X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom. - takie silne te skurcze miałaś? I bolesne?
    Mi się już zaczal brzuch stawiać, ale to jeszcze mnie nie boli
    Magda603 - jeśli to Twoja pierwsza ciąża to może tak być że teraz jest ten najintensywniejszy wzrost jak do tej pory i stąd ten ból. Dziewczyny tu niedawno tez pisały o takich bólach. U mnie były bardziej na początku, ale to moja 3 ciąża.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Magda603 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Tkpom. - takie silne te skurcze miałaś? I bolesne?
    Mi się już zaczal brzuch stawiać, ale to jeszcze mnie nie boli
    Magda603 - jeśli to Twoja pierwsza ciąża to może tak być że teraz jest ten najintensywniejszy wzrost jak do tej pory i stąd ten ból. Dziewczyny tu niedawno tez pisały o takich bólach. U mnie były bardziej na początku, ale to moja 3 ciąża.
    To moja druga ciąża. Nie pamiętam nawet jak było w pierwszej:D

• Muszka1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie czasem jeszcze coś kłuje w kroczu, jakby mi szpilkę wbijali 🤯 W 1 trym. żadnych bóli, skurczy więc teraz na kazde ukłucie jest alarm 🙈

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No teraz beda się powoli zaczynać różne dolegliwości, ważne żeby lekarz na każdej wizycie kontrolował dlugosc szyjki za pomogą USG przezpochwowego.

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę mam we środę 😊 Na pewno będziemy szyjkę badac, już 3 tygodnie temu miałam mierzoną. Ciekawa jestem co u mojej malutkiej ⭐️ i kiedy zacznę czuć ruchy 😊 na razie to czuje ale kręgosłup 😶‍🌫️

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2023, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko takie hmm nie wiem jak określić nawet te skurcze. Takie średnie ale miałam w poprzednich ciążach też więc widocznie taka moja uroda. Jutro lekarz więc powiem i zapewne nospa aż do porodu będzie włączona tak jak w poprzednich. Gdyby coś się działo to oczywiście szpital ale mam nadzieję że nie będzie konieczny.
    Ja też jestem z tych co na dupie nie usiedzi tylko wiecznie w biegu może czas zwolnić wkoncu troszkę.

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka też w środę wizytuje.
    Kto jeszcze w tym tygodniu ma wizyty?

W tym tygodniu muszę też umówić się już na połówkowe, czyli w kwietniu będziemy się widzieć z Kropką co 2 tygodnie 🤗 już się nie mogę doczekać środy.
    Wczoraj wieczorem sprawdzałam tętno. Musiała się nieźle wiercić bo co chwilę traciłam tętno z monitora.

No i za tydzień w święta powiemy o ciąży najbliższej rodzinie🥰

Byle tylko pogoda już się poprawiła bo aktualna mnie strasznie dobija.

nika647, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Spoko takie hmm nie wiem jak określić nawet te skurcze. Takie średnie ale miałam w poprzednich ciążach też więc widocznie taka moja uroda. Jutro lekarz więc powiem i zapewne nospa aż do porodu będzie włączona tak jak w poprzednich. Gdyby coś się działo to oczywiście szpital ale mam nadzieję że nie będzie konieczny.
    Ja też jestem z tych co na dupie nie usiedzi tylko wiecznie w biegu może czas zwolnić wkoncu troszkę.
    Myślę że takie skurcze, jeśli nie powodowały u ciebie skracania szyjki to tylko skurcze treningowe macicy, ale kwestia odczuwania ich, tego czy bolą to często kwestia indywidualna, każda z Nas ma inny próg bólu i wrażliwość. U mnie około 25 tyg były takie już nieprzyjemne, ale myślałam że tak mam bo mam niski prób bólu. Ale szyjka zaczela się skracac. W szpitalu po 29 tyg podczas ktg przybiegła położna i pyta czemu nie krzycze że mam skurcze bo wg niej to były takie wczesno porodowe 🙂 brałam progesteron dopochwowo, dostałam steryd na pluca i do domu. Skurcze były mniejsze, ale nospe miałam brać tylko doraźnie, gdyby bardziej bolało bo może powodowac obniżenie napięcia mięśniowego u dziecka (?). I tej nospy wzięłam na prawdę niewiele właśnie z tej obawy. Więc przyznam że trochę się męczyłam czasami.
    Nie miały Twoje dzieci obniżonego napięcia mięśniowego? Pytam, bo różnie mówią i lekarze i pacjentki, a nie chciałabym się teraz tak męczyć jak poprzednio.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja mam wizytę jutro rano na nfz, za tydz 12.04. Mam u swojego starego lekarza prywatnie. Może już upewnię się czy to dziewczynka :) i ogólnie zawsze mam stresa.

GrubAsia lubi tę wiadomość

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    Muszka też w środę wizytuje.
    Kto jeszcze w tym tygodniu ma wizyty?

W tym tygodniu muszę też umówić się już na połówkowe, czyli w kwietniu będziemy się widzieć z Kropką co 2 tygodnie 🤗 już się nie mogę doczekać środy.
    Wczoraj wieczorem sprawdzałam tętno. Musiała się nieźle wiercić bo co chwilę traciłam tętno z monitora.

No i za tydzień w święta powiemy o ciąży najbliższej rodzinie🥰

Byle tylko pogoda już się poprawiła bo aktualna mnie strasznie dobija.

Ja mam wizytę w piątek 😀 chciałabym żeby lekarz już potwierdził płeć😅 ciekawe czy dzidzia będzie kazała dłużej na to czekac czy w końcu się pokaże 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2023, 10:33

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • strigo Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny w poniedziałek :)
    Skurcza też odczuwam, ale tak naprawdę trwa to chwilę i mija, nie przejmuję się takimi drobnostkami. Tam wszystko pracuje na wysokich obrotach, bobas się kręci, wszystko się naciąga, rozciąga, dostosowuje, coś się uciska. Więc jak na pierwszą ciążę - uważam to za normę :) Mąż jest ze mnie dumny, że jestem aż tak spokojna.

Moja ostatnio odkryta dolegliwość - nie mogę stać w jednym miejscu dłużej niż kilka minut :D W kolejce ostatnio myślałam, że zemdleję, wczoraj w kościele to samo, trzymałam się kurczowo ławki i potem wyszłam do samochodu po wodę, pomogło. Jeśli za długo stoję to czuję jak by odpływała mi krew z rąk, kręci mi się w głowie, jak postoję jeszcze chwilę to robi się ciemno przed oczami :O

Dziwnie... ale jak usiądę, ruszę się, napiję wody to szybko mija.

PS. Prima aprilisowy żart dla mojego męża!!

"Mężu!! Jednak będą bliźniaki!!!"

Widzę odrętwienie na jego twarzy i odpływającą krew i mówi "Słucham?"

A ja na to "Prima Aprilis" :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2023, 10:40

Muszka1 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strigo wrote:
    Cześć Dziewczyny w poniedziałek :)
    Skurcza też odczuwam, ale tak naprawdę trwa to chwilę i mija, nie przejmuję się takimi drobnostkami. Tam wszystko pracuje na wysokich obrotach, bobas się kręci, wszystko się naciąga, rozciąga, dostosowuje, coś się uciska. Więc jak na pierwszą ciążę - uważam to za normę :) Mąż jest ze mnie dumny, że jestem aż tak spokojna.

Moja ostatnio odkryta dolegliwość - nie mogę stać w jednym miejscu dłużej niż kilka minut :D W kolejce ostatnio myślałam, że zemdleję, wczoraj w kościele to samo, trzymałam się kurczowo ławki i potem wyszłam do samochodu po wodę, pomogło. Jeśli za długo stoję to czuję jak by odpływała mi krew z rąk, kręci mi się w głowie, jak postoję jeszcze chwilę to robi się ciemno przed oczami :O

Dziwnie... ale jak usiądę, ruszę się, napiję wody to szybko mija.

PS. Prima aprilisowy żart dla mojego męża!!

"Mężu!! Jednak będą bliźniaki!!!"

Widzę odrętwienie na jego twarzy i odpływającą krew i mówi "Słucham?"

A ja na to "Prima Aprilis" :D

polecam kołysać się i truptać z nogi na nogę.... może dziwnie to wygląda ale jednak jest to jakiś ruch, w sklepie nie bój się zapytać czy cię przepuszczą bo jesteś w ciąży i teoretycznie masz pierwszeństwo więc nie zaszkodzi zapytać.... ja zazwyczaj jak jestem w sklepie to mąż trzyma kolejkę a ja dalej truptam po sklepie ale jak jestem sama a widzę że kolejka jest sporawa to albo wołam żeby otwarli 2 kasę albo proszę żeby mnie przepuścili i zazwyczaj przepuszczają a jak nie chcą przepuścić to mówię że jestem za tym kimś i żeby mi trzymał kolejkę a ja muszę wyjść w przestrzeń do powietrza :D

strigo lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie okazało się ze wszystkie wyniki książkowe oprócz jednego.... jestem przerażona i dalej do mnie nie dociera jakim h*&em ale VDRL wyszedł dodatni i będę na gwałt przyśpieszać wizytę bo ja jak to ja oczywiście odwiedzałam internet i niepotrzebnie się nakręciłam.... muszę też wziąć skierowanie żeby potwierdzić wynik dramat jakiś....

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiła? Pamiętaj że to test przesiewowy, tani ale nie ultradokładny. Lekarz na pewno zleci Ci szczegółowe badanie które wyjdzie już ujemne.

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam nadzieję bo ten wynik ni w piz^ę ni w oko mi nie pasuje... bo jak? kiedy? tak bez objawów? wyszło to dopiero po tylu latach? no zobaczę co lekarz powie.... a już się cieszyłam że złego licho nie bierze i wyniki mam super....

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix - Dokładnie tak jak pisze Muszka, pewnie będziesz musiała zrobić jakieś dokładniejsze badanie.
    Muszka - odstawiłas już xonvee całkiem? Mi się udało, ostatnia wzielam w czwartek wieczorem, jedna tabl i w piątek już nic. W sobotę rano wymiotowałam, przed śniadaniem, ale to trochę przez kaszel po nocy, potem było już ok. W niedzielę i dziś bez wymiotów i mdłości więc już chyba mam to za sobą 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2023, 11:19

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • strigo Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    polecam kołysać się i truptać z nogi na nogę.... może dziwnie to wygląda ale jednak jest to jakiś ruch, w sklepie nie bój się zapytać czy cię przepuszczą bo jesteś w ciąży i teoretycznie masz pierwszeństwo więc nie zaszkodzi zapytać.... ja zazwyczaj jak jestem w sklepie to mąż trzyma kolejkę a ja dalej truptam po sklepie ale jak jestem sama a widzę że kolejka jest sporawa to albo wołam żeby otwarli 2 kasę albo proszę żeby mnie przepuścili i zazwyczaj przepuszczają a jak nie chcą przepuścić to mówię że jestem za tym kimś i żeby mi trzymał kolejkę a ja muszę wyjść w przestrzeń do powietrza :D
    Tuptam tuptam :)
    Niestety w kolejkach nie mam kogo wstawić bo chodzę wszędzie sama :D ale uczę się mieć wodę zawsze pod ręką ;)
    Na szczęście już wiem o co chodzi i wiem co robić ;)

preg.png
  • Ak123 Debiutantka

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziwczyny jestem 11dpt, testy pozytywne,od 9dpt mam lekkie krwawienie widoczne przy aplikacji progresteronu.biore tez zastrzyki przeciwzakrzepowe. Czy ktoras miala plamienia po transwerze?

• Muszka1 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Spuromix - Dokładnie tak jak pisze Muszka, pewnie będziesz musiała zrobić jakieś dokładniejsze badanie.
    Muszka - odstawiłas już xonvee całkiem? Mi się udało, ostatnia wzielam w czwartek wieczorem, jedna tabl i w piątek już nic. W sobotę rano wymiotowałam, przed śniadaniem, ale to trochę przez kaszel po nocy, potem było już ok. W niedzielę i dziś bez wymiotów i mdłości więc już chyba mam to za sobą 😅

Ostrawilam, najpierw zmniejszylam z 1 tabletki na połówke(Boże jak ciężko to było przekroic) I od soboty już nie biorę.. oczywiście wczoraj przejechaliśmy z mężem 20 km i już mi niedobrze, po obiedzie też niedobrze 😄 ale na razie się trzymam, piję rumianek i miętę. Zostawiłam parę tabletek jakbyśmy jechali gdzieś w podróż.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2023, 11:50

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2023, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z dobrych wieści <3 mam 12 malusieńkich pisklątek :D wczoraj wykluły się mi zielononóżki :D słodkie puchate kuleczki :D

Muszka1, bebag, niezapominajk_aa, LILA_33, Umka, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 162 163 164 165 166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ