moge sobie chcieć a rzeczywistość i tak mnie zweryfikuje. 🫣

Koleżanka rodziła w domu, była zadowolona, tego samego dnia wstała i zrobiła obiad XD

aneta.be lubi tę wiadomość

3i4920mm0jlmd1e9.png

• Agaxyz00 Koleżanka

Wysłany: 28 marca, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:

Mi wypada na 20+2 :)

preg.png
  • Szosz Ekspertka

Wysłany: 28 marca, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    U mnie 20+5

Marcysia1990, u mnie jeszcze do niedawna nic nie było widać, a tydzień temu brzuszek się nagle pojawił :D jeszcze nie jest taki pięknie zaokrąglony i w niektórych ciuchach go praktycznie nie widać, a w innych z kolei wygądam, jakbym ostatnio trochę przytyła w brzuchu :) może u Ciebie też się tak z dnia na dzień pojawi 😁

Mischava 😍 ja też sportowy (choć niekoniecznie sztangowy) freak, wideo tez bym chętnie obejrzała :) też lubię vibe tego forum, na grupach na fb jest faktycznie więcej prywatności, ale ja się lepiej odnajduję, gdy są mniejsze, przy takiej liczbie uczestniczek chyba forum bardziej daje radę, choć niestety ma to swoje ograniczenia.

Któraś z Was (przepraszam, że nie pamiętam nicka, nie umiem odkopać tego posta) polecała dżinsy z bonprix, odświeżam od tygodnia i wreszcie wpadł rozmiar, zamówiłam :D dzięki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca, 17:54

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷
    17.04 - 🩺 połówkowe
    8.05 - 🩺
  • Onka Nowa

Wysłany: 28 marca, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szosz wrote:
    U mnie 20+5

Któraś z Was (przepraszam, że nie pamiętam nicka, nie umiem odkopać tego posta) polecała dżinsy z bonprix, odświeżam od tygodnia i wreszcie wpadł rozmiar, zamówiłam :D dzięki

A co do ciuchów to może ktoś poleci jakieś dla kurdupla, niecałe 160cm wzrostu? Kupienie spodni ciążowych wydaje mi się nierealne, parę zamówiłam i zwróciłam, bo skracanie o tak dużo sprawia, że nogawka całkiem traci kształt. :(

• iiyama Koleżanka

Wysłany: 28 marca, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onka wrote:
    A co do ciuchów to może ktoś poleci jakieś dla kurdupla, niecałe 160cm wzrostu? Kupienie spodni ciążowych wydaje mi się nierealne, parę zamówiłam i zwróciłam, bo skracanie o tak dużo sprawia, że nogawka całkiem traci kształt. :(
    Hej, może na Zalando , typu petite? ,mam niewiele ponad 160 cm i jako jedyne z HM, które przymierzałam, i nie ciągneły mi się po ziemi to były te (ale są już na zdecydowanie pełniejszy ciążowy brzuszek!, w rozm.S,może M),pewnie bardziej do butów niż do chodzenia na boso; może bedziesz chciała sprawdzić : MAMA Spodnie w prążki Before & After https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0960481004.html?utm_campaign=orderdetail_item_share&utm_medium=shared_link&utm_source=purchased_item_link

A wyższym ode mnie dziewczynom,lub tym chodzącym na choć niewielkim obcasie, z jeszcze małym brzuszkiem polecam te, fajny skład i na żywo naprawdę przyjemny materiał;
    Rozszerzane spodnie dżersejowe https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1242094001.html?utm_campaign=orderdetail_item_share&utm_medium=shared_link&utm_source=purchased_item_link

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca, 18:27

‹‹ 367 368 369 370 371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ