WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymmargol wrote:Ja mam męża kaszuba i cała jego rodzina
Pewnie dziadki będą próbować coś po kaszubsku kiedyś do niej mówić
Na przeciwko szpitala w Kartuzach kolega ma firmę i kiedyś się tam spotkaliśmy po godzinach - jakoś listopad 2015, ciemno na dworzu, a na porodówce okna otwarte i niezłe echo tam idzie, nie mogliśmy się skupić na rozmowie
Miałam kiedyś przyjemność przez msc, w wakacje na studiach pracować na Kaszubach tj. Jezioro nazywało się Bieszkowice, pamiętam, że jak przyszedł do Nas klient Kaszub taki starszy Pan kompletnie nic, a nic nie zrozumiałam z tego co mówi. Ach i pamiętam, że wszyscy zamiast "tak" mówili "jo"mysza0406, Macioszczyczka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagdziulla wrote:Miałam kiedyś przyjemność przez msc, w wakacje na studiach pracować na Kaszubach tj. Jezioro nazywało się Bieszkowice, pamiętam, że jak przyszedł do Nas klient Kaszub taki starszy Pan kompletnie nic, a nic nie zrozumiałam z tego co mówi. Ach i pamiętam, że wszyscy zamiast "tak" mówili "jo"
To taki melodyjny dialekt
Sama już kilkoma zwrotami operuję w ich towarzystwie. Jak się słyszy np 2 panów świergolących po Kaszubsku to mnie osobiście ataki śmiechu łapią
-
Macioszczyczka
A ja z zazdrością patrzyłam na męża i na Emilke
ta mina jak tata drzwi otwierał
Albo wspólne wieczorne rytuały
A mama mogła wyjść na kilka godzin i dziecko nawet tego nie zauwazalo hihi
W szpitalu inne mamy to dostrzegalyi zazdrościły
Ale ale
Teraz mezulek z takim małym smuteczkiem często powtarza ze synuś to raczej mamusi -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kamciaelcia wrote:Mmargol
To raczej główka
U mnie ta kulka w okolicach pępka -raz bardziej na prawo, raz nad
Wtedy głaszcze po główcejeszcze trochę i włosy jej wytrę haha
Nawet delikatnie ją macałam i leciutko nacisnęłam, żeby zobaczyć czy to może nie stópki, ale nie - to jest jeden elementmało mi dziury nie zrobi tak wypiera
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
mysza0406 wrote:Ja pochodzę z Warmii a męża rodzice przeprowadzili się na Kaszuby z Gdańska, więc też sami Kaszubami nie są. Mają pracownicę Kaszebkę i zabawnie się ich słucha czasami
To taki melodyjny dialekt
Sama już kilkoma zwrotami operuję w ich towarzystwie. Jak się słyszy np 2 panów świergolących po Kaszubsku to mnie osobiście ataki śmiechu łapią
nawet ich rozumiem z kontekstu, i nawet znam fragment piosenki po kaszubsku haha, ale też mnie to bawi jak to brzmi
A 'jo' to na porządku dziennym u każdego tam, sama czasem się łapię że tak mówię jak jesteśmy na weekendmysza0406 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:Angela
Malutki juz nie taki malutkino ciekawe czy ty następna z takimi objawami porodowymi czy którejś nocy kolejna nagle zaskoczy hihi
jeszcze go utucze
jak mu już tak dobrze U mnie
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:Mmargol
To raczej główka
U mnie ta kulka w okolicach pępka -raz bardziej na prawo, raz nad
Wtedy głaszcze po główce
U mnie ta twarda kulka nad pępkiem to pupa
Jakbym nie widziała na usg to tez bym obstawiała głowękamciaelcia, mmargol lubią tę wiadomość