WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa ogolem corce rozszerzalam diete po 4 mscu bo wtedy takie zalecenia byly, ale, ona tez na mm od 4 miesiaca byla tominnamsprawa, a ja kupowalam jej kaszki z bobovity dla dzieci, ale szczerze powiedziawszy nad glutenem sie nie zastanawialam go nikt nie ma nie tolerancji u nas w rodzinie.
ja mysle ze wprowadzacmposilki malemu bede w granicy poczatku marce, styczen i luty jeszcze nic nie wprowadzam, chociaz lekarka powiedziala ze juz moge mu dawac marchewke bo on jest duzy , a ja tylko oczy duze zrobiłami nie bede mu nic dawac jeszcse bez przesady
-
Lrf
z jednej strony -mając życiowe doświadczenie - możesz od razu wprowadzać dietę bezglutenowa
a z drugiej strony może warto JAKOŚ go wprowadzać pod okiem specjalisty?
Znałam tylko jedna osobę z celiakia -dziewczynkę w wieku gimnazjalnym. Była bardzo bardzo chuda i po długim czasie zdiagnozowano czemu. ..ale wtedy dieta bezglutenowa była niemal niejadalna i mało dostępna. ..teraz rzeczywiście poszło to w dobrą stronę -
U nas tez nadmiaer wrazen wywowal kilka razy histerie, ale tylko u tesciow. U moich rodzicow bylo ok, ten dom lepiej zna, a poza tym tam nikt go sobie nawzajem nie wyrywa, lezy na macie i nikt mu nie macha grzechotka przed nosem. A poza tym tam nie wysysa z moim mlekiem tego okropnego stresu, ktory mam w przemadrzalym domu tesciow.
Darusia lubi tę wiadomość
-
agatia wrote:Foxiu z tym glutenem to jak zwykle problem
z tego, co mi tłumaczyła kiedyś pediatra często celiakia jest mylona z alergia na gluten. Celiakia jest autoimmunologiczna i wrodzona, ale zazwyczaj nie ujawnia się przed 2 rz, a nawet potrafi ujawnić się w dorosłości. Alergia na gluten znowu ujawnia się u niemowlaka i często mija do 2-3 rz.
Może warto, żebyś zapytała o radę jakiegoś alergologa dziecięcego, bo jednak pediatrzy nie są specjalistami w tej dziedzinie. Schematów wprowadzania glutenu nadal jest kilka, inaczej przy kp, inaczej przy mm. Lepiej, żeby poradził Ci ktoś doświadczony.
Żabko słodki Robcioelegancki
Ooo i to ciekawe. To ja będę czytać co z tym glutenem.
Bo w jednym miejscu piszą tylko cyc przez 6 miesięcy. A w innym ze przy kp kaszka manna od 5 miesiąca a przy mm od 6.
Ech
Dzięki!
-
Ulfenstein
w zależności od rodzaju karmienia inaczej wytwarzają się kosmki jelitowe. Jeśli przegapi się moment na pierwszą ekspozycję na gluten drugie podejście robi się później . I tu tez podają konkretne miesiące. nie np po miesiącu. Szczegółow nie znam bo jak pisałam zaczęłam w 6m.stopniowo czyli łyżeczka kaszki do mm raz dziennie. Potem zwiększałam. Tak to zrozumiałam za pierwszym razem -
Dzięki Agatia.
Czyli nie trzeba i 'tylko cyc'.
U nas w rodzinie dwie mamy z dwójka małych dzieci, gdzie pierwsze miały jeszcze stare normy rozszerzania. I przy drugich obie mamy tez rozszerzały wcześniej, bo im sie sprawdziło.
Ja w takim razie poczekam conajmniej do końca stycznia, do końca 5.miesiaca. Bliżej tego terminu zastanowię sie czy już czy za miesiąc.
Teraz tylko przekonać M -
nick nieaktualny
-
A mnie przy takim wietrze tak łeb napierdala... sory ale bólem już tego nazwać nie można, Apap nie pomaga
ibuprom możemy przy ko czy nie???
Wiecie ja chyba po 4 miesiącu wprowadzę marchewkę ze względu na te zielone sluzowate luźne kupki. Może wtedy się poprawią.Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
-
Angela, skad ty jestes, ze u ciebie byla burza? Az niewiarygodne, burza w grudniu...a w zasadzie prawie w styczniu, bo to koniec miesiaca juz
-
agatia wrote:Anulka raczej poszukałabym przyczyny nieprawidłowych kupek, bo może to alergia pokarmowa albo coś innego. Wprowadzanie nowych produktów może pogorszyć sprawę, jeżeli brzuszek jest podrażniony.Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia